Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Enda sporten en fet gubbe…”

Han sticker ut. I intervjuer och uppträdande.
Och numera också i resultat.
– Jag är så otroligt förtjust i travsporten. Det är ju den enda sport där en fet gammal gubbe kan vara och med slåss med de bästa, säger Bollnästränaren Mikael Cedergren.
Av
Ola Lernå
Bollnästränaren Mikael Cedergren sticker ut, i intervjuer men numera också i resultat. Ikväll har han två intressanta V86-hästar. Foto ALN
Bollnästränaren Mikael Cedergren sticker ut, i intervjuer men numera också i resultat. Ikväll har han två intressanta V86-hästar. Foto ALN

Ikväll vankas det V86-tävlingar på Solvalla och Åby. 44-årige Mikael Cedergren åker från Bollnäs till Solvalla med två hästar.
– Egentligen hade jag hittat ett lopp på Färjestad för Tale of Jacks (V86-2). Men Kaj Widell ville starta på Solvalla. Förmodligen för att han har närmare hem, även han börjar ju bli gammal, säger Cedergren och lägger iväg ytterligare en oefterhärmelig skrattsalva innan han tillägger:
– Kaj är väldigt viktig för min rörelse och lägger verkligen ned sig när det gäller att hitta bra uppgifter till hästarna.
Tale of Jacks tillhör de mest betrodda i kvällens trevarvslopp.
– Jag tycker inte att han var som bäst senast och därför kommer vi prova pg-skor ikväll.
Oj, det låter som ett risktagande?
– Han var jättefin i söndagsjobbet med de skorna och skulle det inte fungera i värmningen så får vi byta tillbaka, men planen är att köra med pg.
Vad är känslan för tre varv?
– Han tacklade 2.640 meter på bra sätt, jag tror att han klarar tre varv också. Jag tycker att uppgiften ser spännande ut.
Cedergren selar även ut Chiptime (V86-6), en startsnabb häst som denna gång får prova bakifrån.
– Han är lite vek, men har gått bra i år som åttaåring och i princip tjänat mer i år än vad han gjort under hela sina karriär tidigare. Han har gjort något bra lopp bakifrån på Solvalla, en jag tycker alltid att han mött någon häst som är för bra. Enda ändringar ikväll är att det blir open-eye istället för helstängt då jag inte vill ha honom het.
Vilket resultat vill du ha för att vara nöjd ikväll?
– Jag är nöjd när mina hästar gör vad de kan och bra lopp. Om det är någon annan som är bättre; må så vara, men jag håller så klart med om att det ser intressant ut på förhand ikväll.
Cedergren har passerat miljonen inkört som tränare för första året och har fyllt på stallet rejält. Det finns fem tvååringar och sju ettåringar.
– Det kommer faktiskt ytterligare några ettåringar. På gott och ont är jag med och har en del i de flesta hästarna. Det ställer ytterligare krav; jag har en plan. De ettåringar jag tidigare var supernöjd med att ha i stallet kanske vi kommer avyttra och istället behålla de jag bara drömt om. Kvalitén på materialet nu är fantastiskt!
Så vad är målet för 2020?
– Att ha roligt!
Det brukar som bekant smitta av sig. Både bland hästar och hästägare.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini