Fokustema
Intervju
Läs senare

V86: Spännande vecka för Wäjersten

Han står inför sin mest spännande vecka hittills som proffstränare. På söndag kan Daniel Wäjersten vinna Svampen med Global Badman.
– Men jag har ju kört både Stosprintern och E3-final tidigare, men visst pirrar det lite extra, säger Wäjersten som innan dess har högintressanta hästar ut på V86 på hemmabanan Bergsåker.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten står inför en spännande vecka med Global Badman i Svampen, men innan dess är det V86 på hemmaplan där han har flera betrodda, men varnar för en bortglömd. Foto Mia Törnberg
Daniel Wäjersten står inför en spännande vecka med Global Badman i Svampen, men innan dess är det V86 på hemmaplan där han har flera betrodda, men varnar för en bortglömd. Foto Mia Törnberg

Daniel Wäjersten är ung, hårdsatsande och trots kort tid som proffstränare har han gjort sig ett respekterat namn. Han kan vara den som fyller vakumet som uppstått på Bergsåker efter att stortränare som Åke Svanstedt, Robert Bergh och Svante Båth har flyttat ut. Just den sistnämnde var en av Wäjerstens arbetsgivare och det är också på Båths gamla gård i Solum som Wäjersten trimmar framtida vinnare.
På söndag avgörs Svampen med 455.000 kronor till vinnaren och en av förhandsfavoriterna heter Global Badman (e. Yield Boko). Obesegrad efter tre starter och en talang utöver det vanliga.
– Jag tycker att han har gått från valpig tvååring till tävlingshäst. I debuten sprang han och bröt ned, i andra starten bröt han ut. Men senast såg han läcker ut, det håller jag med om.
Hur bra är han?
– Han sprang ju 1.14 näst senast med krafter kvar. Han borde inte vara sämre nu, men det är alltid svårt med tvååringar. Han ska ju dessutom ut på sin första långresa med fem timmar på vägarna. Jag tror och hoppas att han ska klara det utan problem.
Wäjersten tar upp kampen med sin gamle arbetsgivare Båth i tvååringsloppen.
– Går allt bra i Svampen så siktar vi i alla fall mot Uppfödningslöpningen, säger Daniel.

Hemmaplan för V86

Innan dess är det V86 där fyra lopp avgörs på hemmabanan Bergsåker. Och Wäjersten har fyra hästar.
Majet af Djupmyra (V86-1) slog ihop på V75 senast, vilket var lite onödigt. Hon kändes lika bra som tidigare annars. Jag tycker att Mellby Galanga sticker ut lite här, men han har ju inte varit helt att lita på och jag känner mig inte slagen på förhand. Vid segern på Hagmyren gick Majet af Djupmyra med fasta skygglappar, men i de två senaste starterna har hon haft norskt huvudlag och det fortsätter vi med.
Daniel sitter sedan upp bakom amatörtränade Hunkydory Degato (V86-5).
– Det är en häst jag kört och vunnit med tidigare, faktiskt över 1.640 meter. Det är nämligen styrkan som är hennes vapen och jag tycker alltid att hon gör bra insatser. Ju högre tempo desto bättre för vår del och hon kan säkert vara med och slåss om fina pengar här också.
Wäjersten avslutar med två hästar i Diamanstoförsöket där Frida Zonett (V86-7) i skrivande stund är favorit, men Daniel har minst lika stor tro på betydligt mindre streckade Global Well Off.
– Om vi börjar med Frida Zonett så är hon bra igång, men kanske inte i samma form som när hon vann på Dannero i höstas. Dessutom slet Solvallas bana något våldsamt på hovarna senast och jag tvivlar på att hon kan gå barfota någon mer gång i år faktiskt. Det är inget jättenegativt för den här hästen, men likväl vill man ju kunna köra med optimal balans när det handlar om pengarna vi kör om ikväll.
Taktik?
– Hon är ju snabb ut och jag måste prova en bit från början.
Global Well Off är Daniels andra bidrag i loppet.
– Lite trist med bakspår eftersom hon är så otroligt effektiv frontrunner. Jag tycker ändå att hon härdats i tuffa sällskap, bland annat var hon ju med i Stosprintern, och känslan är faktiskt att hon går ner i klass den här gången. Det klart att det inte går att flaxa alltför mycket i spåren, men jag bedömer vinstchansen för mina två som likvärdiga.
Några ändringar?
– Ja, hon kommer gå med vanlig vagn istället för jänkarvagn den här gången då hon lär få attackera bakifrån.
Och om du bedömer kvällen som helhet?
– Det ser ju intressant ut, det håller jag med om. Jag borde i alla fall kunna köra in en del pengar och helt omöjligt är det ju inte att några av dem segerstrider.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Fransk säljtopp har blivit mor

Toppstammade fransyskan Get Up Smart har blivit mor till en dotter efter Muscle Hill och äger gör Lutfi Kolgjini och Johann Schembri.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat
Get Up Smarts första avkomma efter Muscle Hill. Foto: privat

Franskfödda Get Up Smart (e. Ready Cash-Una Bella du Fier) visade sig aldrig på tävlingsbanan och har fått sin första avkomma vid fyra års ålder.

