Fokustema
Solvalla
Läs senare

V75: ”Barfota för första gången”

Solvalla bjuder på spännande STL-finaler idag och det förväntas bli hög omsättning på V75.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Här är Sulkysports V75-genomgång med ranker, analyser, intervjuer och spelförslag.

Så här säger Peter Untersteiner om andrahandsfavoriten i V75-4.

Princess S.W. (12) gick jättebra i skymundan senast och är den av mina ston i det här loppet som visat högst kapacitet. Det var länge sedan vi startade i voltstart och jag vet inte hur hon sköter sig från start. Nu blir det barfota runt om för första gången och jag hoppas att det ger en kick, säger Halmstadtränaren.

Startlistor till lördagens tävlingar.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

V75-2: 11 Maestro Crowe
V75-4: 1 Rexine, 14 Viola Grif
V75-5: 10 Southwind Hydro

Fokustema
Startlistor
Läs senare

Startlistor till hela Elitloppshelgen

33 lopp. Tre dagar.
Här är startlistorna till alla lopp på Solvalla under Elitloppshelgen.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Sulkysport
Foto Sulkysport
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ready Cash-sto vann i passgång!

Spelsugna amerikanare. Viktiga klockslag! Lillasyster kan också. Treårigt sto avslutade 1.13,5 sista kilometern i kvallopp. Italien drar igång på måndag. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ready Cash hade vinnande avkomma i passgång igår i Australien. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ready Cash hade vinnande avkomma i passgång igår i Australien. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Efter 52 dagars ofrivilligt uppehåll drog Scioto Downs i staten Ohio igång tävlingsverksamheten i fredags och spelmässigt blev det en succé. För första gången sedan 1996 i banans och staten Ohios historia bröts miljondollar-vallen. Totalt omsattes det 1.054.270 dollar på tolv löpningar. För att hitta en ännu bättre siffra i staten Ohio får vi gå tillbaka till den 7 september 1996. Då omsattes det 1.231.444 dollar.

***

2 Axevallaamatören Mikael Fellbrandt har plockat fram ett koppel fina hästar genom åren. De flesta har han tränat själv, men i höstas valde han att flytta Vikens High Yield (e. Love You) till Robert Bergh, där det blivit succé – igår vann han V75-lopp i Gävle!

För dagen finns tolv hästar på Fellbrandts träningslista och den klarast lysande stjärnan är Vikens Fingerprint (e. Prodigious). Det femåriga stoet har klivit in i högsta stoklassen i år och gjort den med den äran, även om hästar som Conrads Rödluva och Vivacious Allie blivit för svåra.

I eftermiddag i Lindesberg har hon en passande uppgift över lång distans med enbart ston som motståndare. Oskar J Andersson sitter i sulkyn från dubbla tillägg i ett långlopp med 50.000 kronor till vinnaren.

***

3 Endast två svenska banor bjuder på travtävlingar denna söndag, där det inleds på förmiddagen med breddlopp i Vaggeryd (första start 11.10), innan Lindesberg (13.45) tar över med huvudattraktionen Grand Slam 75.

Bland hästarna som jagar startpoäng i Vaggeryd finns Jerry Riordans kapabla femåriga sto Maggie Cash (e. Djali Boko), som förra sommaren var trea i Stosprintern. I montéloppet jagar en expert i grenen faktiskt första segern sedan april 2017. Det handlar om Brasil Boko (e. Love You) som vann Monté-SM 2016. Brasil Boko, som nu hunnit bli tolv år, nådde annars sin största framgång för sulky för åtta år sedan – som fyra i Svenskt Travderby!

Här är startlistorna till söndagens tävlingar!

***

4 Klockan 12.00 idag – det är ett klockslag att hålla koll på. Då går nämligen anmälningstiden ut för lördagens och söndagens tävlingar på Solvalla. Ett annat klockslag är 17.30. Då lottats Elitloppet i TV12.

***

5 Ett norskfött treårigt sto kvalade i onsdags på Bjerke och landade på 1.16,4/2.140 meter efter ha avrundat sista kilometern på 1.13,5! Namnet Global Bred to Win (e. Bold Eagle-First Eleven L.) kan vara värt att lägga på minnet och Magnus Teinen körde pappa Geir Vegard Gundersens sto i kvalet.

Hans ”Global” Nelén-uppfödda Global Bred to Win är undan First Eleven L. (e. Coktail Jet), 1.14,5am*/1.025.025 kr, vilken startade tio gånger (9-1-0) och som under treåringssäsongen segrade i Norskt Kriterium, Norskt Oaks och Princesse Märtha Louises Pokallopp.

