Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: På jakt efter revansch

Efter att blivit nedflyttad till en andraplats som måletta i ett lopp i början av januari jagar Mats Gunnarsson revansch med sin Triton inom onsdagens V86-spel.
– Vi ska göra ett försök, men förberedelserna har inte varit de allra bästa, säger Solvallaamatören.
Av
Emil Persson
Mats Gunnarsson efter en tidigare seger med Wind Knight på Solvalla. Under onsdagskvällen jagar han revansch med hästens lillebror Triton efter att blivit nedflyttad tvåa i början av januari. Foto Tommy Andersson/ALN
Mats Gunnarsson efter en tidigare seger med Wind Knight på Solvalla. Under onsdagskvällen jagar han revansch med hästens lillebror Triton efter att blivit nedflyttad tvåa i början av januari. Foto Tommy Andersson/ALN

Den korrigerade ordningsföljden när Mats Gunnarsson ansågs ha hindrat Wagger Zacker (e. Quite Easy U.S.) med sin Triton (e. Triton Sund) i loppets slutskede blev en ”snackis” den 12 januari.
– Jag kände att jag gick ner i banan, men när man efteråt hör så många kunniga kollegor och journalister uttrycka att de tyckte det var felaktigt eller hårt dömt så är det klart att man funderar lite. Torbjörn Jansson som körde Wagger Zacker sade direkt efter loppet att han trodde jag skulle få behålla segern, men han tyckte det påverkat utgången att jag gick ner. Dömt är dömt och sådant där brukar jämna ut sig, som min hockeytränare brukade uttrycka sig, säger Mats Gunnarsson.

Inom onsdagens V86-spel får alltså Triton och Gunnarsson chans till revansch, men förberedelserna upp till onsdagens lopp har inte varit optimala.
– Han blev sjuk efter senaste starten och fick fick stå över jobb helt under tre veckor. Med tanke på det så vet jag inte riktigt vart jag har honom, men han har i vilket fall tränat bra sista veckan och verkar pigg och glad.

Ovanpå det har Triton tilldelats ett åttondespår bakom startbilsvingen.
– Jag kommer inte köra framåt utan backar hellre än riskerar att röra mig framåt. Blir det tempo kanske jag provar att gå på under slutvarvet, men jag vill inte låsa mig i loppen utan det kan lika gärna bli så att jag chansar invändigt om det blir tempofattigt. För mig är det viktigaste att han gör ett bra lopp och kan starta på.

Framgångsrik syskonskara

Triton var något av en snackhäst under hösten som fyraåring efter att inlett med fyra raka segrar. Femåringssäsongen inleddes dock med tre raka ”ägg” och ett års långt frånvaro från tävlingsbanan blev ett faktum.
– Han kollades upp efter varje lopp, men det hittades inga stora saker. Det var först efter den sista undersökningen som vi kunde konstatera att problemet satt långt ner i lungorna. Hästen hade problem med astma vilket han fick medicin för, men det hjälpte inte. Tvärtom blev han bara sämre och sämre så istället fick han vila.

Svante Ericsson tvåfaldige Silverdivisionsvinnare Phoenix Photo är halvbror med Triton. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nu hoppas Gunnarsson att han ska kunna få utdelning retroaktivt med sin sjuåring vars mor Glittra C.D. (e. Igor Brick) 1.13,9am/630.000 kr likaså tävlade framgångsrikt i hans ägo.
– Jag tog första avkomman efter henne, men sedan bytte jag bort henne mot fölavgiften på Super Photo Kosmos så hon hamnade i Stefan Melanders ägo. När han drog ner fick jag chansen att köpa tillbaka henne, men då fixade jag så Anders Karlsson tog henne och det är han som är uppfödare till alla resterande avkommor.

Förstfödda avkomman blev Wind Knight (e. Scarlet Knight) 1.12,2am/927.940 kr som närmare sig miljonen intjänat i Jörgen Westholms träning och Gunnarssons ägo. Därefter följer högaktuelle Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos) 1.11,8ak/1.279.080 kr, men även Stosprinterfemman Joy Alissa (e. Maharajah) 1.11,1ak/581.500 kr är värd ett omnämnande.

Stor kundkrets

Triton är den enda hästen som Gunnarsson tränar själv och han tar hjälp av den vardagliga skötseln av Philip de Luca och hans sambo Caroline Berntzen. Tiden räcker helt enkelt inte riktigt till för att sysselsätta sig med någon mer häst.
– Jag har arbetat som equiterapeut i 22 år nu och har fullt upp. Jörgen Westholm och Timo Nurmos är mina största kunder, men jag är även hos Oskar J Andersson varannan vecka, hos Olle Alsén, hos Stall Courant och Björn Goop så det finns att göra.

Jag har fått prova mig fram och fått chansen att misslyckas

Just hos Jörgen Westholm tog Gunnarssons yrkesutövande fart på allvar och det märks att han värdesätter det högt.
– Han är den som jag har varit särklass längst hos och där har jag fått lära mig väldigt mycket. Både vad gäller att köra häst, balansering med mera. Han har varit en stor del av min utveckling även som equiterapeut. Jag har fått prova mig fram och fått chansen att misslyckas.

En annan person Gunnarsson lyfter fram är Ulf Bertilsson, amatörtränare på Eskilstuna och mångårig travjournalist.
– Han har fått mig att utvecklas som kusk genom att vrida och vända på saker. Man utvecklas av att ha någon att bolla med som både kan lyfta vad man gör bra och mindre bra.

Själv beskriver sig Gunnarsson som en passiv kusk. Något som kan ha påverkats av hans yrkesroll som equiterapeut.
– Jag är lite defensiv i mina styrningar i regel och vill gärna att mina hästar ska gå som fortast sista 100 meterna. Jag tycker man märker på hästar som blivit tömda i loppen att det tar längre tid för dem att återhämta sig, det kan vara ganska stor skillnad.

Ett avvaktande upplägg är signalerat med Triton, men vem vet hur det kommer se ut under upploppets andra halva?
– Kapacitetsmässigt är han bra, jag tror inte det är där det tryter utan det handlar om vad han är i för form helt enkelt, avslutar Mats Gunnarsson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag 12.00.