Fokustema
Solvalla
Läs senare

Hevin Boko på väg mot kulltoppen

Systern till tidigare Derbysto-vinnaren Evin Boko, fortsatte att övertyga med en säker seger från dödens. Dagens stora snackis var Coin Perdu, som åkte på karriärens första förlust.
Av
Jesper Kask
Upplåst för dig som är prenumerant
Hevin Boko fortsätter att övertyga för Johnny Takter och Timo Nurmos. Foto Tommy Andersson/ALN
Hevin Boko fortsätter att övertyga för Johnny Takter och Timo Nurmos. Foto Tommy Andersson/ALN

2015 var året då Timo Nurmos-tränade Evin Boko kammade hem två miljoner kronor som vinnare av Derbystoet. Även om systern Hevin Boko har en bit kvar till sin storasyster meriter, är det ingen omöjlighet att vi får se treåringen bland kulltoppen framöver. Efter att ha spenderat det första varvet i andra par utvändigt, valde körande Johnny Takter att köra fram utvändigt om ledande Kashmary Night, som fått bestämma i lugna 1.16,9 under de första 1.000 meterna. Trots ett slutvarv som förstahäst i andraspår, var Going Kronos-dottern stark nog att både plocka ned ledaren, och hålla undan före gott spurtande Maharani de Baroda.

Fakta

HEVIN BOKO

3 år sto e. Going Kronos / Welat Boko

8 starter: 3–2–1  

210.000 kr.  / 1.14,0am

Ägare: Bekir Kesen Kapitalförv. & Rest. AB (leasingtagare)

Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna

Tränare: Timo Nurmos

Expandera

– Hon har gått framåt väldigt mycket sista månaden när jag har kört henne. Senast var jag jättenöjd med hennes slutvarv och det är en stark häst med bra inställning. Loppet blev lite långsamt kört, och jag ville inte förlora på det sättet, så jag körde fram och det gick ju bra, sa Johnny Takter.

Jämförelsen mellan systrarna var svår att göra för Takter, som kört båda hästarna tidigare.

– Hevin Boko är lite finare i travet, men båda är starka och rejäla ston. De verkar ha fina fysiska gener.

Första segern för Goop

Zahara Goj hade perfekta förutsättningar, med kort distans och innerspår, och gjorde ingen som trodde på henne besviken. Efter att ha tagit ledningen utan bekymmer blev loppet väldigt odramatiskt. Hästen kunde sedan sticka undan i en snabb avslutning – 1.09,9 klockades de sista 500 meterna till – efter att ha varvat på för klassen långsamma 1.13,5. 80.000 kronor fick stoet för besväret och tog sin första seger för Björn Goop, i den femte starten för sin nye tränare.

Captain Knas galopperade oväntat på Solvalla för en vecka sedan, ett lopp som vanns utav talangfulle Very Kronos, och slapp Båths treåring denna gång. Trots en tung resa utvändigt om ledande Vincent Chase, lyckades Dream Vacation-sonen kriga ned ledaren över upploppet och tog karriärens andra seger i det femte försöket. Segertiden landade på 1.14,9 full väg.

Snöplig galopp bröt Coin Perdus segerrad

Nio raka segrar skulle bli tio under kvällen för Coin Perdu, men den treåriga kullens konung  åkte istället överraskande på karriärens första förlust. Den Svante Båth-tränade stjärnan fick en tung inledning de första 700 meterna i tredjespår innan han släpptes till ledningen. Robert Bergh avancerade snabbt fram till dödens med Tasteofchocolatier, medan den tunga favoriten fick dämpa tempot i front. Ut på sista bortre långsidan fick Erik Adielsson väcka upp S.J.’s Caviar-sonen en aning och in på upploppet såg ekipaget ut att ha loppet under full kontroll. Med 100 meter kvar till mål rullade dock hästen över i galopp, till synes när loppet var avgjort och klart. Vann gjorde istället Jorma Kontio och storskrällen Free to Party (e. Adrian Chip), som bidat sin tid i kön innan han avslutade vasst över upploppet.

Han hade inte rätt rytm någon gång

Erik Adielsson var märkbart besviken efter den snöpliga förlusten.

– Jag var aldrig toppnöjd med honom under vägen, han hade inte rätt rytm någon gång. Jag vet inte om det var utrustningen eller om det var ytmaterialet på banan, men det är inga ursäkter ändå för hästen ska klara av det. Alla är besvikna just nu, men hästar är av kött och blod och sådant här händer tyvärr, sade Adielsson.

