Fokustema
V75 Åby
Läs senare

V75: ”Om vi slagit Harran Boko vet jag inte”

En dansktränad tolvåring.
Där har ni årets snabbaste häst i Sverige!
Evighetsmaskinen Tycoon Conway Hall och Flemming Jensen blixtrade till i Algots Scotts Minne på Åby.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Flemming Jensen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Flemming Jensen. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var på förhand dukat för nytt årsbästa i Sverige när gulddivisionshästarna skulle göra upp över sprinterdistans i solen på Åbytravet och visst blev det en rejäl putsning av Vitro Diablos (e. Bold Eagle) årsbästanotering från just Åby häromveckan, 1.10,9ak.

Flemming Jensens tolvåring Tycoon Conway Hall (e. Conway Hall) vann på 1.10,0a/1.640 meter.

– Vi får bra pengar, men jag lovar ingen vinst sade jag till ägaren före loppet, sade Flemming Jensen i vinnarcirkeln.

Grunden till den vassa segernoteringen lades direkt i starten när en med helstängt huvudlag utrustad Disco Volante (e. Scarlet Knight) var på sprudlande löphumör och stack till täten direkt. 1.07,1 första 500 meterna dämpades till 1.09,4 första varvet. Då hade Flemming Jensen sedan länge haft positionen som trea på innerspår.

– Jag ville komma ned på innerspår när bilen släppte och att det blev högt tempo under vägen bäddade på den fina segertiden, sade Flemming.

När Per Nordström lyfte ut vinnarhålets Harran Boko (e. Maharajah) kom Tycoon Conway Hall fram ett snäpp till och framför hästen väntade open stretch.

Då galopperade plötsligt en gott gåendes Harran Boko 300 meter från mål och Flemming valde andraspår istället för de extra innerspåren på upploppet. Jakten togs upp på Disco Volante och i god tid före mål kopplades segergreppet.

– Jag kände att jag hade att åka med, men om vi slagit Harran Boko om han inte galopperat vet jag inte. Men min häst var riktigt, riktigt fin och var väldigt avslappnad idag, sade Flemming.

Tycoon Conway Hall tävlade i många säsonger i danske championtränaren Steen Juuls regi, men när hästen som åttaåring drabbades av hovbensbrott kunde karriären ha varit över.

Tycoon Conway Hall ville inte ge upp. Han fick en ny chans hos Flemming Jensen.

– Han har varit hos oss i tre år och hade ju ett långt uppehåll mitt i karriären. Vi fick chansen att träna upp honom igen och det är en fin och klok häst, sade Flemming.

Tycoon Conway Hall har vunnit 33 av 85 starter och sprungit in över 5,6 miljoner kronor. Största segern togs i Finlandia-Ajo 2016 tillsammans med Steen Juul.

Det är den överlägsen snabbaste häst jag har kört, och då har jag kört en hel del snabba

Hon var både mest meriterad och rutinerad bland hästarna i stoeliten. För nioåriga Dear Friends (e. Orlando Vici) del hade historien ingen betydelse. Hon lekte med sina motståndare och joggade hem loppet på 1.12,3a/1.640 meter.

– Det är den överlägsen snabbaste häst jag har kört, och då har jag kört en hel del snabba. Hon kanske inte är allra bäst, men hon är den allra snabbaste. Hon har lite passgång i sig och ibland när man kör henne vet man inte om det är pass eller trav när benen går så fort. Den tekniken har jag aldrig sett hos någon annan häst, sade Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.

Dear Friend och Johan Untersteiner. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Loppet genomfördes utan dramatik. När Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) och Carl Johan Jepson vann spetsstriden mot Global Brilliance (e. S.J.’s Caviar) och Stefan Persson var det raka spåret för Dear Friend att glida till tät i första sväng. Efter 1.10,2 första 500 meterna fick Johan dämpa till 1.13,2 första kilometern och redan där var förstås loppet över.

Sedan fick Dear Friend sträcka ut lite över upploppet för att plocka hem den lätta segern.

– Jag hade känslan att alla utom nummer ett (Global Brilliance, reds. anm.) var intresserade av att släppa till mig och när Chablis Ribb tog sig förbi direkt  tänkte jag att  det är bara att sitta still en bit och sedan gå fram och överta, sade Untersteiner.

För Dear Friend närmar sig tävlingskarriären sitt slut, men det är inte över ännu. Förra året vann hon finska storloppet Seinäjoki Race och Untersteiner hoppas på repris i år.

