Fokustema
Dopingavslöjandet
Läs senare

”Uppenbart att nuvarande system inte fungerar”

– Det måste till förändringar. Det är uppenbart att nuvarande lagar och system för att säkra fair play och rättvisa förhållanden inte fungerar.
Det säger Hambletonian Societys president John Campbell med anledning av den FBI-avslöjade stora dopinghistorien inom både trav och galopp i USA.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kanadensaren John Campbell fyller 65 år idag. Foto Mia Törnberg
Kanadensaren John Campbell fyller 65 år idag. Foto Mia Törnberg

Fyra av östkustens mest framgångsrika travtränare de senaste åren, René Allard, Richard Banca, Chris Oakes och Nick Surick är åtalade för brott som kan ge flera års fängelse. Det har handlat om systematiskt bruk och ”nätverkande” gällande avancerad doping med prestationshöjande medel, som inte syns i vanliga dopingprover.

Telefonavlyssningar som FBI gjort har avslöjat en skrämmande hantering och cynism, där hästar dött och blivit förstörda, som ”baksidan” på att de som sysslat med dopingen dessutom kunnat tjäna pengar på att de besegrat alla andra som ”kört på vatten och havre” i loppen. I nuläget är 29 personer åtalade, förutom trav- och galopptränare också bland annat veterinärer.

Jag applåderar de ansträngningar som gjorts av FBI och myndigheterna för lag och ordning

Den viktiga organsationen Hembletonian Society, som bland annat är arrangör av Hambletonian Stakes och ett knippe andra storlopp, har gjort ett uttalande om dopingaffären genom sin president John Campbell. Denne både hyllar de som initierat och gjort utredningen och fördömer vad som uppenbart varit otillräckliga funktioner för att både hitta och stoppa det mycket avancerade fusk, bedrägeri – och inte minst djurplågeri – som varit följden av doparnas framfart.

– Jag applåderar de ansträngningar som gjorts av FBI och myndigheterna för lag och ordning som varit inblandade i denna historiska utredning och därav följande arresteringar. Jag vill också berömma Jeff Gural (som äger banan Meadowlands och några banor i New York State, reds.anm.), The Jockey Club (galoppförbundet, reds.anm.) och alla andra som såg till att undersökningarna från början startade och som ledde till att FBI blev inblandat, säger Campbell och fortsätter:

– Några av de avlyssnade konversationerna som offentliggjorts är häpnadsväckande och man kan bara hoppas att de som blir funna ansvariga för dessa uttalanden och handlingar hanteras hårt och inte längre kommer att tillåtas vara verksamma i vår bransch eller med hästar överhuvudtaget.

Campbell duckar inte för att det dopinghärvan avslöjat om vad som förekommit bakom kulisserna inom hästsporten i USA ställer till stor smärta och skada, och att det kommer att ta en tid innan detta går över och läker.

– Men det som avslöjats måste samtidigt påskynda lagstiftnings- och branschförändringar som gör att vi kommer stärkta ur det. Det måste ske förändringar, eftersom det är uppenbart att de nuvarande lagarna och systemen för att säkra fair play och rättvisa förhållanden inte fungerar.

Egenintressen och egna agendor måste sättas åt sidan

Campbell manar nu till samling bland den amerikanska hästsportens alla olika organisationer, varje delstat har till exempel sitt eget hästsportförbund, likt de olika länderna i Europa, för att stärka ”sportens integritet”:

– Egenintressen och egna agendor måste sättas åt sidan.

Den forna mästerkusken John Campbell poängterar samtidigt att majoriteten av de som håller på med hästsport är hårt jobbande hästälskande människor som hanterar hästarna med stor omvårdnad och respekt.

– Den lyckligaste gruppen nu bör vara de oräkneligt många tränare och hästmänniskor som försöker göra allting på det rätta sättet och som utför detta inom både lagliga och etiska råmärken. Alla de människorna kan nu känna förnyad optimism över att på bättre sätt kunna nå framgångar med sina hästar och på banorna. De får aldrig bli förknippade med en liten grupp missdådare.

 

Stortränare häktad i USA-härva

 

Insidertips satte FBI på spåret

 

”Blood Builder” bakom 1.07,7-världsrekordet?

 

27 åtalas i dopinghärvor

 

Minst en häst död i USA-härvan

Fokustema
ASVT Internetauktion
Läs senare

Toppstammad valack dyrast

Valacken Vitro Diablo blev dyrast på ASVT:s internetauktion igår och han såldes till Norge för 220.000 kronor.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Öistein Andresen köpte Vitro Diablo (e. Bold Eagle-Chanson d’Inverne), 1.12,5ak/268.000 kr, för 220.000 kronor. Den fyraårige valacken har startat nio gånger (2-2-1) och båda segrarna tog han som treåring i Peter Untersteiners regi.

Vitro Diablo är undan Chanson d’Inverne (e. S.J.’s Photo), 1.12,3ak*/2.353.507 kr, som tävlade för Peter Untersteiner och Jori Turja och vann 21 lopp på 64 starter. I avelsboxen har hon sin överlägset bästa avkomma i Attack Diablo (e. Blue York Yankee), 1.10,6ak/4.460.689 kr.

Näst dyrast var Stella Newmen (e. Symphonic Hanover-Lady Value), 1.10,4ak/1.107.345 kr, och Håkan Karlsson i Eskilstuna betalade 138.000 kronor för det åttaåriga stoet. Hon har tränats i Danmark av Flemming Jensen, vunnit 15 lopp på 52 starter.

Stella Newmen är halvsyster med Fredrik Perssons Derbytvåa Monark Newmen (e. Orlando Vici), 1.10,0ak/4.590.840 kr.

