Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Uppvisning av Plunge Blue Chip

Förra helgen vann Plunge Blue Chip på topptiden 1.10,3 och blev Yonkers Raceways snabbaste travare genom tiderna och i natt hade hon uppvisning i ett försök i New York Sire Stakes ($89.950) på 800-metersbanan Saratoga Raceway.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedts vann ett försök i New York Sire Stakes i natt. Foto: Mike Lizzi
Plunge Blue Chip och Åke Svanstedts vann ett försök i New York Sire Stakes i natt. Foto: Mike Lizzi

Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass-Dunk the Donato) stod i en klass för sig och från ledningen utklassade det lasixtävlande stoet sina konkurrenter med 7,5 längder på 1.11,8/1.609 meter. Åke Svanstedt satt själv i sulkyn, medan han lånade ut stallsystern Natalie Hanover (e. Chapter Seven) till Daniel Dube och slutade trea på 1.12,8.

Sedan tidigare är Plunge Blue Chip världsrekordhållarinna för treåriga ston på milebana med tiden 1.08,2. Förutom Åke Svanstedt delägs stoet – kostade 42.000 dollar i Harrisburg – av Tomas Andersson, Blue Chip Bloodstock Inc. och Rick Zeron Stables.

I det andra försöket fick Åke Svanstedt nöja sig med en tredje- respektive fjärdeplats för Lucky Ava (e. Lucky Chucky) och Fury Road (e. Muscle Mass) på 1.13,0. Vann och tog dessutom tredje raka segern gjorde Repentance (e. Chapter Seven-Swan Hot Mama) för Jim Morrill Jr. Segermarginalen mättes ut till en dryg längd på 1.12,7.

Repentance. Foto: Lisa Photo

Linda Toscano-tränade Repentance kom närmast från seger i Simcoe Stakes (C$118.577) och nattens triumf var för övrigt den tredje i försök till New York Sire Stakes.

Som ettåring kostade Repentance 255.000 dollar i Harrisburg och hon är halvsyster med avelshingsten Swan For All (e. Andover Hall), 1.10,5/$309.986, Swan Image (e. Balanced Image), 1.09,5*/$642.427, Magic Swan (e. Enjoy Lavec), 1.11,1/$450.047, och Swan In A Million (e. Andover Hall), 1.10,1*/$359.297.

Mer Svanstedt

Tidigare under dagen firade Åke Svanstedt framgångar med en seger och en andraplats i försök tilll New Jersey Sire Stakes Standardbred Development Fund ($7.500) för tvååriga ston på Freehold Raceway.

Bakom Golden Tricks (e. Trixton-Golden Goose) såg Åke Svanstedt till att det Stall Zet-ägda stoet avlade maiden i sjunde starten. Från rygg ledaren avgjorde hon med närmare tre längder på 1.14,5. Stoet kostade 24.000 dollar i Harrisburg ifjol och hon är undan Golden Goose (e. S.J.’s Photo), 1.14,4*/$2.080, som startade sex gånger och vann ett lopp. Modern har sin främsta avkomma i Princess Lilly (e. Muscle Mass), 1.10,3/$271.996.

Åke Svanstedt var också tvåa med Trixton-dottern Trelanney, men Joe Bongiorno och July (e. Father Patrick-Strawberry Wine) blev för svåra i spurten och avgjord med en dryg längd på 1.14,9, medan Trelanney kom hem på 1.15,0.

Julys mor Strawberry Wine (e. Kadabra), 1.12,1*/$101.887, är halvsyster med storstjärnan Creatine (e. Andover Hall), 1.09,1/$2.182.138, som bland annat vann Hugo Åbergs Memorial i regi Jimmy (tränare) och Johnny (körsven) Takter.

Dubbelt svenskt

På Harrah’s Philadelpha blev det dubbelt svenskt. Josert Fonseca körde Jimmy Takters toppstammade treåring Fleet Admiral (e. Muscle Hill-Cantab It All) till seger. Från täten vann duon med 1,75 längd på 1.11,7 och belönades med 7.000 dollar.

Fleet Admiral. Foto: stalltz.se

Deläger helbrodern till toppstona toppstona Ariana G, 1.08,6*/$2.357.937, och All the Time, 1.09,7*/$1.026.356, gör Lennart ”Srf Stable” Ågren.

Anette Lorentzon hade George Napolitano Jr. till sin hjälp när treårige valacken Montepulciano (e. Cantab Hall-Italienne Girl) vann med hals via rygg ledaren. Segertiden skrevs till 1.12,8 och ägaren Lennart Ågren kunde kvittera ut 7.000 dollar.

Modern Italienne Girl (e. In Dix Huit), 1.12,7*/$32.699, är också mamma till Rubio (e. Cantab Hall), 1.10,4ak*/1.720.798 kr, som finns i träning hos Daniel Redén.

