Fokustema
Halmstad V75
Läs senare

V75: Välkommen till eliten, Rackham!

En klassklättrare i rikstoton förra året, men segerlös 2022.
idag klev Rackham in i eliten på allvar.
Christoffer Erikssons fux svarade för en fenomenal insats i gulddivisionen i Halmstad.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Christoffer Erikssons fux Rackham tog klivet in i eliten på allvar när han efter en svettig prestation vann gulddivisionen i Halmstad före Admiral As. Foto Lars B Persson
Christoffer Erikssons fux Rackham tog klivet in i eliten på allvar när han efter en svettig prestation vann gulddivisionen i Halmstad före Admiral As. Foto Lars B Persson
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Halmstads gulddivision under banans Sprintermästarweekend har bjudit på många starka vinna och vassa prestationer genom åren och förväntningarna på årets upplaga med tre av årets Elitloppshästar, fjolårets Elitloppstrea och ytterligare fler starka namn i eliten lovade ett nytt sevärt lopp.

Men det var inte någon av de ärrade snabbloppsrävarna som tog hem loppet. Istället fick Christoffer Eriksson segerdefilera med Rackham (e. Love You), som precis lämnat silverdivisionen och klivit in i gulddivisionen och blott hade en start i högsta klassen bakom sig.
Och någon spårsnål väg till seger tog verkligen inte Rackham. När startrusningen lagt sig satt blixtstartande Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos) lite överraskande i spets via 1.07,2 första 500 meterna med Zaccaria Bar (e. Love You) på utsidan, medan Christoffer Eriksson satt i tredje utvändigt med Rackham.

När Örjan Kihlström stötte och gick ut i tredjespår från femte utvändigt 1.200 meter från mål med Admiral As (e. Ready Cash) var Christoffer både vaken och offensiv när han klev ut framför.
– Jag trodde att jag skulle komma fram (i dödens, reds. anm) 1.100 kvar, men det gick inte och vi fick lägga en speed. Sedan tog jag upp en bit innan jag tryckte gasen i botten på sista bortre långsidan och kom till ledningen. Han kändes stark och fin och det var en väldigt bra prestation, sade Christoffer Eriksson i vinnarcirkeln.

Fakta

Rackham

Hingst 6 år e. Love You – Red Orchid e. Dream Vacation
Resultat: 40 st: 11–11–3
Rekord: 1.15,1m – 1.10,2ak*
Intjänat: 1.874.000 kr
Uppfödare: WHAP Trotting AB, Sandviken
Ägare: Vitkindade HB & Christoffer Eriksson AB
Tränare: Christoffer Eriksson, Jägersro
Körsven: Christoffer Eriksson, Jägersro
Skötare: Isabella Bergh

Expandera

Ja, via ett mäktigt speedryck precis innan sista kurvan blåste Rackham till tät och fick ett försprång, som förvaltades till säker seger på fina 1.11,2a/2.140 meter.
– Han kommer växa in i klassen i de största loppen och det var skönt att få visa det. Hästen har fantastisk vilja och bra hjärta och lungor, och kommer att bli ännu tuffare när han får tävla i den här klassen där det ofta körs i högt tempo, sade Christoffer.

Admiral As kunde inte följa i Rackhams rygg i tredjespår och blev kvar där ute genom slutsvängen, samtidigt som Rackham stack ifrån.
– Han gick jättebra, han fick gå i tredjespår sista 1.200 meterna och gjorde ett jättebra lopp. Jag blev kvar i tredjespår genom sista sväng och Rackham kom ner på innerspår, annars hade vi varit lite närmare i alla fall, sade Örjan Kihlström till Vinnare V75.

”Det var en häftig känsla”

Nyss fyllda19 år satt Gustav Johansson bakom den tredje mest streckade hästen i hela V75-jackpotomgången i Halmstad, men några nerver visade inte Halmstadkillen bakom Black Fire (e. Panne de Moteur).
– Det har varit snack hela veckan att han skulle vinna och idag skulle han göra det. Det gjorde han, sade Gustav Johansson i vinnarcirkeln.

Det handlade om finalen av årslånga ungdomsserien Wången Cup med 110.000 kronor till vinnaren dit de framgångsrikaste kuskarna födda 1996 eller senare tagit sig via 45 uttagningslopp.
Gustav Johansson satt upp bakom Dan Widegren-tränade fyraårings Black Fire och Gustav lade inga fingrar emellan när han flög till ledningen från sjättespår, höll bra fart i täten och lämnade konkurrenterna rejält på efterkälken redan 500 kvar.
– Vi tog ledning efter en ganska hård öppning och sedan fick han aldrig riktigt vara i fred, men han vann med gott om krafter kvar, sade Gustav.

Gustav Johansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Triumfen blev överlägsen på 1.13,3a/2.140 meter och Gustav hade gott om tid att förbereda segergesten.
– Jag hörde många skrik och det var en häftig känsla.

Hemmatränaren Dan Widegren är mannen bakom Black Fire och han har dragit ner rejält på tränarverksamheten de senaste åren. Idag finns fem hästar på träningslistan och därför har Rick Ebbinge tagit plats med sina hästar på Widegrens träningscamp.

