Fokustema
Solvalla
Läs senare

Hevin Boko på väg mot kulltoppen

Systern till tidigare Derbysto-vinnaren Evin Boko, fortsatte att övertyga med en säker seger från dödens. Dagens stora snackis var Coin Perdu, som åkte på karriärens första förlust.
Av
Jesper Kask
Hevin Boko fortsätter att övertyga för Johnny Takter och Timo Nurmos. Foto Tommy Andersson/ALN
Hevin Boko fortsätter att övertyga för Johnny Takter och Timo Nurmos. Foto Tommy Andersson/ALN

2015 var året då Timo Nurmos-tränade Evin Boko kammade hem två miljoner kronor som vinnare av Derbystoet. Även om systern Hevin Boko har en bit kvar till sin storasyster meriter, är det ingen omöjlighet att vi får se treåringen bland kulltoppen framöver. Efter att ha spenderat det första varvet i andra par utvändigt, valde körande Johnny Takter att köra fram utvändigt om ledande Kashmary Night, som fått bestämma i lugna 1.16,9 under de första 1.000 meterna. Trots ett slutvarv som förstahäst i andraspår, var Going Kronos-dottern stark nog att både plocka ned ledaren, och hålla undan före gott spurtande Maharani de Baroda.

Fakta

HEVIN BOKO

3 år sto e. Going Kronos / Welat Boko

8 starter: 3–2–1  

210.000 kr.  / 1.14,0am

Ägare: Bekir Kesen Kapitalförv. & Rest. AB (leasingtagare)

Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna

Tränare: Timo Nurmos

Expandera

– Hon har gått framåt väldigt mycket sista månaden när jag har kört henne. Senast var jag jättenöjd med hennes slutvarv och det är en stark häst med bra inställning. Loppet blev lite långsamt kört, och jag ville inte förlora på det sättet, så jag körde fram och det gick ju bra, sa Johnny Takter.

Jämförelsen mellan systrarna var svår att göra för Takter, som kört båda hästarna tidigare.

– Hevin Boko är lite finare i travet, men båda är starka och rejäla ston. De verkar ha fina fysiska gener.

Första segern för Goop

Zahara Goj hade perfekta förutsättningar, med kort distans och innerspår, och gjorde ingen som trodde på henne besviken. Efter att ha tagit ledningen utan bekymmer blev loppet väldigt odramatiskt. Hästen kunde sedan sticka undan i en snabb avslutning – 1.09,9 klockades de sista 500 meterna till – efter att ha varvat på för klassen långsamma 1.13,5. 80.000 kronor fick stoet för besväret och tog sin första seger för Björn Goop, i den femte starten för sin nye tränare.

Captain Knas galopperade oväntat på Solvalla för en vecka sedan, ett lopp som vanns utav talangfulle Very Kronos, och slapp Båths treåring denna gång. Trots en tung resa utvändigt om ledande Vincent Chase, lyckades Dream Vacation-sonen kriga ned ledaren över upploppet och tog karriärens andra seger i det femte försöket. Segertiden landade på 1.14,9 full väg.

Snöplig galopp bröt Coin Perdus segerrad

Nio raka segrar skulle bli tio under kvällen för Coin Perdu, men den treåriga kullens konung  åkte istället överraskande på karriärens första förlust. Den Svante Båth-tränade stjärnan fick en tung inledning de första 700 meterna i tredjespår innan han släpptes till ledningen. Robert Bergh avancerade snabbt fram till dödens med Tasteofchocolatier, medan den tunga favoriten fick dämpa tempot i front. Ut på sista bortre långsidan fick Erik Adielsson väcka upp S.J.’s Caviar-sonen en aning och in på upploppet såg ekipaget ut att ha loppet under full kontroll. Med 100 meter kvar till mål rullade dock hästen över i galopp, till synes när loppet var avgjort och klart. Vann gjorde istället Jorma Kontio och storskrällen Free to Party (e. Adrian Chip), som bidat sin tid i kön innan han avslutade vasst över upploppet.

Han hade inte rätt rytm någon gång

Erik Adielsson var märkbart besviken efter den snöpliga förlusten.