Svante Båth fick en liten tröst redan i nästa lopp, då Holdyourhorses fick besöka vinnarcirkeln efter en stark insats från dödspositionen. Efter en snabb öppning tog Misty Marke hand om ledningen, och fick favoriten Holdyourhorses med Anders Eriksson i sulkyn på utsidan. Eriksson förivrade sig inte efter den snabba öppningen, och kontrollerade varje meter av loppet innan han enkelt klev undan sista 150 meterna. Den fyraårige Scarlet Knight-sonen kunde lägga 40.000 kronor till kontot och vann på 1.14,2 över 2.140 meter.

Treasure Kronos tillbaka i vinnarcirkeln

Efter två raka galopper som hårt betrodd i tuffare sällskap, var förutsättningarna helt annorlunda denna gång för Jerry Riordans femåriga sto. Trots 40 meters tillägg i voltstart var Treasure Kronos snabbt ikapp fältet, och avancerade fram mot ledande My White Eagle efter ett långsamt första varv. Christoffer Eriksson körde resolut till ledningen och höll sedan ett betydligt högre tempo hela vägen in i mål. Raja Mirchi-dottern fick aldrig någon allvarlig utmanare och vann komfortabelt på topptiden 1.11,9 över 2.180 meter, tillika världsrekord. Det var Treasure Kronos första seger sedan december månad ifjol.

– När det gick så långsamt mitt i loppet, kunde vi köra fram utan att det kostade för mycket. Hon är riktigt bra och Jerry hade satt henne i fint skick till det här loppet, sade Christoffer Eriksson.

Odramatiskt blev det för talangen Disco Volante, som blivit allt mer stabil i Stefan Melanders regi. Fyraåringen öppnade snabbt från start och tog hand om ledningen före Global Trust. Väl i ledningen fick ”det flygande tefatet” – eller Disco Volante översatt till svenska – bestämma tempot och trots lite tryck i andra- och tredjespår från utmanande On the Line och Gravity Falls, höll hästen undan på ett bra sätt. Fastklistrad i rygg över mål, satt Global Trust, som passas nästa gång. Segertiden för Disco Volante blev 1.13,6 överDerbydistansen 2.640 meter.

– Han har känts lugn och fin när jag har fått köra honom, de har verkligen gjort ett kanonjobb hos Stefan för att få honom så lugn. Det var inte hur mycket kvar som helst i tanken i mål, men han gjorde det bra och borde gå framåt med loppet i kroppen. Han lägger mycket mark under sig och det känns som en riktigt bra häst, sade körande Ulf Ohlsson.

Balfour avslutade omgången med en oerhört stark prestation. Allt blev fel för Robert Berghs vackre fux, som missade starten helt och hamnade illa på det i tredjespår under loppets inledning. Moni to Spare var desto raskare från start och fick ledningen, och när Balfour avancerade fram utvändigt om ledaren efter den tuffa inledning för hästen, var det nog inte många som trodde på segerchans för Bergh. Sexåringen höll dock storstilat och segrade med en hals före snabbt avslutande Charrua Forlan. Farzad Boko fastnade med alla krafter kvar i rygg på vinnaren och passas till nästa gång.

– Vilket svettigt lopp han gör, han kämpade väldigt storstilat. Allt som kunde bli fel blev fel, men han var stark hela vägen, sade Robert Bergh.

Fakta

V86 Solvalla 9 augusti
Rätt rad: 1–2–5–7–7–13–6–3
Åtta rätt: 15.918 kr.
Sju rätt: 67 kr.
Sex rätt: Jackpot
Omsättning: 21.579.582 kr.

Expandera
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fullt fokus på fyraåringar

Dagens morgonsvep handlar bland annat om fyraåringsstjärnor i såväl Sverige som Italien, men bland annat mycket berörs även att en svensk guldhäst ska pröva lyckan i Frankrike.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström är ett av de deltagande ekipagen i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1Hur ska man göra för att slåss om en tätplacering i nästa års Elitlopp på Solvalla? Jo, vinna fyraåringsloppet Prix Readly Express på Solvalla med 400.000 kronor till vinnaren. I år är det dags för årets upplaga – den tredje i ordningen – och resultaten i Elitloppet drygt elva månader senare har varit minst sagt starkt när det gäller vinnarna i Prix Readly Express.

