Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

USA-titlar till Australasien

Fulltecknad stjärna. Topptreåringar i Frankrike. Svensktätt på Vincennes. Storhästägare lämnar Italien. Bröder i duell och jackpot på Grand Slam 75 i Gävle.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Årets Kusk Dexter Dunn, Bella Bellni, Årets Tränare Nifty Norman och Årets Hästägare David McDuffe samlade efter segern i Hambletonian Oaks. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Årets Kusk Dexter Dunn, Bella Bellni, Årets Tränare Nifty Norman och Årets Hästägare David McDuffe samlade efter segern i Hambletonian Oaks. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Vi talar ofta hur framgångsrika svenskarna är borta i USA, men sällan om hur duktiga hästkarlarna är från Australasien. Det har inte bara ”de blågula” fått erfara under 2021 när några av Dan Patch Award-titlarna till de tvåbenta kungjorts i dagarna.

Nyzeeländaren Richard ”Nifty” Norman har utsetts till ”Årets Tränare” i USA och han ligger fyra i tränarligan efter Ron Burke, Tony Alagna och Åke Svanstedt med 6.031.531 dollar och gör sitt bästa år i Nordamerika.

Nifty Norman har två travare som stuckit ut alldeles extra. Han tränar den vinstrikaste två- respektive treåringen och båda är dessutom ston och har dragit in över en miljon vardera under 2021.

Treåriga Bella Bellini (e. Bar Hopping), 1.08,9/$1.137.633, har vunnit finalerna i Breeders Crown ($650.000), Hambletonian Oaks ($500.000) och Pennsylvania Sire Stakes ($253.000), medan ett år yngre Venerable (e. Walner), 1.09,6*/$1.039.966, toppat i Mohawk Million (C$1.000.000) och finalerna i Peaceful Way (C$392.000), Jim Doherty Memorial ($326.850) och Matron Stakes ($130.700).

Nifty Norman kommer att få ta emot sitt pris på Dan Patch-galan i Florida den 20 februari.

***

2

Manchego och Dexter Dunn. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Till ”Årets Kusk” har nyzeeländaren Dexter Dunn utsetts och har har haft stora framgångar sedan han kom till USA för tre år sedan. I år har Dexter Dunn kört in mest pengar av samtliga körsvenner i Nordamerika och står bokförd för 12.868,035 dollar. De travare som förknippas mest med Dexter Dunn i år är Nancy Takters Manchego och Hambletonian Oaks-vinnaren Bella Bellini.

Darlene Hanover och Todd McCarthy. Foto: Curtis Salonick

Australiensaren Todd McCarthy, också catchdriver, till yrket har fått titeln ”Rising Star Award” och han gör sin första hela säsong i Nordamerika och har slagit sig in på topp-tio-listan med 7.454.501 inkörda dollar och 336 segrar.

***

3 Det körs flertalet riktiga topplopp på Vincennes (13.23) denna eftermiddag där Criterium des 3 ans (€200.000) är den givna höjdpunkten. Frankrikes 15 bästa treåringar drabbar samman i strid om segerchecken på 90.000 euro och de svenska färgerna försvaras av Björn Goop som sitter upp bakom Louis Baudrons Impressionist (e. Ready Cash) för första gången.

Björn Goop är ordentligt i farten på Vincennes idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Som oftast är det gott om svenskintresse även i ramloppen. Tätast av blågula hästar är det i Prix de Briare (€51.000) för sex- till nioåriga hästar där fyra av de 14 deltagarna är svenskfödda och ytterligare en är svensktränad.

Björn Goop har norskfödde Sam the Man (e. Wishing Stone), Christoffer Eriksson bidrar med Ingo (e. Infinitif) och Robert Bergh har med en trio genom Ivory di Quattro (e. Love You), Vikens High Yield (e. Love You) och Pinto Bob (e. Maharajah).

I Prix General du Pommeau (€50.000) för femåringar låter Björn Goop Rotate (e. Scarlet Knight) göra debut på fransk mark och bland deltagarna syns även Jörgen Westholms Exodus Brick (e. Make It Happen) samt Erik Bondos svenskfödde Usain Töll (e. Googoo Gaagaa).

I Prix Jules Lepennetier (€44.000) startar Tomas Malmqvist Howdy Partner (e. Repeat Love) och i Grupp III-klassade Prix Jean Dumuch (€90.000) har Björn Goop italienskan Audrey Effe (e. Up and Quick).

Startlistorna hittar ni i Sulkysports spelkalender.

***

4 Hambletonian-vinnaren Captain Corey (e. Googoo Gaagaa-Luv U All), 1.09,0*/$1.090.333, har mottagits mycket väl av stoägarna och tidigare i veckan stod det klart att hingsten har fått full bok och dessutom är syndikeringen i hamn. Prislappen för Åke Svanstedts stjärna blir 8.500 dollar och han står uppstallad på Hanover Shoe Farms i Pennsylvania.

Captain Corey fotograferad av Adam Ström dagen efter segern i Hambletonian Stakes.

***

5 Italienske hästägaren Renato Santese, vars mest kända travare på våra breddgrader är Elitloppsvinnaren Cokstile, spår en mycket mörk framtid för travsporten i sitt hemland. Han säger till italienska nätsidan gaet.it att det är ett mycket allvarlig och outhärdligt med ett år utan utbetalade prispengar.

”Som situationen är i Italien kommer jag att flytta alla hästar till Sverige den 1 januari”, säger Santese, som bland annat äger Chief Orlando och Usain Töll.

***

6

Han satte svenskt rekord när han vann Svenskt Kallblodskriterium på Dannero sommaren 2019. Efter en fyraåringsäsong fylld av infektioner och besvikelser för kretsen runt hästen är Bäcklös Uriel (e. Smedheium Solan) tillbaka på tävlingsbanan i Gävle i eftermiddag. De blir första starten sedan hösten 2020 för kallblodet som dessutom har en säsong som avelshingst (fick 34 ston) bakom sig.

– Det ska bli väldigt kul att komma igång och tävla igen med Uriel. Jag ser verkligen fram emot söndagen och är väldigt spänd. Så nervös som jag var inför kvalet vet jag inte när jag var senast, berättade tränaren Nicklas Blom för Sulkysport i torsdags.

Bäcklös Uriel ställs med 13 starter (3–1–2) mot äldre och betydligt mer rutinerade konkurrenter – med ett undantag: lillebror Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore), fyra år.

Här är hela intervjun om Bäcklös Uriel och lillebror Bäcklös Faron.

***

7Söndagen bjuder på trav på en svensk bana, Gävle (start 13.45). Ovan nämnda brödrarmöte på kallblodssidan mellan Bäcklös Uriel och Bäcklös Faron sticker ut, liksom ett varmblodslopp för hästar med högst 450.000 kronor på kontot.

Där jagar Oskar Kylin Bloms välvuxne fyraåring Chestnut (e. Jocose) tredje raka segern. ”Vi hittade en cysta i höger bakknä på honom. Det kan vara det som har strulat hela tiden. Han har känts jättefin hemma, men… jag kan inte förklara den här hästen,” sade Oskar efter segern i Gävle för knappt två veckor sedan.

Det är jackpot på Grand Slam 75 i eftermiddag med sju miljoner extra i potten, fördelat i alla tre vinstpooler enligt procenten 40–20–40.

Här är startlistorna till söndagens jackpottävlingar,