Fokustema
Enghien (uppdaterad)
Läs senare

Usain Henna vann i Frankrike

En andraplats i debuten på fransk mark byttes ut mot seger på Enghien idag. Jörgen Westholm satt själv i sulkyn bakom Usain Henna när Stall Hennas åttaåring tog hem Prix du Pont de 'Alma (€52.000) på 1.13,1a/2.150 meter.
Av
Claes Freidenvall
Usain Henna ska starta i Cagnes-sur-Mer. Foto: Gerard Forni
Usain Henna ska starta i Cagnes-sur-Mer. Foto: Gerard Forni

Usain Henna (e. Super Light-Kassandra Run) bytte regi tidigare i år från Oskar Svanberg till Jörgen Westholm och på två starter i Frankrike har hästen dragit in 36.900 euro. Nu hittade Westholm till täten efter en bit och bakom Usain Henna slutade Vixel tvåa på 1.13,2 och Super Fez noterade samma tid som trea.

I Prix du Pont de ’Alma startade sju svenskfödda travare (!) och bakom Usain Henna slutade Angelo Am fyra på 1.13,2 och Quiny Frontline sexa på 1.13,4. Oplacerade blev däremot Danne Edel, Ochongo Face, Pave the Way och Twin’s Fairytail.

Toppstammad slog till!

Toppstammade Classic Connection (e. Love You-Cry’s Dream) spurtade hem Prix de Geneve (€85.000) för Matthieu Abrivard sedan han lyft ut Yves Boireaus fyraåring från andra utvändigt mitt på upploppet. Säkert avgjorde den tyskfödde travaren i spurten på 1.14,2a/2.150 meter. Tidigare har Classic Connection vunnit Tyskt Breeders Crown för treåringar.

Tomas Malmqvist-tränade Ethien du Vivier (e. Sancho Turgot) smögs i fjärde-tredje inner och i sista sväng kom han fram i ledarryggen. Inte förrän 100 kvar fick David Thomain fritt mellan hästar och Ethien du Vivier fick aldrig chansen att spela ut in sin speed till slut. Det räckte till en fjärdeplats och 6.800 euro.

Classic Connections mor Cry’s Dream (e. Taurus Dream), 1.10,5/€774.530, tävlade framgångsrikt på andra sidan Atlanten och där vann hon Champlain Stakes, Peaceful Way Stakes, Goldsmith Maid, Casual Breeze Stake, Matron Stakes, försök i Hambletonian Oaks, i vars final hon slutade trea.

Elitloppshäst i tredje raka

Elitloppsstartande Orlando Jet (e. Orlando Vici-Chicolina) hade uppvisning i Prix de la Porte de Versailles (€70.000) när han tog sin tredje raka seger efter sitt besök i Stockholm tidigare i våras. Vid ingången till första sväng övertog femåringen täten från Clemenza Am.

Väl i spets fick Rudi Haller dirigera som han ville och efter ha öppnat första 1.150 meterna på 1.13,5 ökades farten och till slut landade Orlando Jet på 1.11,7a/2.150 meter.

Svenskfödde Clemenza Am (e. Muscle Hill) såg länge ut att bli tvåa, men stumnade sista 100 meterna och slutade fyra. Femma var Björn Goop-tränade Super Nice (e. Orlando Vici) efter ha backats loss från fjärde inner 100 meter före mål.

Fokustema
Årjäng V75
Läs senare

Inför V75: ”Nära toppslag”

Galopp och inte som bäst i Elitloppsförsöket.
Nu har Alessandro Gocciadoro laddat om med Bengurion Jet.
– Jag tror att han är nära att vara i toppslag, säger Gocciadoro.
Av
Redaktionen
Bengurion Jet och Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Bengurion Jet och Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Alessandro Gocciadoro har fyra hästar till start i eftermiddagens V75-omgång i Årjäng, där Elitloppshästen Bengurion Jet (e. Maharajah) startar i Årjängs Stora Sprinterlopp. Så här kommenterar Gocciadoro sina starthästar på sin bloggsida.

– Life Itself (lopp 5) har fått ett väldigt svårt utgångsläge. Hon gick ganska bra i Finland och kan öppna riktigt snabbt om jag laddar iväg och jag får göra ett försök härifrån att nå en position långt fram i fältet. Jag tror att hon kommer vara ännu bättre nu med två lopp i kroppen och kort distans är mer gynnsamt för hennes del. Grundplanen är att köra barfota fram och med jänkarvagn på nytt samt stängt huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dakovo Mail (lopp 7) är en smart häst som har klarat voltstart i både Italien och Sverige. Senast galopperade han, men det var mitt fel. Nu tar jag på honom bakskor och så fortsätter vi med stängt huvudlag, men får ändra till vanlig vagn när det är voltstart. Hästen håller god form, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dana Ek (lopp 10) har utvecklats väldigt mycket och blivit så tuff. Hon har haft en halsinfektion efter senaste starten, men tränar riktigt bra nu. Spår åtta är alltid en utmaning, men jag tror hon kan gå bra direkt och hon visade senast hur snabbt hon kan öppna, men även klara av att göra grovjobb om så krävs. Löpningsförloppet är inte avgörande för henne. Det blir inga ändringar, säger Alessandro Gocciadoro.