  • 2019: Svante Båth-tränade Attraversiamo (e. Kiss Francais) vann Prix Readly Express på svenska rekordet 1.10,5a/2.140 meter, fortsatte med att vinna Svenskt Travderby i september – och sluta tvåa i Elitloppet bakom Cokstile 2020!
  • 2020: Daniel Redén-tränade Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) spetsvann lekande lätt Prix Readly Express på 1.11,8. han vann Sprintermästaren och slutade tvåa i Svenskt Travderby – innan han för några veckor sedan slog till med seger i Elitloppet 2021!

Vem av kvällens tolv deltagare är mogna att göra samma resa som Attraversiamo eller Don Fanucci Zet? Mest meriterade inför årets Prix Readly Express är fjolårets Breeders Crown-vinnare Mister Hercules (e. Trixton), Kriterietvåan San Moteur (e. Panne de Moteur) och Breeders Course-vinnaren Hell Bent For Am (e. Muscle Hill).

***

2 Efter tio år som lärling hos Björn Goop väljer nu 28-årige Anton Sverre att ta ut proffslicens, skriver Travronden. Sverre tar ut licens redan om två veckor så från och med 1 juli kan han titulera sig proffstränare.
– Jag blir proffstränare på Färjestad och ska hålla till på Peter Cederins gård, två och en halv mil utanför Karlstad. Det här är en familjesatsning och jag gör det tillsammans med min sambo. Svärfar kommer vara ett viktigt bollplank för mig, säger Sverre till Travronden och när han säger svärfar så syftar han på Peter Cederin vars dotter Helena alltså är sambo med Anton Sverre.

I inledningsskedet beräknar han att ha sju-åtta hästar på sin träningslista.

***

3 Solvalla (första start 18.30) bjuder på fina onsdagstävlingar även vid sidan om huvudnumret Prix Readly Express. Första Jubileumstestet för femåringar ser bland annat Reijo Liljendahls högkapable italienare Admiral As (e. Ready Cash) och Svante Båths fyrfaldige miljonär Global Adventure (e. S.J.’s Caviar).

Admiral As ska starta i onsdagens femåringslopp på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svenskfödda duon Ambrosius (e. Uncle Lasse) och Indigo Sisu (e. Chocolatier) ställs mot fyra italienare och två jänkare i ett uttagningslopp till korta varianten av Breeders Course med final på Jägersro under Åbergskvällen i slutet av juli.
Vid sidan om Solvalla blir det även breddlopp på Hagmyren (första start 17.45) på onsdagskvällen.

Startlistorna till dagens tävlingar finner du här.

Och du förresten! Förra veckan var det stor V86-succé för Sulkysport. Full pott med åtta rätt och över 53.000 kronor i utdelning för systemförslaget till Vaggeryds tävlingar. Idag vid lunchtid kommer Emil Persson med sina drag, avslag och spikar till kvällens omgång på Solvalla.
Sulkysports andelssystem hos Vinna Tillsammans gav 2.127 kronor tillbaka på satsade 110 kronor.

Här går det att köpa andelar till kvällens V86-omgång!

***

4 Alessandro Gocciadoro är ständigt i farten och aktuell både på svensk mark och hemma i Italien. På Solvalla luftar han Cash Maker (e. Donato Hanover) respektive Zap di Girifalco (e. Dream Vacation) och på Capannelle-banan i Rom dyker fyraåringsstjärnan Bengurion Jet upp.

Maharajah-sonen övertygade stort då han vann Fyraåringseliten i Köpenhamn under Lunden-banans Copenhagen Cup-dag och ska nu genrepa inför Grupp I-loppet Gran Premio Tino Triossi (€154.000) som likaså avgörs i Rom den 29 juni.

Motståndarna är blott fem till antalet, men innehåller såväl  Bleff Dipa (e. Mister J.P.) som vann fjolårets Derby del Trotto (€847.000) som Bristol Cr (e. Owen Cr) som vann Gran Premio Mipaaf (€407.000) som tvååring.

