Fokustema
Åmål
Läs senare

V86: ”Finns mycket utveckling”

På väg mot rekordår som kusk och med fina framgångar på det fåtal starthästar som finns i stallet.
Petter Karlsson klagar inte på livet och ser fram emot onsdagens övningar i Dalsland.
– Det har gått jättebra de sista två månaderna och jag kommer med hästar i bevisad form, säger Färjestadtränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Petter Karlsson startar en egentränad duo inom V86-omgången i Åmål. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Petter Karlsson startar en egentränad duo inom V86-omgången i Åmål. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Med blott sju hästar på träningslistan varav endast tre är igång och tävlar är det ingen enkel uppgift för Petter Karlsson att göra stora avtryck i resultatlistorna.
De som snurrar på banorna gör dock väl ifrån sig. Onsdagens V86-duo kommer båda från segerlopp och stallet står med fyra segrar och två andraplatser på årets första elva starter.
Som kusk har Karlsson därtill tagit för sig rejält och är redan uppe i 23 segrar vilket ska jämföras med fjolårets 32.
– Det har gått jättebra de sista två månaderna. Jag tycker at tsamma hästar som inte brukar vinna lopp bara vinner hela tiden just nu och det är kul. De egna hästarna har dessutom fungerat bra, samtliga de tre vi har igång har vunnit lopp under året, säger Petter Karlsson.

Två av dem får alltså bege sig till Åmål. Livingstone (e. Uncle Lasse) som dyker upp i V86-2 har hunnit med två starter under våren vilket slutat med en seger och en andraplats.
– Han fick chansen för sent första gången i Örebro. Sedan vann han från dödens gången efter på Romme och var riktigt bra. Jag har kört snällt många gånger med den här hästen och inte riktigt vetat om hur löpskallen har varit på honom, men det visade han nu. Jag hoppas och tror att han ska gå framåt.

”Rolig i aktionen”

Livingstone har ett speciellt rörelsemönster, men några fel har inte gått att hitta på hästen.
– Han ser rolig ut i aktionen, men han har rört sig såhär hela livet. Det är liksom inget fel på hästen och jag både tror och hoppas att han ska komma mer och mer med loppen.

Treåringssäsongen innehöll tre segrar på sex starter innan de blev en tävlingsfri period på fyra månader.
– Han känns lite rejälare efter vintern. Han fick ett par månader då han tränade på och har vuxit in i kroppen. Hästen är ganska stor och jag tror det finns en hel del utveckling kvar i honom.

Inte lätt att komma fram till dödens

I onsdagens lopp inleder Livingstone från spår tolv bakom bilen. Ett spår som inte är något drömläge på någon bana, men om möjligt ännu sämre i Åmål.
– Även om man går på 950 kvar här så är det omöjligt om det gått lite för sakta. Ibland händer de saker i de här loppen också och man kommer till; då kan han vara farlig, men… ja, det känns jobbigt från det här utgångsläget. Det är inte så lätt att komma fram till dödens heller. Det är en eftertraktad position i Åmål. Jag ska köra honom med ryckhuva nu för första gången, men låter bomullen sitta kvar under.

Rycker skorna

Desto mer raka vägen kan det bli för Maharani Creation (e. Maharajah) i V86-4.
– Hon spetsade i en 1.12-öppning senast innan vi släppte till en bra häst. Hon fick luckan perfekt och gick förbi på ett bra vis. Den här hästen har inte klarat av lika mycket jobb som Livingstone utan är lite mer en finlirare, men nu ska vi rycka skorna på henne för första gången. Hon är lite stor i gången och skev i fram så jag tror det kan göra effekt på den här.

Är det läge att testa och köra i ledningen om ni når dit?
– Hon har varvat lite i prestationerna från tät, men blir det inte för tufft så känns det spontant som att jag vill testa och se om det kan hålla hela vägen hem. Det är lite plan A är att satsa dit så får vi se sedan hur jag gör.

De övriga hästarna du kör?
– Global Utopia (V86-1) får nog jaga en peng. Test Drive (V86-5) är Erik Berglöf väldigt nöjd med efter att hästen blivit behandlad, men det gäller främst att hamna så långt fram som möjligt här och få med en fin peng. Wiltons (V86-7) kan jag lite dåligt, men tränaren verkar väldigt nöjd med den hästen, avslutar Petter Karlsson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12.00.