Fokustema
V75 Boden
Läs senare

V75: Lärlingen lurade proffsen

Seger i Derbyt, Paralympiatravet, Åbergs och Norrbottens Stora Pris som skötare.
Nybakad V75-vinnare som kusk!
Jennie Ek plockade hem silverdivisionen med Laradja Vrijthout.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who och skötaren Jennie Ek efter vinsten i Paralympiatravet 2022. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Who's Who och skötaren Jennie Ek efter vinsten i Paralympiatravet 2022. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Solvallalärlingen Jennie Ek har kört runt 30 lopp årligen och i år kom första segern med Laradja Vrijthout (e. Maharajah) i ett lärlingslopp på hemmabanan i slutet av augusti.

När Conrad Lugauer reste till Lexington i veckan för unghästauktionerna hade han ändå planerat in V75-start för Laradja Vrijthout. Men vem skulle köra?
– Han nämnde det någon dag innan han åkte till USA att jag skulle köra i V75 om jag fick köra där. Sedan har jag varit så nervös sedan startlistan kom och vi fick spår nio. Hur skulle jag lösa det?, sade Jennie i vinnarcirkeln.

Hon löste det med bravur. Samtidigt som ledande Lindysmusclemania (e. Muscle Hill) och Devils Tongue (e. Zola Boko) duellerade i tufft tempo i täten satt Jennie och gottade sig i andra utvändigt med Laradja Vrijthout.
Devils Tongue kopplade grepp ut ur slutsvängen och då klev Laradja Vrijthout in i handlingen. Devils Tongue galopperade med grepp i början av upploppet och då blev det rena defileringen till livets första V75-seger för Jennie – i andra försöket.
– Jag körde för tolv år sedan och då blev jag femma, sade Jennie.

Laradja Vrijthout vid segern i Lärlingseliten i maj ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Hon arbetar som hästskötare hos Pasi Aikio och Conrad Lugauer på Menhammars domäner och tillsammans med Pasi-tränade Who’s Who (e. Maharajah), 1.10,0ak/13.707.759 kr, firade hon stora framgångar. 2018 års svenske Derbyvinnare gjorde 46 starter och vann 22 av dem innan han lade tävlingsskorna på hyllan.
– Jag fick uppleva fantastiska saker tillsammans med Who’s Who, men att vinna V75-lopp själv som kusk är också fantastiskt. När jag vann Norrbottens Stora Pris som skötare med Who’s Who var det efter en jäkla spurt, och det blev samma idag också, sade Jennie.

Segergest halva upploppet

Om det sprudlade runt V75-vinnaren Jennie Ek, så var det nästan lika glada miner hos Ove A Lindqvist. Han och sambon Ann-Catrin Frisk hade satt femåriga segermaskinen Olly Håleryd (e. Tricton) i toppslag inför diamantstoförsöket i Boden. 
Med ett formvässande 1.14-jobb i kroppen efter infektion och feber som satte ned henne rejält i senaste starten i mitten av augusti var Olly Håleryd sig själv igen. På Solänget i somras utklassade Olly allt motstånd och vann med ”halva” upploppet. Så blev det idag också när segermarginalen mättes till nästan 40 meter.

Olly fick ett lättsamt inledningsvarv, där Ove successivt hittade frma i andra utvändigt och sedan gjorde Skellefteåkusken slag i saken 1.300 meter från mål. Hon tog sig snabbt fram utvändigt ledande Country Home (e. Googoo Gaagaa) och redan 750 meter från mål kördes Olly Håleryd till front, samtidigt som Country Home galopperade.

Ove A Lindqvist. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Mitt på upploppet kunde Ove vinka glatt till Bodenpubliken när Olly Håleryd joggade undan till vinst på 1.13,2/2.160 meter.
– Hästen var bra , hon var nästan okörd i mål och hade propparna kvar. Hon fick lunka på som hon ville. Det är en trög häst och hon tävlar bättre när jag sätter på helstängt huvudlag, men vi är rädda om henne och pressar inte henne varje gång. Det såg kanske ut så idag men det fanns gott om krafter kvar, sade Ove A i vinnarcirkeln.