Startlista
2.100 meter autostart

  1. Bleff Dipa – Roberto Vecchione
  2. Black Beauty Key – Vincenzo Luongo
  3. Bengurion Jet – Alessandro Gocciadoro
  4. Bristol Cr – Gaetano di Nardo
  5. Bonjovi Mmg – Dario Battistini
  6. Birba Caf – Enrico Bellei

***

5

Vagabond Bi och David Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett av fjolårets stora utropstecken Vagabond Bi (e. Varenne) har haft svårt att återfinna fjolårsformen. Nu görs en satsning söderut med hopp om att hästen ska passa väl in i franska lopp istället för att behöva tävla mot elitskiktet här hemma i Sverige.
– Det är struligt att som amatör stå som tränare på hästen i Frankrike när det är snabba ryck så nu tar vi hjälp av Fredrik Wallin som hjälper mig med allt där nere. Resan startar på fredag och vi siktar mot ett lopp i Caen på tisdag, säger David Persson.

Då handlar det om Prix de Corneville (€31.000) över 2.200 meter autostart för sju, åtta- och nioåriga hästar som högst tjänat 185.000 euro.

***

6 Det blev 8.000 norska kronor i böter för Ole Johan Östre efter söndagens uppmärksammade händelse på Bjerke där han efter galopp körde ikapp fältet och ”punktmarkerade” en konkurrent under 400 meter som därmed stod utan chans att attackera.

Det var Joakim Rasmussen och Hat Trick som Östre och hans Almond Paste slogs om samma spår med, men domarna ansåg tydligt att Rasmussen hade rätt till spåret. Östre tilldelades 3.000 norska kronor i böter för snäv körning och ytterligare 5.000 norska kronor i böter för osportsligt uppträdande.
– När en häst galopperar ska kusken ta hästen utåt i banan och bort från fältet så fort det är möjligt, men Östre väljer att inte göra det. Istället kör han upp till Rasmussen och lägger sig på utsidan. Det är vad vi menar är osportsligt upptränade, säger Bjerkes huvuddomare Morten Arnesen till TGN.no.

***

7 Gott om svenskintresse är det ont om i Frankrike denna onsdag. Såväl tävlingarna i Chartres som Vichy har premiumstatus och sänds i den franska trav- och galoppkanalen Equidia, men den enda svensktränade hästen som syns i listorna är Ron Kuipers Gentile Hollandia (e. Niky) som dyker upp i Prix France Adot 28 (€19.000) för femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Nuncio-son vann på 1.14-tid

Två blågula tränarsegrar på Pocono Downs – Jonas Czernyson och Anette Lorentzon – medan Nuncio-sonen Joygo vann ett kval i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Nuncio med sin skötare Catarina Lundström. Foto Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Storstjärnan Nuncio har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och Anders ”Courant” Ströms uppfödning Joygo (e. Nuncio-Eleventeen) har redan vunnit en division i Kentucky Proud Series ($($7.000) på fair stakes-banan Lebanon Raceway.

Joygo när han såldes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Igår kvalade han på Meadows och även om han inte var lika överlägsen som i första framträdandet – vann med 17 längder – så utklassade han sina motståndare med 10,5 längder för sin tränare Roger Hammer på 1.14,6/1.609 meter.

Ifjol såldes Joygo för 12.000 dollar i Harrisburg. Modern Elventeen, 1.11,1/$16.180, har sin första avkomma i Joygo. Själv ingår modern i samma syskonskara som Swinging Royalty ($255.880), Cash Hit ($130.172) och Light’s Down Low ($100.857).

Avlade maiden

Scott Zeron guidade Goodgollymissmolly (e. Love You-Duolotta) till seger från spets med en längd och det treåriga stoet kom hem på 1.11,6/1.609 meter. Tränaren Jonas Czernyson deläger och förstapriset uppgick till 5.850 dollar.

Jonas Czernyson. Foto: Lina Alm

Det var stoets första seger och tidigare hade hon en tredjeplats som bäst på sex starter och 3.004 intjänade dollar. Goodgollymissmolly köptes för 20.000 dollar som ettåring i Harrisburg och hon är undan Duolotta (e. Muscles Yankee), 1.14,1/$9.059, vilken tidigare lämnat Lotto Winner (e. Credit Winner), 1.12,0/$166.461.

Duolotta ingår i sin tur i samma syskonskara som Valvec ($665.181), Twocarlane ($431.445) och Pinetucky ($192.560).

