Fokustema
Oslo Grand Prix
Läs senare

Urlo Dei Venti-tränaren anmäld

Italienaren Urlo dei Venti blev fråntagen segern i Oslo Grand Prix 2018 på grund av doping och nu är hästens tränare Gennaro Cassillo anmäld och riskerar höga böter. Detta skriver norska travtidningen Trav- og Galopp-Nytt.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Urlo dei Venti. Foto Mia Törnberg
Urlo dei Venti. Foto Mia Törnberg

Stjärntravaren Urlo dei Venti fastnade i dopingtest efter segern i Oslo Grand Prix i juni ifjol och både A- och B-provet visade spår av kortisonet triamcinolonacetonid.
– Det känns förtvivlat, vi har följt alla regler. Vi fick dessa från det norska travförbundet och har förhållit oss till dessa. Vi behandlade hästen med kortison den 11 maj och det skulle vara okej sett till karenstiden, sade ägaren Stefano Simonelli till Trav- og Galopp-Nytt i juli.

Ett liknande fall inträffade på Klosterskogen den 1 september när Björnum Baus testades positivt och både kortison-fallen är anmälda.
– Vi har bestämt att båda tränarna ska anmälas och ärendena har skickas vidare till domstolskommittén. De är de som ska döma – eller frikänna. Där är domstolskommittén utmärkt, säger Oslo-advokaten Ove Aurstad till tgn.no.

Han är chef för åklagarmyndigheten, som tagit över det formella ansvaret från det norska travförbundet DNT:s styrelse att anmäla överträdelser av dopningsreglerna.

Riskerar böter på en halv miljon

Urlo dei Ventis tränare Gennaro Cassillo är anmäld för oaktsam överträdelse av dopningsreglerna och riskerar böter på 541.283 norska kronor, men summan kan också landa på 345.000 kronor om han döms enligt det objektiva tränaransvaret.

Böterna är beräknade på utifrån förstapriset i Oslo Grand Prix samt på vad hästen sprungit in i genomsnitt de tre senaste åren. Björnum Baus tränare riskerar böter på 10.000 norska kronor.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Svenskdubbel på Meadowlands

Både Jenny Melander och Anette Lorentzon vann lopp på Meadowlands i natt med Beyond Ordinary respektive Super Schissel.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Utvändige Beyond Ordinary plockar ner Look In My Eyes på Meadowlands i natt. Foto: Lisa Photo
Utvändige Beyond Ordinary plockar ner Look In My Eyes på Meadowlands i natt. Foto: Lisa Photo

Först ut var Jenny Melander med Beyond Ordinary (e. Kadabra-Allmar Victory) och den fyraårige hingsten höll undan med hals för Anette Lorentzons Look In My Eyes (e. Lionhunter) på 1.11,5/1.609 meter.

Dexter Dunn satt i segersulkyn och triumfen var värd 7.250 dollar. För Beyond Ordinary var det första segern för säsongen i tredje starten, medan han vann två lopp ifjol.

Super Schissel och Andrew McCarthy. Foto: Lisa Photo

Anette Lorentzons seger kom två lopp senare när Andrew McCarthy guidade Super Schissel (e. Uncle Peter-Bavarde) till vinst och den femårige valacken avgjorde med två längder på 1.11,2.

Förstapriset uppgick till 6.250 dollar och var också årets första triumf i andra framträdandet.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fransk stjärnkusk positiv för corona

Tv-system inget för Sulkysports V75-jackpottips, Prix d’Amérique-vinnare stoppas av corona, travkungen ”down under” och första fölrapporten.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Adrian Kolgjini-tränade Kennedy jagar V75-seger på hemmaplan och Franck Nivard har testat positivt för civid-19. Foto Mathias Hedlund & Jeannie Karlsson/Sulkysport
Adrian Kolgjini-tränade Kennedy jagar V75-seger på hemmaplan och Franck Nivard har testat positivt för civid-19. Foto Mathias Hedlund & Jeannie Karlsson/Sulkysport

1Jägersro: Fördel ledaren och hemmahästarna! Eller? I kvällens V75-omgång (första start för V75 klockan 16.20) går Sulkysports tipster Emil Persson ut stenhårt och spikar redan i den första avdelningen.

