Fokustema
Gareth Boko
Läs senare

Ungern nästa för Elitloppstrea

På onsdag gör Elitloppstrean Gareth Boko och vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning sin sista start på svensk mark.
Sedan väntar ett nytt spännande äventyr i Ungern för den sexfaldige miljonären!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Gareth Boko gör sin sista start på Mantorp på onsdag. Foto Adam Ström/stalltz.se
Gareth Boko gör sin sista start på Mantorp på onsdag. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Gareth Boko startar på Mantorp och därefter behöver vi tänka på hans framtid. Han kommer att få en avelskarriär i Ungern, men först ska han gå ut i tre-fyra lopp i Ungern och bland annat i ett storlopp, säger John Bootsman.

Gareth Boko (e. Make It Happen-Vanilla Boko), 1.09,1ak/6.836.760 kr, var en stjärna redan tidigt, men är också en häst som varit skade- och olycksdrabbad i flera olika omgångar.

– En gång efter en buköppning var det fem procents chans att han skulle överleva, men han kom tillbaka och slutade trea i Elitloppet. En riktig kämpe, säger ägaren och uppfödaren John Bootsman.

Fakta

Gareth Boko

Svartbrun hingst 9 år e. Make It Happen-Vanilla Boko e. Pine Chip
Rekord: 1.12,3l – 1.09,1ak
Prissumma: 6.836.760 kr
Resultat: 71 st: 20-8-12
Ägare: Boko Stables Holland BV med flera
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna
Tränare: Per Lennartsson, Conrad Lugauer, Jerry Riordan

Expandera

Som tvååring vann Gareth Boko Svensk Uppfödningslöpning och Breeders Crown. Under treåringssäsongen blev det vinst i Ibrahim Paschas lopp och som fyraåring tog han hem en division av Margaretas Tidiga Unghästserie och slutade fyra i finalen i Europaderbyt.

Som äldre har framgångarna fortsatt med vinster i Färjestads Jubileumslöpning, Gert Lindbergs lopp (guldfinal), Pins Daniels lopp plus tredjeplatserna i Elitloppet och Finlandia-Ajo.

– Avelskarriären kommer starta i februari nästa år och priset för boknings- och fölavgift blir ungefär 1.500 euro, men det är inte helt bestämt ännu, säger Bootsman.

Derbyvinnare i mödernet

Gareth Boko skulle egentligen gått ut på Elitauktionen som ettåring, men ströks och såldes istället privat. Modern Vanilla Boko (e. Pine Chip), 1.12,2ak/464.312 kr, har också lämnat Jareth Boko (e. Explosive Matter), 1.10,4ak/743.900 kr, och Esteban Boko (e. From Above), 1.11,5ak/544.350 kr.

Mormor, danskan Heddi Bilto, 1.13,8ak/1.558,336 kr, var en segermaskin av stora mått och vann dubbla upplagor av Stospiran. Hon är också mor till Breeders Crown-trean Tresor Boko (e. Buvetier d’Aunou), 1.12,9ak/606.500 kr, och mormor till Yozhik (e. Tejano), 1.11,5*/$131.474.

Mödernet har givit två Derbyvinnare i Danmark; mormors mormors mor Josephine Höjgård är mormor till Nu Bangsbo, 1971.

Från den här mödernelinjen kommer också Mathilde Tröjborg (e. Earthquake), 1.10,5/3.130.253 dkk, som vann Danskt Stoderby och flera lopp på svensk mark och däribland löpningar uppkallade efter Baroness Karsk, Giant Diablo, Lady Snärt och Queen L.

Gareth Boko.
Källa: breedersbible.com