Fokustema
Utblick Norge
Läs senare

Undefeded obesegrad

Sällan har väl en häst fått ett mer passande namn än Global Undefeded.
Fyraåringen är nämligen obesegrad (Undefeded) efter sju starter på norsk mark. Den svenskfödde valacken tävlar för tränare Ove Wassberg och tog igår för sonen Svein-Ove i Bergen sjunde raka vinsten från debuten.
Av
Ola Lernå

Ove Wassberg har matchat sin guldklimp lite försiktigt på hemmabanan och de sju vinsterna har inbringat 88.000 norska kronor. Gårdagens seger togs på 1.16,0a/2.100 meter efter en resa i tredje utvändigt. 700 kvar tog Svein-Ove högertöm och redan in i sista sväng hade Global Undefeded övertagit ledningen. Han blev tufft utmanad till slut, men segern var aldrig i fara.

Global Undefeded är efter S.J.’s Caviar och Refuse to Lose. Mamma har tidigare lämnat V75-bekantingen Global Trust (e. Yankee Glide) som ståtar med 841.500 kronor intjänat efter V75-segern på Färjestad förra helgen.
Segerrekordet ”raka från debuten” för en svenskfödd häst har Commander Crowe med 23, följt av Legolas på 19 och Tangens på 17.

Fokustema
Bjerke söndag
Läs senare

Hästarna i Oslo Grand Prix

Nu är startfältet klart till Oslo Grand Prix nästa söndag.
Fyra svensktränade hästar tar plats bland de tio deltagarna.
Av
Mathias Hedlund
Aetos Kronos fick sista platsen i Oslo Grand Prix. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Aetos Kronos fick sista platsen i Oslo Grand Prix. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nästa söndag avgörs Norges största internationella lopp när det är dags för Oslo Grand Prix över 2.100 meter med autostart och en miljon kronor till vinnaren.

På lördagseftermiddagen blev startfältet komplett när den sista biljetten gick till Jerry Riordan-tränade Aetos Kronos (e. Bold Eagle). Det innebär fyra svensktränade hästar i loppet, som förra året vanns av Stoletheshow (e. Dream Vacation) och Frode Hamre.

Startspåren lottas i morgon eftermiddag klockan 15.30.

Hästarna i Oslo Grand Prix 2023

Häst (far) – Tränare

  • Get A Wish (e. Wishing Stone) – Bo Westergård
  • Hades de Vandel (e. Ganymede) – Paul Hagoort
  • Oscar L.A. (e. Ready Cash) – Joakim Lövgren
  • Stoletheshow (e. Dream Vacation) – Frode Hamre
  • Cicero T.G. (e. Kadabra) – Geir Vegard Gundersen
  • Banderas Bi (e. Ganymede) – Alessandro Gocciadoro
  • Moni Viking (e. Maharajah) – Björn Goop
  • Seven Nation Army (e. Chapter Seven) – Bo Westergård
  • Hell Patrol (e. Yankee Glide) – Kim Pedersen
  • Aetos Kronos (e. Bold Eagle) – Jerry Riordan
Fokustema
V75-jackpot Eskilstuna
Läs senare

V75-jackpot: ”Jag har bra feeling”

Knappt tre månader i sanden hos Daniel Redén.
I morgon debuterar Admiral As för sin nye tränare i Eskilstuna.
– Sista jobbet var väldigt bra och jag har bra feeling, säger Redén.
Av
Mathias Hedlund
Daniel Redén plockar ut Admiral As för debut i sin regi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén plockar ut Admiral As för debut i sin regi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Admiral As (e. Ready Cash) debuterade med seger seger på Solvalla i april som treåring och har alltid varit en snackhäst i Reijo Liljendahls regi. Som valack blev det inga starter i födelselandets stora unghästlopp, men som fyraåring vann han försök till Breeders Crown. Som tvåa i semifinalen tog han sig till final, där han dock slutade oplacerad.
Sedan började klassklättringen i rikstotosammanhang, där han som femåring vann försök och final i bronsdivisionen och sedan dubbla meetings med segrar i försök och final i silverdivisionen.
Förra våren bjöds hästen in till Elitloppet, där det dock blev galopp och fjolårssäsongen bjöd på en hel del galopper och årsinkomsten nådde inte upp i halvmiljonen kronor. Totalt har Admiral As gjort 40 starter (20-3-0).