”Som vi läser loppet bara måste det vara dags för Kennedy (V75-1) att få vinna lopp nu efter att stått på tur i hur länge som helst och vi har därtill en teori om hur han kan hitta till tät,” konstaterar Emil.

Analyser, spetskamper, systemförslag och spikar hittas förstås i den stora tipsgenomgången inför V75. Här är Sulkysports tips till jackpotomgången.

Här kan Ni köpa andelar i Sulkysports system på Vinna Tillsammans,

***

2Drygt 24 miljoner från V75-omgången på Bergsåker förra lördagen brann inne, då utdelningen på fem rätt uteblev. Det borgar för storpott och högt spelintresse för Jägersros omgång ikväll. Det är också startskottet för spelbolaget ATG:s plan att långsiktigt bygga upp en storpott på V75 i påsk.

Skulle det bli jackpot och ingen utdelning i någon av poolerna kommande V75-omgångar från idag till den på Klosterskogen på påskafton den 3 april går 20 procent av jackpotpengarna in i ”vårpotten” på Romme den 4 april.

***

Gu d’Heripre och Franck Nivard. Foto Gerard Forni

3Den franske stjärnkusken och femfaldige Prix d’Amérique-vinnaren Franck Nivard har testat positivt för covid-19. Nivard skulle ha tävlat på Vincennes i helgen, men stoppas av förklarliga skäl. Bland Nivards uppsittningar fanns Criterium Continental-vinnaren Gu d’Heripre (e. Coktail Jet) som redan är inkvalad till Prix d’Amérique i och med segern i fyraåringsloppet på Vincennes i mellandagarna och idag finns med i startlistan till femåringsloppet Prix de Croix (€100.000). Nicolas Ensch tar över tömmarna i loppet (läs mer nedan), rapporterar franska trav-tv-kanalen Equidia.

Även David Thomain ska ha testat positivt på fredagen och missar tävlingarna en tid framöver, enligt hans agent Franck Pinchinat skriver Equidia.

***

4Det Grupp II-klassade femåringsloppet Prix de Croix (€100.000) är lördagens höjdpunkt på Vincennes. Bland de tio deltagarna syns en svensk trio bestående av Guzz Mearas (e. Muscle Mass) som Johan Untersteiner överlåter till Pierre Vercruysse, Aetos Kronos (e. Bold Eagle) till vilken Jerry Riordan återigen har kontrakterat Jean-Michel Bazire och så kör Robert Bergh själv Power (e. Googoo Gaagaa).

Aetos Kronos (1) och Guzz Mearas (2) startar i dagens Prix de Croix på Vincennes. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Loppet som körts sedan 1978 har blott sett en svenskfödd vinnare genom åren. Det var 2017 som Daniel Redéns In Vain Sund (e. Revenue) vann loppet i lag med Franck Nivard.

Förutsättningarna skrivs till 2.850 meter voltstart med en segercheck på 45.000 euro till vinnaren.

I Prix Gelinotte (€100.000) står lika mycket på spel, men där ska de treåriga stona springa 150 meter kortare. Bland de 14 deltagarna syns italienskfödda Cindy Truppo (e. Maharajah) som är obesegrad efter fyra starter och so nu gör debut i Philippe Billards regi.

Här kan du ta del av dagens startlistor på Vincennes via Sulkysports spelkalender.

***

5Tornado Valley blev den vinstrikaste travaren i Austrailien förra året och den åttaårige valacken tog sju segrar på 16 starter och tjänade 283.710 dollar. Bland hans triumfer ska vinsten i Australiens största lopp Great Northern Star ($250.000), men också Knight Pistol ($50.000) och Maori Mile ($50.000) räknas in.

