Fokustema
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Unga kuskar stoppas i totolopp?

Är det lämpligt att kuskar under 18 år får deltaga i totalisatorlöpningar? Den frågan kommer med all säkerhet få ett svar när Spelinspektionen är klar med sina föreskrifter till nästa år.
Av
Claes Freidenvall
Gustav Johansson tillhör kategorin yngre kuskar och 16-åringen har redan vunnit nio lopp under sitt första tävlingsår i sulkyn. Foto Sidmakarn
Gustav Johansson tillhör kategorin yngre kuskar och 16-åringen har redan vunnit nio lopp under sitt första tävlingsår i sulkyn. Foto Sidmakarn

Flera spelbolag har dömts till böter för att enskilda deltagare i fotbollsmatcher varit under 18 år och andra har klarat sig, däribland ATG. Enligt Spelinspektionen får inte spelbolag med svensk licens erbjuda vadhållning på evenemang där den övervägande delen av deltagarna är under 18 år.

I en lagsport handlar det om enkel matematik, men hur kommer Spelinspektionen – och för den delen ATG – se på saken när det som i travsporten är enskilda ekipage som tävlar mot varandra? Är det sunt att ungdomar som inte är myndiga ska kunna vara med i sammanhang där det ibland kan omsättas över 100 miljoner kronor?

I Sverige är det tillåtet för kuskar att köra totalisatorlopp det året som personen ifråga fyller 16 år. I år har ett tvåsiffrigt antal kuskar kört lopp som är under 18 år.

– Som det är i vår sport – och som jag tolkar det – är det så att merpartern i ett lopp ska understiga 18 års ålder för att man inte ska få ha spel. I år har vi inte haft något sådant lopp, utan det är endast några enstaka under 18 år som kör i lopp där ATG arrangerar spel. Och i vår barn- och ungdomsidrott (ponnytrav, reds. anm.) förekommer inget spel, säger Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport, och förtydligar:

– Rent och skärt är det egentligen en ATG-fråga. Som vårt licenssystem är uppbyggt kan man plocka ut körlicens från och med det året man fyller 16 år och vara med i den stora travsporten. Om spelbolag väljer att ha spel, är det upp till dem. Vi arrangerar tävlingar utifrån de förutsättningar som finns i vårt regelverk.

Inga pågående fall?

Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen, kan berätta att det inte finns några pågående ärenden när det gäller körsvenner under 18 år i totalisatorlöpningar i Sverige.

– Däremot kommer det sannolikt komma föreskrifter där vi tydligare går in och säger att man inte får ha vadhållning på minderårigs individuell prestaion, men fram till dess kommer vi att förlita oss på det beslut som kom för två veckor sedan. För oss är det fokus på föreskrifterna och vår förhoppning är att de ska gå ut på remiss i slutet av november eller i början av december. Sedan ska det beslutas och förhoppningsvis kan det vara klart i början av nästa år, men det kan också ta längre tid, säger Katarina Abrahamsson.

Först då får vi svaret om kuskar under 18 år även fortsatt får delta i totalisatorlöpningar arrangerade av Svensk Travsport. Tills vidare är det fritt fram för omyndiga personer att köra lopp där det förekommer spel.

Fotnot: Sulkysport har sökt ATG för en kommentar utan framgång.

Fokustema
Paris
Läs senare

Rushmore Face bäst av svenskarna

Fem svensktränade hästar startade i Prix Melusina (€35.000) på Vincennes ikväll och bäst gick det för Adrian Kolgjinis Rushmore Face.
Av
Pär Gustafsson

Minnestads El Paso, som tränas av Dennis Palmqvist, spetsade i händerna på Björn Goop i Frankrike-debuten. Första halvan travades i 1.14-temp, men in på upploppet var sexåringen slagen. Loic Peschets Domino Dream (e. Blue Dream) spurtade till lätt seger på 1.13,5a/2.100 meter och tjänade 15.750 euro. Hästen kördes av Yoann Lebourgeois.

Tvåa slutade Giovanni Bianco (e. Armbro Embellish) och Jules van den Putte Jr efter resa i mestadels rygg ledaren. Bäst av de svensktränade hästarna blev Adrian Kolgjinis Rushmore Face (e. Joke Face), som inledde i dödens och kom tillbaka starkt över upploppet i händerna på Dominik Locqueneux. Han noterade 1.13,9 och tredjepriset var värt 4.900 euro.

Femma blev Jörgen Westholm-tränade Flash Hammering, han tjänade 1.750 euro. Sju slutade stallkamraten Diaghilev, som fick 350 euro. Minnestads El Paso och Pasi Aikios Uppohoppa gick lottlösa.

”Jag blir förbannad varje gång”

Fokustema
Syrakusa
Läs senare

Orsi Mangelli-trea på Sicilien

På Syrakusas 1.400-metersbana avgjordes treåringsloppet Gran Premio Mediterraneo (€40.040) idag och längsta strået drog Aramis Ek för Alessandro Gocciadoro.
Av
Claes Freidenvall
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Aramis Ek (e. Nad Al Sheba-Freedom Ek) segrade på 1.13,1a/1.600 meter och bakom Alessandro Gocciadoros travare slutade Antony Leone (e. Libeccio Grif) tvåa och Akela Pal Ferm (e. Maharajah) trea på 1.13,2 respektive 1.13,4.

Aramis Ek håller undan till seger.

Ledande Akela Pal Ferm, skuggad av Americo Jet, hade 30 meter ner till Aramis Ek på sista bortre långsidan, men efter ha öppnat första kilometern på 1.13,5 började Aramis Ek hämta in meter för meter. På upploppet avgjorde Aramis Ek säkert mot ledande Akela Pal Ferm och höll också undan för duktigt spurtande Antony Leone.

Vinnarens mor Freedom Ek (e. Bon Vivant), 1.14,9/€19.855, är helsyster med duon Caballero, 1.14,6/€162.572, och Diuk Ek, 1.14,5*/€82.590.

Själv har Freedom Ek varit framgångsrik med avkommor som Gran Criterium-trean Zelante Ek (e. Saxo de Vandel), 1.13,4/€83.847, Pinky Ek (e. Varenne), 1.13,5/€55.366, Skylark Ek (e. Everest Ås), 1.13,9/€48.850, och Ubi Ek (e. Varenne), 1.13,3*/€40.754.

Aramis Ek har fått ihop drygt 90.000 euro och dagens seger i Gran Premio Mediterraneo är hans första GP-triumf. Totalt har det blivit sex vinster på 20:e starter i karriären.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Framgångsrik uppfödare ur tiden

Österrikes mest framstående uppfödare under 2000-talet Johann Hochstaffi – mannen bakom Venus-hästarna – har gått ur tiden. Han dog igår 77 år gammal.
Av
Claes Freidenvall

De senaste elva åren har Johann Hochstaffi varit ledande uppfödare i Österrike. Nu kommer hans son Andreas se till att verksamheten i Ledenice, nära gränsen till Tjeckien, fortsätter att drivas.

Johann Hochstaffi.

Förra året drog Johann Hochstaffi in 48.394 euro i uppfödarpremier i Österrike, medan tvåan Alois Moser kom upp i 5.484 euro.

Bland många av Johann Hochstaffis uppfödningar ska Xea Venus (e. Charmy Skeeter-Xea Lobell), 1.11,4/€247.563, nämnas i första hand. Hon är Österrikes vinstrikaste och snabbaste sto genom tiderna med vinst i Stoderbyt och flera andra unghästlöpningar av rang i sitt hemland, men också en vinnare på Vincennes i Prix Titania.