Fokustema
V86
Läs senare

V86: 1.10,7 i Visby!

Daniel Redéns femåring Love Matters (Explosive Matter) hade på förhand hyggliga förutsättningar att vinna Gotlandslöpningen i Visby under onsdagskvällen. Som jättefavorit slog han in straffen och bjöd publiken på en spektakulär prestation.
Av
Thomas Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Love Matters och Örjan Kihlström. Foto Jesper Hammarlund/Bildvision
Love Matters och Örjan Kihlström. Foto Jesper Hammarlund/Bildvision

Love Matters var segerlös under 2018 inför onsdagens start, men fjärdeplatsen i Jämtlands Stora Pris i juni, som var senaste starten för femåringen, var plusbetonad och visst var det givet att Daniel Redéns häst skulle vara gigantisk favorit.

Tuff körning, eller åtminstone tufft tempo i täten från Francais du Gulls sida gjorde att Örjan Kihlström tog det lite piano en bit bak i fältet under första varvet. Kilometern från mål satt däremot Love Matters i front och då hade första varvet passerats på 1.10,6.

Sista halvvarvet försvann Love Matters undan till smått överlägsen seger värd 150.000 kronor. Segertiden 1.10,7a/2.120 meter är banrekord och ingen bluffvariant, även om banan enligt de aktiva höll strålande klass.
– Det har varit struligt med galopper och annat i slutet av fjolåret och någon gång i år. Daniel sade åt mig att låta hästen springa på lite idag och han kändes väldigt fin hela vägen. Jag ville inte ge mig in i någon spetskörning när det var snabbare hästar utanför och han fick löpa på när vi kom till ledningen. Hästen är ju otroligt bra, sade Örjan Kihlström efter segern.

Plus i massor även till hedershästen Francais du Gull, som trots den tuffa öppningen höll strålande till säker silverplats.

Fyraåriga B.Marie In Heaven (e. Pastor Stephen) hade fått klen utdelning i årets starter, men gick ner något i klass när hon fanns med i startlistan i ett försök till Diamantstoet med 125.000 kronor till vinnaren. Örjan Kihlström tog det försiktigt efter den första startrusningen, gav stoet en resa i andra ytter och svepte till tät innan slutsvängen. B.Marie In Heaven stegade undan i stor aktion på 1.14,4a/2.120 meter.
– Han har känts fin varje gång på sistone, men har haft otur. Det var roligt att det gick vägen idag och hon var starkast i loppet, sade Örjan Kihlström.

Young da Vici (Orlando Vici) imponerade stort när han vann trekilometersloppet Ringmurens lopp. Tredjespår på slutrundan och draghjälp åt flera motståndare stoppade inte Per Lennartssons fyraåring som kom hem på snygga 1.15,1/3.140 meter.

Jacob Croons Kiss Francais-valack Pikachu Face debuterade över kort distans och trots stentufft tempo (1.10 första kilometern) i dödens var sexåringen överlägsen för Kim Eriksson.Segertiden 1.11,2a/1.620 meter imponerade.
– Jag har kört honom tidigare, men då hade han inte den här spänsten och jag borde kanske ha petat till honom lite, då hade vi kört en 1.10-tid, skojade Kim Eriksson.

Brad de Veluwe-sonen Arras Cando tog en snygg dödensseger för Kim Moberg. Pappa Svante Båth tränar, Kim sköter och fick chansen att visa körkunskaperna i ett treåringslopp.
– Det här är en stark häst som visat att han är kvick från start. Vi fick sätta oss lugna i dödens och där hålla ett hyfsat jämnt tempo. På upploppet var jag orolig att vi hade någon speedigare häst i rygg, sade Kim Moberg.

Noll segrar på 23 försök ståtade Sevedeka (e. Sahara Dynamite) med och oddsklockan stod i topp när loppet gick iväg. 105 gånger pengarna delade den Rebecca Jonasson-tränade ut i spetssegern.
– Spelarna får skylla sig själva. Hon gillar inte att gå bakom hästar, men visst…jag trodde väl kanske inte att vi skulle vinna när jag svarade ledningen, men hon gick ett riktigt bra lopp näst senast, sade skrällkusken Torbjörn Jansson.

Hemmajubel blev det i Erik Cederqvists Minneslopp för fyraåringar. Henrik Hoffman anlitade Oskar Kylin-Blom bakom Mistelns Napoleon (e. Judge Joe) och då blev det offensivt upplägg med ledning hela vägen.
– Alla som kommer ihåg hästen från ifjol minns säkert att han gick allra bäst i ledningen, sade Kylin-Blom.