Admiral As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter galopp i årsdebuten på Bergsåker i slutet av mars flyttades sjuåringen från Liljendahl till Daniel Redén och i lördagens V75-jackpotomgång på Sundbyholm blir det debut för nye tränaren.
– Man känner att det finns bra kapacitet i honom. Han är lite speciell, men jag tycker att han har lugnat ner sig bland hästar när vi kör många i samma heat. Han fungerar också bra i ryggar hemma, men jag vet att det kan bli problem när han ser en travbana igen, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Har har arbetat mycket med hästen sedan ankomsten i mitten av april.
– Jag har provocerat honom att få honom att gå med slaka tömmar för att han ska stärka upp sig. Att han ska kunna springa på slaka och få ned huvudet även om han är trött. Hemma har det fungerat väldigt bra och han trivs med det. Jag gillar att jobba mentalt med alla hästar och det är en av anledningarna till att han ska få springa fritt. Han visste inte riktigt vad han skulle göra i början i sanden, men så är det med många hästar. När de förstår konceptet börjar de slappna av och arbeta med hela kroppen.

Att comebacken skulle ske i Eskilstuna på lördagen var ett sent beslut från tränaren.
– På lördagskvällen när har varit så bra i sista jobbet tog jag beslutet. Han är fortfarande långt ifrån där jag vill ha honom, men ändå så pass bra att vi provar. Jag brukar göra en eller två starter när jag får in nya hästar och sedan ta tillbaka dem en period och träna vidare.

Lördagens uppgift är spår nio bakom bilen över lång distans och Admiral As är klar favorit i gulddivisionsloppet.

”Det var en ny växel”

Daniel Redén har ytterligare fyra hästar till start i Eskilstunas V75-omgång och så här sade han om dessa i V65 Direkt.

Greenboro Zet (V75-2, klass I) vann försök till Svenskt Travkriterium förra året, men gjorde bort sig med galopp i finalen. Därmed har inte hästens prissumma skjutit i höjden och nu blir det STL-debut i klass I.

Greensboro Zet vid seger i Kriteriekval. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Han har alltid varit kapabel, men också väldigt speciell. Han har otroligt hög kapacitet, men blir lite väl ambitiös och vill mer än vad vi vill. I senaste starten var det ett steg framåt när vi körde med norskt huvudlag (som aldrig drogs i loppet, reds. anm.) och han kunde se motståndarna. Det var en ny växel och jag tror att han kan lyfta sig ytterligare. Normalt är han inte osäker, det har funnits förklaringar till galopperna, och när han blivit mer mogen tror jag inte voltstart ska vara något problem. Springspår är mycket bättre och han kan gå igång fritt därute. Hästen är bra från alla positioner.

Periculum (V75-3, Ina Scots Ära) fungerade inte i debuten på svensk mark i påskas, men skötte sig betydligt bättre på Vermo för fyra veckor sedan som trea bakom Denver Gio och Corazon Combo.
– Det var ett rejält fall fram i Finland och formen borde vara klart bättre nu. Han blir bättre och bättre och är i bra fas nu, men är inte i absolut toppform än. Vi jobbar mot det och han gjorde det bra senast när han fick stryk av två bra hästar.

Mahala (V75-4, diamantstoet) avslutade fjolåret med seger och har inlett 2023 med två raka vinster. Alla har tagit från ledningen eller efter att ha körts till ledning i loppet.
– Vi körde henne med jänkarvagn förra året, men hon fick inte riktigt plats i den och tjurade. Sedan vi bytt tillbaka till vanlig vagn fungerar hon. Hon får ett bra lopp härifrån och jag tror hon är i bra ordning, men hon möter mycket tuffare motstånd nu. 

Förutom Admiral As har Redén även Born Unicorn (V75-6, gulddivisionen) till start i högsta klassen.
– Born Unicorn gick väldigt förbättrat senast och är på väg mot formen igen. Jag tror inte att gan gillar 2.600 meter lika bra som han gjorde förr, men de springer inte ifrån honom och han brukar ha en bra spurt, sade Redén till V65 Direkt.