– Jag var aldrig toppnöjd med honom under vägen, han hade inte rätt rytm någon gång. Jag vet inte om det var utrustningen eller om det var ytmaterialet på banan, men det är inga ursäkter ändå för hästen ska klara av det. Alla är besvikna just nu, men hästar är av kött och blod och sådant här händer tyvärr, sade Adielsson.

Svante Båth fick en liten tröst redan i nästa lopp, då Holdyourhorses fick besöka vinnarcirkeln efter en stark insats från dödspositionen. Efter en snabb öppning tog Misty Marke hand om ledningen, och fick favoriten Holdyourhorses med Anders Eriksson i sulkyn på utsidan. Eriksson förivrade sig inte efter den snabba öppningen, och kontrollerade varje meter av loppet innan han enkelt klev undan sista 150 meterna. Den fyraårige Scarlet Knight-sonen kunde lägga 40.000 kronor till kontot och vann på 1.14,2 över 2.140 meter.

Treasure Kronos tillbaka i vinnarcirkeln

Efter två raka galopper som hårt betrodd i tuffare sällskap, var förutsättningarna helt annorlunda denna gång för Jerry Riordans femåriga sto. Trots 40 meters tillägg i voltstart var Treasure Kronos snabbt ikapp fältet, och avancerade fram mot ledande My White Eagle efter ett långsamt första varv. Christoffer Eriksson körde resolut till ledningen och höll sedan ett betydligt högre tempo hela vägen in i mål. Raja Mirchi-dottern fick aldrig någon allvarlig utmanare och vann komfortabelt på topptiden 1.11,9 över 2.180 meter, tillika världsrekord. Det var Treasure Kronos första seger sedan december månad ifjol.

– När det gick så långsamt mitt i loppet, kunde vi köra fram utan att det kostade för mycket. Hon är riktigt bra och Jerry hade satt henne i fint skick till det här loppet, sade Christoffer Eriksson.

Odramatiskt blev det för talangen Disco Volante, som blivit allt mer stabil i Stefan Melanders regi. Fyraåringen öppnade snabbt från start och tog hand om ledningen före Global Trust. Väl i ledningen fick ”det flygande tefatet” – eller Disco Volante översatt till svenska – bestämma tempot och trots lite tryck i andra- och tredjespår från utmanande On the Line och Gravity Falls, höll hästen undan på ett bra sätt. Fastklistrad i rygg över mål, satt Global Trust, som passas nästa gång. Segertiden för Disco Volante blev 1.13,6 överDerbydistansen 2.640 meter.

– Han har känts lugn och fin när jag har fått köra honom, de har verkligen gjort ett kanonjobb hos Stefan för att få honom så lugn. Det var inte hur mycket kvar som helst i tanken i mål, men han gjorde det bra och borde gå framåt med loppet i kroppen. Han lägger mycket mark under sig och det känns som en riktigt bra häst, sade körande Ulf Ohlsson.

Balfour avslutade omgången med en oerhört stark prestation. Allt blev fel för Robert Berghs vackre fux, som missade starten helt och hamnade illa på det i tredjespår under loppets inledning. Moni to Spare var desto raskare från start och fick ledningen, och när Balfour avancerade fram utvändigt om ledaren efter den tuffa inledning för hästen, var det nog inte många som trodde på segerchans för Bergh. Sexåringen höll dock storstilat och segrade med en hals före snabbt avslutande Charrua Forlan. Farzad Boko fastnade med alla krafter kvar i rygg på vinnaren och passas till nästa gång.

– Vilket svettigt lopp han gör, han kämpade väldigt storstilat. Allt som kunde bli fel blev fel, men han var stark hela vägen, sade Robert Bergh.

Fakta

V86 Solvalla 9 augusti
Rätt rad: 1–2–5–7–7–13–6–3
Åtta rätt: 15.918 kr.
Sju rätt: 67 kr.
Sex rätt: Jackpot
Omsättning: 21.579.582 kr.

Expandera
Fokustema
ST:s budget 2020
Läs senare

Prispengarna sänks med 50 miljoner

Prispengarna nästa år minskas med 50 miljoner kronor. Knappt hälften av det tas i V75 och och den andra hälften är treåringslopp, V86-onsdagarna och uppfödarpremier.
– Det är såklart betydande sänkningar, men samtidigt ska man komma ihåg att vi under 2020 ändå kommer att ha de tredje högsta prispengarna som delats ut i Sverige, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.
Av
Lars G Dahlgren
Svensk Travsport tvingas spara 80 miljoner kronor nästa år, jämfört med kostnaderna 2019. Mest drabbas prispengarna. 
Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Svensk Travsport tvingas spara 80 miljoner kronor nästa år, jämfört med kostnaderna 2019. Mest drabbas prispengarna. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Totalt ska ST sänka kostnaderna med 80 miljoner kronor jämfört med 2019. Det är vad som behövs för att få själva driften, med ATG:s totoöverskott som den totalt dominerande intäktskällan, i balans. Det blir med den besparingen ändå ingen marginal för att beta av de 300 miljoner i underskott som byggts upp i ST:s balansräkning.

Fakta

Fakta prismedel 2020

Så här påverkar travsportens budget de aktiva:

Lördagar:
Minus 20 miljoner kronor


Förstapriser i gulddivisionen blir 150.000 kr (nu 200.000 kr), silverdivisionen 125.000 (150.000) och övriga divisioner 110.000 (125.000). I besparingen ingår även sex tävlingsdagar där ATG tidigare haft så kallat ”extra V75”.

Treåringsloppen:
Minus 15 miljoner kronor


Grundnivån för förstaprisen i alla treåringslopp sänks med 10.000 kronor. Förstaprisen i treåringsloppen på Solvalla blir lägst 60.000 kr (tidigare 70.000 kr), på Bergsåker, Jägersro och Åby 50.000 (60.000) och övriga banor 40.000 (50.000). Antalet treåringslopp ändras inte. Nerdragningen motsvarar ungefär tio procent av de prispengar som nu delas ut till treåringar.

Onsdagar:
Minus åtta miljoner kronor


I loppen ämnade för spelformen V86 blir förstapriset 60.000 kronor på alla banor. Tidigare har delar av dessa lopp körts med 70.000 kronor i förstapris.

Vardagstravet
Ingen förändring


Vardagstravet har samma prismedel som 2019 men det görs en omfördelning. Antalet lopp minskas med drygt 300, genom att långluncher och de kvällstävlingar som är ”andrabana” körs med åtta lopp istället för nio. Samtidigt ändras prisskalorna i lopp upp till 40.000 kr i förstapris med mer pengar till hästarna som placerar sig trea-sexa och mindre till placeringar sjua-åtta.

Breddloppen
Berörs inte

Uppfödarmedel:
Minus sju miljoner kronor


Som en följd av ovanstående förändringar minskar uppfödarmedlen med sju miljoner kronor.

Expandera

– Det är bara att konstatera att vi levt över våra tillgångar 2019. Med facit i hand skulle vi kanske gjort en del anpassningar redan inför detta året, men alla trodde spelmarknaden skulle expandera med licensssystemet som infördes i år. Det blev tvärtom, den svenska spelmarknaden har totalt minskat med 13 procent. ATG har varit framgångsrikt och tagit marknadsandelar, ökat omsättningen och förbättrat resultatet jämfört med ifjol, men det räcker inte. Det blir inte tillräcklig marginal över för den leverans till sporten som vi kalkylerade med och trodde på när vi gick in i det här året, säger Marjaana Alaviuhkola.

Alltså måste ST nu dra in på sportens kostnader, med 80 miljoner kronor.

Den största åtgärden görs i prispengarna. 50 miljoner kronor mindre ska betalas ut till hästägare och uppfödare jämfört med 2018 och 2019. Man kan vara snäll och säga att av de 180 miljoner kronor som blev förbättringar av prispengarna pokalåret 2018 tvingas man nu backa 50 miljoner. Man kan också vara elak och säga att utrymmet för att betala till sporten vad som utlovades i pokalåret egentligen aldrig funnits, aldrig har varit finansierat fullt ut av ATG:s utveckling.

