Fokustema
Oslo Grand Prix
Läs senare

Urlo Dei Venti-tränaren anmäld

Italienaren Urlo dei Venti blev fråntagen segern i Oslo Grand Prix 2018 på grund av doping och nu är hästens tränare Gennaro Cassillo anmäld och riskerar höga böter. Detta skriver norska travtidningen Trav- og Galopp-Nytt.
Av
Pär Gustafsson
Urlo dei Venti. Foto Mia Törnberg
Urlo dei Venti. Foto Mia Törnberg

Stjärntravaren Urlo dei Venti fastnade i dopingtest efter segern i Oslo Grand Prix i juni ifjol och både A- och B-provet visade spår av kortisonet triamcinolonacetonid.
– Det känns förtvivlat, vi har följt alla regler. Vi fick dessa från det norska travförbundet och har förhållit oss till dessa. Vi behandlade hästen med kortison den 11 maj och det skulle vara okej sett till karenstiden, sade ägaren Stefano Simonelli till Trav- og Galopp-Nytt i juli.

Ett liknande fall inträffade på Klosterskogen den 1 september när Björnum Baus testades positivt och både kortison-fallen är anmälda.
– Vi har bestämt att båda tränarna ska anmälas och ärendena har skickas vidare till domstolskommittén. De är de som ska döma – eller frikänna. Där är domstolskommittén utmärkt, säger Oslo-advokaten Ove Aurstad till tgn.no.

Han är chef för åklagarmyndigheten, som tagit över det formella ansvaret från det norska travförbundet DNT:s styrelse att anmäla överträdelser av dopningsreglerna.

Riskerar böter på en halv miljon

Urlo dei Ventis tränare Gennaro Cassillo är anmäld för oaktsam överträdelse av dopningsreglerna och riskerar böter på 541.283 norska kronor, men summan kan också landa på 345.000 kronor om han döms enligt det objektiva tränaransvaret.

Böterna är beräknade på utifrån förstapriset i Oslo Grand Prix samt på vad hästen sprungit in i genomsnitt de tre senaste åren. Björnum Baus tränare riskerar böter på 10.000 norska kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini