Fokustema
Jägersro
Läs senare

V86: ”Drömmer om Sprintermästaren”

Med två högintressanta årsdebutanter till start och ytterligare en meriterad duo som hunnit visa framhovarna under året har Halmstadamatören Johan Svensson en spännande vecka framför sig.
– Jag är riktigt nöjd med vintern för Michelot och tror hästen har mycket att ge under året, säger Johan Svensson om onsdagens comebackhäst.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Johan Svenssons Michelot gör årsdebut inom onsdagens V86-omgång. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Johan Svenssons Michelot gör årsdebut inom onsdagens V86-omgång. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det blev fyra segrar på nio starter efter det att Johan Svensson tog över träningen av Michelot (e. Djali Boko) under fjolåret.
Det var på en Travera-auktion i maj som hästen ropades in för 470.000 kronor och bland de fullträffar som kom efter det var triumfen i ett Breeders Course Bonuslopp på Åby värderad till 125.000 kronor den högst doterade.
– Hästen har övervintrat väl och mognat rent mentalt. Han började lugna sig redan under fjolåret och den lugna miljö vi har här och det har fortsatt gått åt rätt håll. Han gör allt med mer harmoni, säger Johan Svensson.

Ett banjobb efter 1.24/2.600 meter i långvagn följdes upp 14 dagar senare med ett sulkyjobb efter 1.16/1.600 meter där Michelot gav Svensson helt rätt svar.
– Det var en rejäl avslutning sista varvet och han gick i mål med spända linor. Jag var riktigt nöjd med hästen. Nu kan jag konkurrenterna för dåligt i onsdagens lopp både vad det gäller kunnande och startsnabbhet, men min kan öppna bra och Stefan Persson låter säkert honom gå på en bit från början och se hur det artar sig.

”Tränar som en demon”

Växlar sparas alltjämt till senare tillfälle på säsongen som Svensson hoppas ska kunna utmynna i fortsatt tävlande i större sammanhang.
– Vi börjar med öppet huvudlag, skor runt om samt vanlig vagn. Jag tror på en bra insats direkt då det känns som en ganska lättränad häst och jag tycker att han är väl förberedd. Sedan hur långt det kan räcka nu mot äldre hästar är svårt att säga, han står dessutom lite hårt inne.

Har du redan nu sett ut några tänkbara lopp för året som du siktar mot?
– Drömmålet är Sprintermästaren. Dit siktar vi för det här är en väldigt snabb häst och det finns mycket kvar att göra på honom, till exempel vad det gäller att köra barfota.

Till Jägersro får även Don’t Be Shy (e. Explosive Matter) slå följe som tävlat på kontinuerligt under vintern och inledningen av våren.
– Hon tränar som en demon! Jag har sagt till ägaren att hade hon presterat som hon tränat hade hon haft två raka segrar nu, men… ja, jag tycker att jag har misslyckats lite här. Det känns inte som hon ska vara ute i spåren numera utan det behöver byggas moral på henne. Nu fick vi ett väldigt bra läge för att gå med invändigt och får hon spara speeden så kan avsluta riktigt bra. Det är en klar fördel att hon bara får möta ston nu och det kan vara lite farligt att glömma bort henne med tanke på hur hon känns i träningen.

”Gnistan finns kvar”

Som om inte onsdagens starthästar vore nog så följer Svensson upp med att starta sina meriterade femåringar Kuyt F.Boko (e. Conway Hall) och Fire n’Fury (e. Explosive Matter) senare under veckan. Först ut är Kuyt F.Boko vid torsdagens snabblopp på Åby.

Johan Svensson-tränade Kuyt F.Boko och Stefan Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Han har tränat på utan avbrott, lagt på sig muskler och ser riktigt fin ut. Han är blank, fin och välmående och gick 1.16/1.600 meter ihop med Michelot på rätt sätt. I måndagens jobb kändes han faktiskt finare än han gjort någon gång tidigare i vinter; han var spänstigare nu och inte så stel och kantig som han kunnat vara under vintern.

Vad är målbilden med torsdagens lopp?
– Att han ska köras snällt och förhoppningsvis kunna avsluta på ett godkänt vis. Jag tror det här är en häst som kommer bli bättre och bättre ju fler lopp han får i sig nu och jag är övertygad om att gnistan finns kvar i hästen; det tvekar jag inte en sekund på för hela hästen har lyft. Han har blivit hingstigare, piggare och gladare. Vi får se efter torsdagens lopp hur vi lägger upp det, men det kan bli femåringsloppet på Färjestad på långfredagen.

Fire’n Fury ska i sin tur starta på hemmabanan Halmstad under söndagen.
– Jag hade tagit det väldigt lugnt med honom inför debuten i vår regi och han hade nog en del överskottsenergi med facit i hand. Nu tränar han bra igen och vi vet att han matchar de hästar han möter denna gång, men jag vill se honom fungera i lopp innan jag är alltför optimistisk även om det är en häst med högkapacitet, avslutar Johan Svensson.