Reijo Liljendahls Evazan Am (e. Ready Cash) svarade för en stark insats i V86-avslutningen. 1.12-fart första kilometern efter att ha pressat sig till ledningen efter 800 meter var melodin som gav segern på 1.13,3a/2.120 meter.

Fakta

Rätt V86

1: 5 Pikachu Face
2: 4 B.Marie In Heaven
3: 2 Arras Cando
4: 2 Love Matters
5: 11 Young da Vici
6: 4 Sevedeka
7: 1 Mistelns Napoleon
8: 5 Evazan Am

Åtta rätt: 2.285.279 kronor
Sju rätt: 4.493 kronor
Sex rätt: 79 kronor

Omsättning: 17.579.072 kronor

Expandera
Fokustema
Drivningsförseelse
Läs senare

Oskar Kylin Blom friad

Först avstängd tills vidare. Sedan sex dagar. Och nu friad helt. Svensk Travsport har svängt 180 grader gällande Oskar Kylin Bloms påföljd efter att han körde Jan-Åke Hoas-tränade Dino Dollar på Visbytravet förra torsdagen.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Oskar Kylin Blom. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Det är travronden.se som uppmärksammat att de sex dagarnas avstängning som Oskar Kylin Blom dömdes till förra fredagen nu tagits bort på travsport.se. På resultatlistan från loppet (Visby 23/7, lopp 6) står nu ”Ärendet Dino Dollar är överlämnat och har utretts av ST, ingen påföljd utdöms.”

Skärmdump av resultatlista på travsport.se efter Visbytravets sjätte lpp den 23 juli. Nu är Oskar Kylin Blom helt friad från att ha orsakat att Dino Dollar hade ett märke som från ett rapp med körspöet på bakdelen.

Travronden.se har varit i kontakt med Svensk Travsports sportchef Petter Johansson som i ett sms hänvisar till ”att ny information framkommit”:

”Utifrån de bevis (filmer, intervjuer, bilder med mera) vi har tillgång till kan vi inte säkerställa vem eller vad det är som har givit Dino Dollar märken, därav utdelas ingen påföljd. Det är oerhört beklagligt och ledsamt att hästen har märken. Svensk Travsport ser nu över rutinerna gällande hur vi hanterar liknande situationer framöver, det är viktigt att det finns en tydlighet för samtliga inblandade” skriver ST:s sportchef Petter Johansson i ett sms till travronden.se.

Att Oskar Kylin Bloms avstängning hävts har stor betydelse för honom. Det innebär nämligen att han nu får köra sin efter fyra starter obesegrade Bäcklös Faron (e. Jörvsö Tore – Bäcklös Amalia) i finalen i Kallblodskriteriet på Dannero nästa söndag. Det hade han inte fått göra om han varit drivningsavstängd.

De sex avstängningsdagar som blev konsekvensen för Kylin Blom av att Dino Dollar efter loppet hade ett märke, som skulle kunna ha orsakats av ett rapp med ett körspö, på sin bakdel var inte överklagningsbara till ST:s Överdomstol. Beslutet att häva påföljden har alltså fattats på ST:s tjänstemannanivå.

Enligt domarbasen Jonny Staaf sattes påföljden sex dagars avstängning som en följd av att banveterinären ”var säker” på att svullnaden på Dino Dollar uppstått under loppet och då kunde ingen annan än kusken ha orsakat märket. Nu har ST alltså tänkt ett varv till och kommit fram till att det inte går att påstå att det var Oskar Kylin Blom som orsakade det märke på Dino Dollar som uppdagades när hästen duschades hemma i sitt stall efter loppet, och som ledde till att banveterinären tillkallades för att besiktiga hästen.

Sex dagars avstängning för Kylin Blom

Domarna ska döma – inte ST:s tjänstemän

”Att det ska ha blivit ett märke känns omöjligt”

Obegriplig avstängning!

Fokustema
Enghien
Läs senare

Treåring vann på 1.10,6

Treårige Hooker Berry vann på Europas näst snabbaste segertid av en treåring någonsin när han tog hem grupp III-loppet Prix Henri Cravoisier på Enghien: 1.10,6a/1.609 meter.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Hooker Berry före Hede Darling och Heartbraker One i Prix Henri Cravoisier på Enghien. Foto: Gerard Forni
Hooker Berry före Hede Darling och Heartbraker One i Prix Henri Cravoisier på Enghien. Foto: Gerard Forni

Heartbreaker One (e. Alto Viette) bäddade för rekordet genom att dra i 1.10-tempo i ledningen. När Franck Nivard vek ut Hooker Berry från ledarryggen in på det långa upploppet avgjorde den Jean-Michel Bazire-tränade fuxen lekande lätt på 1.10,6a/1.609 meter.

