Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Unghäststjärnan klar för kval

Topplopp i Frankrike. Elitloppshäst på Jägersro. Stjärnklart i Mantorp.
Det är tre av de sju punkterna som avverkas i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Coin Perdu ska göra comeback på Solvalla nästa onsdag i ett kvallopp. Foto: Lars B Persson
Coin Perdu ska göra comeback på Solvalla nästa onsdag i ett kvallopp. Foto: Lars B Persson

1 Han vann Svensk Uppfödningslöpning och långa E3-finalen samt slutade tvåa i Svenskt Travkriterium som två- och treåring. Året efter blev det bara två starter och efter att ha galopperat i Derbykvalet för över två år sedan har han inte synts till på tävlingsbanan.
Coin Perdu (e. S.J.’s Caviar – Piova Kronos e. Viking Kronos) har hunnit bli sex år och nästa onsdag är hästen anmält till kvallopp på Solvalla! Coin Perdu har gjort 16 starter (11–1–1) och tjänat över 5,1 miljoner kronor hittills.
Hästen gjorde debut som avelshingst förra året och betäckte 40 ston i Sverige premiäråret.

***

2 Idag körs Grand Prix Federation Régionale du Nord (€75.000) i La Capelle. Det Grupp III-klassade loppet har lite – med franska mått mätt – annorlunda förutsättningar då det är ett 2.700 meter långt lopp som startas med bilens hjälp istället för den sedvanliga, franska volten.

Dorgos de Guez. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tio hästar drabbar samman och till favorit spelas sannolikt Jean Michel Bazires Dorgos du Guez (e. Romcok de Guez) som närmast kommer från en Grupp III-triumf på Vincennes.

Startlista Grand Prix Federation Régionale du Nord (€75.000)
2.700 meter autostart, förstapris: 33.750 euro

 1. Valokaja Hindö – Christophe Martens
 2. Bahia Quesnot – Guillermo Roig-Balaguer
 3. Carat Williams – David Thomain
 4. Tony Gio – Eric Raffin
 5. Anzi des Liards – Romain Derieux
 6. Dorgos de Guez – Jean Michel Bazire
 7. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini
 8. Eridan – Franck Ouvrie
 9. Express Jet – Pierre Vercruysse
 10. Blues d’Ourville – Pierre Houel

***

3 Solvalla (första start 18.15) och Jägesro (18.27) delar på kvällens travtävlingar i Sverige och det dyker upp en hel del godbitar på båda banorna.

Pastore Bob och Johan Untersteiner, Travhäst, Sulkysport, Travsport
Pastore Bob ska starta på Solvalla. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Daniel Redéns italienska nyförvärv Vae Victis Club (e. Mago d’Amore) rivstartade i Sverige med två segrar på en vecka, inkluderat finalen av Sommnartravet i Rättvik. Nu gör han sin första start på Solvalla, där höjdpunkten annars är ett fint lopp av god stoelitklass, spetsat med fyraåringarna Ganga Bae och Sashay My Way (läs mer om loppet här).

På Jägersro testar den forne Elitloppsfinalisten Pastore Bob (e. From Above) nya förutsättningar i årets tredje start när han med Peter Untersteiner i vagnen startar i supersprinten över 1.140 meter med startbil. Här gör också Conrad Lugauers dubbelmiljonär Breidablicks Nubbe (e. Lindy Lane) comeback efter nästan två års frånvaro.

Här är startlistorna till kvällens tävlingar.

***

4 I slutet av denna vecka och början på nästa körs ett par ”semi-stora” lopp på svensk mark. På söndag görs det upp om 100.000 kronor i SmålandsMästaren på Vaggerydstravet, något som bland annat lockat Robert Berghs Vikens High Yield (e. Love You) till start.

Dagen efter avgörs finalen av treåringsserien Sikta mot stjärnorna i Mantorp. De är tolv till antalet som gör upp och bland deltagarna syns bland annat den färska, svenska rekordhållarinnan Balsamine Font (e. Filipp Roc) i vad som sannolikt är sista starten före Oaks del Trotto i Rom samt Globalizer (e. Bold Eagle), vinnare av korta E3-finalen för ston.