Det strategiska vägvalet  i nerdragningen av medel till aktiva blev att behålla vardagstravets prismedel och kapa de 50 miljonerna ”i toppen”: V75, V86 och på treåringssatsningen på 50 miljoner som ingick i pokalårspaketet. Lördagarna tappar 20 miljoner, treåringarna 15 miljoner och onsdagarna (drabbar Solvalla hårdast och därefter Åby, Jägersro och Bergsåker) fråntas åtta miljoner.

En del hämtas hem genom det som kan kallas kalendereffekter. Nåra av de extra V75-omgångarna ska istället köras som V86 med lägre prispengar. En annan bit blir att Solvalla växlar det som de två senaste åren varit ”V64 tisdag” till en massa ”V65-fredagslunch” med lägre anslag till prispengar.

Inom det i totalsammanräkningen orörda vardagstravet sker ändå vissa förändringar; 300 sådana lopp (tre-fyra procent) tas bort och istället förstärks prispengarna i de lopp som blir kvar.

– Det blir bredare prisskalor i vardagstravet, med mer pengar än det är nu till placeringarna tre-sex, säger Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon.

trav, travsport, sulkysport, st, vd
ST:s verkställande direktör Maria Croon. Foto Svensk travsport

Resterande 30 miljoner i minskade kostnader tas till lika stora delar i den centrala administrationen och det som går till banorna. På ST minskas personalstyrkan med elva procent.

– Sju tjänster berörs och det kommer att bli fråga om uppsägningar. Utöver det struktureras det om, samordnas och effektiviseras. Alla avdelningar berörs. Vi drar också in en del projekt, som till exempel ”Vinnarcirkeln” på lördagarna, säger Maria Croon.

För banornas del sker indragningarna i det som funnits som möjligt att söka som hjälp till investeringar, till exempel till banbelysningar.

– En del av det som banor planerat att göra behöver skjutas på framtiden. Det blir en fråga om prioriteringar. Jag vill poängtera att vi inte rör det som går till banorna som TKE, alltså tävlingskostnadsersättningar, säger Marjaana Alaviuhkola.

ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Hon avslutar:

– I vårt strategiarbete Pegasus ligger fokus på bredd och ungdom de kommande åren. Därför har vi värnat om vardagstravet. Vi tycker att vi hittat en rimlig balans. Det är tuffa förändringar vi gör som innebär konsekvenser för alla inom sporten, såväl aktiva och hästägare som för banorna och Svensk Travsport centralt, säger Marjaana Alaviuhkola.

Fakta

Exempel på nya prisskalor

Prisskala 2019: 20.000-10.000-7.500-5.000-3.000-2.100-(2.100)-(2.100) kr + 500 kr till övriga.
Prisskala 2020: 20.000-10.000-7.500-6.000-5.000-4.000-(1.500)-(1.000) kr + 500 kr till övriga.

Prisskala 2019: 25.000-12.500-8.000-5.300-3.200-2.300-(2.300)-(2.300) kr + 500 kr till övriga.
Prisskala 2020: 25.000-12.500-8.500-6.500-5.500-4.500-(1.500)-(1.000) kr + 500 kr till övriga.

Prisskala 2019: 30.000-15.000-9.500-5.700-3.800-(2.700)-(2.700) kr + 500 kr till övriga.
Prisskala 2020: 30.000-15.000-10.000-6.800-5.900-(5.000)-(1.500) kr + 500 kr till övriga.

Prisskala 2019: 35.000-17.500-10.800-7.200-4.500-(3.200)-(3.200) kr + 500 kr till övriga.
Prisskala 2020: 35.000-17.500-11.000-7.500-6.400-(5.400)-(1.500) kr + 500 kr till övriga.

Prisskala 2019: 40.000-20.000-11.000-7.500-5.000-(3.500)-(3.500) kr+ 500 kr till övriga.
Prisskala 2020: 40.000-20.000-11.000-7.500-6.400-(5.400)-(1.500) kr+ 500 kr till övriga.

Källa till faktarutorna: travsport.se

 

Expandera

 

 

Fokustema
Greenshoe
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Smörgåsbordet är serverat!

