Fokustema
Årjängs Stora Sprinterlopp
Läs senare

Uza bäst i Årjäng

Erik Adielsson skickade Uza Josselyn till ledningen när 600.000 kronor väntade vinnaren i Årjängs Stora Sprinterlopp och det draget blev vinstgivande.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Uza Josselyn och Erik Adielsson efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Lennart Kihlman/ALN
Uza Josselyn och Erik Adielsson efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Lennart Kihlman/ALN

Uza Josselyn (e. Love You) hade sett bländande ut i uppvärmningen till storloppet och trots rejäl regnskur som förändrade banans underlag fixade det åttaåriga stoet startmomentet bekymmersfritt. Hon drog snabbt till tät med Lionel på utsidan och där höll tätduon till mest hela loppet.

Fredrik B Larsson försökte sig på en offensiv attack i tredjespår i första sväng, men fick nej från Göran Antonsen i frågan om att komma till dödens och Milliondollarrhyme tvingades backa sist invändigt. Johan Untersteiner trodde att det skulle tas upp i dödens när Lsrsson backade och skickade fram Day Or Night In i nästa försök att komma till positionen utvändigt ledaren, men där blev det fel igen. Lionel skulle köras först i andraspår, vilket gav Nadal Broline perfekt resa i andra ytter.

Uza Josselyn hade gott om kräm kvar, trots en inledande kilometer i 1.09,5-tempo och svarade bra på Erik Adielssons maningar. Segern blev säker.

– Jag är otroligt glad för tränarparets skull. De har haft oflyt i Sverige tidigare, men har tagit det bra. Idag hade jag superfeeling för hästen och jag trodde att hon kunde en 1.09-tid. Lionel öppnade extremt fort och det gick undan första biten. Uza är en väldigt fin travare och känslan var att det skulle bli bra. Det måste ha gått fruktansvärt fort hela vägen idag, sade Erik Adielsson efter loppet.

Segertiden blev 1.09,3a/1.640 meter!

Tvåa slutade Nadal Broline och trea inkom Lionel.

Fokustema
V75 Skellefteå
Läs senare

Varm och ”kallt” för Adielsson

Stig Lindmarks Styrkeprov blev en ren promenad i parken för Global Adventure och Erik Adielsson i Skellefteå idag.
Men däremot blev han snuvad på segern i Steggbests Minne av Stjärnblomster.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Adventure och Erik Adielsson vid en tidigare seger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Global Adventure och Erik Adielsson vid en tidigare seger. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det var så löjligt enkelt och det var nästan som man satt och klurade 400 kvar om jag hade räknat fel på varv, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Fakta

Global Adventure

Ljusbrun hingst 5 år e. S.J.’s Caviar-Platinum Shine e. Viking Kronos
Rekord: 1.13,5l* – 1.10,4ak
Prissumma: 4.757.500 kr
Resultat: 40 st: 18-5-6
Ägare: Veckestrands El AB med flera
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson
Skötare: Camilla Björk
Större segrar: Breeders Crown 2018, Vårfavoriten 2019, Norrlands Elitserie 2019, Gunnar Nordins lopp 2020, Icelands lopp 2021 och Stig Lindmarks Styrkeprov 2021

Expandera

Från 40 meters tillägg hittade Erik Adielsson andra utvändigt och han kunde vänta med att sätta in attacken till 700 kvar och på 100 meter rundade Global Adventure (e. S.J.’s Caviar-Platinium Shine) till täten. Med tussarna kvar i öronen landade den Svante Båth-tränade femåringen på 1.14,5 över 3.180 meter.

– Jag behövde aldrig lägga i fyrans växel någon gång och han är bra. Global Adventure har haft lite otur i livet…han är född i en kull som kanske är den bästa kullen som vi haft någon gång i Sverige med otroliga hästar, fyra-fem riktiga världsstjärnor. Global Adventure är också fantastiskt bra och i en vanlig kull hade han varit kung, berömde Adielsson.

Fakta

Vinstrikaste svenskfödda femåringar:

Namn (far), rekord/prispengar

 1. Aetos Kronos (e. Bold Eagle), 1.09,6ak/10.709.262 kr
 2. Diana Zet (e. Hard Livin), 1.12,2am*/9.637.500 kr
 3. Power (e. Googoo Gaagaa), 1.11,0am/9.397.546 kr
 4. Don Fanucci Zet (e. Hard Livin), 1.08,9ak*/9.213.500 kr
 5. Hail Mary (e. Googoo Gaagaa), 1.11,3am/7.644.000 kr
Expandera

Dagens seger var värd 150.000 kronor och nu närmar sig Global Adventure fem miljoner på bankkontot. Frågan är om Global Adventure tjänat 150.000 kronor lättare än han gjorde idag?

