Fokustema
V75 Skellefteå
Läs senare

V75: ”Presterade bättre än jag trodde”

Sex hästar till start på V75 – med både utropstecken och frågetecken för senaste insatserna.
Robert Bergh har intressanta hästar till start i Skellefteå.
Däribland Sulkysports förslag till enkelstreck.
Av
Mathias Hedlund
Robert Bergh. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Bergh. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh räds inte att starta hästarna tätt när formen sitter där och av lördagens sex V75-hästar i Skellefteå var hela fyra av dem ute på Solvalla i lördags. Färska formintryck minst sagt!

Senaste starten för Berghs V75-hästar:

  • V75-1: Laredo Boko – tvåa på Solvalla i lördags
  • V75-2: Timo Jutila – oplacerad för två veckor sedan
  • V75-5: Reddington – femma på Solvalla i lördags
  • V75-5: Mr Mah Can – etta på Solänget för 1,5 veckor sedan
  • V75-6: L.L.Royal – trea på Solvalla i lördags
  • V75-6: Albert Zonett – oplacerad på Solvalla i lördags

En som inte tävlade i lördags är alltså hästen med frågetecknet efter sig. Timo Jutila (V75-2) fick en perfekt resa i andra utvändigt på Färjestad för två veckor sedan och Bergh vred på i tredjespår på sista bortre långsidan. Timo Jutila uppträdde dock trögt och 400 meter från mål stannade han helt.
– Det var inte bra senast. Jag hade dövat ned honom och fick inte riktig kontakt med hästen. Jag fick dåliga vibbar redan när jag ställde på 600 kvar att han inte var på hugget. Han har haft sånt för sig i värmningarna och jag har inte kunnat göra provstarter i rätvarv, men nu var det första gången han gjorde så i lopp, sade Robert Bergh till V65 Direkt.

Nu hoppas och tror tränare Bergh på bättring:
– Jag har utmanat honom lite under veckan och allt tyder på att det ska fungera bättre bara han får ett lopp som han gillar. Han duger i den här klassen, jag är nöjd med spåret och distansen och tror att han gör ett bra lopp. Jag är väldigt nöjd med honom och jag kommer att köra med enbart bomull i örenen som när han vann på Bergsåker (28 augusti, reds. anm.).

Lika snabbt som svenska rekordet

Laredo Boko (V75-1) stred ända in till mållinjen mot High On Pepper i Walter Lundbergs Memorial på Solvalla i lördags, men fick se sig slagen med huvud som tvåa. High On Petters segertid 1.13,6/3.140 meter var nytt svenskt rekord – Laredo Boko travade lika snabbt!

Laredo Boko var knappt slagen av High On Pepper, som vann Walter Lundbergs Memorial på svenskt rekord. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu har hästen dragit spår nio i klass I-försöket.
– Lite surt på utgångsläget, det hade varit bättre om man kunnat ta initiativ från början. Hästen är ändå kvar i klassen och det är en liten bonus. Han fick ett bra lopp i lördags, men presterade kanske ännu bättre än jag trodde på förhand. Han var lite laddad i volten och pullade mycket innan vi skulle upp till start, men täta starter är inga problem, sade Bergh till V65 Direkt.

I silverdivisionen har Berghs duo Reddington och Mr Mah Can (V75-5) sämsta spåren, sju och åtta bakom bilen över sprinterdistans.
– Reddington kändes otroligt fin i lördags och hade allt kvar. Han är fin i ordning och det är surt på läget för han är väldigt bra nu. Han är inte så snabb i ett 1.600-metersgäng och det såg bättre ut än vad det var när det var 2.600. Han kommer iväg, men svårt att ta sig förbi flera av konkurrenterna i början. Kort distans fungerar bra, men det kan bli svårt om han hamnar i tredje-fjärde utvändigt. Jag tror inte han har speeden för att lösa det, då han är mer stark, sade Bergh.

Han aviserar lättning i balansen och har anmält barfota runt om för första gången sedan i juni.
– Jag körde med lätta skor senast. Nu värt att prova runt om, så får se om han klarar av det den här gången. Det är mindre att förlora nu, sade Bergh.
– Mr Mah Can tar inte en längd på Reddington i början och får det snäppet svårare. Han har sett bra ut och varit fin i någon månad nu, men har inte kommit med i tilltänkta lopp så därför har det blivit lite glest mellan starterna. Det är lite minus för båda hästarna med 1.640 meter, men vi provar rejält från början så får vi se om vi kommer iväg bra, sade Bergh.

Han gick med fullt tryck över mållinjen senast och det känns intressant att starta direkt

I Stig Lindmarks Styrkeprov över drygt tre varv mönstrar Bergh också en duo där L.L.Royal (V75-6) kommer från tredjeplatsen i bronsfinalen på Solvalla i lördags.
– Det ser bra ut. Han gick med fullt tryck över mållinjen senast och det känns intressant att starta direkt, det har sett bra ut i veckan. Det får inte häxa i starten, men han klarar distansen bra. Även om han vann på Jägersro (4 september över tre kilometer, reds. anm.) så var han lite låg hela dagen och trög i loppet, så jag var förvånad att han presterade så bra. Då var det övernattning och jag tror han är bättre när han reser över dagen som nu.

Albert Zonett var oplacerad i samma bronsfinal.
– Han ska vara med tidigt vid gardering.

V75-tips: Trägen vinner