Femåriga Olly Håleryd kom till Anci och Ove förra året och har visat både hög kapacitet och segeraptit sedan tävlingskarriären drogs igång. 19 starter har nämligen slutat med nio segrar och hon har bara missat prispallen vid tre tillfällen.
– Nästa år är jag sugen på att vara med i större lopp än det här, sade Ove A Lindqvist.

Guldglans för unghäststjärna

I övrigt från Bodens V775-omgång noteras:

Erik Adielsson serverade Daniel Wäjersten-tränade Load Master (e. Scarlet Knight) en perfekt resa. Efter snabb start till ledning släppte han till Head Run (e. Sahara Dynamite) och 200 meter från mål kom luckan som på beställning. Load Master tackade för resan med att plocka ned urtappre King Of Djazz (e. Zola Boko), som gjorde jobbet i tredjespår sista 800 meterna.
– Det kändes givet att släppa till favoriten. Av det jag sett av hästen var det lämpligt att ha en rygg, speciellt över 2.100 meter, sade Erik Adielsson.

***

Klass II-försöket höll inte högsta klass och blev dessutom extra rumphugget när flera hästar försvann med galopp i inledningen. Vinnaren behöver dock inte alls be om ursäkt. Petri Salmela-tränade Jamie Sisu (e. Nuncio) svarade för en toppinsats när han från dödens plockade ned ledaren I’ve Got Pepper (e. Maharajah) utan prut på upploppet. Segern var hästens sjätte på tio starter.
– Han har visat flera gånger att han är stark och rejäl av sig. Han är fortfarande lite grön, men det finns utveckling i honom, sade Ulf Ohlsson.

***

Från seger i dubbelcupens final till vinst i ett försök i kallblodsdivisionen. Femårige Zargo (e. Bork Odin) fortsätter sin klassresa och tillsammans med Henrik Svensson vände Marine Holmgrens hingst ut och in på motståndet via en rejäl 700-metersrökare från tredje utvändigt.
– Jag gillar hästen väldigt mycket. Idag tog vi det lugnt från start när jag såg att värsta hoten galopperade och då valde jag att köra på säkerhet och lita på hästen. Med den här utvecklingen är det inte omöjligt att det blir en häst för eliten om några år, sade Henrik Svensson.
Segertiden blev nya banrekordet 1.25,2/2.160 meter.

***

Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Unghäststjärna i USA, Kungapokals- och Sprintermästartvåa som fyraåring, men tyngre som fem- och sexåring. Nu verkar det ha lossnat för Rome Pays Off (e. Muscle Hill), som tillsammans med Mats E Djuse vann gulddivisionen – Scandal Plays Minne – på 1.12,4a/2.140 meter. 
– Det är första gången jag kör hästen, men jag har sett honom. Man trodde att hans bästa tid låg bakom, men han har kommit tillbaka till sin rätta nivå i senaste fyra starterna. Han var nästan lite väl pigg, men tempot blev så att han skulle klara det hela vägen, sade Mats E Djuse.

***

Ett inledande varv i tredjespår i tufft tempo blev för mycket för storfavoriten Luv You Schermer (e. Love You) i klass I-försöket, som fick ge sig på upploppet. Då hade nämligen Daniel Wäjersten kastat loss Ola Åsebö-tränade Star Muscle (e. Maharajah) från fjärde utvändigt och via en rykande avslutning vann Star Muscle med krafter i behåll.
– Det stämde bra med rygg 500 kvar och jag hade väldigt bra känsla i sista sväng. Han hade mycket krafter kvar då och värste konkurrenten hade hängt i tredjespår i ett varv, sade Daniel Wäjersten.

Fakta

V75-resultat Boden 7 oktober

Rätt rad: 6–5–9–11–9–4–10
Omsättning: 82.482.183 kr
Antal system: 1.122.753 st

Utdelning:
Sju rätt: 26.215 kr
Sex rätt: 281 kr
Fem rätt: 32 kr