Black Fire öppnade med tre raka segrar förra våren och försommaren, men när segerraden bröts dröjde det ända till maj i år innan fjärde segern kom.
– Han började jättebra, men sedan kluddade det till sig. Han har utvecklats fantastiskt fint som fyraåring. Det är en oansenlig, liten travare, men vilken härlig inställning han har, sade Dan Widegren i vinnarcirkeln.

Segern var Black Fires sjätte i karriären på 15 starter.

”Dödens var näst bästa positionen”

I övrigt från Halmstads V75-omgång noteras…

…att kan man ställa frågan om det fattas en siffra i femårige tysken Hidalgo Heldias (e. Raja Mirchi) prissumma? En häst som vunnit på 1.09,6a över sprinterdistans och idag joggade 1.12,0a/2.140 meter måste väl ha tjänat med än 449.294 kronor? Tränaren Conrad Lugauer öser lovord över hästen och tar lopp som Jubileumspokalen i sin mun trots att hans häst fortfarande är kvar i rikstotons klass I.
Vid dagens uppvisning tog Lugauer det lugnt inledningsvis med den store favoriten innan han sökte sig fram till ledaren X.Tour (e. Mr Picolit) och övertog efter ett halvvarv som travades på 1.08,4. Hidalgo Heldia drog undan i egen fart och X.Tour var den ende som hakade på innan det tog slut på krafterna även där i slutsvängen.
Istället defilerade Hidalgo Heldia ifrån till förkrossande överlägsen seger. Det var femåringens sjunde på 16 starter. Många fler lär följa…
Lugauer plockade även hem stoeliten med blott fem hästar som hade placerats utanför V75-kupongen. Segervapnet var hedersstoet Devs Daffodil (e. Enjoy Lavec), som fick revansch för tredjeplatsen i Kalmar i midsommar.

…att Magnus Dahlén-tränade italienaren Beckham (e. Napoleon Bar) gjorde tuffaste insatsen i bronsdivisionsförsöket tillsammans med Mika Forss och belönades med målfotoseger före länge ledande Ture L.A. (e. Maharajah) och Johan Untersteiner. Beckham inledde i tredjespår och dödens första 700 meterna innan han blev avlöst till andra utvändigt. Sedan fick hästen dra tåget i tredjespår utan rygg sista 800 meterna och satte välförtjänt nosen först på mållinjen.
– Det var tacksamt att vi fick rygg en bit, han var lite för pigg idag, sade Mika Forss i vinnarcirkeln.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–6–7–6–3–7–6
Omsättning: 107.335.140 kr
Antal system: 1.314.680 st

Att utdela:
Sju rätt: 169.480 kr
Sex rätt: 510 kr
Fem rätt: 37 kr

Expandera

…att Johan Untersteiner tog snabb revansch i silverdivisionen, där han tidigt satt utvändigt ledaren med Adde S.H. (e. Nu Pagadi), som vann försök i Sprintermästaren för tre år sedan och slutade sexa i finalen som vanns av Tae Kwon Deo (e. Muscle Hill). Fortfarande är hästen kvar i silver och vid dagens seger kopplade han snyggt grepp på ledande favoriten Golden Guard (e. Brad de Veluwe) redan 200 kvar. Segertiden blev 1.11,0a/1.640 meter, sex tiondelar snabbare än när han vann Sprintermästarförsöket 2019.
– Jag tyckte att det såg bra ut på förhand och att jag hade bästa hästen. Jag tänkte att det skulle kosta att försöka nå ledningen och tog det lite lugnare från start. Dödens var näst bästa positionen för oss, sade Johan Untersteiner.

…att pappa Peter inte ville vara sämre än sonen som kusk. Men om sonen lät Adde S.H. göra jobbet själv så svarade pappa för en spårsnål millimeterstyrning med Holdfast Am (e. Chapter Seven). I en stentuff öppning, där ledande Staro Peanut (e. Royalty For Life) öppnade 1.08,7 första 500 meterna, valde Peter fjärde invändigt med Holdfast Am.
På sista bortre långsidan kom ekipaget fram ett hack, i slutsvängen ytterligare ett till rygg på ledaren och 300 kvar kom luckan. Peter missade inte chansen att vrida ut i tredjespår och hur enkelt som helst speedade Holdfast Am till seger.

…att Joakim Lövgrens tuffa sto Jeans’n Passion (e. Maharajah) behöver inte be om ursäkt för prestationen som gav seger i Diamantstoets försök på 1.14,1a/2.640 meter. Lövgren såg det som att han vunnit spårlottningen i spårtrappan och körde därefter.
Jeans’n Passion inledde i tredjespår och dödens innan Lövgren ställde frågan till Björn Goop bakom ledande The Primrose (e. E L Titan) efter 800 meter och fick överta täten kort senare. Där och då kändes loppet och segern i hamn, och visst tågade det sexåriga stoet undan till enkel seger.
– Det är en underbar märr att sitta bakom när det är strid, hon är tuff och jobbar till jobbet är klart. Jag hade stort förtroende för henne idag och hon gjorde det hon kunde och skulle, sade Joakim Lövgren.

Per väntar på inbjudan till Åbergs…