Helsyster med Propulsion

Fjärde försöksomgången i Miss Versality ($40.000) för ston hölls igår på Tioga Downs, men där hade Åke Svanstedt-tränade och totofavoriten Ice Attraction inget med utgången att göra och hon slutade oplacerad. Starkast i spurten efter en invändig resa var Dream Together (e. Muscle Hill-Danae) och för Rick Zeron räknade hon in tredje raka segern på 1.10,0. På upploppet försvann det fyraåriga stoet ifrån med fyra längder.

Dream Together. Foto: New Image Media.

Luc Blais-tränade Dream Together kommer närmast från seger i Joie de Vie Open Mares ($141.000) och innan dess vann hon Dr. John R. Steele Memorial ($154.800).

Dream Together kostade 240.000 dollar som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale. Förra året finalvann hon Matron Stakes ($154.000), försök i Kentucky Futurity Filly ($36.000) och Elegantimage Stake (C$35.000).

Dream Together är helsyster med Stall Zetz Propulsion, 1.08,1ak*/20.185.317, och i samma syskonskara ingår också Per Roderts D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,5*/$450.683, som tränades av Jonas Czernyson.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: Ny succé för färskt proffs?

Fjolåret avslutades med en V75-seger och det nya året kan inledas med en Klass II-triumf.
Det nybakade proffset Emma E Johansson bubblar när hon pratar om hur välregisserat allt känns som just nu sker i hennes liv.
– Allt har verkligen blivit helt perfekt och jag ser fram emot året, säger Kalmartränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Ego Sisu (e. Ready Cash) sprang först över mållinjen vid tävlingarna i Halmstad under Nyårsafton så grejade han 27-åriga Emma E Johanssons andra V75-seger och satte punkt för Johanssons rekordår.
På 69 starter blev det tio segrar och 548.300 kronor intjänat till stallet. Siffror som i allra högsta grad känns rimliga att hon ska kunna slå under 2022 då hon inleder med 31 hästar på träningslistan och innehar A-licens sedan årsskiftet.
Någon känsla av att livet ter sig annorlunda som proffs såhär en handfull dagar in på det nya året har dock inte hunnit uppenbara sig.
– Det är samma antal hästar och samma ägare till dem som det var innan årsskiftet så nej; jag har inte hunnit tänka på det alls. Man kan säga att jag haft en proffsig amatörrörelse tidigare och det är en lättnad att ha utbildningen på Wången avklarad. Nu kan man vara hemma och träna sina hästar, säger Johansson.

Fördelningen av åldersspannet på stallets hästar är blandad. På träningslistan finns åtta tvååringar, dussinet treåringar och elva hästar som är fyra år eller äldre.
– Det känns bra att man har jobbat till sig till det här själv och inte fått något gratis. Många tar över hästar från föräldrar när de startar upp sin rörelse, men jag har jobbat mig till det här själv. Det känns ännu bättre utifrån det perspektiv.

”Väldigt bra chans”

Johansson har visat att hon kan få äldre hästar att prestera. Nu stundar nästa utmaning att även få framgång med de yngre förmågorna.
– Jag fick in många fina unghästar förra året och att satsa på yngre hästar som ska kunna hävda sig i större sammanhang är något jag verkligen vill lyckas med. Jag har några treåringar som ska börja tävla i februari och mars och det kommer bli väldigt kul att se hur de kommer prestera. De ska vara bra förberedda, men ska startas igång och sedan får vi se efter hand vilken som kan duga i större sammanhang.

Under onsdagens V86-omgång avgörs ett Klass II-försök på Jägersro i vilket Johansson startar den sexårige valacken Fauntleroy (e. Scarlet Knight).
– Fauntleroy vill jag nästan påstå är minst lika bra som Ego Sisu. Kanske att Ego har ett högre tak, men det finns mycket utveckling kvar i den här hästen. Han tog senaste loppet väldigt bra och hästen brukar faktiskt kunna gå framåt när han får lite tuffa lopp mellan varven. Det var just vad han fick senast och allt tyder på att han tog det bra. Jag tror faktiskt på väldigt bra chans.

Inväntar hemmaplan

I senaste starten blev hästen en aning skarp efter att lagt en speed på vägen. Det är något som ska försöka undvikas denna gång.
– Han har aldrig riktigt laddats iväg från start. Han är startsnabb, men vi kommer inte peppa upp honom före loppet för då kan han bli lite het vilket var fallet senast och det vill vi inte riskera nu över 2.640 meter. Det skulle vara kul att se honom i ledningen om det ändå går att komma dit, men det är inget måste utan han går lika bra bakifrån. Jag har haft lite funderingar på att utrusta honom med något som går att rycka, men en sådan växel sparar vi till en eventuell Klass II-final.

