Fokustema
Vincennes
Läs senare

Uppvisning av Bel Avis

En ren uppvisning bjöd Bel Avis på i Prix du Plateau du Gravelle (€90.000) med Jean-Michel Bazire i sulkyn när duon lekte hem segern på Vincennes kolstybb och vann på nytt löpningsrekord.
Av
Claes Freidenvall

Bel Avis (e. Ganymede-Gloria Maris) inledde utvändigt ledaren, men 800 kvar körde Jean-Michel Bazire till täten och i mitten av sista sväng tackade den åttaårige valacken för sällskapet och kunde inte bara segra överlägset utan avstannande på 1.10,7a/2.100 meter.

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) serverades ett perfekt lopp i andra utvändigt, men var utan chans i spurten och slutade sexa på 1.11,2.

För Bel Avis var det andra triumfen för säsongen och han har också vunnit Prix de la Cote d’Azur (€120.000) i Cagnes-sur-Mer.

Innan Bel Avis triumf fick Bazire också en tränarseger i Prix de Montsoreau (€56.000) sedan sonen Nicolas vunnit bakom Colonel (e. Goetmals Wood-Royale Star) trots tredjespår runt om på 1.11,8a/2.100 meter. Den tuffa resan spelade mindre roll – Colonel passerade mållinjen med full spänst!

Björn Goop gästkuskade bakom Robert Berghs Montdore (e. Love You) och slutade sjua på 1.12,2. För det fick ägaren Per Berg 560 euro. Bergh hade också Bandit Hornline till start, men han slutade oplacerad och det gjorde också Jörgen Westholms Usain Henna.

Lätt från spets

Clegs des Champs (e. Legs du Clos-Proserpine) och David Thomain hittade tidigt till täten i sadelloppet Prix Henri Desmontils (€90.000) och därifrån gav uon inte konkurrenterna skuggan av en chans på 1.13,9/2.850 meter.

Robert Berghs Digital Ink (e. Super Photo Kosmos) bjöds på en invändig resa som trea av Eric Raffin och slutade sjua på 1.14,5 och fick 900 euro för besväret.

Fokustema
Snabbast/vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Sanda tål täta starter

Åby och Örebro delade på onsdagens kvällstävlingar.
Av
Emil Persson

Robert Bergh-tränade Sanda Love (e. Love You) vann V75-lopp i lördags, men var med återigen på banan under gårdagskvällen. Det upplägget stod han pall för och blev dagssnabbast under hela tävlingsdagen då han kom hem på 1.11,0a/1.640 meter.

Banor som körde onsdag den 22 maj: Åby & Örebro.

Fem snabbaste vinnarna

Sanda Love (e. Love You) 1.11,0/1.640 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare & uppfödare: Sanda Racing Stable AB, Årjäng.

Viveur Bi (e. Varenne) 1.13,3/2.140 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare: Jansson B, Olsson B & ABR Trading AB. Uppfödare: Az. Agr. Biasuzzi, Italien.

Wollafur (e. Olimede) 1.13,3/2.140 – Örebro
Tränare: Juhani Partanen. Körsven: Magnus S Karlsson.
Ägare & uppfödare: Englund Per & Partanen Juhani.

Osborn Trot (e. Classic Photo) 1.13,7/1.640 – Åby
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: KGÖsterlen AB, Simrishamn. Uppfödare: Karlsson Ove, Fjugesta.

Eppur si Mouve (e. The Best Madrik) 1.14,0/2.140 – Åby
Tränare: Anna-Lena Waldén. Körsven: Peter H Sjöberg.
Ägare: WalldénsDjurakupunkturAB,Strömsnäsbruk. Uppfödare: Höglund Jan-Eric & Lisbet.

Högsta förstaprisen

70.000 kr

Redneck Woodland (e. Lavec Kronos) 1.15,0/2.140 – Åby
Tränare & körsven: Adrian Kolgjini.
Ägare: Stall Woodlandhorses AB, Sundsvall. Uppfödare: Gunnarsson Ulf, Gullabo.

