Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

V86: ”Ledning från start till mål!”

När Nicklas Pettersson i mars köpte Caipirinha Razz var han spänd av förväntan inför första körturen.
– Men när jag satt där bakom ångrade jag mig. Hon var tunn, karpryggig och lite obehaglig att köra. Som tur är har det ordnat till sig, säger Pettersson som har en av kvällens intressantaste hästar på V86-spelet.
Av
Ola Lernå
Caipirinha Razz startar på V86 ikväll. Foto Hanold/ALN
Caipirinha Razz startar på V86 ikväll. Foto Hanold/ALN

Trots att det är tävlingar på hemmaplan Solvalla så sitter han i bilen upp till Bergsåker. Det är nämligen där finalen i Norrlands Elitserie (150.000 kronor) avgörs.
– Hon har kvalat in till finalen och uppgiften ser intressant ut, så det kändes självklart att prova, säger Nicklas.
Som alltjämt är mest känd som skötaren till en viss From Above när denne vann Kriteriet, Derbyt och Elitloppet för Stefan Hultman. Det står B-tränare i programmet, men Nicklas har sju hästar på träningslistan och jobbar heltid med det här.
– Det nya licenssystemet vid årsskiftet ger ju mig möjlighet att ha ytterligare någon häst i träning. Egentligen borde jag väl byta ut någon av de jag har, men vi gillar verkligen våra hästar och det är svårt att skiljas från dem.

”Ångrade mig”

Caipirinha Razz hittade han hos uppfödaren och tidigare tränaren Ronny Gustafsson.
– Jag tyckte att hon visat fin fart – var efter From Above – och Ronny ville inte fortsätta. Men efter köpet så körde jag henne för första gången och då ångrade jag mig som sagt.
Nicklas har kämpat på och sakta har det släppt för Caipirinha Razz.
– Senast var Kaj lite kritisk mot aktionen i vinnarcirkeln, men jag tyckte att hon såg bättre ut än någon gång tidigare. Inför den starten provade jag att bara skritta henne i tryckvagn, så har jag gjort även inför denna. Hon har förstås sprungit i hagen, men inte travat för vagn mellan starterna.
Några ändringar ikväll?
– Senast lade vi på skor runt om och körde med brodd bak. Jag har inte planerat någon ändring ikväll. Det är lite täta starter, vilket kan oroa eftersom hon haft lite aktionsproblem, men det känns okej.
Drömupplägget?
– Ledning från start till mål! Jag har dock lärt mig att trav sällan är så enkelt. Jag har i alla fall en bra känsla inför kvällen. Det här blir förmodligen sista starten för året, jag ska fixa till henne lite sedan och träna på inför nästa säsong. Då tror jag det kan bli riktigt roligt, säger Nicklas Pettersson.

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Dött på Bergsåker – kaos på Solvalla

Det blev dött lopp i finalen i Norrlands Tvååringsserie på Bergsåker. Axel Ruda blev på mållinjen upphunnen av Hector Sisu.
Av
Lars G Dahlgren
Det blev dött lopp i finalen i Norrlands Tvååringsserie på Bergsåker. Axel Ruda blev på mållinjen upphunnen av Hector Sisu.  Foto Ellinor Kempe
Det blev dött lopp i finalen i Norrlands Tvååringsserie på Bergsåker. Axel Ruda blev på mållinjen upphunnen av Hector Sisu. Foto Ellinor Kempe

Pär Ländin har fött upp, äger och tränar Axel Ruda medan Hector Sisu finns i Petri Salmelas stall.

Fakta

Axel Ruda

hingst två år e. Formula One – Michele Ruda e. Scarlet Knight
8 st: 3–1–1
Rekord: 1.18,5k* – 1.15,7am*
Insprunget: 212.800 kr
Uppfödare och ägare: Pär Ländin, Alnö
Tränare: Pär Ländin, Bergsåker
Körsven: Magnus A Djuse, Östersund
Skötare: Leif Åkerstedt

Expandera

– Axel Ruda gjorde ett kanonlopp. Det blev en hård inledning och han höll väldigt bra. Jag tyckte vi åkte dit på mållinjen, men samtidigt sa Ulf Eriksson att jag vann, sade Axel Rudas kusk Magnus A Djuse.

Fakta

Hector Sisu

valack två år e. Zola Boko – Donatomesswithme e. Donato Hanover
5 st: 1–2–1
Rekord: 1.19,6k – 1.15,7am*
Insprunget: 174.400 kr
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna
Ägare: Handelsstallet I Norr HB, Piteå
Tränare: Petri Salmela, Boden
Körsven: Ulf Eriksson, Bollnäs
Skötare: Suvi Heikkinen

Expandera

– Hector Sisu har blivit bättre och bättre och att det var 2.140 meter idag var till hans fördel, sade Petri Salmela.

