Fokustema
Arthur J. Cutler Memorial
Läs senare

USA-hästarna som ”slåss” om en Elitloppsbiljett

Meadowlands har offentliggjort den första anmälningslistan till Arthur J. Cutler Memorial ($200.000) den 6 maj och första insatsen har erlagts för 26 hästar och däribland loppets titelförsvarare och fjolårets Elitloppstvåa Resolve. Vinnande häst i loppet är automatiskt inbjuden till Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Resolve med Åke Svanstedt vinner Arthur J. Cutler Memorial 2016 Foto Lisa Photo
Resolve med Åke Svanstedt vinner Arthur J. Cutler Memorial 2016 Foto Lisa Photo

Några hinder finns dock på vägen. För att få delta i Elitloppet krävs det inte bara att ägaren vill åka till Stockholm, utan att vinnaren i Arthur J. Cutler Memorial startat utan lasix i kroppen och hobbles. Av de 26 hästar som det betalats första insatsen för tävlade 18 i sin senaste start med lasix i kroppen.

Förra årets kvallopp till Elitloppet vanns av Bee A Magician. Nifty Normans Kadabra-dotter tilldömdes segern i ”Elitloppet Challenge” sedan Resolve (e. Muscle Hill) varit utanför bangränsen. Kretsen runt Bee A Magician valde dock att stanna hemma från Elitloppet och ifjol gjordes samtliga starter under året på lasix utom i USA-kvalet till Elitloppet.

Ron Burke har anmält flera av stallets topptravare och mest intressant är Hannelore Hanover. Ifjol gjorde dottern till Swan For All 20 starter (17-2-0), vann på 1.09,0 och tjänade 1.194.334 dollar. Hon valdes till ”Årets Äldre Sto”. Av fjolårets starter genomfördes 18 utan lasix, men hon avslutade säsongen med att vinna på två raka med det i Sverige förbjudna medlet.

Tillsammans med Åke Svanstedts Resolve och Paul Kelleys Obrigado (e. Boy Band) är de USA:s starkaste kort för deltagande i Elitloppet på Solvalla den 28 maj. Resolve hade ett mycket starkt fjolår – tjänade 1.421.993 dollar – medan Obrigado valdes till ”Årets Äldre Travare” bland hingstarna och valackerna.

Obrigado delägs av Roger Walmanns storhästägare Lennart Ågren (SRF Stable). Han vann sju lopp på 17 starter och sprang in 808.320 dollar. Främsta segern togs i fjolårets sista start – finalen i TVG ($400.000) – och där besegrades bland andra Resolve (fyra). Jimmy Takter har också anmält Hambletonian-vinnaren Pinkman (e. Explosive Matter), vars enda seger under fjolåret kom i Fyraåringseliten på Solvalla. Jimmy Takter har i dagsläget inga planer på att åka över och starta i Elitloppet.

Fakta

Hästarna som första insatsen är betalad för:

Häst (tränare)

Bee A Magician (Nifty Norman)
Centurion Atm (Åke Svanstedt)
Crazshana (Jeffrey Bamond Jr)
Crescent Fashion (Ross Croghan)
Cue Hall (Rod Boyd)
Gural Hanover (Ron Burke)
Hannelore Hanover (Ron Burke)
JL Cruze (Eric Ell)
Lookslikeachpndale (Luc Blais)
Maestro Blue Chip (James King)
Market Share (Linda Toscano)
Muscle Diamond (Brett Bittle)
Musical Rhythm (Benoit Baillargeon)
Obrigado (Paul Kelley)
Olympic Son (Rod Boyd)
Pinkman (Jimmy Takter)
Resolve (Åke Svanstedt)
Rose Run Parker (Ron Burke)
Rubber Duck (Richard Johnson)
Tuonoblu Rex (Julie Miller)
Up the Alley (Richard Silverman)
Valley of Sin (Wilbur Yoder)
Waitlifter K (Richard Gillock)
Wind of the North (Jenny Bier)
Windsun Revenge (Jeff Durham)

Expandera

Ingen av de mest Elitloppsintressanta travarna har ännu visat upp sig i tävlingssammanhang eller kvallopp under 2017. Tio hästar har tävlat i år och toppstammade Muscle Diamond (e. Muscle Hill-Windylane Hanover) är den som gjort allra bäst ifrån sig. Han har två segrar på sju starter, vunnit på 1.10,7 och tjänat 32.200 dollar.

Vinstrikast i Nordamerika i år är Red Hot Herbie (e. Here Comes Herbie) med 128.300 dollar, vars hela summa tagits på Yonkers Raceway. Han är inte anmäld till Arthur J. Cutler Memorial och det är inte heller den snabbaste trion anno 2017. Tough Mac (e. Lockkeeper), Odds On Amethyst (e. Muscle Hill) och Wild and Crazy Guy (e. Crazed) har alla vunnit på 1.09,8.

