Fokustema
V75-6 Åby lördag
Läs senare

V75-tips: Analyser och intervjuer

Här bjuder vi på Sulkysports till till en av lördagens V75-avdelningar på Åby, där V75 Champions ska koras!
Av
Sulkysport
Upplåst för dig som är prenumerant
Platon Face och Lutfi Kolgjini vann Harper Hanovers Lopp 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Platon Face och Lutfi Kolgjini vann Harper Hanovers Lopp 2018. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

V75-6

>> Rubrikhästar

  • Trav och speciellt V75 som kunskapsspel får sig en törn när Thriller N.P. gör första starten på fyra månader och Platon Face tillåts kliva ut i lördagsspelet med sju månaders tävlingspaus. Det blir lite av gissningslek över det hela.
  • Vikings Preacher var väl inte jätteimponerande senast i ett montélopp där han efter offensivt upplägg tog över ledningen efter ett varv, upploppet var rappt, men det räckte ändå med 1.16 sista rundan för seger. Spetschansen är god vid felfri avgång och kapaciteten räcker till vinst – men formen känns lite svajig.
  • Thriller N.P. har vilat fyra månader och kommer med tre raka segrar. Han är oöm och tål normalt sett jobb, men att gissa dagsform efter vila är alltid vanskligt. Noterbart är att Thriller N.P. är obesegrad på Åby efter fem försök, men också att han tävlat i jänkarvagn, vilket knappast blir aktuellt från snävt startspår.
  • That’s Art har däremot toppform och avslutade rappt med krafter kvar till delad seger senast. Det finns risk för vingel.
  • Av de norska gästerna gillar vi Floris Baldwin. Senast var han tvåa bakom Lionel från vinnarhålet och besegrade då Pebbe Simoni. Gången före var han trea från ledarrygg, men fick ge sig mot Smevikens Cruiser (andra ytter). Det krävs väldig klaff för seger.

>> Ranking

3 Vikings Preacher
4 Thriller N.P.
7 That’s Art
–––
10 Platon Face
15 Floris Baldwin
14 Smevikens Cruiser
5 Remarkable Feet
1 Tiger Marke
–––
11 Pebbe Simoni
9 Bara Min
8 Claude Debussy
6 Mellby Fantom
2 Imperator
12 Harpos Rockland
13 Nakoda Goj

>> Spetsstriden: Tiger Marke och Imperator är kvickast, men vill nog släppa. Vi tror att Vikings Preacher har goda möjligheter att hålla ut That’s Art och sedan ska kunna få överta.

Intervjuer:
– Imperator (2) tycker jag känns bättre än någonsin i träningen, men hästen har fått många tuffa lopp i sin karriär och det har nog satt sig lite psykiskt på honom. Han verkar väldigt glad och fräsch och jag hoppas att han kan få en bra position långt fram i fältet sam att hästen håller sig lugn. Startspåret är inget problem, säger Mimmi Elfstrand.
– Det var skönt att Vikings Preacher (3) fungerade senast och han var precis lika fin som vid starterna i Örebro och Eskilstuna i slutet av förra året, men där stämde det inte. Näst senast var hästen sjuk och eftersom han hade dåligt med poäng fick han starta i monté i förra loppet. Vikings Preacher var grymt fin i onsdagens träning och det ser bra ut på förhand. Det blir ordinarie utrustning som vi kör med i sulkylopp, säger Tony Löfqvist.
Thriller N.P. (4) gick ett rutinjobb inne på banan i tisdags som han löste mycket bra. Hästen var stark och fin och det här var en passande proposition. Minuset är att han inte gillar voltstart och är allra bäst över längre distanser. Thriller N.P. är nog allra vassast på barfotabalans, men han har även vunnit med skor, säger William Ekberg i Magnus Dahléns stall.
That’s Art (7) var mycket bra senast, men är lite svårbedömd från springspår. Han kan vara lite spänd och jag ska försöka öppna så snabbt som möjligt. Hästen tillhör favoriterna och jag tror att starten blir avgörande. Eftersom det är voltstart kör vi med vanlig sulky istället för jänkarvagn, säger Peter Untersteiner.

Startlistor till V75 på Åby lördag hittas här!

>> Här är Sulkysports hela tipsgenomgång till lördagens tävlingar på Åby [PREMIUM]!

V75-tips: ”Grymt fin i onsdagens träning”

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.

Sport