Nu fick de två tvååringarna 112.500 kronor vardera i segerpremie. Axel Ruda tog sin tredje seger medan det för Hector Sisus del var hans första.

Startkaos på Solvalla

Samtidigt som Bergsåkers måldomare fingranskade målfotot från tvååringsloppet utbröt startkaos på Solvalla. Startbilen kunde inte användas i den andra V86-avdelningen eftersom bilen fick problem med fästet i kurvan belägen mot Hästsportens hus.

Hästarna befann sig på banan i över 20 minuter innan loppet kom iväg, två ströks under denna väntan. Man kan lugnt säga att det som utspelade sig blev ett påfrestande inslag av hasard för de som noga analyserat hästarnas vinstchanser innan de bidrog till de hela 42 miljoner kronor som jackpotomsättningen på V86 blev. Två lopp i den stora spelformen kom att köras precis samtidigt. Bergsåker höll på att avverka sitt långlopp, som Krister Jakobsson-tränade I’ll Fixit (e. Orlando Vici – Justfixit) vann för Mats E Djuse på 1.15,5a/2.640, medan de rutinerade kuskarna på Solvalla fick tillämpa linjestart.

Juhani Partanen-tränade Pastorns Lady (e. Pastor Stephen – Liliana Iron) klarade den psykiska prövningen att vänta länge på att loppet skulle gå och vann från ledningen på 1.14,0/1.640 för Torbjörn Jansson, hästens sjunde seger i 14:e starten.

I Solvallas första V86-avdelning kom fältet iväg efter en omstart orsakad av krängande bil. Där vann Hawk Cliff (e. Orlando Vici – Go Topless) vilken verkar gå mot en ny stark rikstotovinter. Han kan i silverdivisionen skörda 300.000 kronor till innan han tar steget upp i guld. De nya ägarna, R S Möbler och Hamman AB, som köpt hästen från framlidne Bernhard Fischbeins Stall Tre Ess, fick se Timo Nurmos-tränade Hawk Cliff vinna från dödens för Örjan Kihlström på 1.15,7a/2.140.

Femårige Rocky Tilly (e. Ready Cash – Harmony Tilly) är en skön häst hos Jörgen Westholm. Fjärde segern på de fem senaste starterna togs snyggt hem via tredjespår utan rygg runt slutkurvan på 1.16,6a/2.140. Ida Riesterer körde.

Jorma Kontio närmar sig stadigt milstolpen 11.000 segrar. Det är nio kvar nu, sedan finske Silvester (e. Le Monteil – Kiss Me Pilot), tränad av Jari Lindeman, haft överlägset bäst fart under hovarna över upploppet, fram till segertiden 1.16,2a/2.140.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
4–4–2/5–14–2–7–5–12
Utdelning:
Åtta rätt: 531.785 kr
Sju rätt: 2.395 kr
Sex rätt: 182 kr
Omsättning: 42.209.888 kr

Expandera

Art Kjarvald (e. Mörtvedt Jerkeld – Alm Tana) redde på Bergsåker ut att vinna dubbelcupens försök, från ledningen, på 1.22,6a/1.640, turligt dock. Myr Faksen hade kopplat greppet på upploppet efter att ha kommit loss från rygg ledaren när han galopperade.

– Myr Faksen var förbi och i det läget körde jag för att bli tvåa, för Art Kjarvald kan också galoppera om man släpper av honom, sade körande Oskar Kylin Blom.

Bergsåkers snabblopp gick till Håkan Skoglund-tränade Heading Reference (e. Scarlet Knight – Vista d’ Eronville) vilken för Daniel Wäjersten flög ifrån de andra till slut på 1.13,7a/2.140.

Fokustema
V86
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Kenth kliver in i rampljuset

Tusenklubbaren Kenth Åkerlund för numera en något undanskymd tillvaro.
Men idag kliver han in i rampljuset igen.
– Det klart att det är stimulerande att få köra bra hästar – och lite press känner man ju också. Man vill ju gärna att det ska gå bra, säger 66-årige Åkerlund.
Av
Ola Lernå
En kusk att hålla ögonen på i kvällens V86-omgång. Tusenklubbaren Kenth Åkerlund, 66 år, kör bland annat storfavoriten Van Gogh Z.S. Foto Jeannie Karlsson
En kusk att hålla ögonen på i kvällens V86-omgång. Tusenklubbaren Kenth Åkerlund, 66 år, kör bland annat storfavoriten Van Gogh Z.S. Foto Jeannie Karlsson