Startlista Sikta mot Stjärnorna, final
2.140 meter autostart, förstapris: 200.000 kr

 1. Benito Roc (e. Filipp Roc) – Carl Johan Jepson (Viktoria Selitska)
 2. Sanderson (e. Formula One) – Per Nordström
 3. Globalizer (e. Bold Eagle) – Stefan Persson (Jerry Riordan)
 4. Voyager West (e. Panne de Moteur) – Rikard N Skoglund (Anders Zackrisson)
 5. Hidalgo Heldia (e. Raja Mirchi) – Christoffer Eriksson (Patricia van der Meer)
 6. Bitcoind’ Arc (e. Voltigeur de Myrt) – Jörgen S Eriksson
 7. Big Top Lindy (e. Cantab Hall) – Kim Eriksson (Stefan Melander)
 8. Fire n’Fury (e. Explosive Matter) – Jorma Kontio (Stefan Melander)
 9. Global Bootleg (e. S.J.’s Caviar) – Per Lennartsson (Svante Båth)
 10. Balsamine Font (e. Filipp Roc) – Björn Goop
 11. Playing Trix (e. Trixton) – Ulf Ohlsson (Reijo Liljendahl)
 12. Violin Brodda (e. S.J.’s Caviar) – Anders Zackrisson

***

5 På söndag är den danska derbyvinnaren Extreme (e. Chocolatier) tillbaka på tävlingsbanan. Aalborg Store Pris med 125.000 danska kronor i förstapris är uppgiften som väntar över 2.140 meter autostart.

Steen Juuls stjärna startar från innerspår bakom bilen medan derbytvåan E Type Cash (e. Ready Cash) inleder från bricka tio bakom bilen.

***

6 Det är inte bara Grand Prix Federation Régionale du Nord som lockat ett starkt startfält i La Capelle. I det sjunde loppet – Prix Michel Flandre (€28.000) – drabbar hästar samman som högst får ha tjänat 221.000 euro och bland dem sticker två hästar ut.

Tomas Malmqvist Confidence (e. Great Challenger) finns bland de tio deltagarna och jagar nu revansch på Jean Michel Bazires Valzer di Poggio (e. Love You) som han slutade trea bakom i den senaste starten. Valzer di Poggio står just nu med sju raka segrar.

***

7 Norska Trav og Galoppnytt meddelar att Roli Eld (e. Lome Elden) 1.18,9ak/2.537.336 kr kommer att byta regi efter lördagens start i Unionskampen på Färjestad.
Synne Nybø har nyligen börjat jobba hos Daniel Redén och nu får hon återstifta bekantskap med hästen som lämnar Frode Hamres stall för Solvallatränaren.

Fokustema
Inför Svenskt Trav-Oaks
Läs senare

Storloppsfinalist i första kullen

En dålig känsla inför kvalen har vänts till en positiv känsla inför finalen.
I Ester Wibb har Jasmine Ising plockat fram sin första klassiska storloppsfinalist redan från den första, egentränade årskullen.
– Normalt sett är det två hästar som är för tuffa i det här loppet, men jag tror att Ester Wibb kommer göra sin bästa insats hittills, säger Jasmine Ising.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jasmine Ising och Ester Wibb. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Jasmine Ising och Ester Wibb. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Snart kan 30-åringen skriva proffstränare på sitt cv och det epitetet har hon onekligen gjort sig förtjänt utav.

Stallets hästar vinner lopp i parti och minut – 21 på 70 starter i år – och figurerar allt oftare i de större sammanhangen.

Ester Wibb och Oskar J Andersson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att en klassisk årgångsfinalist skulle kunna gå att plocka fram ur kullen födda 2017 tycks inte överraska henne, men förberedelserna inför Ester Wibbs Oakskval hade varit allt annat än optimala.
– Hon har varit tidig och fin hela tiden, men sedan har det kanske funnits andra hästar av våra treåringar som jag tyckt haft större kapacitet. Dessutom hade jag en ganska dålig känsla inför Oakskvalet. Efter E3 Consolation så fick hon en träningsperiod och skulle ha ett lopp i kroppen inför Oakskvalet, men hon blev sjuk en period för några veckor sedan och saknade den där genomköraren, säger Jasmine Ising.

