Fokustema
V75 Halmstad
Läs senare

V75: ”Det var bara att njuta”

Megafavorit och femte raka segern i sikte.
En promenad i parken för Con Crowe?
Absolut inte! Och Stefan Perssons segermaskin fortsätter marschen mot stjärnorna.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Con Crowe har varit borta ett år från tävlingsovalen, men kvalade in på 1.15,7 för Halmstadtränaren Stefan Perssons. Foto Lars B Persson
Con Crowe har varit borta ett år från tävlingsovalen, men kvalade in på 1.15,7 för Halmstadtränaren Stefan Perssons. Foto Lars B Persson
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Halmstadtränaren Petri Puro är uppfödare till Con Crowe (e. Conway Hall), som också inledde tävlingskarriären med två segrar på lika många starter i Puros regi ifjol som fyraåring. Sedan såldes hästen till tyska storhästägaren Karin Walter-Mommert och bytte regi till tysken Wolfgang Nimczyk med svensk filial på Lutfi Kolgjinis camp Vomb.
Segerraden bröts visserligen i debuten i nya regin och sju starter (4-2-0) stängde Nimczyk filialen och istället gick från till Stefan och Linda Persson.
Dit kom Con Crowe i tävlingsform och dagen före julafton slutade Perssondebuten med seger. Efter en ny seger på hemmaplan i mitten av januari var han dagens största favorit i Halmstads V75-jackpotomgång. 

Men någon enkel väg till segern skulle det inte bli. Johan Untersteiner ville nämligen annat. Halmstadtränaren var uppåt för förhand med Tearsinheaven (e. Quite Easy) och körde till ledningen efter 400 meter, samtidigt som Stefan Persson valde en lugn inledning med Con Crowe. Två varv från mål i långloppet klev Stefan Persson fram på utsidan med Con Crowe och både han och de flesta andra trodde att vägen till ledningen låg öppen, men Untersteiner försvarade tätpositionen med Tearsinheaven.

Efter 1.13,6 första halvvarvet skärptes farten den andra femhundringen som travade på 1.10,6 och då hade Persson fått ge sig och klivit ned i rygg på ledaren. 
– Det fanns i leken att jag skulle få svar. Johan såg bestämd ut, men jag tyckte att jag fick ett litet övertag när jag kom fram och trodde att jag skulle komma förbi. Det gjorde vi inte och det blev en tuff början, sade Stefan Persson i vinnarcirkeln.

Efter att ha samlat kraft i rygg klev Con Crowe ut i dödens på slutrundan och när Stefan Persson bad om lite mer 500 meter från mål pep Con Crowe till ledningen. Väl där ökade försprånget till konkurrenterna hela vägen till mål och Persson kunde finåka upploppet ned.
– Ja, på upploppet var det bara att njuta. Jag visste att jag hade bästa hästen och det gällde att inte köra bort den, sade Stefan.

Segertiden skrevs till 1.14,5a/2.640 meter och nu väntar ett litet tävlingsuppehåll för Con Crowe innan nästa stora uppgift blir klass I-finalen på Solvalla den 25 mars.

Från Petri Puros supermöderne

Con Crowe är en son till Conway Hall, vilken gick ur tiden nyligen. Ostartade modern Jeanne Crowe (e. Love You) har sin första avkomma av två i Con Crowe – den andra är ett ostartat fyraårigt sto vid namn Centra Crowe (e. Centurion A.T.M.) i träning hos uppfödaren Petri Puro.

Fakta

Con Crowe

Mörkbrun valack 5 år e. Conway Hall-Jeanne Crowe e. Love You
Rekord: 1.13,9m* – 1.12,5ak
Prissumma: 568.647 kr
Resultat: 12 st: 9-2-0
Ägare: Karin Walter-Mommert, Tyskland
Uppfödare: Petri Puro, Eldsberga
Tränare: Stefan Persson, Halmstad
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Linda Persson

Expandera

Mormor Soma Star (e. Juliano Star) såg inte heller tävlingsbanan och av hennes 13 avkommor (tolv i startbar ålder) har den förstfödde Mr Wade (e. Trade Balance), 1.13,1am/582.500 kr, gjort bäst ifrån sig.

Soma Star är i sin tur en dotter till ostartade Somack (e. Mack Lobell), vars avkommor vunnit 104 lopp på 362 starter. Den som utmärker sig mest är förstås världsstjärnan och segerstaplaren Commander Crowe (e. Juliano Star), 1.08,9ak*/34.345.097 kr. Duon Master Crowe (e. Conway Hall), 1.09,8ak/1.933.526 kr, och Mack Peter (e. Pintado), 1.13,5ak/1.379.462 kr, ska också nämnas i sammanhanget.

Somack har inte bara varit en faktor som mor, utan också som mormor. Cash Crowe (e. Ready Cash), 1.11,6am/4.264.605 kr, vann Derbystoet, Drottning Silvias Pokal och Sto-SM. Mormor är Somack också till Maestro Crowe (e. Love You), 1.13,4l/1.320.211 kr, och Pelle Pirat (e. Starchip Entrprise), 1.12,7ak/1.038.800 kr.

Dubbel för storhästägaren

Karin Walter-Mommert köpte alltså Con Crowe förra våren och kunde även glädjas åt en annan segermaskin. Femårige Frankie Godiva (e. Readly Express) har hon ägt betydligt längre och hästen finns i Conrad Lugauers stall.
Med chefen med köruppdrag på Vincennes idag fick stallets mångårige medarbetare Markus Waldmüller chansen bakom Frankie Godiva i klass II-försöket och det slutade med succé.