Tredje raka segern

Tidigare under dagen segrade Anette Lorentzon-tränade Kiss An Angel (e. Father Patrick-Falling For Flori) och Matt Kakaley från spets och det treåriga stoet försvann ifrån sina konkurrenter med drygt tre längder över upploppet på 1.12,2. Precis som Goodgollymissmolly erhöll Kiss An Angels ägare 5.850 dollar för segern.

Stoet, som räknade in tredje raka triumfen, delägs av ACL Stuteri, Anette Lorentzon och bland uppfödarna finns Perry Söderberg. Ostartade modern Falling For Flori (e. Credit Winner) har sin första avkomma i Kiss An Angel.

Mormor Muchess (e. Yankee Glide), 1.13,1/$20.756, har sin främsta företrädare i tidigare Staffan Lind-tränade Captain Morgan (e. Cantab Hall), 1.09,6/$89.958. Muchness är i sin tur helsyster med toppstoet Falls For You, 1.09,7/$1.326.357. Hon vann Goldsmith Maid (C$410.000), Armbro Flight Stakes (C$361.225) och Kentucky Futurity Filly.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Efterlängtad årsdebut

Efter sju månaders tävlingsuppehåll är det dags för fjolårets Kriterietvåa San Moteur att äntra tävlingsbanan på nytt.
– Hästen har gått otroligt många träningsjobb, men det är främst mot höstsäsongen som blickar, säger delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
San Moteur och Björn Goop ska starta i Prix Readly Express. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den nu fyraårige hingsten kom till Kriteriefinalen med fem raka segrar och var obesegrad inför det största treåringsslaget. Då fick han ge vika mot Brambling (e. Bold Eagle) trots en töpprestätion och efter galoppmisslyckandet i Breeders Crown-finalen i november har det varit förhållandevis tyst kring San Moteur.
– Men det har hela tiden varit planen att vänta tills mitten eller slutet av juni. Den här tiden har i princip flutit på helt utan uppehåll för hans del. Ja, några pass har fått ställas in när det varit för dåliga banor, men totalt sett har det flutit på väldigt bra och hästen är verkligen rejält grundtränad, säger Håkan Arvidsson och fortsätter:
– Sedan vet jag inte om vi har gjort rätt eller fel, men tanken har hela tiden varit att välja bort våren och sikta på att ha honom på topp till hösten. Säsongen är lång och jag tror inte man kan vara med och slåss hela året.

”Grovnat i”

Ja, att säsongen här hemma i Sverige är lång råder ingen tvekan om. Bara under höstsäsongen – den period då San Moteur är tänkt att vara som bäst – finns det såväl Svenskt Travderby som Grand Prix de l’U.E.T. och Breeders Crown att gå för.
– Hästen har faktiskt inte gått några sulkyjobb alls utan bara körts i långvagn, men han har fått sträcka ut i lite snabbare speeder. San Moteur är givetvis i behov av lopp, men han är otroligt mycket tränad och väl förberedd inför säsongen. Jag är inte dumare än att jag förstår att det blir tufft att vinna direkt, flera av konkurrenterna har ju varit igång en period och gjort två, tre eller fyra starter.

Är hästen sig lik rent fysiskt?
– Ja, det får jag säga. Eller… det där är svårt för jobbar man nära hästarna dagligen tänker man inte på det på samma sätt som de som kommer utifrån och ser hästen för första gången efter en vinter. Jag vill tro att han växt tre-fyra centimeter på höjden och så uppfattar jag det som att han grovnat i och fått lite mer bakkärra. Det känns även som han blivit mer explosiv.

Betäckt med Elitloppsvinnaren

I årsdebuten kommer San Moteur komma ut med vad som såhär långt varit hans optimala balans och utrustning.
– Det finns bakhov så det räcker till för barfotakörning och så blir det tävlings-pg fram. Det finns ingen anledning att börja året på en balans som han kanske är en sekund sämre på.

Vad som är viktigast med starten i Prix Readly Express är klart och tydligt.
– Jag vill gärna att vi lämnar Solvalla med ett besked att vinterträningen fallit väl ut. Sedan är inte själva resultatet det allra viktigaste.

Rörande kommande syskon finns både en positiv och negativ nyhet att rapporter från Arvidsson.
– San Moteurs mamma Aung San Suu Kyi kastade tyvärr i år efter Who’s Who. Det var väldigt tråkigt givetvis. Nu är hon ombetäckt med Don Fanucci Zet; det känns väldigt spännande, avslutar Håkan Arvidsson.