Fokustema
Oslo Grand Prix
Läs senare

Urlo Dei Venti-tränaren anmäld

Italienaren Urlo dei Venti blev fråntagen segern i Oslo Grand Prix 2018 på grund av doping och nu är hästens tränare Gennaro Cassillo anmäld och riskerar höga böter. Detta skriver norska travtidningen Trav- og Galopp-Nytt.
Av
Pär Gustafsson
Urlo dei Venti. Foto Mia Törnberg
Urlo dei Venti. Foto Mia Törnberg

Stjärntravaren Urlo dei Venti fastnade i dopingtest efter segern i Oslo Grand Prix i juni ifjol och både A- och B-provet visade spår av kortisonet triamcinolonacetonid.
– Det känns förtvivlat, vi har följt alla regler. Vi fick dessa från det norska travförbundet och har förhållit oss till dessa. Vi behandlade hästen med kortison den 11 maj och det skulle vara okej sett till karenstiden, sade ägaren Stefano Simonelli till Trav- og Galopp-Nytt i juli.

Ett liknande fall inträffade på Klosterskogen den 1 september när Björnum Baus testades positivt och både kortison-fallen är anmälda.
– Vi har bestämt att båda tränarna ska anmälas och ärendena har skickas vidare till domstolskommittén. De är de som ska döma – eller frikänna. Där är domstolskommittén utmärkt, säger Oslo-advokaten Ove Aurstad till tgn.no.

Han är chef för åklagarmyndigheten, som tagit över det formella ansvaret från det norska travförbundet DNT:s styrelse att anmäla överträdelser av dopningsreglerna.

Riskerar böter på en halv miljon

Urlo dei Ventis tränare Gennaro Cassillo är anmäld för oaktsam överträdelse av dopningsreglerna och riskerar böter på 541.283 norska kronor, men summan kan också landa på 345.000 kronor om han döms enligt det objektiva tränaransvaret.

Böterna är beräknade på utifrån förstapriset i Oslo Grand Prix samt på vad hästen sprungit in i genomsnitt de tre senaste åren. Björnum Baus tränare riskerar böter på 10.000 norska kronor.

Fokustema
Rekordfest
Läs senare

Power i egen klass

SUNDSVALL. De äldre konkurrenterna kunde inget göra åt Robert Berghs Power i Nahars lopp då han tog hem segern på nytt svenskt rekord.
Av
Cecilia Kristoffersson
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen
Power enkelt i Nahars lopp. Foto Simon Hagen

Robert Bergh tog omgående hand om ledningen med treårige Power (e. Googoo Gaagaa) vilken stod på start i Nahars lopp med 250.000 kronor i förstapris.

Via 1.15,9 första 1.000 meterna och 1.14,5 2.000 meter kunde Bergh glida ifrån över upploppet med en avslutning på1.09,9 sista 500 meterna och enkelt vinna med 1,5 längd på 1.13,3 på Kriteriedistansen 2.640 meter, tillika nytt svenskt rekord.

Tvåa blev Fredrik Wallins Criterion (e. Jocose) på 1.13,4/2.640 meter och trea blev Jerry Riordans fyraåring Zarenne Fas (e. Varenne) på 1.12,4/2.640 meter.

Fokustema
Bergsåker
Läs senare

Banrekord för Badman

SUNDSVALL. Ledning nästan hela vägen på nytt banrekord för Daniel Wäjerstens Global Badman i Breeders Crown för tvååringar på Bergsåker i kvällens tredje lopp.
Av
Cecilia Kristoffersson
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen
Global Badman vann enkelt Breeders Crown på nytt banrekord. Foto Simon Hagen

Global Badman (e. Yield Boko – Karalta Bye Bye) gjorde karriärens andra start och precis som i debuten blev det seger för den Daniel Wäjersten-tränade tvååringe hingsten.

Första 500 meterna avverkades på 1.13,3 och varvet fick dämpas till 1.15. Björn Goops Custom Cheval (e. Farifant) gjorde sitt bästa för att utmana över upploppet, men Wäjerstens häst sträckte rejält på sig och vann enkelt.
– Även om det gick snabbt fanns det krafter kvar i honom och han sprang och vinglade lite över upploppet. Det där klart att det är lätt att vara efterklok, men jag har hela tiden sagt att detta är en bra häst. Han är anmäld till allt och vi får se vart han startar härnäst, sade en glad Daniel Wäjersten efter loppet.

Förstapriset uppgick till 175.000 kronor och segertiden på 1.14,1a/1.640 meter var nytt banrekord.

Fokustema
Svenskt Travderby
Läs senare

Belgare bakom Smokin Joe

Adrian Kolgjini kvalade in två hästar till Svenskt Travderby nästa söndag och han har redan gjort sitt val och sätter sig själv upp bakom Kennedy, medan hans andra kuskval inte var givet på förhand.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux kör i Svenskt Travderby för tredje gången nästa söndag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Lite mer överraskande är valet av kusk bakom Smokin Joe. Från Frankrike hämtar han hem belgaren Dominik Locqueneux. Det meddelar Adrian Kolgjini på twitter.

Det är inte första gången som Dominik Locqueneux dyker upp i Derbyt. 2010 satt han i sulkyn bakom Zorro Photo vid hans andraplats efter Lutfi Kolgjinis Joke Face och året efter var Locqueneux sexa med Åke Svanstedt-tränade Gitano.