Fokustema
Halmstadtravet
Läs senare

Smällar i Halmstad

Under torsdagen kördes V75 med Sprintermästarförsöken i ett regnigt Halmstad och det skrällde rejält hela kvällen. Ingen lyckades få sju rätt.
Av
Cecilia Kristoffersson

I den första avdelningen av V75 tog Robert Bergh hand om ledningen från innerspåret med Nyhet (e. Ken Warkentin) från innerspåret och Björn Goop parkerade sig utvändigt med favoriten Giant Shadow (e. R.C.Royalty).

Trots att Setauket (e. Cantab Hall) utmanade ordentligt runt slutsvängen visade sig Björn Goops sexåring starkast över upploppet och han gick undan på lätta ben på 1.14,3a/2.140 meter efter att Nyhet fått varva på 1.15,9.

I det första försöket till Sprintermästaren tog Svante Båths Deep Pockets (e. Ready Cash) hand om ledningen och fick en vass Night Rhythm (e. Muscle Hill) utvändigt om sig medan Robert Bergh hittade tredje par invändigt med sin Frenchnorwegian ID (e. Saxo de Vandel). Efter en slutsväng i tredjespår visade sig Robert Berghs travare bara starkast på 1.12,0/1.609 meter.

Robert Bergh tränade även försöksvinnare nummer två och Pinto Bob (e. Maharajah) var den häst i fältet som tjänat minst. Detta spelade ingen roll och från ledandes Global Withdrawls (e. S.J.’s Caviar) rygg avgjorde han enkelt på 1.11,4a/1.609 meter.

Fakta

V75-resultat

Halmstad 4 juli

Rätt rad:

V75-1: 2 Giant Shadow
V75-2: 5 Frenchnorwegian ID
V75-3: 5 Pinto Bob
V75-4: 4 Adde S.H.
V75-5: 10 Stardust Melody
V75-6: 9 Smevikens Cruiser
V75-7: 10 Dear Friend

Utdelning:

Sju rätt: Jackpot
Sex rätt: 171.273 kronor
Fem rätt:  3096 kronor

Omsättning: 24.748.075 kronor
Antal system: 427.625 stycken

Expandera

I det tredje försöket till Sprintermästaren blev det galopp från start för både Zephyr Kronos (e. Ready Cash) och Mellby Glader (e. Going Kronos). Efter en lugnare start från Peter Untersteiner med Adde S.H. (e. Nu Pagadi) övertog han 400 meter från mål och vann för första gången ett försök till Sprintermästaren. Detta på segertiden 1.11,6a/1.609 meter.

I den femte V75-avdelningen – tillika ett försök till Diamantstoet – tog Stefan Persson hand om ledningen med Bring Me Happy (e. Bring Me Back), men galopperade på bortre långsidan efter att ha varvat på 1.14,2. Björn Goop hade hittat ledarryggen med egentränade Stardust Melody (e. Skogans Joker) och då Bring Me Happy galopperade var det bara att köra rakt fram för Goop. Darshana (e. Lavec Kronos) – som aldrig vunnit lopp – utmanande över upploppet, men Stardust Melody höll undan på 1.13,7a/2.140 meter.

– Det är lite allt eller inget med denna. Hon har varit fin i träning, men det var tuffa hästar emot. Det är alltid kul att vinna lopp och då speciellt med egentränat. Det blir en egoboost både för mig och personalen, sade segerkusken.

I långloppet tog Örjan Kihlström hand om ledningen med Petri Salmelas New Life Wheels (e. Orlando Vici) som hade loppets favorit Mister Niky (e. Niky)i rygg. Peter Ingves hittade andra par utvändigt med Veijo Heiskanens Smevikens Cruiser (e. MagicCarpetRide US). Runt slutsvängen bet det bäst för den sjuårige hingsten och segern blev relativt enkel.

– Hästen var riktigt bra idag och gick bra även senast i Kalmar. Han fick transportsjuka i Finland och stod länge på kliniken där så i Kalmar körde vi lugnt, sade Peter Ingves efter loppet.

I kvällens sista avdelning, ett stolopp, tog Pietro Gubellini hand om ledningen med Shadow Gar (e. Pine Chip) , men då första varvet inletts på 1.16,7 valde Johan Untersteiner att köra fram med Dear Friend (e. Orlando Vici).

– Det gick så otroligt sakta att jag tänkte lunka fram till dödens, men hon är så rapp i benen att när jag väl kom fram tänkte jag att jag lika gärna kan prova för ledningen. Så länge hon har passande stolopp startar vi i det, men det är klart att det blir spännande att prova henne mot hingstar framöver. Om hon får vara med i EM för ston är det ett lopp vi vill vara med i, sade tränaren och kusken Johan Untersteiner efter loppet.

Segertiden blev 1.14,6a/2.140 meter för Dear Friend.

 

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.