Som ettåring kostade Get Up Smart hela 200.000 euro på Osarus-auktionen i Argentan och hon är den elfte dyraste ettåring som gått igenom en auktionsring i Frankrike.

Dyrast i Cabourg

Ifjol såldes hon om – dräktig med Muscle Hill – på Vente d’Ete i Cabourg och då var prislappen 75.000 euro, vilket gjorde henne till säljtopp på auktionen.

Modern Una Bella du Fier (e. Love You), 1.12,4/€171.260, har sin första avkomma i Get Up Smart.

Själv är modern undan L’Aunou du Fier (e. Buvetier d’Aunou-Venise du Fier), 1.13,4/€352.343, och ingår i samma syskonskara som Dalie du Citrus (e. Meaulnes du Corta), 1.12,5/€119.310, och Couleur Citron (e. Coktail Jet), 1.13,7/€106.020.

Fokustema
Dannero
Läs senare

Jan Norberg gör comeback!

Jan Norberg gör en oväntad comeback i sulkyn på Dannero på lördag efter närmare 1,5 års frånvaro på tävlingsbanan.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Jan Norberg gör comeback på lördag. Foto Simon Hagen/Stalltz.se

Den segerrike kusken som fyller 75 i år sitter upp bakom Madelene Wikstens Falcon W.F.

– Jag måste säga att jag är kraftigt sugen på att köra. Det är inte tänkt att jag ska dra igång i någon större skala, säger Jan Norberg.

Efter två olyckor under 2018 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan, men ganska snabbt var han tillbaka i sulkyn och träningskörde en hel del hos Stefan Johansson på Umåker. Nu har också tävlingssuget kommit tillbaka.

– Varför inte? Jag har ju hållit på med det här hela livet och nu känner jag mig redo igen, säger Norberg.

Sista loppet 2018

I november 2018 körde Jan Norberg det som många trodde skulle vara hans sista lopp i karriärent, men på lördag är han tillbaka i sulkyn.

I januari 2019 bestämde sig Jan Norberg för att lägga tävlingshandskarna på hyllan efter två olyckor med frakturer som följd.

– Fram till jag fyllde 70 år hade jag aldrig varit inne på en vårdcentral. Efter ha råkat ut för två frakturer 2018 bröt jag armen i vintras när jag skulle gå ut med hunden i mina Foppa-tofflor. Jag hann knappt utanför dörren innan jag halkade omkull. Nu är armen bra och det känns väldigt roligt att kunna köra lopp igen, deklarerar Norberg.

Nu är Jan Norberg alltså fit fot fight igen och är tillbaka i sulkyn efter 2.436 segrar och 41 banchampionat.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Första segern som avelshingst

2017 föddes hans första avkommor. Nu har Järvsö Tore fått sin första vinnare på tävlingsbanan, en häst som redan har ögonen på sig.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Treårige Bäcklös Faron inledde karriären på bästa sätt i lördags kväll med seger i debuten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Järvsö Tore med den fina härstamningen Horgen Tore-Tumlan (e. Järvsöfaks) inledde tävlingskarriären på bästa sätt med sju raka segrar som tre- och fyraåring, utan att matchas i de stora loppen inledningsvis.

En bit in på fyraåringssäsongen skruvades motstånd och matchning upp och karriärens största seger kom i Prinsessan Madeleines Pokal på sommaren. Sedan var han femma i svenska Derbyt och finalist i det norska, men efter starten på Bjerke i september 2015 har det bara blivit tre starter till. Totalt startade Järvsö Tore 21 gånger (8–5–1), tjänade 549.481 kronor och tog rekordet 1.23,3ak* vid segern i Prinsessan Madeleines Pokal.

Travade 1.25 sista halvvarvet

Skador stoppade en karriär – och bäddade för en annan. 2016 klev Järvsö Tore in i avelsboxen för tjänstgöring. 21 avkommor födda 2017 har följts av åtta vardera 2018 och 2019.

I lördagskväll debuterade sonen Bäcklös Faron – lillebror till fjolårets Kriterievinnare Bäcklös Uriel – för sin tränare Oskar Kylin Blom. Det slutade med succé och seger på fina 1.29,3/1.660 meter efter tidig ledning och skrapa 1.25 sista halvvarvet.

Bäcklös Faron är uppfödd av Nicklas Blom och Kristin Persson, och ägs av Stall MajKen HB med flera.

Bäcklös Faron har sina papper i ordning på mödernet. Det har även pappa Järvsö Tore. Hans mamma Tumlan (e. Järvsöfaks), 1.25,5ak/290.931 kr, är syster till avelshingstarna och miljonärerna Järvsöviking och Eldfaksen, samt fyrfaldige miljonären Faksen J:r.

Fakta

Treåriga kallblod

Kallblodiga treåringar som vunnit på svensk mark i år:
Eld Tekno
(e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 2 segrar
Ravn Kiro (e. Ulvsås Zico) – tränare Jerker Bjurman – 1 seger
Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) – tränare Oskar Kylin Blom – 1 seger
Guli Em (e. Moe Odin) – tränare Jan-Olov Persson – 1 seger

Expandera
Nu snackas det om: