Fokustema
V75 Bjerke
Läs senare

V75-jackpot: ”Ändrade till barfota”

Frode Hamre startar flest hästar och vinner flest lopp i Norge.
Fyller han på segerantalet när V75-omgången för svensk del avgörs på norska Bjerke?
Av
Mathias Hedlund
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens V75-omgång på Bjerke bjuder på en hel del namnkunniga hästar och spelmässigt kryddas eftermiddagen av jackpot med nästan 5,5 miljoner kronor extra i sjurättspotten från Breeders Crown-dagen i Eskilstuna förra lördagen.

Norges framgångsrikaste tränare Frode Hamre vinner nästan var fjärde gång som tränare och med nio hästar till start utspridda i fem avdelningar torde segerantalet kunna fyllas på ytterligare när lördagens V75-omgång avgörs i hemlandet.

Bästa segermöjligheten kommer redan i den inledande avdelningen: Troll Solen (V75-1) i Jacob Meyers Pokallopp för kallblod där Gunnar Melanders Månlykke A.M. är stor favorit på förhand.

– Det är ingen enkel uppgift att slå Månlykke, men Troll Solen håller bra form och när han vann senast på Jarlsberg var han okörd. Hästen har känts väldigt fin i träning de senaste dagarna, så formen är helt på topp. Hästen är skaplig iväg från början och enda chansen att slå Månlykke är att komma iväg före honom, sade Frode Hamre till V65 Direkt.

I gulddivisionen plockar han ut en högintressant duo. Franske veteranen Ble du Gers (V75-3) ströks för halsinfektion från en tilltänkt start på Jägersro för ett par veckor sedan.

– Han behövde bara ta igen sig ett par dagar och har gått sina vanliga jobb efteråt. Han verkar vara i samma form som inför Jägersrostarten. Han hade toppform då och är ingen häst som behöver lopp i kroppen, han är redo att göra ett bra lopp. Det är första gången på kort distans för mig, men äldre hästar brukar bli bättre med åren över kortare distansen, sade Hamre.

Han anmäldes först med skor, men vi ändrade i morse till barfota

Forne norske Kriterievinnaren Stoletheshow debuterar i Hamres regi i samma lopp efter att ha kommit från Marcus Lindgrens stall.

– Vi har haft hästen i sex veckor, han har gjort väldigt bra intryck i träning och varit positiv i jobben. Jag har sett alla starter han gjort och det är en riktigt bra häst. Han anmäldes först med skor, men vi ändrade i morse till barfota. Stoletheshow är snabb ut, men tar sig knappast förbi 1 (Floris Baldwin) och 3 (Always On Time), men borde få ett bra lopp.

Riva O. och Jolene B.R. (V75-4)?

– Det är två fina ston, men är inga segerkandidater då det är lite osäker form på båda två.

Synergy (V75-6)?

– Han är ute på rätt distans och håller bra form, han gick ett kanonjobb i tisdags och kan öppna bra.

Brage Hindö och Hulken Sisu (V75-7)?

– Brage Hindö vinner ofta, håller fin form och har vunnit på bra sätt på sistone (två raka segrar, reds. anm.). Han möter för bra hästar den här gången och är bara sådär från start, så det kan bli positionsproblem. Hulken Sisu gjorde ett väldigt fint lopp senast och formen är bra, men det krävs högt tempo för att han ska komma in i loppet.

Så här rankar Frode Hamre sina V75-hästar:

  1. Troll Solen
  2. Ble du Gers
  3. Stoletheshow
  4. Synergy

V75-tips: En briljant lösning