Waldmüller hittade andra utvändigt, kunde vänta med attacken till slutsvängen och väl i tredjespår vände Frankie Godiva ut och in på motståndet, även om han bromsade till lite i sin ensamhet sista biten.
– Det kändes säkert hela vägen och slappnade av lite när han kom först. Han har en väldigt fin inledning på karriären och har alla förutsättningar att bli en riktigt bra häst, sade Markus Waldmüller i vinnarcirkeln.

Frankie Godiva har bara nio starter innanför västen och efter dagens lopp har sju av dem slutat med seger!

”Då är det inte många som kan svara”

I övrigt från Halmstads V75-omgång noteras…

…att Chapuy (e. Quite Easy) och Carl Philip Lindblom är fortsatt obesegrade i rikstotons högsta klass. Nu vann duon nämligen gulddivisionen i överlägsen stil. Sedan Lindblom kört till ledning efter 400 meter fick han bestämma som han ville i tät och en löpsugen Chapuy lämnade konkurrenterna med många längder sista 300 meterna. Segertiden skrevs till enkla 1.12,3a/1.640 meter.
– Han är ruggigt snabb efter 50-60 meter och då är det inte många som kan svara honom. Sedan kändes han jättefin och var lugn och bra, sade Carl Philip som även styrde Chapuy till seger i gulddivisionen på Romme i oktober.

***

…att Hanna Lähdekorpis Wish Me Magic (e. Magic Tonight) hade ett starkt fjolår med över 670.000 kronor insprunget. 2023 har börjat fläckfritt med två segrar i lopp med sexsiffrig vinnarcheck. Från springspår på dubbla tillägg var Stefan mest rädd för att Wish Me Magic skulle öppna för bra…
– Jag vågade inte ladda för hårt från början, risken finns att han blir skarp då och försökte bara smyga iväg honom, sade Stefan Persson i vinnarcirkeln.
Den ”smygstarten” gav andra utvändigt och när attacken sattes in 700 kvar fångades ledande Denisa (e. Persugill) snabbt in och passerades.

***

…att Muscle Lane (e. Timoko) vann klass I-försök för över tre år sedan. Då tränades hästen av Steen Juul, men numera är det Anders Svanstedt som har hästen i stallet. I dagens bronsförsök mötte Muscle Lane sin förra tränare på första bortre långsidan. Då gjorde nämligen Steen Juul ett rejält försök att med Elephant (e. Make It Happen) överta ledningen från sin förre adept, men Anders Svanstedt svarade resolut.

Det hade han fullt fog för. Muscle Lane – med två montéstarter innanför västen – stred som en tiger över upploppet när han höll undan till seger före gott spurtande Fighter Simoni (e. Orlando Vici).
– Att han kämpade så bra som han gjorde var fantastiskt att se. Han har haft problem med det hos oss, men sedan har vi testat monté och i senaste starten visade han bättre takter. Vi ryckte tussarna för första gången och han är lite besvärlig normalt efter loppen, sade Anders Svanstedt till ATG Live.

***

…att Tomas Malmqvist gick segerlös från Vincennes på lördagen, men Jägersrotränaren var en vinnare ändå. Love No Pain (e. Love You) kom från Katja Melkko i somras med goda resultat bakom sig och hos Malmqvist har hon fått ny fart. Fjärde segern på sju starter var ett faktum sedan Carl Johan Jepson serverat Love No Pain ett lopp i femte utvändigt, rygg i tredjespår från 1.100 kvar till upploppet då Jepson vred ut till anfall. På några steg var segergreppet kopplat och Malmqvists tredje tränarseger på svensk mark var ett faktum.
– Det kändes bra in på upploppet, det var mycket att köra med och hon vann plättlätt, sade Carl Johan Jepson.

Malmqvist må ha Frankrike som kärnan för verksamheten, men förra året blev det 39 tränarsegrar och över sex miljoner kronor insprunget av hans hästar på svensk mark.

***

…att Unique Creation (e. Orlando Vici) är minst sagt helnordisk. Född i Norge. Ägd i Finland. Tränad i Sverige. Valacken kom till Johan Untersteiner för knappt tre månader sedan och efter en galoppmiss i debuten för Untersteiner har han radat upp tre segrar.
Dagens triumf i silverdivisionen imponerade stort när Johan bytte andra utvändigt mot dödens mitt i loppet och Unique Creation både plockade ned duktige ledaren Eros Zola och höll undan för Lorenzo Boko i en mycket tät slutstrid.
– Det stod och vägde hela upploppet, så det var skönt att ha nosen först men det är hästen specialitet. Han hade bra rykte när han kom och var känd för att vara stark, men då hoppade han när jag testade voltstart så efter har det blivit autostart. Hans bästa bit brukar vara sista 100 meterna och det känns som en häst som är under utveckling, sade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

***

Många favoriter föll för trycket och utdelningen på fem rätt uteblev. Därmed blir det jackpot även nästa vecka när omgången avgörs på Solvalla med STL-finaler.
Av 30.888.471 kronor i dagens femrättspott läggs 24.710.776 kronor in i lördagens sjurättspott, medan resterande del går inte i multijackpotten på Romme på påskdagen när Spring Break avslutas.

Fakta

V75-resultat Halmstad

Rätt rad: 2–10–6–12–5–12–4
Omsättning: 118.801.813 kr
Antal system: 1.585.801 st

Utdelning: 
Sju rätt: 5.221 kr
Sex rätt: 35 kr
Fem rätt: jackpot