Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: Tillbaka efter 594 dagars frånvaro

En comebackande Sprintermästarfinalist är onsdagens mest intressanta, men samtidigt svårbedömda häst inom de V86-lopp som avgörs på Solvalla.
Efter 594 dagars tävlingsfrånvaro är det äntligen dags för Claes Svenssons King of Everything (V86-4) att åter göra entré i tävlingssammanhang!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Claes Svenssons King of Everything är redo för comeback efter 594 dagars tävlingsfrånvaro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Claes Svenssons King of Everything är redo för comeback efter 594 dagars tävlingsfrånvaro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bra hästar är värda att vänta på och Claes Svenssons tålamod har verkligen prövats när det kommer till King of Everything (e. Quite Easy U.S.) 1.10,9ak/500.000 kr.
Vaggerydstränarens häst fick se sin fyraåringssäsong avbruten drygt halvvägs in på året. En fjärdeplats i försöket av Sprintermästaren gav en finalplats, men det loppet fick han lämna lottlös.
– Han fick en blödning på ett gaffelband vänster bak. Han kom igång och tränade, men det visade sig att vi var för snabba på det. Hästen fick en ny reaktion i samma ben den här perioden ifjol och det var bara att låta det läka ut, säger Claes Svensson.

Efter en ”må gott-period” med bete var det åter dags att dra igång träningen i augusti.
– Sedan dess har det flutit på bra och utan uppehåll. Jag var varit noga med att träna på bra underlag och när det varit sämre underlag att träna på så har vi bara kört sakta. Det har gjort att det tagit tid, men det har det fått göra helt enkelt.

För två och en halv vecka sedan var det dags för King of Everything att genomgå ett kvallopp på Åby.
– Han hade fyra banjobb på Vaggeryd i kroppen, men de 1.16,1/2.140 meter han kom i mål på vid kvalet på Åby är det överlägset snabbaste. Han inledde lugnt med 1.20,5 första 500 meterna på Åby och sedan kom det upp en konkurrent i rygg strax efter. Då blev min häst lite mer på alerten och vi varvade på 1.17,5. Hästen blev lite stum till slut, men kändes bra och pulsen avslöjade att han inte var trött i mål. Hästen travade bra, jag var nöjd med hur han kändes och just det här med att han låg bra i puls tyder på att han har en bra grundträning att stå på.

”Sökt voltstartslopp”

Onsdagens comebacklopp sker med voltstart och därtill från tillägg över lång distans.
– Jag har aktivt sökt efter ett voltstartslopp. I hans klass blir det en rejäl rusning från start när det är autostart. Den här hästen har tävling i sig och vill liksom iväg. Nu blir det både lugnare i starten och under hela inledningsvarvet.

King of Everything och Claes Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Att onsdagens främsta mål är att ha med sig en hel och frisk häst från Solvalla och något bra att bygga vidare utifrån är uppenbart av Svenssons ordalag att döma.
– Förväntningarna är att han gör ett bra lopp och känns fin hela vägen. Placeringen är inte det viktigaste den här gången. Om han är etta eller fyra spelar ingen roll för mig utan jag vill att han ska kännas fin hela vägen in. Helst kör jag ett snällt lopp och har full fart över mål.

King of Everything tävlade med någon form av barfotabalans i sina sex sista starter som fyraåring.
– Men han har faktiskt aldrig vunnit utan skor om man ska se rent statistiskt på det. Skor är absolut inget bekymmer och hade jag tyckt att det var viktigt för honom att komma ut barfota så hade jag ju bara kunnat vänta en månad till. Jag ville faktiskt börja nu när det är skor på alla i loppen och så kan vi dra av skorna framåt våren sedan när några andra kanske gör årsdebut och min har ett par lopp i kroppen.

Inväntar väderprognosen

I skrivande stund är prognosen rörande onsdagens väder lite svårtydd och kan – i värsta fall – göra att King of Everything får vänta ytterligare en stund på sin comeback.
– Skulle det bli riktigt dåliga förhållande med snömodd på onsdag så kommer jag inte att starta hästen. Som det ser ut nu så blir det nog sommarbana, men skulle det se annorlunda ut på onsdag och jag bedömer det som fara för hästen så står vi helt enkelt över. Vi vill inte att det ska bli ett bakslag till efter så lång frånvaro.

För Svenssons del har antalet startar inom de mer profilerade onsdags- eller lördagsloppen varit färre på senare år.
– Jag har några hästägare som satsat lite grann och de vill ha unghästar. Jag tycker om att träna unghästar och hoppas vi kan få fram några fina tävlingshästar bland dessa. Man syns väldigt lite när man inte har tävlingshästar, men jag hoppas det betalar sig i slutändan.

Av stallets 30 hästar är elva tre år gamla tio två år.
– Jag kan inte lyfta ut någon treåring som är aktuell för att starta förrän om en månad. Al’s Showmethehill (e. What the Hill) 1.18,0m/40.000 kr visade talang i fjol som tvååring och kan bli den första vi startar av treåringarna i år. Jag har även några hingstar som visat bra styrka i träning, men som behöver ha mer tempo i kroppen vilket de också ska kunna få när vädret blir bättre, avslutar Claes Svensson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl. 12.00.