Global Adventure är undan Platinum Shine (e. Viking Kronos), 1.12,4ak*/801.400 kr, som också lämnat Global Upper Style (e. S.J.’s Caviar), 1.11,4am/3.137.066 kr, och som tidigare i veckan visade upp en treårig son vid namn Global Caps (e. Ready Cash) som imponerade när han debutvann i Eskilstuna på 1.15,3/2.140 meter.

”En växel till barfota runt om”

Däremot förlorade Erik Adielsson med storfavoriten Tangen Haap i Steggbests Minne mot V75-debuterande Stjärnblomster (e. B.W. Modde-Järvsöblomster) och Mats E Djuse.

Stjärnblomster och Mats E Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Erik Adielsson och Tangen Haap rundade till spets knappt 500 kvar, men Stjärnblomster hade bäst spurtkrut när hon lyftes ut på upploppet och fångade in storfavoriten på linjen på 1.23,1a/1.640 meter.

– Det skulle ju vara omöjligt att slå Tangen Haap och när vi lyckades kändes det väldigt bra, sade Mats E Djuse och fortsatte:

– Det har ju känts att hon är otroligt snabb en bit och det är inte så ofta som man släpper ledningen 500 kvar. Erik kom i sådan otrolig fart och skulle jag svarat i det läget hade vi bränt allt krut. Hon vill ju gärna gå på rulle och känna sig lite morsk.

Jan-Olov Persson-tränade Stjärnblomster tävlade utan skor för sjätte gången.

– Nu har hon börjat gå barfota runt om och vunnit sex av sex lopp. Det har givit en växel också, berättade Djuse.

***

I övrigt noteras…

…att debut i ny regi efter försäljning gjorde Selmer I.H. (e. Love You-Magalloway) för Gabriella Laestander och det kunde inte ha slutat bättre. Selmer I.H. och Samu Sundqvist lyckades fånga in hårddragande Ready For More – 1.10,0 första kilometern – en bit innan linjen och dessutom hålla ifrån sig Mindyourvalue W.F. på 1.11,6a/1.640 meter i Chili Khans lopp med 100.000 kronor i förstapris.

… att Petri Salmela-tränade Leave Your Sox On (e. Trixton-Lindy’s Got Back) och Ulf Ohlsson knäckte ledande Mellby Ironman i V75-inledningen och vann på 1.13,9/2.700 meter.

…att Kyösti Lindgrens Kitzune G.G. (e. Up Front Larry-Öljette Scoop) skrällvann från 40 meters tillägg i ett försök i Diamantstoet, som stod 20 meter ”fel”– 1.059 kronor över tilläggsgränsen.
– En femstjärnig prestation. Ägarna sade att hästen hade toppform och så var det första barfota på länge. Vi körde också därefter, sade Micael Melander efter ha vunnit med 66-oddsaren.

…att Micael Melander inte bara nöjde sig med seger bakom Kitzune G.G. utan skrällvann också bakom 22-oddsaren Torpa Pål (e. Moe Odin-Stensviks Faksa) efter ha utnyttjat open stretch på upploppet.

…att Markus Pihlströms Foppa (e. Zola Boko-Olganina) var ensam på plan för Daniel Wäjersten. Segerrycket kom 400 kvar och sedan kunde den fyraårige valacken defilera hem vinsten utan att rycka huvan.
– Hästen var i fantastisk författning, sade Daniel Wäjersten.

…att Devils Tongue (e. Zola Boko) var nära att kvala in till Svenskt Travkriterium, men som trea i uttagningsloppet bakom Mister Invictus och Mustang Racer fick han stå vid sidan när den stora finalen avgjordes förra helgen. Istället blev det start i klass I och treåringen gav inte sina äldre konkurrekter skuggan av en chans. Från ledningen dirigerade Sandra Eriksson allt från start till mål och Devils Tongue imponerade! Fina segertiden 1.11,8a/1.640 meter var nytt banrekord i Skellefteå för treåringar.
– Han är en väldigt tacksam häst att hålla på med. han tar livet med en klackspark, sade Sandra Eriksson.