Fakta

USA-hästar som startat/kvalat 2017:

Namn – Resultat

 • Crecent Fashion* (kvalat på 1.12,0)
 • Cue Hall 6 st: 1-1-0, $10.350
 • Gural Hanover 1 st: 0-0-0, $1.600
 • Market Share 3 st: 1-1-1, $8.900
 • Muscle Diamond 7 st: 2-2-1, $32.200
 • Olympic Son 9 st: 1-2-1, $24.000
 • Rose Run Parker 4 st: 1-0-0, $24.100
 • Rubber Duck 5 st: 0-1-1, $17.280
 • Valley of Sin 10 st: 1-3-0, $30.400
 • Waitlifter K 5 st: 1-1-0, $9.500
 • Wind of the North 2 st: 0-1-1, $7.160
Expandera

En häst från Europa har det betalats första insatsen för. Toppstammade Cantab Hall-sonen Tuonoblu Rex (u. Eternity Rex u. CR Kay Suzie) startade sju gånger under fjolåret, vann ett lopp och tjänade 28.150 euro. Desto bättre gick det 2015 med bland annat storloppsvinsten i Ulf Thoresens Minneslopp i regi Paul Haagort. Numera finns hästen i träning hos Julie Miller i USA.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: Ny succé för färskt proffs?

Fjolåret avslutades med en V75-seger och det nya året kan inledas med en Klass II-triumf.
Det nybakade proffset Emma E Johansson bubblar när hon pratar om hur välregisserat allt känns som just nu sker i hennes liv.
– Allt har verkligen blivit helt perfekt och jag ser fram emot året, säger Kalmartränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Emma E Johansson hoppas kunna starta det nya travåret lika bra som det föregående avslutades. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

När Ego Sisu (e. Ready Cash) sprang först över mållinjen vid tävlingarna i Halmstad under Nyårsafton så grejade han 27-åriga Emma E Johanssons andra V75-seger och satte punkt för Johanssons rekordår.
På 69 starter blev det tio segrar och 548.300 kronor intjänat till stallet. Siffror som i allra högsta grad känns rimliga att hon ska kunna slå under 2022 då hon inleder med 31 hästar på träningslistan och innehar A-licens sedan årsskiftet.
Någon känsla av att livet ter sig annorlunda som proffs såhär en handfull dagar in på det nya året har dock inte hunnit uppenbara sig.
– Det är samma antal hästar och samma ägare till dem som det var innan årsskiftet så nej; jag har inte hunnit tänka på det alls. Man kan säga att jag haft en proffsig amatörrörelse tidigare och det är en lättnad att ha utbildningen på Wången avklarad. Nu kan man vara hemma och träna sina hästar, säger Johansson.

Fördelningen av åldersspannet på stallets hästar är blandad. På träningslistan finns åtta tvååringar, dussinet treåringar och elva hästar som är fyra år eller äldre.
– Det känns bra att man har jobbat till sig till det här själv och inte fått något gratis. Många tar över hästar från föräldrar när de startar upp sin rörelse, men jag har jobbat mig till det här själv. Det känns ännu bättre utifrån det perspektiv.

”Väldigt bra chans”

Johansson har visat att hon kan få äldre hästar att prestera. Nu stundar nästa utmaning att även få framgång med de yngre förmågorna.
– Jag fick in många fina unghästar förra året och att satsa på yngre hästar som ska kunna hävda sig i större sammanhang är något jag verkligen vill lyckas med. Jag har några treåringar som ska börja tävla i februari och mars och det kommer bli väldigt kul att se hur de kommer prestera. De ska vara bra förberedda, men ska startas igång och sedan får vi se efter hand vilken som kan duga i större sammanhang.

Under onsdagens V86-omgång avgörs ett Klass II-försök på Jägersro i vilket Johansson startar den sexårige valacken Fauntleroy (e. Scarlet Knight).
– Fauntleroy vill jag nästan påstå är minst lika bra som Ego Sisu. Kanske att Ego har ett högre tak, men det finns mycket utveckling kvar i den här hästen. Han tog senaste loppet väldigt bra och hästen brukar faktiskt kunna gå framåt när han får lite tuffa lopp mellan varven. Det var just vad han fick senast och allt tyder på att han tog det bra. Jag tror faktiskt på väldigt bra chans.

Inväntar hemmaplan

I senaste starten blev hästen en aning skarp efter att lagt en speed på vägen. Det är något som ska försöka undvikas denna gång.
– Han har aldrig riktigt laddats iväg från start. Han är startsnabb, men vi kommer inte peppa upp honom före loppet för då kan han bli lite het vilket var fallet senast och det vill vi inte riskera nu över 2.640 meter. Det skulle vara kul att se honom i ledningen om det ändå går att komma dit, men det är inget måste utan han går lika bra bakifrån. Jag har haft lite funderingar på att utrusta honom med något som går att rycka, men en sådan växel sparar vi till en eventuell Klass II-final.

När får vi se Ego Sisu på tävlingsbanan igen?
– Troligtvis den 18 januari på Jägersro. Då handlar det om ett vanligt lopp och jag har tänkt att ge honom ett par sådana och samla på honom lite mer pengar innan vi testar i Klass I. Det finns ett sådant lopp här på hemmaplan i Kalmar i början av mars så jag hoppas att vi kan vara med där, avslutar Emma E Johansson.

 • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Snabbast i Sverige 2022

Med fyra svenska tävlingsdagar avklarade kan stoet Annie Flame sträcka på sig lite extra.
Hon är snabbast på svensk mark i voltstart 2022.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Markus B Svedberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sexåriga stoet Annie Flame (e. Yarrah Boko) svarade för en fin insats när måndagskvällens tävlingar flyttades från hemmabanan Eskilstuna till Romme på grund av vädret och banunderlaget, men den resan hade ingen negativ betydelse för Annie Flame.

Från bakspår i ett sprinterlopp för ston med voltstart tog Markus B Svedberg positionen som tredje häst i pärlbandet som anfördes av Jörgen S Erikssons nyförvärv Oche Trot (e. Andover Hall).

Efter 1.15-fart första kilometern klev Svedberg fram på utsidan om ledarinnan och satte press på denna. Ut ut slutsvängen var det avgjort – Annie Flame seglande undan med många längder till seger på 1.14,0/1.640 meter.

Det var tredje vinsten i karriären för stoet som tog livets två första segrar ifjol som femåring efter att ha radat upp pallplatser utan att få sätta nosen först.

Syster med Fleetfoot Hanover

Annie Flames möderne är spännande. Mamman Firefly Annie (e. S.J.’s Photo), 1.13,6a/31.072 kr, köptes av Leif Andersson i Tystberga på Harrisburgauktionen 2010 för 1.000 dollar, dräktig med Explosive Matter.

I Sverige har hon fått nio avkommor, den senaste i somras i form av ett sto med Andover Hall som pappa. Annie Flame har lyckats bäst hittills.

Fakta

Annie Flame

Sto 6 år e. Yarrah Boko – Firefly Annie e. S.J.’s Photo
Resultat: 30 st: 3–6–3
Rekord: 1.13,7k – 1.13,7ak
Intjänat: 298.200 kr
Uppfödare: Leif & Lena Andersson
Ägare: Markus B Svedberg, Leif & Lena Andersson
Tränare: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Körsven: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Skötare: Catrine Henriksson

Expandera

Men innan Firefly Annie kom till Europa fick hon fem avkommor på andra sidan om Atlanten. Bland dessa finns norskägda toppstoet Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, som inledde i Trond Smedshammers regi i USA och via ett koppel tränarbyten kom till Peter Untersteiner på sommaren som sjuåring. Två år i Untersteiners regi blev framgångsrika och Fleetfoot Hanover sprang in drygt 1,2 miljoner kronor.

I avelsboxen har hon inlett lovande. Första avkomman Ready Tonight (e. Muscle Hill), 1.11,7am/748.000 kr, har vunnit fem av 21 starter och var ytterst nära att kvala in till både Kriteriet och Derbyt efter tredjeplatser i försöken. Lillebror Ready For Party (e. Muscle Hill), 1.15,5am*/103.300 kr, har vunnit tre av sex starter.

Dear Friend och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Firefly Annies mamma Warrawee Anken (e. Balanced Image) kom också till Sverige, till Broline International där hon fick sju avkommor med Mercury Broline (e. Lindy Lane) och Kouros Broline (e. Credit Winner) som toppar med över 600.000 kronor insprunget vardera.

Warrawee Ankens dotter Juventas Broline (e. Pine Chip) var ostartad, men är istället mamma till Johan Untersteiners toppsto Dear Friend (e. Orlando Vici), 1.10,4ak/4.873.173 kronor!

Annie Flame. Källa breedersbible.com
Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Fifty Cent Piece lämnar Bergh

Först lämnade Rome Pays Off och Moonstone Robert Berghs stall för att ansluta hos Daniel Wäjersten.
Nu skriver Expressen att även superstoet Fifty Cent Piece går samma väg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Fifty Cent Piece har lämnat Robert Berghs stall. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Fifty Cent Piece har lämnat Robert Berghs stall. Foto Adam Ström/Stalltz.se

I måndags uppmärksammade vi att SRF Stable valt att flytta såväl Rome Pays Off (e. Muscle Hill) 1.09,7ak/5.444.714 kr som Moonstone (e. Muscle Hill) 1.10,1ak/1.082.394 kr från Robert Berghs stall till Daniel Wäjerstens dito och nu skriver alltså Expressen att ytterligare en topphäst går samma väg.

Det handlar om Fifty Cent Piece (e. Muscle Hill) 1.09,9ak/4.368.240 kr vars fyraåringssäsong innehöll triumfer i såväl Drottning Silvias Pokal som Stosprintern och Breeders Crown-finalen för fyraåriga ston.
– Lennart (Ågren, ägare SRF Stables, reds. anm.) ringde och ville flytta Moonstone och Rome Pays Off. Då fick jag bara en vag förklaring. Jag gav det några dygn och försökte förstå sambandet. Vill man inte berätta vad det beror på var det ingen idé att samarbeta längre. Jag vet att jag aldrig kommer ha en sån säsong åt honom igen, säger Bergh till Expressen och säger att det nu varit hans beslut att avbryta samarbetet.