Fokustema
Åby
Läs senare

V86: Skrällkusk på segerjakt

Efter en strålande årsavslutning med seger på V75 samt ytterligare tre pallplatser i samma sammanhang laddar skrällkusken Markus Niklasson om för onsdagens V86-tävlingar på Åby.
– Alla fyra hästar som gick bra på V75 runt jul och nyår startar på nytt denna dag och som tur är kommer de ut i olika lopp, säger 29-åringen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Markus Niklasson sitter bakom vår V75-spik Darlington Fame. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Markus Niklasson sitter bakom vår V75-spik Darlington Fame. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Niklasson har ett rekordår bakom sig på alla vis med 24 segrar som kusk på 303 starter och 2.212.000 kronor i inkörda prispengar.
Som grädde på moset kröntes säsongen med en V75-seger under Nyårsafton bakom Ninja Zon (e. Uncle Lasse) i det sista lopp han körde för året.
Stoet gav 39 gånger pengarna i vinnarodds, men Niklasson styrde även in 41-oddsaren Önas Quintus (e. Django Riff) till en andraplats samma tävlingsdag.
Två dagar tidigare slutade han trea på V75 med 94-oddsaren Kadett Brodde (e. Make It Happen) samt tvåa med Sweet Muscles (e. From Above) som var hans mest spelade häst då hon stod i 33-för-tio och var streckfavorit på V75.
– Om det varit många gratulationer? Jo, det har varit lite mer reaktioner än det brukar vara och flera verkar ha noterat att jag nådde bra placeringar med hästar som inte var hårt spelade. Jag visste att jag körde hästar i bra form, men att det skulle kunna bli så bra som det nu blev kändes långsökt, säger Niklasson.

”Mycket tillfälligheter”

Just att köra lopp är något han satsar på och utifrån det har han format ett upplägg där han inte är heltidsanställd hos någon proffstränare.
– Jag hyr ut mig till tränare i Halmstad. Just nu är jag mycket hos Dick Robertsson vilket kanske går att räkna som en tjänst på 60 procent, men från april till december i fjol var jag mycket och jobbade hos Tony Jönsson som har unghästar åt Svante Båth. Sedan händer det att man får rycka in här och där när det behövs personal så det är ingen brist på jobb. Jag har lagt upp det såhär i tre år och det fungerar väldigt bra för mig eftersom jag ofta behöver åka iväg på antingen lunchtrav eller på banor som ligger längre bort. Då är det svårt att vara 100 procent anställd hos någon och på detta vis kan jag åka iväg när jag vill.

Hur summerar du fjolåret och vad har du för mål under 2022?
– Fjolåret var väldigt bra även om man alltid tycker att vissa saker kunde gått bättre. Det finns många duktiga kuskar som slåss om de bra hästarna och rullar det bara på som under 2021 och kanske lite till så går det inte begära mer av det här året. Jag har ingen stortränare i ryggen med massa hästar som jag brukar köra åt utan jag har några mindre proffstränare och amatörer som jag främst har mina uppdrag åt även om flera av dem har fina hästar. Visst hoppas jag kunna flytta fram positionerna lite ytterligare, men det är mycket tillfälligheter som styr.

”Inte köra i ledningen”

Lustigt nog startar alltså de fyra hästar Niklasson körde med framgång på V75 under fjolårets sista åtta dagar under onsdagskvällen på Åby som delar V86-omgången med Solvalla. Såhär säger Niklasson om hästarna i tur och ordning:

 • Önas Quintus (lopp 5, tränas av Stefan Granlund)
  – Han gick jättebra i Halmstad. Jag förstod att Ego Sisu skulle bli svårslagen som jag har kört tidigare och vet är en riktigt bra häst så det var ingen skam att vara tvåa bakom den. Hästen är allmänt uppåt, har bevisad form och kan vara bland de tre igen.
 • Kadett Brodde (lopp 6/V86-1, tränas av Anton Sverre)
  – Han gick över förväntan i Örebro. Han är lite mer segstark än speedig och när jag fick lucka på upploppet så kunde han inte riktigt växla tempo över det korta upploppet. Han tog ändå på dem hela vägen in och gick med full fart över mål. Som jag läser det här loppet så bör det kunna gå att få någon liknande resa här. Det ligger väl nära till hands att vi går med i rygg på Broadway Sun och då hänger han nog på bra och kan vara med där framme. Om hästarna på startvolten går går en hög 1.14-tid vilket känns rimligt så bör tilläggshästarna 40 meter bakom få det tufft.
 • Sweet Muscles (lopp 8/V86-5, tränas av Jan Björkqvist)
  – Hon stod i 37 gånger pengarna i ett vardagslopp i Mantorp när jag vann med henne 20 december och plötsligtt var hon favorit gången efter på V75! Jag sade innan att jag tyckte att Lady Larissa skulle vara favorit istället som vi hade mött i just det där loppet i Mantorp. Då hade hon tappat travet i slutkurvan och fått några längder att hämta in på oss så jag var fullt nöjd med att vi kunde vara tvåa bakom henne i Örebro. Jag tycker att hon har tålt lite offensivare upplägg för varje gång jag kört henne. Senast fick vi lägga en speed efter 300 meter, men det gick även fort till slut och hon var inte tom i mål så detta är en häst i absolut toppform. Det är voltstart nu vilket däremot är ett litet frågetecken. Hon var för laddad i senaste voltloppet, men då var det bricka två. Nu kan vi volta i en rygg och behöver inte heller vända upp lika snävt, men jag tror inte det blir någon snabbstart.
 • Ninja Zon (lopp 9/V86-7, tränas av Stefan Granlund)
  – Vann ju V75 i Halmstad och har bevisad form även hon. Nu är det 2.640 meter, men distansen tror jag inte är är något problem. Huvudsaken är bara att hon får ett bra lopp och det ska hon ha oavsett distans. Hon är normalt sett rätt så snabb ut, har ett vettigt läge och kan förhoppningsvis komma till ledningen eller ner i rygg ledaren eller tredje invändigt. Jag tycker inte att det känns aktuellt att köra i ledningen över den här distansen på Åby där man alltid får chansen om man sitter långt fram invändigt och dessutom är hon vassast när hon får spara speeden fram tills 200 kvar.

Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12:00.