Fokustema
V75-jackpot Eskilstuna
Läs senare

V75: ”Kan inte ha krav på honom”

Förra året vann han Sundsvall Open Trot, SM och var med i Elitloppet.
I år har det blivit två misslyckade starter.
Hur är statusen på Very Kronos inför lördagens comeback?
Av
Mathias Hedlund
Erik Adielsson och Very Kronos vann Sundsvall Open Trot 2021 från spets. Foto Adam Ström/stalltz.se
Erik Adielsson och Very Kronos vann Sundsvall Open Trot 2021 från spets. Foto Adam Ström/stalltz.se

Svante Båths stjärnhäst Very Kronos (e. Ready Cash) hade två starka säsonger 2020 och 2021 med sammanlagt över fem miljoner kronor insprunget, men 2022 har varit dystert. Efter två starter i våras – galopp och sexa – väntade ett långt uppehåll. Först i morgon i Eskilstuna är Very Kronos tillbaka på tävlingsbanan.

Vägen dit har varit lång och brokig och började egentligen redan förra vinstern.
– Vi hade krångel efter att ha tappat honom på sperma i vintras. Sperman funkade bra, men hästen var inte lika bra efteråt och vi hade svårt att sätta fingret på vad som var fel, sade Svante Båth till V65 Direkt.

Det blev en tur söderut för grundliga veterinärundersökningar.
– Vår veterinär Nicolas di Mitri rekommenderade att skicka honom till en klinik i Frankrike och vi gjorde det. De gick igenom hästen från öron till svans, och hittade saker som åtgärdades både där och här hemma. Sedan började vi om på ny kula.

”Very får bestämma taktiken”

Very Kronos har fått till på sig och har hittat tillbaka igen. Med två snabbare jobb på Solvalla i kroppen – 1.16 full väg med Erik Adielsson och 1.13,5/1.600 meter ”på mycket bra sätt” med tränare Båth i vagnen – är det dags för comeback i lördagens gulddivision i Eskilstuna.
– Man kan inte ha krav på honom när han inte startat på så länge och det är bra hästar med i loppet. Det blir lite fel. Går han felfritt och gör ett bra lopp är jag helnöjd, placeringen får komma i andra hand, sade Svante.

Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Very Kronos dragit spår tre bakom bilen tillsammans med Adielsson.
– Startsnabbheten har han haft hela sitt liv, men vi har försökt att inte utnyttja den med tanke på att han har speciellt humör. Nu hoppas och tror jag att Erik låter Very bestämma själv. Det finns risker med att båda hålla igen honom i starten och att köra på honom från början.

Båth har anmält barfota runt om direkt i comebacken.
– Han han startat efter vila i augusti hade jag behållt skorna på i första starten, men det positiva skotvånget kommer i december så då väljer vi att köra barfota nu.

Och för att tränare Båth ska vara nöjd efter loppet?
– Att han går felfritt med bra spänst över upploppet och kommer ur loppet på ett bra sätt.

Framtidsplanerna ligger Båth lågt med. Han vill se lördagens start först, men visst lockar en Frankriketur.
– Jag har inga planer egentligen, men vet att han fungerar jättebra i Frankrike. Däremot vet jag att han inte trivs med att vara borta länge, sade Svante Båth till V65 Direkt.

V75-tips: Dussinet fullt!