Ecurie D. är obesegrad efter nio starter – lillasyster Fascination har också öppnat karriären på allra bästa sätt. För Frode Hamre tog den treåriga Maharajah-dottern undan To Soon sin andra seger på lika många försök när hon vann på Jarlsbergs travbana igår på 1.15,7a/2.100 meter. Förstapriset uppgick till 14.000 norska kronor.

***

6

Travbanorna i Albenga, Follonica och Taranto är först ut när Italien öppnar upp sin tävlingsverksamhet.

På måndag tävlas det på nämnda banor och redan på lördag bjuder Montecatini på två Gruppp III-löpningar för treåringar. I både sto- och hingstavdelningen av Gran Premio Etruria (€50.050) tävlas det över distansen 2.040 meter. Veckan därpå – den 2 juni – avgörs Gran Premio Repubblica (€80.080) för fyraåriga och äldre travare i Bologna över sprinterdistans.

***

7 Ready Cash av många ansedd som världens bästa avelshingst tillsammans med Muscle Hill har många strängar på sin lyra…numera firar han inte bara framgångar med travare utan också med passgångare! Igår vann Soundsofcash DNR Logistics Maiden Pace ($7.000) på Tabcorp Park Melton.

Soundsofcash.

Över distansen 2.240 meter avlade det treåriga stoet maiden på 1.13,9 med bilstart och det var hennes tredje start i karriären. Loppet kan ses här!

Soundsofcash är undan Sounds Alive (e. Live Or Die), 1.12,5/$66.941, som vann åtta lopp på 59 starter. Modern Sounds Alive har sex avkommor, varav fem är fallna efter passgångarhingstar. Bäst av avkommorna är Sounds of Terror (e. Western Terror), 1.10,1*/$83.730.

Fokustema
Inför V75
Läs senare

”Derbyt är det stora målet”

Fredrik Linder har alla möjligheter att rama in lördagens V75-omgång i Gävle.
– Jag kunde inte vara mer nöjd med hur hästarna känts hemma och ser fram emot dagen, säger Rommeproffset.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Femårige Falcon Am (V75-1) började ta fart på allvar för ett år sedan och blev en framgångsrik V75-häst under sommaren.
Avslutningen av säsongen blev inte den bästa, men i år har han inlett säsongen med en andraplats och tre raka segrar.
– Ändå var jag inte helt nöjd med honom senast, men jag känner mig rätt så säker på att det var den hårda banan som spökade. Hästen trampade igenom och jag kände inte igenom honom, men allt har varit normalt hemma efteråt. Han är sådär pigg och galen som han ska vara när han är i riktigt bra form, säger Linder.

Det faktum gör att man med största sannolikhet väljer att utrusta hästen med ett öppet huvudlag i dagens start.
– Dels för att det är voltstart, men framförallt för att han är i sådan form att jag är rädd att det kan bli för mycket för honom annars. Om han skulle komma till ledningen och köras i den positionen så är han så ärlig att han svarar på hästar, det behövs inga skygglappar för att han ska ta i, säger Fredrik Linder.

”Undrade vad jag skulle göra”

Att han är nöjd med Falcon Am går inte att ta miste om, men frågan är ändå om han inte verkar än mer nöjd med Expensive (V75-7) som spelarna gjort till klar favorit i avslutningen.
Hästen kommer från en enkel seger på Solvalla och gick – minst sagt – ner i klass den dagen efter att testats i Kungapokalskvalen gången innan.
– Jag åkte till Åby med Jörgen Westholm den dagen och han undrade vad jag skulle göra där med min häst, men han skämde inte ut sig. Han gick 1.09 sista 800 meterna bakom ”värstingarna” som femma och jag hade stora förhoppningar på den här hästen redan i fjol. Då fick han dock strykas inför en tilltänkt start och det visade sig att han hade en fraktur, men jag hoppas och tror vi kan ta igen de pengarna detta år istället.

Den här hade du väckt upp bra på Åby

Hur bra är han?
– Årets stora mål är Derbyt. Det kanske är tokigt, men jag drömmer om det och tror på min häst. Bortsett från årsdebuten där han gick med fel balans har han bara gjort bra insatser i år och faktum var att han nästan hade vilopuls efter loppet. Örjan Kihlström som körde sade att ”den här hade du väckt upp bra på Åby” och menade på att han bara satt och petade sig i näsan under loppet.

Så han vinner det här loppet också?
– Det säger jag inte, men hästen är bra. Läget är dessutom passande, men jag upplever honom inte som jättesnabb från start. Däremot har hen väldigt lång speed som kan fälla avgörande, avslutar Fredrik Linder.

V75-tips: Skräll på lut i guldfinalen