…att Robert Bergh laddade allt som gick från start med Van Gogh Z.S. (e. Love You). Det gav full pott. Bergh hade ett koppel segerkandidater och och med Van Gogh Z.S. i avslutningen blev det full pott. Even’s Cool Boy speedade sylvasst på open stretch, men nådde inte hela vägen.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 5–1–13–4–5–5–2
Omsättning: 113.797.908 kr
System: 1.437.512 st
Utdelning:
Sju rätt: 5.580.542 kr
Sex rätt: 6.072 kr
Fem rätt: 197 kr

Expandera
Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: Nederländskt i Breeders Course?

Dion Tesselaars Gio Cash (e. Victor Gio) var Breeders Course-uttagningarnas näst snabbaste vinnare.
Nu gör nederländaren långresan till Sverige i angeläget ärende.
– Min häst har varit en talang från första stund och redan hunnit visa att han hanterar flera typer av upplägg, säger Dion Tesselaar.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Dion Tesselaar gör långresan till Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Dion Tesselaar gör långresan till Jägersro. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Uppstickarrollen har han spelat förut i Breeders Course-finalen för tvååringar på Jägersro. För två år sedan hade Tesselaar ett starkt kort i Climber (e. Cantab Hall) som tillhörde favoritskaran, men som felade bort sig i den upplaga som istället Kuyt F. Boko (e. Conway Hall) gick segrande ur.

Bättre lycka i år då kanske? Ja, det ska inte alls vara omöjligt att Tesselaar sitter bakom vinnaren utifrån hur Gio Cash (e. Victor Gio) uppträdde i sitt uttagningslopp på Victoria Park-banan i Wolvega.
När körande Jeffrey H Mieras lossade stora kanonen från andra utvändigt 600 meter före mål behövde inte ynglingen många meter på sig för att svepa till tät och försvinna ifrån fältet.
– Jag sade till killen som körde hästen att ta det lite lugnt från start. Jag körde en annan häst i loppet som gick i ledningen och var chanslös att svara när Gio Cash attackerade.

”En av de bättre”

Segertiden skrevs till 1.14,8a/1.609 meter och det verkade inte tomt i tanken på den noteringen.
– Det där är alltid svårt att säga med unga hästar. Kusken tyckte inte att det kändes som det var slut på krafter, men vad händer om hästen blir utmanad? Det där vet man aldrig, det handlar som sagt om unghästar.

Fakta

Visste du att...

Peter Haughton Memorial-tvåan tillika Hambletonian-femman Victor Gio (e. Ready Cash) ser sin första kull ute på tävlingsbanorna och Gio Cash kan göra ypperlig reklam för den italienskfödde hingsten.
Modern Ilaria Jet (e. Pine Chip) blev själv euromiljonärskan och har dessutom lämnat en euromiljonär i form av Tony Gio (e. Varenne).
Det finns 24 svenskfödda tvååringar efter Victor Gio bland vilka Quantity of Time 1.17,5k/47.500 kr är ensam att ha startat och dessutom vunnit lopp.

Gio Cash har dock varit en plusvariant från första stund.
– Han har varit här hela tiden. Vi körde in hästen och märkte redan från början att det var en av de bättre hästarna vi hade. Såhär långt har han varit travsäker och enkel. I kvalloppet i början av augusti gick han i ledningen så det hanterar han också.

Spår sju i kvalloppet i Wolvega har nu byts ut mot ett smaskigt tredjespår.
– Att säga något om taktiken när man sitter bakom en tvååring är nästan omöjligt. Allt har i alla fall varit perfekt med min häst efter kvalloppet och vi får se i första kurvan hur det artar sig. Vi har ju en långresa framför oss också vilket kan sätta ner hästarna och hur Gio Cash kommer att klara det vet vi inte i nuläget. Han är i alla fall väldigt cool hemma; blir aldrig nervös utan äter och dricker som han ska så normalt sett borde det gå bra.

Stark statistik

På frågan hur fort hingsten kan kuta på Jägersroovalen är Tesselaar lite återhållsam. Ingen kan klandra honom när det kommer till en tvååring som kommer kliva ut med just långresan i benen och – likt flera av konkurrenter – kraftigt begränsad rutin.
– Han sprang som sagt 1.14,8 ganska enkelt senast och då regnade det mycket. Det har jag förstått att det ska göra igen så vi vet i alla fall att han klarar av att tävla i regn, säger Dion Tesselaar.