 

Som fram till för två år sedan hade gård utanför Sundsvall där han framförallt tog hand om konvalescenter åt bland annat Robert Bergh. Men Åkerlund sålde gården och flyttade in till centrala Sundsvall.
– Det beslutet känns fortfarande bra! Jag slipper ju skotta snö, fixa hagar, laga vattenkoppar och allt annat som hör en gård till.
Åkerlund har kvar proffstränarlicensen, men inga hästar på träningslistan.
Det låter som du fått massor med tid över?
– Jag skulle vilja påstå att jag omprioriterat. Jag har ett tvåårigt barnbarn, Edvin, som jag umgås mycket med. Sedan är jag med och kört fort några dagar i veckan åt Daniel Wäjersten, Robert Bergh och Nicklas Westerholm, berättar Kenth.

Van Gogh Z.S. och tränaren Robert Bergh. Foto Christer Norin/ALN

Vill köra fler lopp

Och så tillkommer ju tävlingsbiten.
– Jag kör ju färre lopp nu än tidigare. Ska jag vara helt ärlig så har jag väl kört lite sämre hästar också de senaste åren, men det där går ju lite upp och ner. Jag skulle vilja köra lite fler lopp än jag gjort i år. Även om det kräver att man flänger runt en del.
Hittills i år har Åkerlund kört styvt 160 lopp och vunnit sju av dessa. Han är tusenklubbare och klev in i den församlingen 2009. Vad skiljer Kenth Åkerlund nu jämfört med tio år sedan?
– Ingen stor skillnad, jag är lite mer rutinerad, men i övrigt tycker jag inte att det är någon skillnad.

Robban brukar veta vad han gör när han anmäler

Ikväll kör han tre hästar på V86 åt Robert Bergh. Hur förbereder man sig?
– Jag har förstås kikat i lopparkivet och dessutom sett – och känt på – hästarna när jag varit ute hos Bergh och kört jobb. Sedan tar man givetvis ett snack med de som står hästarna närmast, tränare och skötare.
Först ut är tvåårige Survivor W.F. (V86-3).
– Han ser trevlig ut, lite entaktad ännu men han kommer utvecklas. Jag tycker inte bakspår är något minus, men på förhand är känslan att det finns några som är för bra emot.
Van Gogh Z.S. (V86-5) blir en av jackpot-omgångens största favoriter.
– Honom har jag både sett live och kört i något rakbanejobb. Det är en jättefin häst som har det mesta som krävs i den här klassen. Jag förstår om han blir favorit.
Är det en skön känsla eller pressande att köra ut med en storfavorit?
– Båda delarna. Man vill självklart att det ska gå bra när man får sådant här förtroende.
Sist ut i Åkerlunds Bergh-trio är Vincent Horse (V86-7).
– Han har gjort det jättebra och förvisso mött tuffa hästar, men känslan är väl ändå att han står hårt inne på pengarna och går upp i klass? Jag kan inte riktigt avgöra hur snabb han är bakom bilen. Jag tycker inte att han känns jättehet, men Robban brukar veta vad han gör när han anmäler. Så man ska nog inte räkna bort hästen helt.

Fokustema
Norrlands Elitserie
Läs senare

Tvååringsfinal på Bergsåker

Kommande onsdag jagar nio tvååringar förstapriset på 150.000 kronor i finalen i Norrlands Elitserie. Här är talangerna som gör upp i Sundsvall.
Av
Pär Gustafsson

Norrlands Elitserie, Tvååringsfinal
2.140 meter autotstart
Förstapris: 150.000 kronor
Häst – Tränare (körsven)

  1. Vici Volantes (e. Orlando Vici) – Fredrik Wallin (Emilia Leo)
  2. Hector Sisu (e. Zola Boko) – Petri Salmela (Ulf Eriksson)
  3. Global Bookmaker (e. Broadway Hall) – Mattias Djuse (Mats E Djuse)
  4. Galeras (e. Select Yankee) – Mikael Cedergren (Peter Eriksson)
  5. Axel Ruda (e. Formula One) – Pär Ländin (Magnus A Djuse)
  6. Amperage Hanover (e. Andover Hall) – Petri Salmela (Per Linderoth)
  7. Grand Princess (e. Muscle Hill) – Daniel Wäjersten (Svante Båth)
  8. Thelma M.M. (e. Beanie M.M.) – Tomas Pettersson
  9. Survivior W.F. (e. Hövding Lavec) – Kenth Åkerlund (Robert Bergh)