Fokustema
V75
Läs senare

V75: Uza får starta trots missad start

Uza Josselyn hade felaktiga programuppgifter i den första startlistan till Årjängs V75-omgång på lördag.
Men den schweiziska stjärnan får starta.
– Felet upptäcktes innan spelet hade öppnats. VI har just klarmarkerat en ny startlista till V75 och Uza Josselyn får starta, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Uza Josselyns start från Oslo Grand Prix fanns inte med i de ursprungliga startlistorna till V75, men hon får starta. Foto Jeannie Karlsson
Uza Josselyns start från Oslo Grand Prix fanns inte med i de ursprungliga startlistorna till V75, men hon får starta. Foto Jeannie Karlsson

Uza Josselyns start från Oslo Grand Prix (femma på 1.13,1 och tjänade 79.140 kronor) fanns inte med i den startlista som låg klar igår kväll.
– Vi fick certifikat från det schweiziska förbundet på Uza Josselyn att hästen inte startat efter Elitloppet. Tyvärr upptäckte vi heller inte att starten från Bjerke saknades. Nu komer hon ändå få starta eftersom spelet inte är öppnat, säger Petter Johansson.
Erik Adielsson sitter bakom Uza Josselyn i Årjäng där hon startar från spår tre.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Mara Bourbon-dotter skriver rubriker

I Laval idag vann toppstammade Headline (e. Brillantissime-Mara Bourbon) och Jean-Pierre Dubois Prix Marcel Pearlbag (€44.000) på 1.15,5/2.225 meter från spets.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mara Bourbons dotter Headline vann i Laval idag för Jean-Pierre Dubois. Foto: Scoop Dyga
Mara Bourbons dotter Headline vann i Laval idag för Jean-Pierre Dubois. Foto: Scoop Dyga

Det var andra raka segern för det treåriga stoet, vars mor Mara Bourbon (e. And Arifant), 1.10,7/€1.657.405, tidigare lämnat Follow You (e. Ready Cash), 1.11,7/€335.050, och själv var en storstjärna på tävlingsbanan.

Andra raka under sadel

Guide Moi Forgan (e. Neutron du Cebe-Trajane) var starkast i semi-classique-löpningen Prix Lavater (€85.000) under sadel sedan fyraåringen tryckte sig till täten in på sista bortre långsidan.

Inne i sista sväng såg utvändiga Galloway ut att kunna utmana, men hon orkade inte fullfölja riktigt och fick dessutom släppa ifrån sig andraplatsen till vinnarhålets Gospel Pat.

Vann gjorde Guide Moi Forgan och Christopher Corbineau och den Pascal Castel-tränade hingsten kom hem på 1.12,5/2.875 meter och det var andra raka semi-classique-vinsten. I starten innan vann han Prix Henri Balliere (€85.000).

Tvåan Gospel Pat (e. Uriel Speed) noterade 1.12,7 och trean Galloway (e. Ready Cash) travade 1.12,8.

Vinnarens mor Trajane (e. Laetenter Diem), 1.14,3/€71.560, har sin första avkomma i Guide Moi Forgan. Trajane ingår i samma syskonskara New Runner (e. Epicondyle), 1.14,2/€133.740.

Diable de Vauvert (e. Prince d’Espace-Popstar) var starkast i spurten för Gabrile Gelormini och flög fram till vinst över upploppet i Prix Pythia (€56.000) på 1.12,8/2.875 meter.

Fokustema
Solvalla lördag
Läs senare

V75-tips: ”Kan vara en god idé att…”

Solvalla bjuder på en högklassig V75-omgång.
Ta del av Sulkysports V75-paket från papperstidningen och nyttig information om sju hästar.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mika Forss är offensiv. Kör han i ledningen med Willow Pride eller släpper till favoriten Double Exposure? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Solvalla 20180211
Mika Forss är offensiv. Kör han i ledningen med Willow Pride eller släpper till favoriten Double Exposure? Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Solvalla 20180211

Sulkysports V75-paket i pdf-format.
Nio sidor med startlistor, ranker, analyser och intervjuer.

