Fokustema
Solvalla
Läs senare

V64 blir huvudspelet

Huvudspelsformen på Solvallas tisdagar nästa år blir V64. Det meddelar ATG i ett pressmeddelande idag.
Av
Lars G Dahlgren
V64 blir Solvallas hvudspel på tisdagar.
V64 blir Solvallas hvudspel på tisdagar.

– I slutändan stod det mellan V65 eller V64 och valet föll på V64, säger ATG:s PR-ansvarige Thomas Bertilsson i pressmeddelandet.

Man rör samtidigt till det för spelarna gällande när det blir jackpot på V64-spelet. Nu fungerar det så att en V64- jackpot delas ut dagen efter. Nu isolerar man dock tisdagsspelet ”för sig självt” jackpotmässigt så en tisdagsjackpot delas ut nästkommande tisdag. I gengäld går eventuella outdelade potter som uppstår på måndags-V64:an till torsdagar.

När det i början av september blev klart att Solvalla skulle få tisdag som huvudtävlingsdag hade ingen funderat på hur man skulle göra det bästa möjliga av detta ur spelsynpunkt. Att det inte skulle utvecklas något nytt i spelväg stod också klart utan ATG:s beslutsfattare fick använda vad som så att säga redan fanns i utbudskorgen. Till slut landade man alltså i V64.

Fokustema
Tränarintervjuer
Läs senare

”Inte rädd för de bästa”

Alessandro Gocciadoro slog till med en trippel inom STL-tävlingarna på Jägersro och andas optimism även inför veckans starter på Solvalla och Örebro.
Av
Emil Persson
Clarissa vid vinterns storloppsseger i Neapel. På lördag tävlar hon på Örebrotravet. Foto Gerard Forni.
Clarissa vid vinterns storloppsseger i Neapel. På lördag tävlar hon på Örebrotravet. Foto Gerard Forni.

Solvalla onsdag 24 april

– Falcon Dany Bar (lopp 4) galopperade på ett underligt sätt senast. Jag förstod helt uppriktigt inte vad som hände, men när jag såg om reprisen såg det ut som han satte ner fel fot vid fel tillfälle. Han blev uppkollad av veterinär efter det loppet utan att det fanns något allvarligt att anmärka på. Hästen har tränat väldigt starkt efteråt och jag tror att det här är en av de bästa treåringarna jag har i stallet. Skulle det krävas tror jag att han går under 1.13 över denna distans. Hästen brukar tävla med skor, men jag ska invänta tävlingsdagen hur vi gör nu. Det blir öppet huvudlag och jänkarvagn precis som tidigare, säger Alessandro Gocciadoro.

Synergy (lopp 5) fick en lång vila i vinter och det här är en helt enkelt ett lopp som vi tar till honom för att han ska få komma igång igen. Hästen har tränat väldigt bra här hemma, men kanske är han alltjämt lite tung i kroppen. Känslan är ändå att han kommer kunna göra en bra insats för han trivdes för sadel i fjol och älskar den här distansen. Det blir barfota och helstängt huvudlag, säger Alessandro Gocciadoro.

Esperia Font (lopp 6) gjorde väldigt bra prestationer i Frankrike. Det kanske är så att han äntligen har vuxit till sig mentalt och sätter fokus på det hon ska göra för tidigare har hon varit tuff mentalt och tagit ut det på fel sätt på tävlingsbanan. Jag har alltid sett henne som en av mina bästa ston i denna årgång, bedömer henne till att vara i bra form och förväntar mig en stark prestation. Det blir barfota, troligtvis öppet huvudlag och så jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Destiny Effe (lopp 10) gjorde väldigt bra insatser i Frankrike och är en häst som hanterar alla olika typer av distanser. Hästen tränar fortsatt starkt och har skött sig bra i Frankrike när man vänder upp med henne. Jag behöver träna på att köra mer voltstartslopp så jag får anta utmaningen. Det blir troligtvis öppet huvudlag, barfota och så får vi köra med vanlig vagn nu när det är voltstart, säger Alessandro Gocciadoro.

Örebro lördag 27 april

– First Kiss Bi (lopp 1) tror jag kommer bli ett väldigt bra, treårigt sto under det här året. Vi har arbetat mycket med hennes karaktär sedan hon kom hit och det har gett resultat. Hon har tagit tre raka segrar hos oss och det känns som jag kan göra precis vad jag vill när jag sitter bakom henne i loppen. Håller hon sig bara fortsatt lugn kan hon säkert öppna snabbt, men vi får se hur hon uppträder när bilen släpper fältet. Hon är i Sverige för att prestera och det blir förmodligen skor runt om igen, öppet huvudlag samt jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Don’t Say Gar (lopp 3) gjorde bra prestationer i Frankrike under vintern. Hon fick en kort vila när hon kom tillbaka till Italien, men nu har hon tränat på bra igen och jag förväntar mig en stark prestation direkt. Det blir barfota, troligtvis öppet huvudlag och så jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Clarissa (lopp 7) gjorde en utmärkt prestation på Vincennes. Efter det har hon tränat på normalt hela tiden utan avbrott. Jag tror att hon är redo att prestera en topprestation och över kort distans är jag inte alls rädd för att tävla mot de allra bästa hästarna med henne. Det blir åtminstone barfota fram, men vi ska ta veckan på oss och kolla in hennes bakhovar och se om vi även ska plocka av bakskorna. Det blir helstängt huvudlag och jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

– Dana Ek (lopp 9) fick en lugn vinter innan vi började träna igång igen. Hon gick ett snabbjobb ihop med Bengurion Jet för en månad sedan och var väldigt, väldigt bra den dagen. Hästen är i bra form direkt och kommer prestera på en hög nivå. Jag tar beslut om huvudlag under tävlingsdagen, men förmodligen blir det öppet huvudlag. I övrigt blir det barfota fram samt jänkarvagn, säger Alessandro Gocciadoro.