Fokustema
Lindesberg
Läs senare

Inför V86: Jagar åttonde raka

Efter att stått för en förvandling som heter duga och med sju raka segrar i bagaget ser Bold Knick ut att bli onsdagkvällens största favorit när Lindesberg står som värd för V86-spelet.
– Hästen är jättebra, men det här är ingen enkel uppgift, säger hästens tränare Ulf Stenströmer.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer-tränade Bold Knick ståtar med sju raka segrar. Här vinner han klass I-försök med Ulf Ohlsson på Åby under Paralympiatravsdagen. Foto Annika Niklasson Adolfsson/ALN
Ulf Stenströmer-tränade Bold Knick ståtar med sju raka segrar. Här vinner han klass I-försök med Ulf Ohlsson på Åby under Paralympiatravsdagen. Foto Annika Niklasson Adolfsson/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bo Palmgrens Minneslopp över passande 3.140 meter voltstart passar Ulf Stenströmers Bold Eagle-son som hand i handske. Det har valacken visat gång på gång på gång under årets första halva då segrar staplats på hög.
Bland dem har det funnits en Klass I-triumf och Bold Knick var startberättigad när det kördes final i samma klass i lördags.
– Där hade vi bestämt oss för att inte vara med utan tanken var istället att han skulle ha startat i Harper Hanovers lopp. Jag gick dock in på datorn för att ta bort en annan häst ur ett lopp, dribblade till det på något obegripligt sätt och lyckades även ta bort Bold Knick ur Harpers. Det var inget roligt när anmälningslistan kom och jag kunde konstatera det, säger Ulf Stenströmer.

Med facit i hand och efter att sett lördagens styrkeprov på Solvalla så känner han dock lite annorlunda.
– Han hade varit tvungen att sänka sitt rekord med två sekunder för att få sistapengen i Harpers så det blev nog rätt med lite distans till det. Det blev nog framförallt rätt inför framtiden. Just det faktum att min häst inte har behövt gå sig riktigt trött nån gång här under våren tror jag har stärkt honom.

Haft hjärtproblem

Bold Knick har genomgått en häftig utveckling sedan man kommit till rätta med de hjärtproblem som påverkat hästen.
– Han har haft förmaksflimmer på hjärtat. Det har helt enkelt arbetat orytmiskt, men man har kommit tillrätta med det här på djursjukhuset och genomfört en process som gjort att rytmen hoppat rätt. Jag är säker på att det här har stört hästen för vissa gånger har det märkts att han inte vågat ta i. Han har kommit in i stallet med låg puls efter loppen och inte vågat bruka sig.

Den problemen är nu ett minne blott och Bold Knick strider till sista blodsdroppen. I somras avvecklade storhästägaren Leif Bengtsson sitt hästägande och i samband med det fick Bold Knick skötare Jennie Hermansson som därtill är sambo med Stenströmer chansen att ta över hästen.
– Hon är otroligt glad och tacksam och vi märker att Leif gläds stort med oss över framgångarna. Det Jennie får uppleva just nu är som en sanndröm med en häst som är väldigt snäll, nyfiken och ligger henne varmt om hjärtat.

”Jättebra jobb tillsammans”

Under resans gång har Bold Knick fått ytterligare en delägare.
– Sofia Johansson arbetade för mig i flera år, men valde att kliva av hästskötaryrket. Hon och Jennie är fortsatt goda vänner och Sofia hjälper alltjämt till på lediga stunder och kör ofta Bold Knick i träning då Jennie sitter bakom sina egna passhästar. De gör ett jättebra jobb tillsammans.

Hur ska det då gå i onsdagens V86-lopp? Kommer Bold Knick infria det tunga favoritskapet?
– Han har ju ett stängt spår, men ingen på utsidan så han ska inte behöva bli fast. Det taktiska överlåter jag dock till Ulf Ohlsson, men hans första intryck när vi pratade om det här loppet var att han tyckte det såg ut som en tuff uppgift med många bra hästar i startlistan.

Inte sällan hör man aktiva prata om att bankroppen i Lindesberg kan vara speciell. Är det något som du tror kan påverka Bold Knick negativt?
– Framförallt är det de hästar som drar höger bakben och behöver flyttas ut i banan som kan ha det svårt i slutkurvan på Fornaboda. Min häst stånkar på, kan springa ungefär lika fort i kurvor som på rakor och ska klara av banan utan problem om det blir kört på ett normalt sett. Däremot är han väldigt missgynnad om det blir lös bana, men det tror jag inte att de brukar ha i Lindesberg under en såhär fin tävlingsdag, avslutar Ulf Stenströmer.

***

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport kan du välja mellan följande alternativ:

Sulkysport Lilla V86 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport Stora V86 – 15 andelar á 250 kr/styck