Statistiskt sett har hästar tränade av nederländska tränare tagit för sig väl i Breeders Course 2 years old och vunnit tre av de sju finaler som hittills avgjorts.
Paul Hagoort har dubbla triumfer genom Avalon Mists (e. Pastor Stephen) och tidigare nämnde Kuyt F.Boko och därtill vann Johannes Bot-tränade United Love (e. Conway Hall) finalen för sex år sedan.

Här kan du se Gio Cash uttagningslopp på Victoria Park-banan i Wolvega:

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bästa tränarna i storloppens historia

Tränarna som dominerat i storloppen, Reijo om Sulkysports enkelstreck, Maharajahs prinsessor i Stochampionatet och norsk Derbyvinnare startar igen.
Det är några av morgonens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Senorita Tokio är en av Timo Nurmos fyra finalister i Oaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Senorita Tokio är en av Timo Nurmos fyra finalister i Oaks. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Timo Nurmos har sju tränartriumfer i Svenskt Travkriterium och skulle Mister Invictus vinna är han uppe på samma segerantal som ledarduon Gunnar och Sören Nordin. I hans segerseptett ingår Marquis du Pommeau, Sahara Dynamite, Red Hot Dynamite, Chelsea Boko, Readly Express, Villiam och Inti Boko.

Av tränarna till årets Kriteriefinalister har även Robert Bergh (4), Svante Båth (2), Daniel Redén (1) och Peter Untersteiner (1) vunnit loppet tidigare.

Villiam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Tränarsegrar i Kriteriet:

 • Gunnar Nordin – 8
 • Sören Nordin – 8
 • Timo Nurmos – 7
 • Stig H Johansson – 5
 • Robert Bergh – 4
 • Olle Goop – 4
 • Gösta Nordin – 4
 • Stefan Hultman – 3

***

2På väg upp i delad ledning i tränarligan i Kriteriet – stående på blott en tränarseger i Oaks. Timo Nurmos har chansen att åtminstone fördubbla segerantalet i de treåriga stonas största lopp i eftermiddag. Fyra av sex försöksvinnare kom från Solvallatränarens stall i form av kvartetten Isabelle Cash (e. Ready Cash), Lara Boko (e. Djali Boko), Rihanna W.I. (e. S.J.’s Caviar) och Senorita Tokio (e. Southwind Frank).

21 startande hästar har Timo i Oaksfinal inför årets upplaga, men enda segern kom för 15 år sedan genom Early Southwind (e. Super Arnie).

Förutom Timo av årets finaltränare har även Daniel Redén (två gånger) och Björn Goop vunnit i rollen som tränare. Stig H Johansson är annars den störste i Oakshistorien med sex vinnare, medan Roger Walmann skuggar med fem.

Tränarsegrar i Oaks:

 • Stig H Johansson – 6
 • Roger Walmann – 5
 • Tommy Hanné – 2
 • Daniel Redén – 2
 • Leif Witasp – 2

***

Admiral As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Kriteriet, Oaks och fel STL-finaler – så högklassig sportsligt sett är dagens V75-omgång på Solvalla. Och visst finns det spelintresse också, enligtSulkysports tipsexpert Emil Persson. Fast inledningsvis lutar han sig emot en tung favorit: Admiral As (V75-1) däremot är given att singelstreck då det främst känns som han tävlar mot sig själv,” skriver han om sin första spik.

Tränaren Reijo Liljendahl ser inte heller några orosmoln på himlen:

– Jag har samma rutiner som alltid för hästen, värmer honom och sköter det på vårt sätt. Han har aldrig fått något gratis i loppen och de flesta har försökt köra mot honom, men han har bra kapacitet för klassen. Om det inte händer något konstigt tycker jag att Admiral har bra segerchans. Han är fin för dagen, tränade sista gången i torsdags och det verkar bra. Han är så fin han kan vara, sade Reijo Liljendahl till V65 Direkt.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till dagens V75-omgång på Solvalla.

***

4De finska Maharajah-döttrarna Magical Princess och An-Dorra har mötts gång efter gång under tre- och fyraåringssäsongerna. Bland annat slutade de etta och tvåa mot hingstarna i finska Derbyt för tre veckor sedan. Nu möts toppstona i ännu ett storlopp. I Lappeenranta i eftermiddag väntar nämligen Villinmiehen Tammakilpa – eller finska Stochampionatet – med 42.000 euro till vinnaren.