– Bengurion Jet (lopp 11) hade problem med en hov efter Åbyloppet. Det verkade bra efter ett par veckor, men i Elitloppet återuppstod problemen. Därför har han fått ordentligt med tid efter det loppet, fick vila och allt ser bra ut nu igen i träningen. Jag ville testa honom inne på Solvalla för två veckor sedan och gillade hur han kändes och travade. Jag tror att han är nära att vara i toppslag, startspåret blev bra och hoppas att han ska vara tillbaka på samma nivå som han tävlade på vid segern på Jägersro. Det blir barfota, jänkarvagn och så bestämmer jag huvudlag under tävlingsdagen, men förmodligen blir det helstängt huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Här kan du ta del av startlistor till tävlingarna i Årjäng.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 UNIK exklusiv – 15 andelar á 150 kr/styck

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Hohnecks första vinnare

Årets första tvååringslopp hölls på fransk mark idag och en av vinnarna är sprungen är Elitloppsvinnaren Hohnecks första kull.
På gräsovalen i Bernay vann Monzon Normand.
Och det blev också en gräsvinst för Jörgen Westholm.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hohneck hade sin första vinnare idag i Frankrike. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.
Hohneck hade sin första vinnare idag i Frankrike. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Yoann Lebourgeois hittade tidigt till spets med Monzon Normand (e. Hochneck-Cingala Normande) i Prix des Vans Barbot (€11.500) på en regnblöt bana och därifrån höll duon undan till en säker vinst på 1.24,8/2.300 meter före stallkamraten Melody Cool (e. Ready Cash) som skuggat hela vägen. Philippe Allaire tränar och äger hingsten, vars seger var värd 5.175 euro.

Monzon Normand vinner för Yoann Lebourgeois.

Modern Cingala Normande (e. Singalo), 1.14,4/€105.640, har sin första avkomma i Monzon Normand. Hon är själv undan ostartade Qulara Normande (e. L’As de Viretaute).

I Ecommoy avgjordes också ett tvååringslopp – Prix des Benevoles (€11.500) – och Richard Westerink-tränade Manana Jef (e. Etonnant-Katie Gourdonnaise) vann för Pierre Geray på 1.21,6/2.225 meter. Förstapriset uppgick till 5.175 euro.

Modern Katie Gourdonnaise (e. Maitre Atout), 1.20,6/€5.897, har tidigare lämnat Topaze Jef (e. Islero de Bellouet), 1.11,7/€430.600, och Foxy Jef (e. Oiseau de Feux), 1.12,6/€87.015.

Första segern på fyra år

Figaro Vici vinner i överlägsen stil.

En svensk tränarseger blev det också för Jörgen Westholm sedan Alexandre Angot guidat Figaro Vici (e. Village Mystic-Paloma Vici) till vinst i Prix Yves Rocher (€23.000) över 3.125 på gräs i La Gacilly från dödens. Duon tog över vid ingången till upploppet och vann överlägset.

Vinsten var värd 10.350 euro för Team Westholm AB och det var årets första triumf. För Figaro Vici var det första segern sedan den 13 mars 2020 i Prix de Pierrefort (€43.000) på Enghien.

Fokustema
Halmstad V75
Läs senare

V75: ”Tryck under vingarna”

Räcker ett 1.15-jobb för att vinna V75 efter fem månaders tävlingsuppehåll?
Det hoppas och tror Marcus Schön.
– Han var lite längre fram formmässigt än jag trodde, säger tränaren om Janks Morton.
Av
Mathias Hedlund
Janks Morton. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Janks Morton. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Femårige Janks Morton (e. Nuncio) har bara hunnit med sju starter så här långt i karriären, men resultaten går inte att klara på. Sex segrar och ett andrapris!
I början av året vann han både försök och final i STL:s lägsta klass, men efter finalsegern på Solvalla den 3 februari har han varit borta från tävlingsbanan.

Nu är han redo för comeback och för två veckor sedan testade tränaren Marcus Schön honom i ett snabbjobb inne på Solvalla, som utföll till full belåtenhet.
– Efter det jobbet känner jag med väldigt trygg med honom för han var väldigt bra där. Han gick 1.15/2.000 metre och gjorde det ensam. Det är en smyglat häst, men det var bra tryck under vingarna sista varvet. Han var lite löngre fram än jag trodde formmässigt och kommer in i det här loppet i bra form, sade Marcus Schön till V65 Direkt.

Marcus Schön. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Janks Morton gjorde sina första satrter som treåring i regi Stefan Melander, men har sedan fyraåringssäsongen tävlat i Schöns regi.
– Jag känner hästen på ett bättre sätt än tidigare och vet ungefär hur han presterar i förhållande till hur han har tränat. Det är en väldigt bra häst och vi har väldigt höga tankar om honom. Det här är bara ett steg i hans karriär, sade Marcus.

Janks Morton står på kronan – 500.000 kronor – inne i klass I och har således bara en chans att nå finalen i klassen.
– Vi matchar för att kunna ta oss till final, det är den stora planen.

Solvallatränaren ändrar lite utrustning på femåringen till dagens start.
– Han ska gå med rycktussar för första gången, jag provade det på fredagsmorgonen. Vi har inte gjort någon med honom utrustningsmässigt någon gång och han springer med fyra skor. Nu är det på tiden när han är fem år gammal, sade Marcus.

Janks Morton är dagens största favorit på V75 och streckat på 68 procent på förlagsförmiddagen. Erik Adielsson sitter i sulkyn.

***

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 UNIK exklusiv – 15 andelar á 150 kr/styck