När får vi se Ego Sisu på tävlingsbanan igen?
– Troligtvis den 18 januari på Jägersro. Då handlar det om ett vanligt lopp och jag har tänkt att ge honom ett par sådana och samla på honom lite mer pengar innan vi testar i Klass I. Det finns ett sådant lopp här på hemmaplan i Kalmar i början av mars så jag hoppas att vi kan vara med där, avslutar Emma E Johansson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Snabbast i Sverige 2022

Med fyra svenska tävlingsdagar avklarade kan stoet Annie Flame sträcka på sig lite extra.
Hon är snabbast på svensk mark i voltstart 2022.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sexåriga stoet Annie Flame (e. Yarrah Boko) svarade för en fin insats när måndagskvällens tävlingar flyttades från hemmabanan Eskilstuna till Romme på grund av vädret och banunderlaget, men den resan hade ingen negativ betydelse för Annie Flame.

Från bakspår i ett sprinterlopp för ston med voltstart tog Markus B Svedberg positionen som tredje häst i pärlbandet som anfördes av Jörgen S Erikssons nyförvärv Oche Trot (e. Andover Hall).

Efter 1.15-fart första kilometern klev Svedberg fram på utsidan om ledarinnan och satte press på denna. Ut ut slutsvängen var det avgjort – Annie Flame seglande undan med många längder till seger på 1.14,0/1.640 meter.

Det var tredje vinsten i karriären för stoet som tog livets två första segrar ifjol som femåring efter att ha radat upp pallplatser utan att få sätta nosen först.

Syster med Fleetfoot Hanover

Annie Flames möderne är spännande. Mamman Firefly Annie (e. S.J.’s Photo), 1.13,6a/31.072 kr, köptes av Leif Andersson i Tystberga på Harrisburgauktionen 2010 för 1.000 dollar, dräktig med Explosive Matter.

I Sverige har hon fått nio avkommor, den senaste i somras i form av ett sto med Andover Hall som pappa. Annie Flame har lyckats bäst hittills.

Fakta

Annie Flame

Sto 6 år e. Yarrah Boko – Firefly Annie e. S.J.’s Photo
Resultat: 30 st: 3–6–3
Rekord: 1.13,7k – 1.13,7ak
Intjänat: 298.200 kr
Uppfödare: Leif & Lena Andersson
Ägare: Markus B Svedberg, Leif & Lena Andersson
Tränare: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Körsven: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Skötare: Catrine Henriksson

Expandera

Men innan Firefly Annie kom till Europa fick hon fem avkommor på andra sidan om Atlanten. Bland dessa finns norskägda toppstoet Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, som inledde i Trond Smedshammers regi i USA och via ett koppel tränarbyten kom till Peter Untersteiner på sommaren som sjuåring. Två år i Untersteiners regi blev framgångsrika och Fleetfoot Hanover sprang in drygt 1,2 miljoner kronor.

I avelsboxen har hon inlett lovande. Första avkomman Ready Tonight (e. Muscle Hill), 1.11,7am/748.000 kr, har vunnit fem av 21 starter och var ytterst nära att kvala in till både Kriteriet och Derbyt efter tredjeplatser i försöken. Lillebror Ready For Party (e. Muscle Hill), 1.15,5am*/103.300 kr, har vunnit tre av sex starter.

Dear Friend och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Firefly Annies mamma Warrawee Anken (e. Balanced Image) kom också till Sverige, till Broline International där hon fick sju avkommor med Mercury Broline (e. Lindy Lane) och Kouros Broline (e. Credit Winner) som toppar med över 600.000 kronor insprunget vardera.

Warrawee Ankens dotter Juventas Broline (e. Pine Chip) var ostartad, men är istället mamma till Johan Untersteiners toppsto Dear Friend (e. Orlando Vici), 1.10,4ak/4.873.173 kronor!

Annie Flame. Källa breedersbible.com
Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Fifty Cent Piece lämnar Bergh

Först lämnade Rome Pays Off och Moonstone Robert Berghs stall för att ansluta hos Daniel Wäjersten.
Nu skriver Expressen att även superstoet Fifty Cent Piece går samma väg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Fifty Cent Piece har lämnat Robert Berghs stall. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Fifty Cent Piece har lämnat Robert Berghs stall. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I måndags uppmärksammade vi att SRF Stable valt att flytta såväl Rome Pays Off (e. Muscle Hill) 1.09,7ak/5.444.714 kr som Moonstone (e. Muscle Hill) 1.10,1ak/1.082.394 kr från Robert Berghs stall till Daniel Wäjerstens dito och nu skriver alltså Expressen att ytterligare en topphäst går samma väg.

Det handlar om Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) 1.09,9ak/4.368.240 kr vars fyraåringssäsong innehöll triumfer i såväl Drottning Silvias Pokal som Stosprintern och Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston.
– Lennart (Ågren, ägare SRF Stables, reds. anm.) ringde och ville flytta Moonstone och Rome Pays Off. Då fick jag bara en vag förklaring. Jag gav det några dygn och försökte förstå sambandet. Vill man inte berätta vad det beror på var det ingen idé att samarbeta längre. Jag vet att jag aldrig kommer ha en sån säsong åt honom igen, säger Bergh till Expressen och säger att det nu varit hans beslut att avbryta samarbetet.