– Vi vann där förra året och varför inte prova igen? Det är fyra veckor dit och sedan får vi se om det blir aveln efter den starten. Det är en fantastisk individ till häst att hålla på med och köra. Hon är en riktig diva, men när det väl är dags tar hon alltid i, sade Johan.

Barfota och jänkarvagn gav succé

I övrigt från V75-omgången på Åby noteras…

…att Ulf Stenströmer-tränade Borups Tornado (e. Maharajah) tävlade barfota runt om och med jänkarvagn för första gången i livet och utdelningen blev hundraprocentig när han blåste runt konkurrenterna och plockade hem klass I-försöket tillsammans med Ulf Ohlsson.
– Vi provade det lite i värmningen och jag fick väldigt bra feeling, och det hade jag även när jag körde ut på banan. Han löpte renare barfota runt om och det kändes som att han bara dansade på banan, sade Ohlsson.

…att Axevallaamatören Patrik Pettersson plockade karriärens största triumf när Listas Tinge Ling (e. Enjoy Lavec) svarade för en dunderinsats i ena försöket i diamantstoet. Stoet sladdade i femte utvändigt när Simon Helm attackerade på sista bortre långsidan.
Det var även konkurrenterna framför intresserade av och Simon fann för gott att kliva ut i fjärdespår i slutsvängen. Via en rykande avslutning avgjorde Listas Tinge Ling på fint sätt.

…att Örjan Kihlstöm satt och gottade sig som andra häst i andraspår med Amalencius B.B. (e. Amaru Boko) när Bravo Sabotage (e. From Above) och G.K.Justus (e. Brad de Veluwe) duellerade om ledningen första 600 meterna. När Bravo Sabotage vunnit den kampen klev Kihlström in i matchen och sände behändigt Amalencius B.B. till ledning.
Loppet över? Så kunde det varit, men Best Ofdream Trio (e. Nad Al Sheba) ville annat och utmanade ledaren kraftfullt sista 700 meterna och svarade för en toppinsats. Det räckte dock inte hela vägen till seger – Amalencius B.B. höll knappt undan på fint sätt.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–5–3–12–6–7–10
Omsättning: 111.968.013 kr
Antal system: 1.444.449 st

Att utdela:
Sju rätt: 1.987.140 kr
Sex rätt: 3.298 kr
Fem rätt: 131 kr

Expandera

…att storebror Cyrano de B. (e. S.J.’s Caviar) segrat på Vincennes i vinter och lillebror Corazon de B. (e. S.J.’s Caviar) vunnit fem av åtta starter och aldrig varit sämre än tvåa, inkluderat andrapriset i dagens klass II-försök på Åby. Nu klev mellansyskonet Cala Mayor de B. (e. Muscle Hill) in i rampljuset tillsammans med sin tränare Per Lennartsson.
Lennartsson hade ryckt alla skor för första gången och hittade andra utvändigt i en galoppfylld inledning, där Nina Ginto (e. Yarrah Boko) satt i spets efter 450 meter från tillägg. När det attackerades bakifrån 700 kvar valde Lennartsson att stanna i andra utvändigt. Istället sattes attacken in 250 meter från mål och även om det såg segt ut kunde hon avgöra till livets sjätte seger.
– Den enda som inte vet hur bra hon är, det är hon själv, för hon är stark som en björn, sade Lennartsson.

…att för andra gången på två veckor plockade Sofia Aronsson-tränade Unico Broline (e. Cantab Hall) hem silverdivisionsförsöket. På Axevalla för två veckor sedan var det Four Guys Dream (e. Dream Vacation) som blev nedplockad i ledningen, ikväll gick Sweetman (e. Gift Kronos) samma möte till ödes.
Från tredje utvändigt stötte Erik Adielsson från tredje utvändigt med Unico Broline och Erik hade säkerligen tänkt få fin draghjälp av framförvarande Innovation Love (e. Love You), men denne var utan tryck i angreppet och gick ner i andraspår igen varpå Unico Broline fick tåga själv i tredjespår utan rygg. Det  bekom honom inte det minsta. Via en rejäl avslutning avgjorde Unico Broline utan prut mitt på upploppet efter en strong insats.
– Han har otroligt bra teknik och ett löphuvd och fighterhjärtat som tar honom långt, sade Sofia Aronsson i vinnarcirkeln.