Bakom honom följde stona Dance Craze och Pink Galahs med 164.600 respektive 162.140. Pink Galahs vann tio av 13 lopp och är precis som Tornado Valley en avkomma till Muscles Yankee-sonen Skyvalley.

Den tionde vinstrikaste avkomman –  Drop the Hammer – är fallen efter passgångarhingsten Bettors Delight.

Tio vinstrikaste travarna i Australien 2020

Namn – Kön/ålder/far – Dollar

  1. Tornado Valley – v 8 år e. Skyvalley – 283.710
  2. Dance Craze – s 6 år e. Muscle Hill – 164.600
  3. Pink Galahs – s 3 år e. Skyvalley – 162-140
  4. McLovin – v 7 år e. Monarcy – 140.130
  5. Red Hot Tooth – s 7 år e. Yankee Paco – 140.000
  6. Wobelee – v 5 år e. Down Under Muscles – 137.810
  7. Keayang Livana – s 4 år e. Imperial Count – 130.650
  8. Always Ready – h 4 år e. Ready Cash – 127.090
  9. Elite Stride – h 3 år e. Muscle Hill – 118.840
  10. Drop the Hammer – v 5 år e. Bettors Delight – 113.680

Fotnot: en australisk dollar motsvarar 6,46 kronor.

***

6Tolv lopp på Jägersro (första start 14.45) och elva lopp i Gävle (18.30). En späckad lördagkväll väntar på landets två tävlande banor. I Gävle handlar det om breddlopp och att åttaårige Doctor Doxy Zenz (e. Donato Hanover) går ner i klass råder det inga tvivel om. Efter tre raka starter i silverdivisionen – oplacerad, femma, åtta – tävlar nu hingsten med 1,6 miljoner på kontot om 10.000 kronor i förstapris i jakten på nya startpoäng och större uppgifter. Ägaren, tränaren och uppfödaren Mathias Andersson sitter som vanligt i sulkyn.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

The Banks första avkomma i Kanada. Foto: privat

7Toppstammade avelshingsten The Bank (e. Donato Hanover-Lantern Kronos), 1.08,9/$1.020.150, flyttades till Kanada i december 2019 för att verka som avelshingst på Winbak Farm. I sin första svenska kull född 2017 lyckades M.T.Perette (u. Ivy L.B.), 1.11,0ak/1.192.500 kr, bäst. Främsta meriten var andraplatsen i korta E3 för stoet som tränas av Mattias Djuse. 23 av The Banks 86 svenskfödda avkommor vann lopp som treåringar.

Nu har hingsten fått sin första avkomma på andra sidan Atlanten – en hingst undan Clover Market (e. Broad Bahn), 1.15,0, som bara gjorde tre starter innan hon sattes i avelsboxen. Clover Market är undan Victor’s Vicky (e. Valley Victor), 1.10,5/$712.342.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering till Sulkysport? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport!

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Pallplatser för svenskar

Björn Goops Catch My Love och Fredrik Wallins Millie Millionaire var tvåa respektive trea i stoloppet Prix de Ranes (€43.000) på Vincennes idag, men utan chans mot vinnaren.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Sexåriga Fiable (e. Ready Cash-Nika) tävlade i en klass för sig. Hon tog sin fram i dödens 600 kvar och avgjorde loppet redan vid ingången till målrakan. För Yoann Lebourgeois vann stoet på 1.13,3/2.700 meter.

Catch My Love (e. Symphonic Hanover) tog hand om andrapriset och 10.750 euro på 1.13,6, medan Millie Millionaire (e. Jocose) belönades med 6.020 euro och hon noterade samma tid som Björn Goops sto.

Mer pengar blev det till de blågula travarna. Robert Berghs Mily (e. Perhaps Love) var sexa på 1.13,8 och sjundeplatsen gick till Björn Goop-tränade Valetta (e. Going Kronos) på 1.13,9. Deras insatser var värda 860 respektive 430 euro.