Bästa hittills

Oakskvalet blev istället tänkt som ett lopp i kroppen inför framtiden, men resulterade i en säker säker från ledningen. Plötsligt var Ester Wibb (e. Orlando Vici) i final och ska kampera om 2,8 miljoner kronor på lördag.

– Hon hade fått ett rundbanejobb i sig, men jag trodde inte att hon skulle gå ut och prestera så bra som hon gjorde. Av träningen att döma så känns det som att hon tagit loppet bra, men hon har inte gått så tufft.

Jag tror att hon kommer prestera sin bästa insats hittills i karriären

Hur ser du på lördagens lopp?
– Jag tycker att det är två hästar som sticker ut i Hoboken Am och Barbro Kronos. De kan bli svåra att besegra, men jag har en god känsla kring Ester Wibb och tror att hon kommer prestera sin bästa insats hittills i karriären.

”Tillåter banan så…”

Stallets målbild har på intet vis varit att ”hetsa fram” hästarna till tidiga starter. Däremot har man kommit över tidiga individer, menar Ising.
– Vi har aldrig pressat dem för att vara tidiga, men många har visat fin talang och kommit igång tidigt. Nu har vi en lite mindre kull med tvååringar, men de ser också fina ut och har gjort allt rätt hittills. Vi ställer dem inte inför någon stor prövning så då är det svårt att veta exakt hur de kommer prestera, säger Ising.

Jasmine Ising och Oaksfinalisten Ester Wibb tillsammans med sambon Patrik Fernlund och dottern Alicia. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Den tvååring som startat hittills i år från stallet – Icicle (e. Raja Mirchi) – tangerade banrekordet på 1.15,8/1.640 meter direkt i senaste framträdandet i Gävle så att återväxten likaså tycks vara tryggad råder ingen tvivel om.

Men först – Oaksfinalen som därtill kan kryddas med en spännande balansförändring.
– Om banan tillåter vilket är lite osäker just nu då det varnas för att det kan komma mycket regn så är tanken att vi ska låta henne tävla barfota runt om för första gången. Det tror jag kan ge en växel till, avslutar Ising.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Räven bäst i Boden

Roger Nilsson kunde glädja sig åt en stor seger hemma i Boden under torsdagskvällen.
Fox Star van treåringsfinalen med hela 100.000 kronor i förstapris.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Nilsson vann treåringsfinalen i Boden. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Roger Nilsson vann treåringsfinalen i Boden. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det var med andra ord stora pengar som stod på spel i Boden i loppet för ”treåringar som tävlar mellan den 19 mars och den 17 september på Bodentravet”.

Roger Nilssons Fox Star passade på att ta sin tredje seger i karriärens femte start och tycks helt klart vara en plusvariant.
Hemmatränaren lämnade inget åt slumpen utan sände till tät direkt och valde att hålla tempot uppe.
In mot upplopp kvar det Rally Ida (e. The Bank) som skuggade, en häst som tog sig närmare och närmare hela tiden.

Sista biten in mot mål blev det tajt, men Fox Star sträckte på sig och höll nosen först.

Fox Star är en de 55 avkommor som finns efter Caramba Hall (e. Garland Lobell). Hans främsta avkomma hittills är Miss Åslanda 1.12,0ak/846.881 kr följt av Mr Q.L. 12,4ak/759.465 kr och totalt är de 15 till antalet som tjänat sexsiffrigt.

Modern Pretty Good News (e. Super News) 1.16,3ak/129.347 kr har i Fox Star sin enda avkomma.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Niskanen fälld för doping

Jarmo Niskanen-tränade Graceful vann Prix Theo Malinge (€11.000) i Mauquenchy den 28 juni. Efter loppet visade det sig att stoet hade tävlat med kortisonpreparatet dextameson i kroppen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jarmo Niskanen har åkt fast för doping i Frankrike. Foto Mia Törnberg
Jarmo Niskanen har åkt fast för doping i Frankrike. Foto Mia Törnberg

Fyraåriga stoet Graceful diskvaliceras som etta och fråntas förstapriset på 4.950 euro. Istället flyttas Green d’Occagnes upp som etta i loppet.

Utdrag från dopingdomen från franska travförbundet.

Enligt domen från det franska centralförbundet har Graceful startförbud till den 28 september, medan tränaren Jarmo Niskanen har ålagts att betala 4.500 euro i böter.

Krönika