Fakta

Hooker Berry

hingst tre år e. Booster Winner – Osaka Berry e. Caballio In Blue
12 st: 3–5–3
Rekord: 1.13,5m – 1.10,6ak*
Insprunget: 201.920 euro
Uppfödare och ägare: Michel Aledenise
Tränare: Jean-Michel Bazire
Körsven: Franck Nivard

Expandera

Going Kronos (e. Viking Kronos – Bell Power) vann när han var tre år på 1.10,4 och franske Royal Crown (e. Love You – Ma Crown) vann på sin tid just detta treåringslopp på Enghien på 1.10.7.

Hooker Berry (e. Booster Winner – Osaka Berry) tillhörde sedan tidigare kulltoppen, hela vägen sedan han började karriären som tvååring. Han har varit tvåa i både Criterium des Jeunes och Prix Albert Viel, de två grupp I-lopp för kullen som hittills körts, och det här var hästens första seger på grupploppslnivån. Förstapriset var 27.000 euro.

 

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Nurmos varvar upp inför hösten

Andraplats i ett 10.000-kronorslopp i debuten.
Seger i andra starten.
Nu har Timo Nurmos treåring varvat upp.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Timo Nurmos har inte haft någon brådska med sina treåring hittills under säsongen. Han har 49 treåringar i stallet just nu och 32 av dem väntar på att tävlingsdebutera.

När det närmar sig höst, Kriteriet och Oaks varvar Solvallatränaren upp.

Bold Eagle-sonen Henry Flyer Sisu fick stryk av stallkamraten Napoleon Cash (e. Djali Boko) i debuten, men igår i Gävle var det dags för första segern.

Henry Flyer Sisu kunde inte försvara ledningen från innerspår, men Jorma Kontio tog sig snabbt ut i andraspår och ut ur första sväng satt ekipaget i front. Efter 1.19,6 första kilometern skärptes tempot och via 1.13,8 sista 800 meterna tågade Henry Flyer Sisu undan till enkel seger på 1.17,0/2.140 meter.

I Sulkysports serie ”Treåringskullen” i våras sade Timo Nurmos så här om hästen:

”En storvuxen häst som nu är kastrerad. Han har tränat på hela tiden utan bekymmer och kastrationen ska inte försena så mycket utan han kommer att kvala och börja starta under våren.”

Mamman köptes i Harriburg

Modern Marque Bluestone kostade 10.000 dollar som ettåring i Harrisburg, när Petri Salmela ropade in stoet. I Bodentränarens regi blev det 28 starter (3–5–2), 245.500 kronor intjänat och som snabbast travade hon 1.14,0ak.

Fakta

Henry Flyer Sisu

Valack e. Bold Eagle – Marque Bluestone e. Windsong’s Legacy
Resultat: 2 st: 1–1–0
Rekord: 1.17,0m*
Intjänat: 30.000 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare: Söderbytorp Konsult AB, Märsta
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Körsven: Jorma Kontio, Solvalla

Expandera

Hennes första avkomma är kapable sexåringen Emile Zola Sisu (e. Ready Cash), som hos Timo Nurmos hittills gjort 14 starter och vunnit sju av dem. Största segern kom som fyraåring Kriteriehelgen 2018 i klass II-finalen. Ifjol gjorde han fyra starter med en andraplats i ett klass I-försök som främsta resultat. Senaste starten gjordes i november, då han blev diskvalificerad för galopp.

Ett år yngre Footloose Sisu (e. Even Better Odds), 1.17,9ak/€2.848, återfinns i Finland.

Marque Bluestone har varit produktiv och säker i avelsboxen. Henry Flyer Sisu är först ut av fyra raka avkommor, alla med franska fädrar: 2018 Invicta Sisu (e. Django Riff), 2019 Justin Bieber Sisu (e. Charly du Noyer) och årets föl har Earl Simon som pappa.

Marque Bluestones mor Missy’s Goalfire (e. Yankee Glide), 1.11,2/$323.846, tävlade för Jan Johnson i USA och slutade trea i finalen i Breeders Crown som treåring.

Missy’s Goalfire är halvsyster med Missy’s Doubt Fire (e. Cantab Hall), 1.10,7/$181.310, Me and Cinderella (e. Cantab Hall),1.11,0/$107.398, och Missymae Bluestone (e. Andover Hall), 1.15,4/$12.172. Den sistnämnda är mor till Southwind Mozart (e. Muscle Hill), 1.09,5ak*/2.518.430 kr, som efter unghäståren hos Åke Svanstedt i USA gjorde fem starter (fyra segrar) för Veijo Heiskanen och vann bland annat Ina Scots Ära och försök i Sprintermästaren på 1.09,5a. Han fick en stressfaktur i skenbenet och togs bort. Enligt Veijo är det den bästa häst han tränat!