Jägersrotränaren gjorde resan till Bergsåker med i första hand jakt på startpoäng för framtida uppgifter för forne Derbytvåan Ferrari Sisu (e. Djali Boko). Sylvesterloppet på Axevalla på nyårsafton över lång distans med 40 meters tillägg för Ferrari Sisu hägrar och efter insatsen i Hilda Zonetts lopp inom Bergsåker V75-omgång torde en plats i loppet vara säkrad.
Fast så kändes det inte för Lugauer under vägen.
– Jag gav upp loppet efter 600 meter. Starten gick okej och jag fick rygg på de hästar jag ville, men sedan blev det inget tempo alls. Jag tänkte att nu kör jag invändigt och tar vid som bjuds, sade Conrad Lugauer i vinnarcirkeln.
Ja, när Robert Bergh fick husera som han ville i tät med Pinto Bob (e. Maharajah) och klockan visade 1.16 första 1.500 meterna kändes det hopplöst för Lugauer i femte invändigt.
– När jag gick ut ett spår 800 kvar kändes det att det fanns mycket i händerna och på upploppet var det sensationellt när han klädde av dem alla. Det var fantastiskt, sade Lugauer.

Ja, efter att ha följt som fyra i tredjespår i slutsvängen vreds Ferrari Sisu ut till fullt angrepp 250 meter från mål i femte- och sjättespår. Där formligen flög hästen fram, klev förbi hela gängen och avgjorde i god tid före mål.
– Det har varit lite stolpe ut för hästen, men han är en superlångdistanshäst, sade Jägersrotränaren som sedan drygt två år tillbaka även deläger hästen.
För Ferrari Sisu var det största framgången som äldre. Hästen hade en lysande fyraåringssäsong med andraplatsen i Derbyt och tredjeplatsen i Breeders Crown och plockade nu som sjuåring första sexsiffriga prischecken sedan sommaren 2020.
”På väg att bli sårbar”
Men Ferrari Sisu reste inte själv till Sundsvallsbanan och kamraten Laradja Vrijthout (e. Maharajah) ville inte vara sämre. Eller rättare sagt kanske till och med bättre.
Silverdivisionsförsöket bjöd nämligen på en härlig fartfest som förde tankarna till varmare månader än december som just gjort sitt intåg.
Via 1.07,9 första halvvarvet pressade sig Lugauer till ledningen med Laradja Vrijthout mot Fortune Mearas (e. Dream Vacation) och tempot hölls sedan uppe. Första varvet passerades på 1.10,2.

Några trötthetstecken visade varken ledaren eller skuggande Fortune Mearas när de lämnade övriga fältet i slutsvängen. Laradja Vrijthout hade ytterligare en växel på upploppet och klev ifrån med tre längder på 1.10,7a/1.640 meter före Fortune Mearas som noterade 1.11,0.
– 1.600 meter är hans grej. Då tål han tuffa uppgifter också. Mjölksyran borde komma, men över 1.600 meter och i ledningen slappnar han av bättre. Han andas bättre och får mer syra i lungorna, sade Lugauer.
Som fick ett efterlängtat besked att allt var som det skulle med den högkapable hästen.
– Han har varit på väg att bli sårbar, men idag ändrade vi på det.
Två starter – två segrar. Med det resultatet vände alltså Conrad Lugauer hem till Skåne från Sundsvall.
– Det var oväntat bra. Jag är väldigt stolt att vinna med båda hästarna, de var bara bäst, summerade Jägersrotränaren.
Treåring tuffast över lång distans
I övrigt noteras…
…att Carl Halbak (e. Orlando Vici) tog en efterlängtad STL-seger i fjärde raka starten. Och det var ren och skär utklassning. Från fjärde utvändigt attackerade Magnus A Djuse 1.300 meter från mål med hästen som tränas av storebror Mattias och Rikard N Skoglund hade inga planer på att svara dödens med Corazon de B. (e. S.J.’s Caviar).
Väl i dödens hade Carl Halbak full kontroll på sina motståndare och Magnus Djuse tryckte sig till ledning in i slutsvängen. Resten blev rena utklassningen.
– Rikards häst hade fått gå tredjespår länge och jag var inne på att han ville ha rygg. Sedan spelade kanske ingen stor roll för min häst vann så lätt ändå. Han vann förvånansvärt lätt, det var bra, sade Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.
***
…att en meter innan startbilen släppte beslutade Henrik Svensson att ladda från start med Underbarosåfin (e. Maharajah). Efter rejäl körning tog sig Underbarosåfin förbi favoriten L.L.Labero (e. Jocose) och satt i ledning efter 150 meter. Dör stannade han hela vägen in i mål även om L.L.Labero närmade sig kraftigt sista biten sedan luckan kommit från vinnarhålet.
– Jag hade ingen tanke på att ladda förrän en meter före mållinjen, men hästen sprang rakt och fint och sedan fixade han första sväng också. Han hade inte toppform idag, han gillar inte nysnö och har inte haft vagn på sig på två-tre veckor, men han är väldigt snabb och har hög kapacitet, sade Henrik Svensson i vinnarcirkeln.
***
…att debut över lång distans, avsaknad av lopp i kroppen och ende treåringen i fältet inte var något som H.C.’s Crazy Horse (e. S.J.’s Caviar) tänkte var negativa förutsättningar. Daniel Wäjersten bytte tredje invändigt mot tredje utvändigt efter 800 meter och när attacken sattes in i tredjespår 500 kvar bet det riktigt bra. Redan en bit in på upploppet var segergreppet kopplat.
– Han är väldigt kvick i benen, men jag trodde att det saknades lite i honom när han inte fått något lopp i kroppen på länge, sade Daniel Wäjersten.
***
…att Magnus A Djuse packades in invändigt från innerspår med storfavoriten Indira Split (e. Quarcio du Chene) i stoloppet och fick en för svår uppgift från jumboposition varvet från mål. Men det blev Djuse i topp ändå när Mats lotsade Fredrik Wallin-tränade Xanthis Delicious (e. Never Again) till seger efter att ha travat sista 700 meterna utan rygg i tredjespår.
– Det var inget tryck i henne senast efter att hon gjort en jättebra insats före, så jag hade ingen riktig feeling inför, men Fredrik var nöjd. Vi kom iväg bra och många körde på innerspår, då vi satt bra till. Det löste sig bra även om hon fick göra jobbet i tredjespår, , sade Mats E Djuse.
***
…att det inte körts några tvååringslopp i Norge och landets yngsta tävlingshästar får istället i de flesta fall resa till Sverige för att tävla. En som gjort det med framgång är Severin Aarskog med sin Caballion-son Cabron. Hästen inledde med debutvinst på Axevalla i september och var tvåa på Solvalla i oktober innan han efter två mindre lyckade starter fick den stora fullträffen i finalen av Norrlands Elitserie för tvååringar.
Tillsammans med Ole Johan Östre blev det seger på 1.17,2a/2.140 meter, knappt före Coral Coger (e. Ken Warkentin). Förstapriset var hela 150.000 kronor och Cabron har sprungit in 208.300 kronor som tvååring.
V75-resultat
Rätt rad: 10–4–1–15–8–5–7
Omsättning: 105.193.731 kr
Antal system: 1.334.645 st
Utdelning
Sju rätt: 544.546 kr
Sex rätt: 2.377 kr
Fem rätt: 188 kr