Fokustema
Halmstadtravet
Läs senare

Smällar i Halmstad

Under torsdagen kördes V75 med Sprintermästarförsöken i ett regnigt Halmstad och det skrällde rejält hela kvällen. Ingen lyckades få sju rätt.
Av
Cecilia Kristoffersson

I den första avdelningen av V75 tog Robert Bergh hand om ledningen från innerspåret med Nyhet (e. Ken Warkentin) från innerspåret och Björn Goop parkerade sig utvändigt med favoriten Giant Shadow (e. R.C.Royalty).

Trots att Setauket (e. Cantab Hall) utmanade ordentligt runt slutsvängen visade sig Björn Goops sexåring starkast över upploppet och han gick undan på lätta ben på 1.14,3a/2.140 meter efter att Nyhet fått varva på 1.15,9.

I det första försöket till Sprintermästaren tog Svante Båths Deep Pockets (e. Ready Cash) hand om ledningen och fick en vass Night Rhythm (e. Muscle Hill) utvändigt om sig medan Robert Bergh hittade tredje par invändigt med sin Frenchnorwegian ID (e. Saxo de Vandel). Efter en slutsväng i tredjespår visade sig Robert Berghs travare bara starkast på 1.12,0/1.609 meter.

Robert Bergh tränade även försöksvinnare nummer två och Pinto Bob (e. Maharajah) var den häst i fältet som tjänat minst. Detta spelade ingen roll och från ledandes Global Withdrawls (e. S.J.’s Caviar) rygg avgjorde han enkelt på 1.11,4a/1.609 meter.

Fakta

V75-resultat

Halmstad 4 juli

Rätt rad:

V75-1: 2 Giant Shadow
V75-2: 5 Frenchnorwegian ID
V75-3: 5 Pinto Bob
V75-4: 4 Adde S.H.
V75-5: 10 Stardust Melody
V75-6: 9 Smevikens Cruiser
V75-7: 10 Dear Friend

Utdelning:

Sju rätt: Jackpot
Sex rätt: 171.273 kronor
Fem rätt:  3096 kronor

Omsättning: 24.748.075 kronor
Antal system: 427.625 stycken

Expandera

I det tredje försöket till Sprintermästaren blev det galopp från start för både Zephyr Kronos (e. Ready Cash) och Mellby Glader (e. Going Kronos). Efter en lugnare start från Peter Untersteiner med Adde S.H. (e. Nu Pagadi) övertog han 400 meter från mål och vann för första gången ett försök till Sprintermästaren. Detta på segertiden 1.11,6a/1.609 meter.

I den femte V75-avdelningen – tillika ett försök till Diamantstoet – tog Stefan Persson hand om ledningen med Bring Me Happy (e. Bring Me Back), men galopperade på bortre långsidan efter att ha varvat på 1.14,2. Björn Goop hade hittat ledarryggen med egentränade Stardust Melody (e. Skogans Joker) och då Bring Me Happy galopperade var det bara att köra rakt fram för Goop. Darshana (e. Lavec Kronos) – som aldrig vunnit lopp – utmanande över upploppet, men Stardust Melody höll undan på 1.13,7a/2.140 meter.

– Det är lite allt eller inget med denna. Hon har varit fin i träning, men det var tuffa hästar emot. Det är alltid kul att vinna lopp och då speciellt med egentränat. Det blir en egoboost både för mig och personalen, sade segerkusken.

I långloppet tog Örjan Kihlström hand om ledningen med Petri Salmelas New Life Wheels (e. Orlando Vici) som hade loppets favorit Mister Niky (e. Niky)i rygg. Peter Ingves hittade andra par utvändigt med Veijo Heiskanens Smevikens Cruiser (e. MagicCarpetRide US). Runt slutsvängen bet det bäst för den sjuårige hingsten och segern blev relativt enkel.

– Hästen var riktigt bra idag och gick bra även senast i Kalmar. Han fick transportsjuka i Finland och stod länge på kliniken där så i Kalmar körde vi lugnt, sade Peter Ingves efter loppet.

I kvällens sista avdelning, ett stolopp, tog Pietro Gubellini hand om ledningen med Shadow Gar (e. Pine Chip) , men då första varvet inletts på 1.16,7 valde Johan Untersteiner att köra fram med Dear Friend (e. Orlando Vici).

– Det gick så otroligt sakta att jag tänkte lunka fram till dödens, men hon är så rapp i benen att när jag väl kom fram tänkte jag att jag lika gärna kan prova för ledningen. Så länge hon har passande stolopp startar vi i det, men det är klart att det blir spännande att prova henne mot hingstar framöver. Om hon får vara med i EM för ston är det ett lopp vi vill vara med i, sade tränaren och kusken Johan Untersteiner efter loppet.

Segertiden blev 1.14,6a/2.140 meter för Dear Friend.