Årets mest omskrivna treåring i USA, vindsnabbe Greenshoe, gör entré i aveln nästa år och gräddan av amerikanska toppmärrar har visat intresse för hans tjänster. Det ena toppstoet efter det andra radar upp sig och det är rena rama smörgåsbordet som serveras!
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe får fullbok nästa år och har en imponerande skara ston som ska besöka honom. Foto: Simon Hagen
Greenshoe får fullbok nästa år och har en imponerande skara ston som ska besöka honom. Foto: Simon Hagen

Det är ren njutning att läsa vilka ston som ska göra ett besök hos Father Patrick-sonen. En av dem är Propulsions mor, Hambletonian Oaks-segrarinnan Danae, men också två andra Oaks-ettor; All the Time och Ariana G – den senare också världsrekordhållare.

Fakta

Greenshoe

hingst 3 år e. Father Patrick-Designed to Be e. Donato Hanover
Rekord: 1.08,2*
Prissumma: 1.387.376 dollar
Resultat: 17 st: 12-3-0
Tränare: Marcus Melander
Körsven: Brian Sears
Ägare: Courant Inc, Hasse Backe, Lars Granqvist och Morten Langli
Uppfödare: Al Libfeld & Marvin Katz, Kanada.

Expandera

Cedar Dove vann inte Hambletonian Oaks, men det gjorde hennes dotter When Dovescry i år. Även Hambletonian-vinnaren Perfect Spirits mor Good Common Cents är bokad till Greenshoe.

Greenshoe kan också glädja sig åt några nya ston i aveln. Flerfaldiga världsrekordhållaren Hannelore Hanover (även hennes mor High Sobriety) samt Per Engblom-tränade Asiago och Starita.

Hanover Shoe Farms kan berätta att Greenshoe är fullbokad för 2020.

– Jag ser verkligen fram emot 2022 när vi säljer de första avkommorna till Greenshoe. Om hans föl ser ut som honom, har hans gångart och intelligens kommer de att skriva om historien. Varje dag jag är runt Greenshoe beundrar jag honom mer och mer, säger Hanover Shoe Farms vd, Dr. Bridgette Jablonsky.

Fakta

Ett axplock av Greenshoes ston 2020

 • All the Time (e. Muscle Hill-Cantab It All), 1.09,7/$1.026.356
  – äldsta avkomman född ifjol.
 • Ariana G (e. Muscle Hill-Cantab It All), 1.08,6*/$2.600.995
  – ingen registrerad avkomma.
 • Asiago (e. Muscle Hill-Platinum T), 1.08,9*/$424.454
  – ny i aveln.
 • Behindclosedoors (e. Andover Hall-Margarita Nights), 1.10,5*/$589.226
  – mor till tvååriga Sister Sledge, 1.09,8/$601.891.
 • Cedar Dove (e. Andover Hall-Pine For Her), 1.10,0*/$1.185.081
  – mor till When Dovescry, 1.08,5*/$992.477.
 • Columbia (e. Muscle Massive-Hemi Blue Chip), 1.14,6/$1.600
  – ny i aveln. Halvsyster med Hambletonian-vinnaren Atlanta, 1.07,9*/$2.042.868.
 • Cry’s Dream (e. Taurus Dream-Crysta’s Image), 1.10,5/$1.007.802
  – mor till Classic Connection, 1.10,9am*/€297.420, och City Guide, 1.13,3l/€144.230.
 • Danae (e. Andover Hall-Deanella Hanvoer), 1.11,1*/$531.001
  – mor till Propulsion, 1.08,1*/30.993.693 kr, Dream Together, 1.09,3*/$893.046, D’Orsay, 1.09,5*/$450.643.
 • Emmylou Who (e. Ken Warkentin-Emerald Seelster), 1.10,1/$660.354
  – mor till Emoticon Hanover, 1.08,6*/2.044.663, Sir John F, 1.10,3*/$307.204.
 • Good Common Cents (e. Kadabra-Good As Your Word), 1.12,2/$173.976.
  – mor till Perfect Spirit, 1.09,2*/9.998.579 kr, Goosebump Hanover, 1.11,1/$256.520.
 • Hannelore Hanover (e. Swan For All-High Sobriety), 1.08,0*/$3.303.962
  – ny i aveln.
 • High Sobriety (e. Dream Vacation-Absolute Martini), 1.12,4/$24.710
  – mor till Hannelore Hanover, 1.08,0*/$3.303.962.
 • Passageway (e. Angus Hall-Glide Path), 1.14,1/$5.860
  – mor till Don’t Let’Em, 1.08,6*/$585.626, Zack’s Zoomer, 1.10,5ak/2.783.760 kr.
 • Primary Target (e. Muscle Hill-Southwind Serena), ostartad
  – ny i aveln. Helsyster till Mission Brief, 1.08,6*/$1.657.399, och Tactical Landing, 1.08,6*/$812.300.
 • Secret Passion (e. Yankee Glide-Secret Magic), 1.14,9/$700
  – ingen registrerad avkomma.
 • Starita (e. Trixton-Morningstar), 1.09,1/$307.696
  – ny i aveln.
 • Winbak Blondie (e. Muscles Yankee-Yankee Blondie), 1.13,2*/$16.545
  – mor till Hey Blondie, 1.09,2/$468.080.
 • Window Willow (e. Tagliabue-Crystal Vic), 1.18,0/$1.899
  – mor till Crystal Fashion, 1.08,2/$1.818.059.
Expandera