Dea Sprint Bar (lopp 10) har inte haft någon tur med sig när det kommer till startspåren såhär långt på svensk mark. Hon gjorde en utmärkt prestation senast och jag pressade henne inte i onödan till slut utan tyckte hon stod för en stark insats som trea i tuff omgivning. Hon har tränat på bra efteråt i Sverige och ska vara i samma form som senast. Hästen är väldigt stark och går hela vägen in till mål så kommer vi bara till i loppet kan hon sluta bland de tre främsta. Det blir jänkarvagn och barfota som senast och förmodligen öppet huvudlag på nytt, men jag vill hålla det lite öppet, säger Alessandro Gocciadoro.

Fokustema
Pokalkval
Läs senare

Tid för kunglig leverans

I Drottning Silvias Pokal har Fredrik Wallin nått stora framgångar, men i Kungapokalen saknar han alltjämt finalist.
Ikväll kan det bli ändring på den saken när Gävletränaren laddar med en högintressant trio i ”pojkarnas” klass.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Immortal Doc ska göra sin andra start för året i kvällens Pokalkval på Åby. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Immortal Doc ska göra sin andra start för året i kvällens Pokalkval på Åby. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

I Drottning Silvias Pokal har Fredrk Walllin haft fyra finalister under årens lopp. Efter att Inga in Heaven (e. Orlando Vici) slutat tvåa år 2017 vann Activated (e. Jocose) loppet två år senare. Därefter har även Sayonara (e. Donato Hanover) slutat fyra innan Jiggi (e. Raja Mirchi) nådde en sjätteplats i fjolårets upplaga.
– Det har varit stor övervikt av ston som kvalat till Drottning Silvias Pokal kontra Kungapokalen. Jag har bara prövat med några enstaka såsom Criterion till exempel, säger Wallin i transporten på väg till Åbytravet.

Klockan 09.00 började bussen rulla söderut och det hörs på Gävletränaren att han ser fram med tillförsikt mot kvällen.

En häst som förberetts under en längre period för att vara på topp till just kvällens uttagningslopp i Kungapokalen är Global Etalon (e. Brillantissime).
– Han klappade igenom i Kriteriekvalet och blev halsopererad redan veckan efter. Jag ville ge honom ett par lopp i Frankrike under vintern samtidigt som han fick träna där nere då jag ville ha svar på att halsoperationen blev lyckad och det beskedet fick jag också. Hans insats i comebacken på svensk mark blev som en dröm. Hästen vann med mycket krafter kvar och jag har en skön känsla inför kvällen, säger Wallin.

Stora ändringar

Breeders Crown-fyran Immortal Doc (e. Brillantissime) har därtill årsdebuten avklarad och Wallin var inte mindre nöjd med den prestationen.
– Han behövde loppet och få lite ”tryck i steget”. Det blev en bra avslutning och han gjorde det loppet på ett bra sätt. Hästen kommer troligtvis att tävla med skor ikväll igen, men det är inget han är så påverkad av. Från bakspår är det alltid svårt, men hästen har visat att han går bakifrån.

Maserati Hall (e. Twister Bi) kommer från en andraplats i ett V75-lopp hemma i Gävle, men får ändå anses vara den av Wallins tre hopp i Kungapokalskvalen som har det svagaste cv:et.
– Jag tycker att han var lite klen i senaste starten. Han vek ner sig lite för mycket till slut. Vi har inte dragit några växlar på honom ännu, men ikväll gör jag det för han behöver helt enkelt bli bättre för att räcka till här. Nu blir det barfota runt om, jänkarvagn och eventuellt också rycktussar för första gången. Hästen är stor i kroppen och behöver lära sig att hålla tempot uppe.

För ovanlighetens skull har Wallin enbart ett kort i kvalen till Drottning Silvias Pokal, men kring Blast Pad (e. Uncle Lasse) ligger han lågt.
– Hon hamnade lite illa till i årsdebuten, men det bet bara sådär till slut. Jag tycker att det känns som en bra häst, men hon har ingen toppform och behöver tur för att kvala in när det bara är två ordinarie platser man går vidare på till finalen. Spurtar hon bra och visar förbättrad form igen är jag nöjd med henne ikväll, avslutar Fredrik Wallin.

Fokustema
Elitloppshelgen
Läs senare

Så löser Solvalla väskförbud

Väskförbud kommer att gälla under Elitloppshelgen.
Anledningen är det höjda terrorhotet i Sverige.
Av
Claes Freidenvall
Solvalla har kommit med en lösning för väskförbud under Elitloppshelgen. Foto: Solvalla
Solvalla har kommit med en lösning för väskförbud under Elitloppshelgen. Foto: Solvalla

Enligt ett pressmeddelande från Solvalla är inga väskor tillåtna på evenemanget förutom personer som av medicinska skäl har behov av att ta med väska samt personer med barn som har behov av skötväska är undantagna.

– Jag vill understryka att det inte finns någon känd hotbild vare sig mot Solvalla eller Elitloppet, utan väskförbudet är generellt utfärdat mot större evenemang i Sverige. Vi äger inte beslutet, utan måste följa det, att bryta mot det bedöms som brott mot ordningslagen. Det är Polismyndigheten som beslutar om väskförbud på evenemang. Deras bedömning har vi största respekt för och vi vill att Elitloppet ska vara så säkert och trivsamt som möjligt, säger Jörgen Forsberg.

Solvalla kommer att erbjuda väskförvaring i mån av plats vid korsningen Bällstavägen/Travbanevägen (vid busshållplatsen Solvalla).

Läs hela pressmeddelandet här.