Fokustema
Romme
Läs senare

V86: ”Aldrig varit bottnad”

Kapabel som få, men svårare att räkna på än de flesta.
På vilken sida har Susanne Richters Bandido Gar vaknat på när det vankas årsdebut under onsdagskvällen?
Av
Emil Persson
Susanne Richter-tränade Bandido Gar och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Susanne Richter-tränade Bandido Gar och Jorma Kontio. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Förtjusande vacker och med en kapacitet högre än de allra flesta hästar besitter. Bandido Gar (e. Maharajah) har varit en snackhäst sedan tidig ålder efter att Kjell Hägg betalade 42.000 euro för hästen på den italienska Aste-auktionen 2018.
Under treåringssäsongen visade han med eftertryck sitt kunnande då han vann en Breeders Crown-semifinal på 1.12,4a/2.140 meter och även om fjolåret slutade på bästa sätt med seger i Najos Minne så var det ännu en säsong av höga toppar och djupa dalar.
– Det är lustigt med den här hästen för ingen som kört honom i träning har sagt att han känts osäker över huvudtaget utan det har varit mentalt kring själva tävlingsloppen, säger Susanne Richter.

Inför onsdagskvällens årsdebut har hon gett hästen tre banjobb. Bandido Gar tycks väl förberedd.
– Det snabbaste efter 1.16,5 full väg. Han gick även flera intervaller i snabbare tempo i fredags och kändes jättefin i måndagsjobbet. Han sprang och krökte på nacken och verkade må allmänt bra och gilla livet.

Tagit bort jordbländaren

Därifrån tycks steget till att tro på seger direkt likväl vara stort att ta.
– Jag förväntar mig att han behöver lopp i kroppen. Sedan har hästen fruktansvärt hög kapacitet och vi har aldrig känt botten i honom, men att han ska vinna tycker jag är för mycket begärt. Han möter några bra hästar här och jag tippar på att Jorma låter honom trava in sig och kör sista biten och ser hur långt det räcker helt enkelt. Spår sju är bättre än ett spår långt in, men jag hade ännu hellre haft ett bakspår.

Märker du någon skillnad på hästen med ytterligare en vinter i kroppen?
– Han har vuxit, fått mer hingstkaraktär i sin kropp och lagt på sig mer muskler. Här hemma har jag även börjat köra honom utan jordbländare, men jag kommer låta den vara på i årsdebuten så vi inte ger honom en anledning att inte sköta sig. Jag har även lättat honom i ett jobb, men han blev rullig så vi kör med den gamla balansen, avslutar Susanne Richter.

Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl 12.00.

V86-andelar onsdag 25 maj