Fokustema
Sweden Cup
Läs senare

Uppdrag utfört – Bepi bäst i Sweden Cup

Bepi Bi hade inga problem att vinna vårens stora mål Sweden Cup och därtill övertygade Zeudi Amg stort i Bronsdivisionens final.
Inte undra på att Alessandro Gocciadoro var i toppslag efter lördagens tävlingar på Solvalla.
– Jag fick rätt känsla i förra veckans banjobb här på Solvalla med Bepi Bi och trodde på min häst idag, säger Alessandro Gocciadoro till Sulkysport.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Bepi Bi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bepi Bi. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nog för att Bepi Bi (e. Donato Hanover) fick en tacksam väg fram till vinst, men insatsen gick inte att anmärka på.
Efter att öppnat 1.08,5 första halvvarvet kunde Gocciadoro dämpa farten till 1.13 på varvet. Där och då förstod alla att han hade loppet i sin hand. Efter att avslutat 1.07 sista 500 meterna kom Bepi Bi i mål på 1.11,6a/1.640 meter och belönades med 600.000 kronor utöver de 100.000 kronor han hade hämtat hem vid försöksvinsten.
– Det var väldigt viktigt för mig att köra honom i banjobbet på Solvalla i förra veckan. Det kändes att hästen behövde röra på benen efter vinterträningen. Han behövde helt enkelt loppet i Finland och jag hade en god känsla inför dagens lopp, säger Alessandro Gocciadoro.

Bepi Bi med sin skötare Kaino Laine. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Italienaren har varit extremt tydlig hela våren med att det var mot Sweden Cup och inte mot Elitloppet han tog sikte. Att inte bränna Bepi Bi för tidigt utan att försöka hålla honom fräsch och löpglad över tid tycks vara ett viktigt mål för ”gul kusk”.
– Nu vet jag att hästen är tillbaka på allvar och avser att fortsatta matcha honom i sprinterlopp den närmsta tiden, men har inte bestämt vilka lopp vi ska starta i.

Debut bakom Zeudi Amg

Kort senare åkte han ut och vann Bronsdivisionens final bakoM Zeudi Amg (e. Ideale Luis) på 1.11,5a/2.140 meter trots en öppning på 1.06,4 första halvvarvet från spår åtta bakom bilen. Stoet såg ut att jogga hem vinsten.
– Jag var aldrig rädd att det gick för fort. Hon hade kraft hela vägen. Det här var en speciell upplevelse och det var faktiskt första gången jag körde henne! I alla träningsjobb – och även i ett banjobb i Modena – så har hennes skötare Simone Basso kört henne. Han har en god körhand och har gjort ett bra arbete med hästen. Jag värmde inte ens hästen inför loppet idag.

Alessandro Gocciadoro vinner med Zeudi Amg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Taktiken var tydligt uttalad på förhand och det gick inte heller i loppet att ta miste om att han ville framåt till varje pris.
– När jag såg att en av de invändiga konkurrenterna som var med i körningen tävlade med murphybländare (Readly Lavec, red.anm.) ville jag köra tufft i kurvan och ta mig förbi. Jag visste inte om den kusken skulle lämna över ledningen till mig i nästa skede så jag tyckte det var viktigt att komma förbi före raksträckan. Att tävla på utsidan är inte så enkelt.

Att Zeudi Amg är bra är ingen nyhet. I höstas var hon fyra bakom Alrajah One, Face Time Bourbon och Vitruvio i ett försökslopp till Gran Premio della Lotteria och på intet vis frånsprungen.
– När jag såg henne i den tidigare regin så tyckte jag att det var en bra häst, men att hon skulle vara så här bra trodde jag faktiskt inte. Jag vill inte jämföra henne med någon speciell häst, men det var faktiskt längesen vi hade ett såhär bra sto. Hon var lugn även före loppet idag. Jag tycker att hon uppträdde bättre idag än vad hon gjorde i Köpenhamn till och med, säger Alessandro Gocciadoro som tycks vara ytterst väl medveten om att det finns ett öppet stolopp i Oslo om två veckor.

Nyinstiftade Trond Anderssens Minneslöp över 1.609 meter autostart lockar nämligen med 300.000 norska kronor till vinnaren och mot den tävlingsdagen siktas även Bengurion Jet (e. Maharajah) för start i Oslo Grand Prix.

Fakta

Uppsnappat på stallbacken efter Sweden Cup

Det är inte frågan om jag vinner loppet utan med hur mycket bara jag får fritt. Jag hade alla krafter kvar i min häst; allt.

Dion Tesselaar om Officer Stephen som slutade tvåa bakom Bepi Bi i Sweden Cup efter att suttit bakom densamme hela vägen.

Han var lite sådär i försöket, men samtidigt blev det konstigt när Seismic Wave galopperade i första kurvan. Det var som att han inte riktigt tände om. Fredde (Fredrik B Larsson, red.anm.) trodde hästen skulle gå bra i finalen och det gjorde han verkligen. Hästen spurtade ruskigt bra och var tillbaka som han ska vara.

Ulf Ohlsson om Milliondollarrhyme som spurtade strålande till tredjeplatsen.

Han får gå utvändigt ledaren hela vägen och håller bra. Jag är nöjd med hästen, men det är för tidigt att säga vart han ska starta nästa gång. Vi får kolla upp honom först och se så att allt är okej efter det här loppet.

Erik Bondo om Usain Töll som slutade fyra från dödens.