Fokustema
Åby
Läs senare

V75: ”Grymt bra tränad”

När fjolårets E3-vinnare Red Lady Express gör årsdebut kastas hon rakt in i hetluften direkt.
– Jag märker att vissa tycker mitt beslut att starta henne i Stoeliten direkt är tokigt, men jag har alltid gått min egen väg, säger Christian Persson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Christian Perssons E3-vinnare Red Lady Express ska göra årsdebut i Henning Kraffts Minne. Adam Ström/Stalltz.se
Christian Perssons E3-vinnare Red Lady Express ska göra årsdebut i Henning Kraffts Minne. Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Jo då, det var nog en och annan som höjde på ögonbrynen när söndagens anmälningslistor till Åbys STL-tävlingar offentliggjordes.
Bland meriterade, äldre ston i Henning Kraffts Minne dök en ung, hungrig uppstickare upp i Christian Perssons fuxiga Readly Express-dotter, blott fyra år gammal.
– Jag har min syn på det hela och undrar om det verkligen är så mycket tuffare att vara med här än att möta kulltoppar som Lara Boko eller Glamorous Rain? När min häst var tvåa i European Championship 3-years old på Åby i höstas bakom Ivensong sprang hon en tid i nivå med vad de bästa sprang i Sto SM samma dag och för mig kändes det naturligt att inleda i det här loppet på hemmaplan. Resor tar på hästarna och vi har tre turer till Solvalla inplanerade under våren så jag ville ogärna ge mig iväg så långt så här i första starten under året, säger Christian Persson.

Till hemmabanan Åby har han blott 20 minuters resväg och dit begav han sig även i förra veckan för att känna mitt sitt sto i ett provlopp.
– Jag körde i ryggar hela vägen och hon kom i mål på 1.18 full väg med 1.14 sista varvet och ett upplopp i 1.09,5-tempo. Vi har tränat så tungt hela vintern och jag ville gärna ha ett banjobb i kroppen på henne och det kändes bättre än vad jag trodde det skulle göra. Därtill körde jag lite snabbare intervaller i onsdags och då kändes hon ruskigt fin.

Fjolåret avslutades med ett ”ägg” i Breeders Crown-finalen, men det fanns sin förklaring.
– Hon hade en kraftig halsinfektion den dagen. Jag lät henne vila och ta igen sig ordentligt, men sedan har vi tränat på hela vintern. Hon har gått mycket tryckvagn, lagt på sig muskler ”över röven” och vi har faktiskt inte behövt stå över ett enda jobb.

Siktar mot Elitloppsdagen

Rörande chansbedömning kommer däremot ett lite svävande svar.
– Jag vet inte hur man ska tänka om man ska köra för seger eller hur man ska göra. Man får väl ta det eftersom i det här loppet. Jag skulle inte bli förvånad om hon vinner för hon är grymt bra tränad, men det är inte heller så att jag förväntar mig det.

Red Lady Express är blott anmäld till Breeders Crown under fyraåringssäsongen vilket gör att Persson får försöka hitta andra lopp än klassiker som Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och Derbystoet innan just Breeders Crown avslutar storloppsäsongen i november.
– Det är som det är med den saken, men det finns fina prispengar att köra om även i andra lopp. Nu ska vi sikta mot Margaretas tidiga Unghästserie den 26 mars samt 4 maj och sedan är det Fyraåringseliten för ston som gäller under Elitloppsdagen.

Tidigare under veckan gjorde Persson sin första start som tränare för detta år. Treåriga stoet Surprice Trot (e. Chocolatier) slutade trea i sin tävlingsdebut på Axevalla på 1.18,5/2.140 meter och det märks tydligt att Åbyamatören har god tro på att han fått fram ytterligare en häst som kan vara något extra.
– Det är också en bra häst! Vi tog en lugn start i tisdagens lopp, satt invändigt en bit bak i pärlband innan jag gick ut i andraspår 1.300 kvar. Hon var bra som trea och när aandraplatsen. Jag hade 1.16 sista 1.500 meterna på henne utan att jag pressade henne särskilt mycket så jag tror vi får se den i lite större lopp också, avslutar Christian Persson.