Sanda Love (e. Love You) 1.11,1/1.640 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare & uppfödare: Sanda Racing Stable AB, Årjäng.

Eppur si Mouve (e. The Best Madrik) 1.14,0/2.140 – Åby
Tränare: Anna-Lena Waldén. Körsven: Peter H Sjöberg.
Ägare: WalldénsDjurakupunkturAB,Strömsnäsbruk. Uppfödare: Höglund Jan-Eric & Lisbet.

Viveur Bi (e. Varenne) 1.13,3/2.140 – Åby
Tränare: Robert Bergh. Körsven: Christoffer Eriksson.
Ägare: Jansson B, Olsson B & ABR Trading AB. Uppfödare: Az. Agr. Biasuzzi, Italien.

Snabbast vinnare & högst förstapris monté

Laza Magic (e. Judge Joe) 1.15,7/2.140 – Åby
Tränare: Mimmi Elfstrand. Ryttare: Jenny Brunzell.
Ägare: Stall Mimmi Elfstrand AB, Larv. Uppfödare: Tal AB, Arvika.

Flest segrar (kusk/ryttare): Erik Adielsson  – 3 segrar
Flest segrar (tränare): Robert Bergh, Juhani Partanen – 2 segrar
Flest segrar (avelshingst): Andover Hall, Maharjah – 2 segrar

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Lorentzon till 900

Anette Lorentzon jubilerade i natt på Scioto Downs och tog sin 900:e tränarseger på amerikansk mark sedan jätteoddsaren Custom Sally vunnit för Elliott Deaton.
Av
Claes Freidenvall
Anette Lorentzon tog sin 900:e tränarseger i natt på Scioto Downs. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anette Lorentzon tog sin 900:e tränarseger i natt på Scioto Downs. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Treåriga Custom Sally (e. Mr Cantab-Custom Model) storskrällde till 87,60 i vinnarodds och avgjorde med en halv längd i spurten på 1.13,1/1.609 meter. Äger gör Anette Lorentzon och ACL Stuteri. Nattens triumf inbringade 5.000 dollar.

Custom Sally köptes som ettåring på Hoosier Yearling Sale för 36.000 dollar. Nattens start var den andra i karriären och hon avlade maiden efter ha slutat oplacerade i debuten.

Hon har samma pappa som världens snabbaste travare Homicide Hunter, medan modern Custom Model (e. Tagliabue), 1.12,2/$67.186, vann försök i Pennsylvania Sire Stakes ($50.615) och tidigare lämnat Custom Cantab (e. Mr Cantab), 1.09,8/$754.286.

Anette Lorentzon räknade in sin 900:e tränarseger i USA och det krävdes 4.717 starter och 15.930.200 miljoner dollar för att nå dit. Förra året gjorde Anette sin bästa säsong; stallet tog 154 vinster och körde in 2.248.112 dollar.

Mer blågult

Fler svenska segrar blev det igår. I Chester på kasinobanan Harrah’s Philadelphia vann Dexter Dunn bakom Per Engblom-tränade Sexy Wow (e. Father Patrick-No Pain No Gain) via tredje inner och dödens med drygt tre längder.

Per Engblom. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Segertiden skrevs till 1.12,4 och sista 400 meterna avverkade det treåriga stoet på 1.09,1. Förstapriset uppgick till 6.000 dollar och Crawford Farms är båda ägare och uppfödare till stoet.

Tre starter i karriären har Sexy Wow hunnit med och sedan tidigare har hon en seger och en andraplats. Stoet är undan Breeders Crown-trean No Pain No Gain (e. Mr Vic), 1.10,6/$436.080.

Modern har sin mest kända avkomma i Crazy Wow (e. Crazed), 1.08,6/$2.648.502, som vann finalen i Maple Leaf Trot (C$651.000) förra året i regi Marcus Melander.

Per Engblom gör sin första säsong som tränare i USA och har inlett strålande. På 42 starter har det blivit 16 segrar och 289.898 dollar.