Totalt såldes 13 av 18 utbjudna hästar för 825.000 kronor.

Samtliga resultat från ASVT:s internetauktion hittar ni här!

Fokustema
V86 Åby
Läs senare

Framgång föder framgång

Inez Alki har presterat fintfint hos Hans Crebas.
Tack vare hennes framgång har även Irish Steel kommit från Nederländerna.
– Hon har inga direkta svagheter och det finns mycket utveckling kvar, säger Axevallatränaren om kvällens V86-favorit.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN
Hans Crebas. Foto Micke Gustafsson/ALN

Förra hösten lämnade Hans Crebas Blädingeås för Stall Palema. Han skiftade licensen till Axevalla och från Kalmar och förändringen har blivit ett stort lyft. Proffstränaren har redan slagit fjolårets antal segrar som tränare och stallet har fördubblats.

– Det är fina träningsmöjligheter och hästarna går jättebra. Jag njuter, men är även medveten om att det kommer svackor. Det tog två månader för hästar och personer att acklimatisera sig och jag tycker att det känns allt bättre hela tiden. Jag hade tio hästar med mig när jag kom och nu är det 20 travare på träningslistan. Det är både fler och bättre kvalitet och nu har jag två anställda, berättar Hans Crebas.

Sunettan Palema. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Han är inte bara kund hos Stall Palema. Karl-Erik Bender har tre Palema-hästar i träning hos Crebas och Sunettan Palema (e. Muscle Massive – Lady Plus Five), 1.14,4am/242.400 kr, har vunnit två av två starter i sin nya regi.
– Det känns kul och är ett stort förtroende. Vi siktar mot Stochampionatet på hemmaplan. Tyvärr drabbades hon av en halsinfektion, men nu är Sunettan frisk och jag hoppas att vi hinner en eller två starter innan uttagningsloppen.

Det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor

Hittills i år har Stall Crebas vunnit nio av 40 starter och sprungit in 573.900 kronor.
– Jag har som mest kört in 800.000 under ett år och det vore roligt om stallet passerade en miljon kronor.

V86-favorit på Åby

Ikväll åker Axevallatränaren till Åby med två hästar. Irish Steel (V86-7) är favorit i ett stolopp där vinnaren belönas med 100.000 kronor och femåringen kan ge Crebas en fin skjuts mot miljonen.
– Det är tack vare Inez Alki (e. From Above), 1.12,2ak*/574.130 kr, som hon hamnat hos mig. Inez ägare drömmer om Frankrike och hästen flyttades till mig för att tjäna pengar. I Nederländerna tränades stoet av Hugo Langeweg och han rekommenderade kretsen kring Irish Steel att prova henne hos mig.

Fakta

Hans Crebas – Tränarstatistik

År – Resultat – Inkört (kr)

  • 2016 – 85 st: 8-5-10 – 387 600
  • 2017 – 104 st: 6-14-12 – 547.400
  • 2018 – 95 st: 14-5-13 – 632.300
  • 2019 – 93 st: 6-16-7 – 669.700
  • 2020 – 40 st: 9-6-2 – 573.900
Expandera

Broadway Fortuna-dottern har gjort två starter under Crebas vingar. I debuten höll hon bra som tvåa från dödens och senast vann hästen lätt från ledningen i Årjäng.

– Hästen är både stark och snabb. Jag har sett flera av hennes lopp i Holland och stoet går från alla positioner. Hon har lite pengar på sig och min förhoppning är att hästen ska hålla samma nivå som Inez Alki. Irish Steel vann med mycket krafter kvar senast.

Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen

Ikväll ska hon prova voltstart och hästen har springspår.
– Hon är förnuftig och min känsla är att voltstart inte ska vara några problem. Hästen är inte sylvass bakom bilen och jag tror snarare att voltstart är ett plus. Hästen var fin i förra fredagens jobb och hon känns uppåt i träningen. Jag hoppas få iväg Irish Steel bra och kommer vi till spets är hon hästen att slå.

Gör du några ändringar?
– Jag har stämt av med Langeweg och är sugen att köra barfota bak. Hon har gått med den balansen flera gånger innan och jag tror att det är ett plus.

Med sig till Åby ikväll har han även Scarlet Knight-dottern Scarlet Knightmare (lopp 4). Femåringen har vunnit en av tio starter och tjänat nästan 80.000 kronor.

– Hon var bra när vi segrade i mars, men efter det loppet blev hon förkyld. Nu har hästen svarat för två bra insatser efter uppehållet. Hon har hela 174 i mankhöjd, men är kvick iväg när hon sköter sig och hästen behöver vara med i främre träffen direkt för att komma till sin rätt. Hon är inte den enklaste i voltstart, men jag tror att Scarlet Knightmare går felfritt och Astronascente Zac är den hästen jag kan tänka mig att släppa till. Han blir nog svår att slå och min häst har platschans, avslutar Hans Crebas.

Startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Polisanmälan
Läs senare

Proffstränare anklagad för djurplågeri

En proffstränare har blivit polisanmäld för djurplågeri. Enligt målsägaren ska tränaren låtit hästen stå undernärd och sjuk utan kontakta varken ägaren eller veterinär.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
En proffstränare i Sverige har blivit polisanmäld för djurplågeri. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Enligt polisanmälan ska brottet ha pågått mellan den 10 februari och 18 april i år. När hästägaren – enligt polisanmälan – hämtade hästen var den undernärd och sjuk.

Proffstränaren informerade inte heller hästägaren om hästens tillstånd och enligt polisanmälan tillkallades inte heller någon veterinär.

Målsägaren anser att hästen vanvårdats och att det resulterat i en värdeminskning av minst 30.000-40.000 kronor.

Sport