 

Fokustema
Sabotage
Läs senare

”Det finns rutiner runt strykningar”

Mantorptravets sekretariat bröt i sina rutiner när Wim Paals Tobias del Ronco ströks från ett V64-lopp igår på östgötabanan och utsattes för ett sabotage som enkelt kunde ha undvikits.
Av
Claes Freidenvall
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Wilhelm Paal råkade ut för ett sabotage på Mantorptravet igår när hans häst Tobias del Ronco ströks av en okänd person. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det finns fastställda rutiner runt strykningar och man ska alltid motringa om man känner sig osäker, säger Mattias Stenby på Svensk Travsport, som själv jobbat med anmälningar både på Örebrotravet och Solvalla.

– Har man tränarens nummer inlagt i sin telefon ser man ju direkt om det är han/hon som har ringt. Är det någon annan person, kanske någon anställd, bör man ringa tillbaka för att vara på den säkra sidan.

Travbanornas sekretariat har tillgång via ST:s datasystem nummer till samtliga tränare med licens knuten till Svensk Travsport.

– En del tränare kan uppleva att det kan vara problem att få tag på personer på sekretariatet om telefontiden på banan exempelvis bara är fram till klockan 12.00.

Mantorptravet har erkänt sitt misstag och ersätter Wim Paal-tränade Tobias del Roncos ägare Teresa Cavallo med ett fjärdepris, 7.200 kronor.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion är en av 13 hästar som kvarstår i finalen i European Trotting Masters på Vincennes. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle
Fokustema
Snabbast, segerrikast & vinstrikast
Läs senare

Bäst igår – Två dubblade

Tre banor kickade igång tävlingsveckan i Sverige. Här är de som sprang snabbast, fick bäst betalt och som fick segerdefilera fler gånger än en.
Av
Cecilia Kristoffersson
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg
Peter Untersteiner dubblade både som tränare och kusk under måndagen. Foto Mia Törnberg

Banor som körde måndag 2 september

Mantorp, Romme & Årjäng

Fem snabbaste vinnarna, varmblod

Patricia Zaz (e. Maharajah) 1.13,3a/2.140 meter – Romme
Tränare: Nicklas Westerholm. Körsven: Lukas L Svedlund.
Ägare: Kings Arms i Avesta AB. Uppfödare: Haydo Haido, Avesta.

Macho Look (e. Pine Chip) 1.13,3a/2.140 meter
Tränare: Håkan Olsson. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare: Olsson Håkan & Göran. Uppfödare: Deseks AB, Vara.

Jack Bowler (e. Micro Mesh) 1.13,4a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Anders Zackrisson.
Ägare: Firma Trav o Transport Näshult. Uppfödare: Gun Isaksson, Åseda.

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy) 1.13,6a/2.140 meter – Mantorp
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Mellby Granat (e. Maharajah) – 1.13,9a/2.140 meter – Mantorp
Tränare & körsven: Robert Bergh.
Ägare & uppfödare: Mellby Gård AB, Malmö

Högsta förstaprisen, varmblod

50.000 kronor (Årjäng)

Lemon Brodde (e. Varenne)
Tränare & körsven: Erik Berglöf.
Ägare: AB Erik Berglöf, m fl. Uppfödare: Brodda Stuteri AB, Skurup.

50.000 kronor (Mantorp)

Global Agreement (e. Love You)
Tränare & körsven: Peter Untersteiner.
Ägare: Easy KB, Uppsala. Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Guzz Mearas (e. Muscle Mass)
Tränare & körsven: Johan Untersteiner.
Ägare: Stall Kennys Andelshästar 64. Uppfödare: Snogarps Gård AB, Ystad.

40.000 kronor (Mantorp)

Bossy Alley (e. The Bosses Lindy)
Tränare: Mimmi Elfstrand. Körsven: Henna Halme.
Ägare: Stall Navy. Uppfödare: Erkki Kujansuu, Finland.

Högst förstapris, kallblod

20.000 kronor (Årjäng)

Melvinna (e. Mel Odin)
Tränare: Kristina Marttala. Körsven: Tom Horpestad.
Ägare & uppfödare: Kristina Marttala & Hannu Kotilainen.

Salte Odin (e. Moe Odin)
Tränare & körsven: Göran Antonsen.
Ägare: Stall Salte Odin, Norge. Uppfödare: Trond Olav Salte, Norge.

Snabbast tid, kallblod

Dagslill (e. Spikeld) 1.30,4/2.140 meter – Romme
Tränare & körsven: Alice Molin.
Ägare: Alice Molin, Märsta. Uppfödare: Nils Dagestad, Norge.

Flest segrar kusk/ryttare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar tränare: Peter Untersteiner – 2 segrar
Flest segrar avelshingst: Maharajah – 2 segrar