Fokustema
V86 Åby/Örebro 22 maj
Läs senare

Amatörtränat utropstecken

Det luktade rikstotoklass lång väg över Eppur Si Muoves insats på Åby.
I B-tränarserien vände han ut och in på sina motståndare i lag med Peter H Sjöberg.
– Det brukar inte gå bra när mina hästar är betrodda så detta trodde jag inte, sade tränaren Anna-Lena Waldén.
Av
Emil Persson
Peter H Sjöberg styrde in Eppur SI Muove, tränad av Anna-Lena Waldén. Foto Sidmakarn
Peter H Sjöberg styrde in Eppur SI Muove, tränad av Anna-Lena Waldén. Foto Sidmakarn

Att The Best Madrik-valacken är betrodd är något hon får vänja sig vid. Femåringen stod nämligen för en insats denna onsdagskväll som få hästar klarar av i den låga klass han alltjämt befinner sig i. Från fjärde utvändigt fick han full anfallsorder 700 meter före mål och redan 300 meter senare hade han grepp om ledande Bankrobber (e. Joke Face).
Över upploppet drygade han ut försprånget och klockan visade läckra 1.10 sista 800 meterna. Då ska det sägas att det gick 1.08,5 mellan 800-300 kvar!
– Det är nästan så jag blev lite tårögd efter målgång för detta var en väldigt bra prestation. Vi har trott på honom hela tiden och känner glädje allihop, både hästen, jag och tränaren Anna-Lena. Det kändes ganska tidigt att det här var vårt lopp, sade Peter H Sjöberg.
Till vardags ridtränas hästen och får därtill känna på en del dressyr.
– Och så kör Peter alla snabbjobb med honom, sade tränaren Anna-Lena Waldén som sysslar med akupunktur på hästar, men främst har en bakgrund inom ridsporten.

Nästa anhalt: Oslo

Henriette Larsen fick förtroendet bakom Jerry Riordan-tränade Zio Tom Jet på samma bana och tog som så ofta tillvara på den.
Efter att placerat hästen mitt i fältet kunde hon ta tredje utvändigt 700 meter före mål och vänta med attacken tills upploppets början. Upploppet är Maharajah-sonen favoritpassage i travlopp och han behövde inte så många meter på sig för att växla ner konkurrenterna.
De övriga V86-loppen på Åby gick till Robert Bergh-tränade hästar, styrda av Christoffer Eriksson.
I uttagningsloppet till Summer Meeting Oslo var Viveur Bi (e. Varenne) urläcker på 1.13,3a/2.140 meter efter att vunnit starten. Den tyskefödde segermaskinen jagar 100.000 norska kronor i finalen om två veckor och bör rimligtvis bli final i det sammanhanget så som han ser ut för dagen.
Formen på topp har även Sanda Love (e. Love You). Sjuåringen startade blott fyra dagar efter lördagens V75-triumf i Gävle, men såg närmast ut att gått framåt av det när han kom hem på 1.11,0a/1.640 meter!

Trippla skrällar

I Örebro var det häftig nederbörd och därtill regnade det skrällar. Först ut inom V86-spelet var Wollafur (e. Olimede) som knäppte sina konkurrenter från tredje utvändigt med sent iscensatt attack.
– Det här var både jag och hästen värda. Han har gjort många bra lopp utan att få vinna, sade Magnus S Karlsson.
Om han sparade varje meter som gick så var O.M.Don’t Cry (e. Improve Ås) en springare som fick gå desto tuffare. Nicklas Westerholm laddade stora kanonen ut på sista bortre långsidan, rundade ledaren Dictionary (e. Ready Cash) på 250 meter och höll stången mot densamme när hon kom tillbaka över upploppet.
Desto mer betrodd var Tale of Jacks (e. Intoxicated). Kaj Widell skickade fyraåringen till tät varifrån han sprang på lätta ben över mål. Mikael Cedergren tränar vars närmsta framtid blir intressant att följa även om han nu tog steget upp i klass I.
Stig H Johansson-tränade 20-oddsaren Lennart Sjöhammar (e. Make it Happen) avrundade V86-omgången i lag med Erik Adielsson som därmed räknade hem en trippel under kvällen.