Sulkysport har tidigare berättat om att syndikeringspriset var 14,4 miljoner dollar och att prislappen för hans tjänster på Hanover Shoe Farms sattes till 25.000 dollar vid levande föl säsongen 2020.

Greenshoes majoritetsägare Anders ”Courant” Ström har också bestämt vilka ston han ska skicka till sin Father Patrick-sonen:

 • Ask For You (e. Love You-Intrgue), 1.10,5*/€173.564
 • Pasithea Face (e. Muscle Hill-Jovelinotte), 1.08,9*/5.034.507 kr
 • Princess Face (e. Muscle Hill-Hepburn Broline), 1.11,1ak*/4.642.084 kr
 • Nalda Nof (e. Supergill-Africa Nera), 1.10,6/3.676.609 kr
 • She Love’s You (e. Love You-S.J.’s Shad Roe), 1.10,4*/3.576.660 kr
Fokustema
Stroy Inc.
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Rysk storhästägare till Bergh

Ryska storhästägaren Stroy Inc. flyttar flerar av sina hästar från Dennis Palmqvist till Åbytränaren Robert Bergh.
Av
Claes Freidenvall
Robert Bergh har fått flera intressanta nyförvärv till sitt stall från ryska storhästägarna Stroy Inc. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh har fått flera intressanta nyförvärv till sitt stall från ryska storhästägarna Stroy Inc. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag hade aldrig träffat Nataliya Stroy tidigare förrän vid hade ett möte och det känns spännande att få in de här hästarna. Om allt fungerar kommer de vara på plats hos mig nästa vecka, säger Robert Bergh.

Southwind Queen med Rebecca Dahlén. Foto Hanold/ALN

Mest namnkunnig av Robert Berghs nyförvärv är USA-födda Southwind Queen, som vunnit 23 av 32 starter.

– Sedan kommer finskfödde Savate nästa vecka från USA och som har gjort två starter för Julie Miller, fortsätter Bergh.

Stroy Inc. äger inte bara hästar i Sverige utan också i USA. Det ryska stallet har ägt flera topphästar i Nordamerika och mest känd är Hambletonian-tvåan Met’s Hall (e. Cantab Hall), 1.08,7/$1.349.176 och Milligan’s School (e. Yankee Glide), 1.09,9ak/10.984.978 kr. Nämnas kan också Seviyorum (e. Donato Hanover), 1.09,2/$501.372.

Robert Berghs nyförvärv från Stroy Inc:

 • Gosa (sto 1 e. Ken Warkentin-Jagmi)
 • Del Piero C.H. (hingst 2 e. Djali Boko-Purple Zet)
 • Down Under (hingst 1 e. Readly Express-Hot Pants)
 • Pele C.H. (hingst 2 e. Pine Chip-Pretoria As), ostartad
 • Savata (hingst 3 e. Ready Cash-Emma Rose), 1.14,2/$3.000
 • Southwind Queen (sto 3 e. Muscle Hill-Sensual Hall), 1.12,1ak/318.867 kr

”Vi är glada för att hon vill satsa”