Fokustema
Vivid Wise As
Läs senare

Unghästtalang till svensk avel

Italienske topphästen Vivid Wise As blir tillgänglig på transportsperma i Sverige under 2019. Han gjorde rent hus i Italien som tvååring och var fram till det italienska Derbyt kullens ledande travare.
Av
Claes Freidenvall
Unghäststjärnan Vivid Wise As vann på nytt i Alessandro Gocciadoros regi. Foto: Le Trot
Unghäststjärnan Vivid Wise As vann på nytt i Alessandro Gocciadoros regi. Foto: Le Trot

Hela fyra Grupp I-segrar räknade Vivid Wise As (e. Yankee Glide-Temple Blue Chip) in. Italienska uppfödningsloppet Gran Premio Allevatori (€187.000) vann han med fyra längder, lika många längder skrevs vinstmarginalen i Gran Premio A.N.A.C.T. (€101.000). I Gran Premio Tito Giovanardi (€187.000) vann han med sju längder och i Gran Premio Nazionale (€187.000) segrade han med två längder.

Tvååringssäsongen innehöll sju vinster på åtta starter, vinnarrekordet 1.13,0ak* och som treåring vann han fyra av åtta starter och vann på 1.12,4am*. Som treåring gjorde han en utflykt till Frankrike och där toppade han i Prix Henri Cravoisier (€85.000).

”Bäste han någonsin tränat”

Inledningsvis tränades Vivid Wise As av Marco Smorgon och han kallade Yankee Glide-sonen för den ”bäste han någonsin tränat”. Senare flyttades Vivid Wise As till Sébastien Guarato i Frankrike, men fick ingen större karriär hos honom även om det blev en tredjeplats i Grupp III-loppet Prix du Plateau de Gravelle och sitt rekord 1.10,6am noterades i Criterium Continental.

Totalt gjorde Vivid Wise As 30 starter, vann elva lopp och han tjänade 435.010 euro. Som ettåring såldes han för 110.000 euro på ITS Yearling Sale och det var storstallet Scuderia Bivans Srl. som köpte honom.

Halvsyster med Muscles Yankee

Vivid Wise As är första avkomman undan Temple Blue Chip (e. Cantab Hall-Down Goes Debbie), 1.12,7/$38.295, som startade 15 gånger, vann två lopp för Trond Smedshammer och däribland en division i Pennsylvania Stallion Series ($20.000).

Hon kostade 70.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hennes mor Down Goes Debbie (e. Andover Hall), 1.14,6/$10.700, såldes för 170.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Att priset blev så högt var inte så konstigt. Hon är halvsyster med mångårige amerikanske championhingsten och Hambletonian-vinnaren Muscles Yankee (e. Valley Victory), 1.09,8*/$1.424.938. I den här vevan hade också Muscles Yankees avelskarriär tagit fart och 2003 toppade han Juvenile list för två- och treåringar – samma år som Down Goes Debbie såldes skulle han också vinna den viktigaste championligan för avelshingstar i Nordamerika.

I samma syskonskara ingår också Peter Haughton Memorial-vinnaren Yankee Mustang (e. Mr Vic), 1.11,7/$345.745.

Halvsyster vann uppfödningsloppet

Vivid Wise As har också en treårig halvsyster som inlett karriären starkt. All Wise As (e. Varenne), 1.13,9ak*/€50.480, har startat fem gånger och vunnit fyra lopp. Största segern togs i stoavdelningen i italienska uppfödningsloppet, som ifjol bytt namn från Gran Premio Allevatori Filly till Mipaaft Filly (€88.000) och i det loppet noterade hon sitt rekord.

Valnevikens Stuteri sköter den svenska marknaden för fryst och färsk transportsperma. Prislappen är satt till 5.000 kronor vid bokning och 40.000 kronor vid levande föl.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini
Fokustema
Solvalla Grand Prix UPPDATERAD
Läs senare

Fyra av sju från Melander

Endast nio hästar ville vara med och köra om 581.500 kronor i Solvalla Grand Prix på onsdag. Av dem var endast sju startberättigade och hela fyra kommer från Stefan Melanders stall.
Av
Lars G Dahlgren
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN
Evaluate och Stefan Melander vid en seger på Solvalla i april. Foto Tommy Andersson/ALN

Det samlas poäng till Solvalla Grand Prix i Solvallaserien hela året, men i slutändan blev det inte ens nära fullt fällt.  i detta fyraåringslopp med 300.000 kronor till vinnaren.

Mest meriterade är Fyraåringselitvinnaren Missle Hill (e. Muscle Hill – India Hall) och Sprintermästartrean Evaluate (e. Andover Hall – Blathin)

Av de sju anmälda är fyra importer från Nordamerika. För att få vara med i Solvalla GP måste hästarna ha startat i något av loppen i Solvallaserien, och eftersom varken Thrust Control eller Maxus gjort det av de nio som var anmälda går loppet med futtiga sju hästar.

Anmälningslista

Solvalla Grand Prix, onsdag 27 november, 2.140 meter autostart. Förstapris: 300.000 kronor:

 • Evaluate – tränare: Stefan Melander
 • Flight Dynamics – Stefan Melander
 • Im Your Captain – Stefan Melander
 • Mellby Glader – Robert Bergh
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Tito C.A. – Stefan Melander
 • Wingmaster – Emelie Persson (a)

Startlistan till Solvalla Grand Prix med kuskar och startspår blir klar under torsdageftermiddagen.

Sport