Fokustema
Bergsåker
Läs senare

V86-favorit mot alla odds

Steget från att blivit utdömd av veterinär i tre omgångar till att komma tillbaka som en vinnare på travbanan är stort.
Moshus Prinsen är hästen som har trotsat alla odds, radat upp fullträffar och som nu står som favorit inom onsdagens V86-omgång!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Carola Wallins Moshus Prinsen har trotsat alla odds och står nu som favorit inom onsdagens V86-spel. Foto ALN & Privat
Carola Wallins Moshus Prinsen har trotsat alla odds och står nu som favorit inom onsdagens V86-spel. Foto ALN & Privat
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är historier som den kring Moshus Prinsen (e. Månprinsen A.M.) som behöver spridas för att gjuta hopp i de som kämpar på med sina travhästar trots bakslag och begränsade resultat i tävlingssammanhang.
Danneroamatören Carola Wallin har nämligen haft allt annat än raka vägen fram till rosetter, segerblomster och allt mer välbetalda segercheckar med sin sjuårige valack.
– Han var nere för räkning tre gånger, men rest sig och kommit tillbaka. Dels har han haft en senskada, sedan var det en olyckshändelse då han fastnade i ett rep som hade blåst in i hagen. Han satt fast så illa att det fick skäras loss och vi trodde inte att han kunde gå mer, säger Carola Wallin.

Fakta

MOSHUS PRINSEN

Sjuårig valack e. Månprinsen A.M.–Moshus Dokka e. Skaffer Brunen

St: 34: 7–2–1, 1.27,6ak, 303.800 kr

Ägare: Noble Horse i Fiskja HB, Kramfors.
Uppfödare: Bernt Sjödin & Lena Öberg.

Tränare: Carola Wallin, Dannero.

Som om inte det var nog tog det tid att lokalisera varför hästen stundtals börjar hosta när han äter och dricker.
– Han sväljer helt enkelt fel. Det är väldigt lurigt, men peppar-peppar fungerar det bra nu och det är aldrig något man märker av i träning eller tävling.

Tre gånger har alltså Moshus Prinsen blivit utdömd av veterinär och karriären har innehållit ett årslångt uppehåll under vägen.
– Vi har varit nära att ge upp, men samtidigt har vi trott på honom och verkligen vill ge honom chansen. Det är en underbar häst som älskar att träna och tävla. Han är alltid lika glad alla dagar i veckan.

”Häftig upplevelse”

I takt med att Moshus Prinsen blev frisk, hel och fick träna på togs steg framåt under fjolårets andra halva. Den totala islossningen kom i samband med ett breddlopp hemma på Dannero i september.

Moshus Prinsen och Carola Wallin. Foto Privat

– Det var första gången som Malin Strinnlund som likt jag är amatör här på Dannero körde honom. De klickade med varandra, det blev seger direkt och sedan har hon fått fortsätta köra honom.

I de fem senaste starterna har Moshus Prinsen räknat hem fyra segrar samt en femteplats.
– När han var femma på Umåker inom V75 så kom ena knäkappan ner och fastnade under hoven. Den fastnade på brodden och det var snarast ett under att han inte galopperade. Sedan är han inte gynnad av isbana heller som var förutsättningar den dagen. Han värmde inte heller lika bra så just isbana var nog också något som påverkade honom.

Om det fanns de som började fundera på om Moshus Prinsen kommit upp i för hög klass så blev de tystade med all önskvärd tydlighet i den efterföljande starten på Bergsåker.
– Han var lite ny i den klass han startade i då. Han hade bara gjort ett lopp i den klassen innan vilket var på Umåker, men han gick en strålande långsida. Det såg faktiskt ut som de andra stod still. Det var en häftig upplevelse.

Ridhästar på dagtid

Att Carola Wallin är ytterst tillfreds med sin springare går inte att ta miste om även om hon använder lite ”svävande ordalag” när det kommer till chansbedömningen.
– Han känns nästan bara bättre och bättre i träningen efter varje lopp. Vissa av de här hästarna han möter nu har han stött på tidigare, andra inte. Jag tycker att det ser ganska spännande ut och är han som han varit tidigare så tror jag på en placering längre fram i alla fall.

Wallin är inte helt obekant vid uppmärksamheten som medföljt och har synts i V75-sammanhang tidigare med Heartbeat (e. Love You) 1.12,6ak/359.600 kr, men märker av att Moshus Prinsen blivit lite av en extra snackis.
– Egentligen är jag en sådan som håller på med ridhästar. Eller rättare sagt så kör jag dubbelt. Jag jobbar på ridskola i Kramfors på dagtid och håller på med mina egna travare på övriga tid. Gubbarna som jobbar här på ridskolan har koll på hästens framfart och frågar om honom, det är givetvis kul.

Under onsdagskvällen kan de följa Moshus Prinsen på linjär riks-tv via TV12.
Klockan 20.52 beräknas startbilen släppa fältet i V86-3, tillika Dubbelcupens försök på Bergsåker där vinnaren premieras med 60.000 kronor.
Skrivs ett nytt kapitel i sagan om hästen som trotsat alla odds?

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl 12.00.