Sju rubrikhästar

 • 1 Willow Pride (V75-1) är kvick ut och imponerade i genrepet inför Lady Snärts lopp. Kort distans är inget minus och vid gardering av Double Exposure är hon given.
  – Hästen har optimala förutsättningar. Jag tror knappast att hon missar spets, men det kan vara en god idé att släppa till Double Exposure. Det är upp till kusken att bestämma. Willow Pride är kraftigt på gång och är forfarande under utveckling. Jag tycker inte att man ska glömma min häst, säger Markku Nieminen.
 • 1 Velten Limelight (V75-2) kunde inte fronta från innerspår på Charlottenlund senast och spåret kan bli en fälla. Näst senast gjorde femåringen debut på svensk mark och vann lätt från spets med krafter kvar.
  – Han har varit duktig i båda starterna i år och det här en häst som går framåt med loppen i kroppen. På Charlottenlund senast fick han sent fritt, men avslutade strålande och han känns stark i träningen. Motståndet är tufft och vi har bricka ett igen, men jag tror att innerspår är bättre på Solvalla och han ska kunna öppna lite snabbare. Inga ändringar, det blir barfota bak igen, säger Jeroen Engwerda.
 • 5 Wild Love (V75-3) var ursäktad i dödens senast. Gången före avslutade hon sylvasst och sexåringen blir segerfarlig med lopp på rulle.
  – Wild Love kändes jättefin senast, men det blev fel för hennes del. Hon är bara medelsnabb iväg och när jag valde att testa framåt blev det dödens. Hon klarar inte av att gå där i såhär hög klass. Bengt har kört henne efteråt och varit nöjd med henne så hon tycks tagit loppet bra. Allt tyder på att hon ska gå bra på lördag, säger Kevin Oscarsson.
 • 5 Waiting Hill Hall (V75-4) är tillbaka hos Steen Juul och fyraåringen ska tävla barfota runt om för första gången.
  – Hon känns faktiskt riktigt bra i jobben, meddelar den danske tränaren.

Han har haft lite hals och andra förkylningssymptom tidigare, men med värmen har det blivit mycket bättre

 • 5 Armour As (V75-5) var bara slagen av Ecurie D. i Ina Scots Ära senast och han är favorit att hitta till ledningen.
  – Jag var jättenöjd med Armour As senast. Han stod emot Ecurie D. på riktigt bra sätt och det känns som att de hälsoproblem Armour haft är på väg att försvinna. Han har haft lite hals och andra förkylningssymptom tidigare, men med värmen har det blivit mycket bättre. Han går barfota och med jänkarvagn igen och jag har bra känsla för den här hästen, han har verkligen tagit ett steg till utan skor på hovarna, säger Jerry Riordan.
 • 1 Seismic Wave (V75-6) fick perfekt resa i årsdebuten och vann lätt med krafter kvar. Femåringen har bra chans om han vinner starten, men det är inte givet och Giant Shadow och Vikens High Yield är tuffa konkurrenter.
  – Planen är att Seismic Wave ska tävla barfota runt om och eventuellt blir det norskt huvudlag, säger Andreas Lövdal i stall Timo Nurmos.
 • 13 Ble du Gers (V75-7) vann ett stayerlopp i samband med Copenhagen Cup på rejält sätt och efter segern bytte den franske valacken regi från Jean-Michel Bazire till Frode Hamre. På nytt körs nioåringen av Joseph Verbeeck, som vann Harper Hanovers lopp 2016 med Bird Parker.
  – Hästen kom till stallet i början av förra veckan och har gått ett fint intervalljobb. Det var en intetsägande seger på Charlottenlund med tanke på att motståndet är helt annat på lördag. Ble du Gers är en otroligt stark häst som kommer att gå barfota runt om och utan murphy. Moni Viking är loppets favorit och hästen att slå för oss alla”, säger Frode Hamre.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

Fokustema
Travets storheter
Läs senare

Tre nya namn i Hall of Fame

Idag kan travsportens Hall of Fame presentera tre nya medlemmar. Erik Berglöf, Jim Frick och Moe Odin tar plats bland travets storheter.
Av
Hall of Fame
Upplåst för dig som är prenumerant
Jim Frick, Moe Odin och Erik Berglöf har valts in i travets Hall of Fame.
Jim Frick, Moe Odin och Erik Berglöf har valts in i travets Hall of Fame.

Erik Berglöf presenterade sig för den riktigt stora publiken genom Copiad som bland annat vann Elitloppet 1994 och 1995, slog världsrekord och vann massor av storlopp, både i Sverige och utomlands.

Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994.
Copiad gick segrande ur Elitloppsduellen mot Pine Chip 1994. Året efter vann han också Elitloppet inför rekordpublik. Foto: Stalltz.se

Copiad vann de största loppen i Sverige, Norge och Finland. Fighten mellan Copiad och Pine Chip i Elitloppet 1994 var den som fastnade i minnet hos många och även icke travintresserade personer. En indikation fick vi året efter då Elitloppet sågs av över 36.000 personer (publikrekord).

Eriks karriär spänner över så mycket mer. Han plockade redan som amatör fram Ben Brodde som kvalade in till Svenskt Trav-Kriterium. Som nybliven tränare vann han Stochampionatet med Brilana. Hela tre Derbyn – två i Sverige med Sans Rival och Utini och Treasure Ås i Danmark – har han vunnit och med Quantanamera körde han tre världsrekord.

Erik Berglöf förknippas också med segermaskinerna Jörgen Dalia (39), Lindes Way (26), Bizau (20), Guy Scoop (12), Fly High Kemp (19), Idol Brodde (20) och Val d’Amour (12) för att nämna några av alla hans topphästar.

Motivering: Erik Berglöf har under en mycket lång tid haft enorma framgångar med segrar i det svenska Derbyt med Sans Rival och Utini samt det danska Derbyt som vanns med den då i 16 starter obesegrade Treasure Ås. Med egentränade Copiad blev det då bland annat dubbla vinster i Elitloppet, Oslo Grand Prix och Olympiatravet för att bara nämna några av hans otaliga storloppssegrar.

Vann Kusk-EM

Jim Frick tog över Olle Goops stall i Rättvik när Olle flyttade till Åby. Segrarna bara ramlade in och efter att Jim vunnit flest lopp i Sverige både 1978 och 1979 värvades han till Solvalla, som han blev trogen karriären ut.

Verner och Jim Frick. Foto Stalltz.se

På plats på Solvalla fortsatte framgångarna och han vann mest lopp i Sverige även 1985 och 1986. Detta ledde till att han fick representera Sverige och han är ensam svensk om att ha vunnit Kusk-EM, vilket skedde 1987.

Jim Frick vann de flesta storloppen på Solvalla, men han reste också flitigt och samlade segrar och championat på hög. Totalt blev det 51 championat. Bara i Gävle vann han 26, det första 1979 och det sista 2008.

Jim var ständigt i farten och en av de flitigaste deltagarna på V65 och V75, och givetvis en av de som vann flest lopp på lördagarna. Storloppen var inga undantag. På Jägersro vann han två klassiska lopp. Svensk Uppfödningslöpning 1981 med Keba Way och Svenskt Travderby med Frej Nalan 1989.

Lägg därtill E3, Svenskt Trav-Oaks, Sprintermästaren, Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal om vi ska nämna några av segrarna i unghästloppen. I loppen för äldre hästar segerdefilerade Jim i Harper Hanovers lopp, Sweden Cup och Svenskt Mästerskap. Samt en räcka storlopp utomlands, speciellt under 1990-talet. Kallblod behärskade han också. Under en period var Verner och Jim Frick det bästa ekipaget i kallblodsloppen. Verner som under tre år utsågs till ”Årets Kallblod.”

Tidiga segerhästar är till exempel Narold Scotch, Hasse Bunter, Tias Bunter, Some Lawyer, Vulcan och Tessa Hoff. Vidare förknippas Jim Frick med First Lavec, Running Sea, Abbey Rozz, Savas Hanover, Com Hector, Noble Mon, Lemoyne Square, Colorado I.T, Aces Noble och Verner.

Motivering: mängder av starka meriter och en stark personlighet har gjort att Jim Frick blivit en av de stora profilerna i svensk travsport. Förutom tävlingsmeriterna på banan med över 5.000 kusksegrar och över 3.000 tränarsegrar. Jim också varit en faktor att räkna med vid sidan av banan. Han var ordförande i Travtränarnas Riksförbund (TR) och han mottog Travtränarnas Riksförbunds hedersnål i guld 2011. Han utsågs även till Travets Hedersambassadör 2012.

Moe Odin ensam fyrbent

Norske Moe Odin, en son till Elding och Moe Vilja, visar klasshästens alla sidor. Han vann alla starter som tre- och fyraåring inklusive Kriteriet och Derbyt. Han vann sedan lopp varje år under hela sin tävlingskarriär.

Tekno Odin och Ulf Ohlsson, Krönika nr 38
Moe Odins son Tekno Odin och Ulf Ohlsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

När han som 14-åring lade skorna på hyllan hade han gjort 160 starter. 92 segrar, 29 andrapris och 15 tredjeplatser gav en segerprocent på 57 och en platsprocent på 85! Totalt sprang Moe Odin in över tio miljoner norska kronor.

2007, när han var tio år, hade han ett bra år. Då vann han Klosterskogens Elitlopp och Norskt Mästerskap på hemmaplan och Valtra Trot i Eskilstuna och Elitkampen på Solvalla.

I aveln har Moe Odin varit fantastisk. Två av hans bästa avkommor i Norge är Tekno Odin och Odd Herakles. Här i Sverige finns avkommor som Odin Tabac och Pydin.

Motivering: Moe Odin var en stjärna på tävlingsbanan och kanske en ännu större stjärna i aveln. Hästen med den enorme spänsten var obesegrad som tre- och fyraåring och hade sin främsta säsong som som tioåring! 92 segrar och över 10 miljoner inkört säger det mesta. Tekniken och hållbarheten har han nedärvt till sina söner och gjort att Moe Odin i levande livet blivit en av kaldblodssportens största avelsmatadorer. Nu får han en rättmätig plats i Hall of Fame.

Fotnot: Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).