Pekka Korpi är titelförsvarare i loppet, då Mascate Match (e. Muscle Mass) vann förra året. Hans bidrag i år, Magical Princess, tog karriärens största seger i just Derbyt och har vunnit 18 av livets 31 starter. På bankboken finns 344.893 euro.

An-Dorra, som tränas av Reino Palomäki, var igång redan som tvååring och tagit 19 segrar på 36 starter. Förutom andraplatsen i Derbyt har hon varit tvåa i finska Kriteriet bakom Timo Nurmos-tränade Sahara Jaeburn. Bland segrarna finns finska Stokriteriet.

Startlista Villinmiehen Tammakilpa, 2.100 meter auto:

 1. Ava di Emelin (e. Classic Photo) – Hannu Torvinen
 2. Magical Princess (e. Maharajah) – Pekka Korpi
 3. An-Dorra (e. Maharajah) – Jarmo Saarela
 4. Sahara Kellyanne (e. Conway Hall) – Jukka Torvinen
 5. Lara Luca (e. Maharajah) – Iikka Nurmonen
 6. Try Your Best (e. Holiday Credit) – Antti Teivainen
 7. Credit To Hope (e. Le Monteil) – Ari Moilanen
 8. Artful Drop (e. Quite Easy) – Henri Bollström
 9. Lady Rock (e. Ready Cash) – Santtu Raitala
 10. Mas Evelyn (e. Il Villaggio) – Tapio Perttunen
 11. Valorous Leader (e. Zola Boko) – Hannu Hietanen
 12. Grande Dragon (e. Le Monteil) – Esa Holopainen

***

5På tal om Derbyvinnare…idag dyker norska Kraesj (e. Brillantissime) upp inom vårt västra grannlans V75-omgång, vilken avgörs på Leangen i Trondheim. Magnus Teien Gundersen kör som vanligt hingsten som tränas av pappa Geir Vegard Gundersen och uppgiften som stundar är fyraåringsloppet Josef Kleins Äreslöp.

100.000 norska kronor står på spel och bland utmanarna syns fjolårets norska Kriterievinnaren High Flyer (e. Bold Eagle) samt Frode Hamres USA-import Synergy (e. Father Patrick).

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna på Leangen.

***

M.T.Insider och Olle Alsén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Förutom Kriteriedagen på Solvalla (start 14.45) väntar dagtrav på två svenska banor. Skellefteå (start 11.10) är först ut med breddlopp. Roger Nilssons kallblodige miljonär Björlifanner (e. Moe Odin) har svarat för flera starka insatser i sommar, men väntar på första årssegern. Den kan komma i dagens breddlopp.

Visby (start 12.30) har en månad kvar av tävlingssäsongen och intresset för att starta i dagens tävlingar är stort med välfyllda startfält. Claes Sjöström leder stort i championligan med 20 segrar och tävlar på Solvalla idag. Istället fortsätter trion Johan Wiman, Thomas Jonsson och Petter Karlsson kampen om andraplatsen. Johan och Thomas kör i samtliga nio lopp, medan Petter har sju uppsittningar.

Ålands travbana i Mariehamn  (start 18.30) sätter också punkt för en kort säsong med sju lopp på programmet. Tyvärr är fälten små, men det saknas inte svenska gäster. Bland annat tar Gävletränaren Olle Alsén färjan med flera hästar med sprinterexperten M.T.Insider (e. Offshore Dream) i spetsen. Denne startar från innerspår över 1.640 meter och möter enbart svenskfödda hästar, däribland miljonärerna Smokey Herman (e. Adrian Chip), Vacqueyras (e. Dream Vacation) och Van Kronos (e. Timoko).

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Bortsett från ett lopp i Vichy är det ont om blågula intressen på fransk mark denna lördag. I Prix Uranie (€33.000) syns två svenskfödda hästar i form av Mattias Djuse-tränade Adi Gallia (e. Raja Mirchi) och Tomas Malmqvists Holy Water (e. Pastor Stephen).

Den förstnämnda som gör debut på fransk mark står på startvolten medan Holy Water ska försöka plocka in 25 meters tillägg i detta lopp med grundistansen 2.950 meter. Den som springer först över mållinjen får 14.850 euro.