Fokustema
V75 Östersund
Läs senare

V75: Vilken fullträff, Kalmar!

En av kullens främsta som treåring, men Derbysäsongen innebar bara en start.
Som sexåring är han tillbaka på allvar.
Kalmar plockade hem karriärens största seger i Sjunga Bests Minne på Östersundstravet idag.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Kalmar och Henrik Svensson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Kalmar och Henrik Svensson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Norskfödde Kalmar (e. Moe Odin) slutade tvåa i Biris Uppfödningslopp och fyra i Svenskt Kallblodskriterium som treåring. Efter att ha besegrat de flesta av de svenska kulltopparna i Norrlands Elitseries final i Umeå i november väntade inte bara vintervila utan en lång problemfylld period för Kalmar.

Efter en enda start som fyraåring (utgick efter galopp) bytte Kalmar tränare från amatören Stefan S Persson till Henrik Svensson våren 2021 efter långt skadeuppehåll.

– Han hade en ligamentskada i ett bakknä och fick vila länge, så han har kommit tillbaka bra. Det har inte gått spikrakt hos oss heller, utan det har krånglat lite, sade Henrik Svensson i vinnarcirkeln.

Hos Henrik inledde hästen starkt och vann Erik Graléns Minne i kallblodsdivisionen på Hagmyren förra sommaren och avslutade comebacksäsongen med andraplatsen i kallblodsdivisionens final på Romme strax före jul.

Årets säsong tog fart i slutet av april med seger i ett dubbelcupsförsök, innan han slutade fyra i finalen i Gävle för tre veckor sedan. Henrik var dock inte helt nöjd efter den insatsen.

– Vi hittade lite smågrejer efter den starten och åtgärdade detta. Det kändes jättebra när jag vred på, men jag var förstås orolig när jag hade Ulvåsen i rygg i sista sväng, sade Henrik.

Han är fantastisk hästen och oj vad kul det här är! Det är roligt att köra honom varje gång

Ja, det blev en dramastisk avslutning av Sjunga Bests lopp med 220.000 kronor till vinnaren, men det hann hända ett och annat även före före upploppet…

Favoriten L.Q.Widde (e. B.W.Modde), som vann dubbelcupens final på Romme i påskas, tog några felsteg i inledningen och tappade 15-talet meter på galoppstegen innan Jörgen Westholm fick honom på rätt köl. Då sattes kurs mot ledningen som nåddes efter ett halvvarv.

Då hade Ulvsåsen (e. Åsajerven) varit hängande i tredjespår en lång bit innan han hittade ned som första häst i andraspår, med Kalmar i rygg. Där blev han avlöst efter ett knappt varv av Norrlands Scott (e. Tangen Scott).

Redan i den vevan togs initiativ från kön signerat Örjan Kihlström bakom B.W.Sture (e. Moe Odin). Henrik Svensson hittade baket ut i rygg på denne 800 kvar, samtidigt som Per Linderoth drog ”svarte petter” med Ulvsåsen, som blev fastlåst i andraspår.

När B.W.Sture kom ned utvändigt ledaren in i slutsvängen fick Kalmar avsluta loppet utan rygg i tredjespår och dessutom hade Ulvsåsen hittat fritt och försökte följa i rygg.

L.Q.Widde var en slagen häst 300 kvar, B.W.Sture stumnade in på upploppet och då klev Kalmar fram och avgjorde. Ulvsåsen utmanade och närmade sig hela upploppet, men kom aldrig förbi.

– Han är fantastisk hästen och oj vad kul det här är! Det är roligt att köra honom varje gång, sade segerkusken och segertränaren.

Vinsten var Kalmars nionde på 24 starter och han passerade med bred marginal en miljon kronor insprunget i karriären.

Kalmar har minst sagt sina papper i ordning. Hans mormor Bokli Rikka (e. Elding) är syster till Bokli Eld (e. Elding), 1.19,1ak/5.421.603 NOK, och Bokli Balder (e. Bork Rigel), 1.20,2ak/2.310.487 NOK.

”Kan inte bli mycket bättre”

I övrigt från omgången noteras…

…att lördagens blötaste underlag serverades i första avdelningen, men det hade Petri Salmela-tränade Hector Sisu (e. Zola Boko) och Mika Forss inga problem med. När tempot skrivits till 1.07,9 första 500 meterna i täten klev Hector Sisu fram i andraspår och redan efter 800 meter körde Forss till tät. Ekipaget fick omgående lucka till konkurrenterna och fortsatt in på upploppet såg det betryggande ut.
– 120 kvar kändes det som att de skulle köra över mig, men 50 kvar kändes det att han skulle klara det, sade Forss efter segern.

Born To Run och Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se

…att Alessandro Gocciadoro har fog för sina höga tankar om femårige Born To Run (e. Super Light). Hästen fick en resa i andra utvändigt i klass I-försöket och när attacken sattes in 800 kvar bet det riktigt bra. Redan mitt i slutsvängen var segergreppet kopplat och Born To Run försvann ifrån till överlägsen seger.
– Jag är jättenöjd med hästen. Han är stark även om han är liten och jag håller honom högt, sade Gocciadoro.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–5–5–3–6–10–3
Omsättning: 83.755.573 kr
Antal system: 1.100.790 st

Att utdela:
Sju rätt: 4.424 kr
Sex rätt: 65 kr
Fem rätt: jackpot

Expandera

…att Andreas Lövdal planerat att gå proffstränarkursen på Wången till hösten och passade lämpligt nog på att vinna Wångens Stora Ungdomspris. Segervapnet var Timo Nurmos-tränade stoet Bentley Gar (e. Varenne) som efter tre starter i Nurmos regi är fortsatt obesegrad. Efter en försiktig inledning följde Bentley Gar i rygg i tredjespår efter 500 meter för att ta sig fram utvändigt ledaren. På sista bortre långsidan lade Lövdal in en växel till, Bentley Gar flög till tät och forsade undan till överlägsen seger.
– Hon är otroligt bra och gör det så lätt. Hon behöver hitta rytmen i början och sedan är det bara att köra, sade Lövdal.

…att det blev tredje gången gillt inom rikstoton för Oscar Berglunds segervane femåring Firefoot (e. Andover Hall). Efter fem segrar i vanliga lopp och två diskvalifikationer i klass II-försök blev det full pott i långloppet för lägsta klassen. Magnus A Djuse körde till ledning efter 450 meter och höll jämnt tempo. Genom slutsvängen blev Firefoot rejält ansatt av både dödenstravaren Mercenary (e. Ready Cash) och i tredjespår attackerande Mafioso Lynx (e. Lavec Kronos), men när upploppsrakan kom var Firefoot den starkaste.
– Det är en fantastisk häst och det kan inte bli mycket bättre än så här. Det har gått dåligt hela året, då hästarna blev sjuka när vi skulle börja tävla i våras och det har tagit tid att få tillbaka dem i form, sade Oscar Berglund.

Firefoot. Foto: Adam Ström/stalltz.se

…att L.L.Royal (e. Revenue) kom till Robert Bergh i början av året. Efter dagens seger från ledningen i bronsdivisionsförsöket vet han fortfarande inte hur det känns att förlora. Det var tredje triumfen i Berghs regi.
– Han har kvaliteter för att gå vidare på bra sätt. Hästen är både startsnabb och har styrkan. Det tog sin tid, men när han satte igång och började trava har det gått bra, sade Robert Bergh.

L.L. Royal. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Gocciadoros stora show