Fokustema
V75 Solänget
Läs senare

V75: Tjomslands bästa chans

Enligt Svensk Travsports statistik har Öystein Tjomsland kört 61 lopp på svensk mark i år – och 30 har slutat med seger.
Är Ros Borken en given vinnare i V75 på Solängen på lördagen?
– Nej, jag sätter Brageson före, sade Tjomsland själv.
Av
Mathias Hedlund
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Öystein Tjomsland har haft ett strålande år – igen – som tränare och kusk med ett koppel nya lagerkransar från klassiska lopp. Inom V75 på Solänget på lördagen plockar han ut två hästar som inte vunnit de stora loppen. Än så länge. 200.000 kronor väntar i förstapris i dubbelcupens final, tillika Säterbests Minne.
Det handlar om hans egna val Ros Borken (e. Bork Odin) och Brageson (e. Lome Brage), som får Ulf Ohlsson i vagnen.

Fyraårige Ros Borken kvalade in till norska Kriteriet förra året (oplacerad i finalen) och i år har han bland annat vunnit ett välbetalt fyra- och femåringslopp i Skellefteå under midsommarhelgen. Med färsk seger i ett dubbelcupsförsök på Bergsåker på bra tid i bagaget är han hårt betrodd i finalen.
– Han är bra, som som jag ser det är det ett relativt jämnt lopp och han är lite mer av en outsider, sade Öystein Tjomsland försiktigt till V65 Direkt.

Ros Borken inleder från innerspår i volten på startfållan.
– Han är relativt snabb i volten om han trampar iväg, men ibland kan det vara lite rulligt och då måste man köra på säkerhet, så det beror på vilken dag han har. Att möta äldre hästar som fyraåring är att kliva upp en nivå, det har inte samma hårdhet så för Ros Borken är det en relativt tuff uppgift, sade Tjomsland.

Han valde dock att köra Ros Borken framför loppets favorit Brageson.
– Det var ett enkelt val. Ros Borken är lite mer egen av sig och det är en fördel att känna honom. Brageson är en enklare häst att köra, sade Tjomsland.

”Presterat på hög nivå”

Ulf Ohlsson har kört segermaskinen Brageson – elva vinster på 15 starter – och varit etta-tvåa.
– Jag sätter Brageson före Ros Borken. Han är snabb och ganska okoplicerad. Han har bara gjort en dålig start i vår regi när han var femma på Dannero för ett par månader sedan och då hade han en dålig dag. Annars har Brageson presterat på hög nivå, sade Öystein.

Hästen har fyra raka starter på sprinterdistans bakom sig.
– Det är en allround häst. Bara han håller sig lugn och inte stressar upp sig så är det inga problem med medeldistans. Visst har han en fördel av sprint eftersom han är så snabb, men han klarar medeldistans, sade Tjomsland.

Och bästa chansen…?
– Jag sätter Brageson före.

V75-tips: Från Derbyt till Brons