Fokustema
Årjängs Stora Sprinterlopp
Läs senare

Uza bäst i Årjäng

Erik Adielsson skickade Uza Josselyn till ledningen när 600.000 kronor väntade vinnaren i Årjängs Stora Sprinterlopp och det draget blev vinstgivande.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Uza Josselyn och Erik Adielsson efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Lennart Kihlman/ALN
Uza Josselyn och Erik Adielsson efter segern i Årjängs Stora Sprinterlopp. Foto Lennart Kihlman/ALN

Uza Josselyn (e. Love You) hade sett bländande ut i uppvärmningen till storloppet och trots rejäl regnskur som förändrade banans underlag fixade det åttaåriga stoet startmomentet bekymmersfritt. Hon drog snabbt till tät med Lionel på utsidan och där höll tätduon till mest hela loppet.

Fredrik B Larsson försökte sig på en offensiv attack i tredjespår i första sväng, men fick nej från Göran Antonsen i frågan om att komma till dödens och Milliondollarrhyme tvingades backa sist invändigt. Johan Untersteiner trodde att det skulle tas upp i dödens när Lsrsson backade och skickade fram Day Or Night In i nästa försök att komma till positionen utvändigt ledaren, men där blev det fel igen. Lionel skulle köras först i andraspår, vilket gav Nadal Broline perfekt resa i andra ytter.

Uza Josselyn hade gott om kräm kvar, trots en inledande kilometer i 1.09,5-tempo och svarade bra på Erik Adielssons maningar. Segern blev säker.

– Jag är otroligt glad för tränarparets skull. De har haft oflyt i Sverige tidigare, men har tagit det bra. Idag hade jag superfeeling för hästen och jag trodde att hon kunde en 1.09-tid. Lionel öppnade extremt fort och det gick undan första biten. Uza är en väldigt fin travare och känslan var att det skulle bli bra. Det måste ha gått fruktansvärt fort hela vägen idag, sade Erik Adielsson efter loppet.

Segertiden blev 1.09,3a/1.640 meter!

Tvåa slutade Nadal Broline och trea inkom Lionel.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Mot större scener

Motståndet var förvisso skralt, men sättet som Fabulous Pellini utklassade sina motståndare i Vaggeryd igår gav löfte om en karriär på de stora unghästscenerna längre fram i höst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Fabulous Pellini är obesegrad efter två starter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fabulous Pellini är obesegrad efter två starter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Erik Adielsson behövde inte kliva in i handlingen förrän på sista bortre långsidan med Svante Båth-tränade Fabulous Pellini (e. Ready Cash-Caddie Dream) sedan Delightful Face och Generator lekt rommen av sig i täten.

Från andra utvändigt svepte Fabulous Pellini till täten 500 kvar och försvann med ”många längder” över upploppet trots att Erik Adielsson mer eller mindre kunde kyrkåka till vinst.

Segertiden skrevs till 1.17,2/2.140 meter efter en slutrunda under 1.16 och vinsten i ST:s Unghästserie var värd 40.000 kronor. Ännu snabbare – 1.16,4 över full distans – travade Ready Cash-dottern vid sin debutvinst och hon är obesegrad efter två starter.

Helsyster med Readly Express

Fabulous Pellini har sina papper i ordning och hon är helsyster med storstjärnan Readly Express, 1.08,9ak*/23.211.565 kr, och dubbla Breeders Crown-tvåan Caddie Lisieux, 1.10,6ak/3.705.600 kr. Modern Caddie Dream (e. Viking Kronos), 1.11,8ak/2.951.717 kr, gjorde också ett starkt avtryck på tävlingsbanan i regi Stig H Johansson och som treåring finalvann hon Breeders Crown.

Fakta

Fabulous Pellini

sto 3 år e. Ready Cash-Caddie Dream e. Viking Kronos
Rekord: 1.16,4m*
Prissumma: 65.000 kr
Resultat: 2 st: 2-0-0
Ägare: Stall 15
Uppfödare: Pellini Breeding AB, Bromma
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla

Expandera

Mödernet är högklassigt. Mormor Fatima Lavec (e. Sugarcane Hanover), 1.12,3ak/1.146.583 kr, har förutom Caddie Dream lämnat Caddie Comet (e. Pine Chip), 1.10,6ak/3.078.912 kr.

Mack Lobell med John D Campbell i Elitloppet 1988. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Fatima Lavec ingår i samma syskonskara som storstjärnan Enjoy Lavec (e. Pine Chip), 1.09,6ak*/7.470.946 kr, och deras mor Margit Lobell (e. Speedy Crown), 1.15,0ak*/260.850 kr, är halvsyster med dubble Elitloppsvinnaren och Hambletonian-ettan Mack Lobell (e. Mystic Park), 1.09,7ak*/22.408.640 kr.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

  • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
  • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
  • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
  • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
  • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
  • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
  • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
  • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
  • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Topphästar och födelsedagsbarn

Det tävlar topphästar i Östersund redan denna kväll och därtill tror vi att en travtränare tillbringar kvällen på samma bana under sin 65:e födelsedag.
Dessutom drar tävlingarna igång på Meadowlands under fredagen där ett mycket bekant namn syns i startlistorna.
Det är några av punkterna som berörs i dagens morgonsvep.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
In Toto Sund med Sandra Eriksson vid seger i damloppet i Östersund 2018 och jubilaren Reijo Liljendahl. Foto Mathias Heldund & Jeannie Karlsson/Sulkysport
In Toto Sund med Sandra Eriksson vid seger i damloppet i Östersund 2018 och jubilaren Reijo Liljendahl. Foto Mathias Heldund & Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Östersundstravets största helg står för dörren, men den här gången inför tomma publikplatser. Fredagskvällen bjuder på elva lopp, där damloppet och ett stayerlopp är de högst doterade med 75.000 kronor till vinnaren.

Den hetaste hästen dyker annars upp i ett femhästarsfält som placerats utanför V64-kupongen. Det handlar om Robert Berghs toppfyraåring Hail Mary som är tillbaka på banan efter den imponerande segern på 1.11,4am i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla i början av maj och som nu fortsätter uppladdningen mot Svenskt Travderby.

För motståndet står bland annat Europadebutanten Prospect Hill (e. Muscle Hill), som efter att ha tävlat framgångsrikt som tvååring – sju segrar på 13 starter och nästan 1,8 miljoner insprunget – fick en kort och tämligen misslyckad treåringssäsong hos Julie Miller och nu gör debut i regi Jevgeni Ivanov.

***

2 Tvärtom emot hur Östersund hanterade Jämtlands Stora Pris så kungjorde Bodentravet under torsdagen att de delar ut två wildcards till Norrbottens Stora Pris. Via gårdagens pressmeddelande framgick att såväl hemmahästen Makethemark (e. Maharajah) som Elitloppsfemman Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) får friplåtar till loppet.

Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna

– Det är med stort nöje vi hälsar Makethemark och Milliondollarrhyme välkomna till start i Norrbottens Stora Pris 2020.  Makethemark har slutat tvåa två år i rad bakom Propulsion och gör nu sin tredje start i storloppet.  Milliondollarrhyme satt fast med krafter sparade i Elitloppsfinalen i söndags och tränaren Fredrik B Larsson hälsar att allt är bra med hästen och att man ser fram emot att åter tävla på Bodentravet, berättar David Zimmer i ett pressmeddelande.

***

3 Vincennes tävlingar fortsätter att avgöras på andra banor då Parisområdet ”släckts ner”. Idag är det Mauquenchy som står som värd för tävlingarna och där syns fyra svenskfödda hästar i samma lopp.
Det handlar om Prix Adalberta (€41.000) för fem- och sexåriga hästar där Björn Goop startar Catch My Love (e. Symphonic Hanover) och Tomas Malmqvist Holy Water (e. Pastor Stephen).
Utöver det är även Helena di Quattro (e. Un Mec d’Heripre) och Flight Dynamics (e. Scarlet Knight) med i loppet som avgörs kl. 18:00.
Startlistorna till tävlingarna går att finna genom att klicka på denna länk.

***

4

Sandra Eriksson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På tal om de stora loppen ikväll. I Östersundstravets Stora Damlopp har Daniel Redén närmast prenumererat på segern. Fyra av de fem senaste åren har vinnande sto kommit från hans stall. Vid tre av tillfällena har Sandra Eriksson suttit i segersulkyn och ikväll mönstrar duon det amerikanska stoet Rose Run Sydney (e. Triumphant Caviar), som gör fjärde starten på europeisk mark.

Östersunds tävlingar inleds klickan 18.20 och ytterligare tre svenska banor tävlar under fredagen. Lunchen serveras i Årjäng (12.20), medan kvällens saxbanor är Boden (18.25) och Romme (18.30).

Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

5

Grattis grattis säger vi till Reijo Liljendahl som idag fyller 65 år. Med tanke på att han startar fyra hästar i Östersund denna kväll (samt två inom V75 i morgon) så misstänker Sulkysport att födelsedagen firas med en långresa i hästbussen.

***

6 Igår kom startlistorna till Vaggeryds största tävlingsdag under året. Det handlar givetvis om onsdagens V86-omgång där Smålandsstayern med 75.000 kronor till vinnaren får anses vara godbiten.
Mastiga 3.640 meter gäller som grunddistans och från 60 meters tillägg syns en extra intressant häst. Det handlar om Björn Goops Ready Ribb (e. Ready Cash) som nu gör sin första start efter att varit ifrån sedan förra våren då han tog två raka segrar på fransk mark.

Här är startlistor till omgången.

***

7 Natten mot lördag drar Meadowlands åter igång sin tävlingsverksamhet. Redan på häst nummer 1 i första loppet dyker det upp ett ytterst bekant namn då 2018 års Hambletonian Oaks-vinnare Manchego (e. Muscle Hill) ska göra årsdebut.
Nancy Takter nyttjar Dexter Dunn som kusk bakom det nu femåriga stoet som redan räknat hem 2.123.730 dollar under karriären som resulterat i 27 segrar på 43 starter.
I samma stall starter även Crystal Fashion (e. Cantab Hall) som under fjolåret bland annat vann Hambletonian Maturity och Maple Leaf Trot.