Fokustema
Solvalla
Läs senare

V86: ”Värd få vinna sådana här lopp”

Efter ett mellanår ifjol har Tullibardine Boe studsat tillbaka med besked under senvåren och sommaren i Richard L Janssons regi.
På onsdagen ska hon försöka bärga sin första seger i ett Diamantstolopp på Solvalla.
– Det här är den bästa häst jag har kört och det finns ännu mer i henne, säger Eskilstunaamatören.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tullibardine Boe och Richard L Jansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tullibardine Boe och Richard L Jansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ja, amatör är Richard L Jansson sedan närmare tio år tillbaka. Den tidigare proffstränaren tog paus från att träna travhästar under många år och står faktiskt inte registrerad på några starter som tränare mellan 13 maj år 2013 till den 17 maj i år.
– Jag har kört en del lopp under de här åren, men det har främst varit för att få behålla licensen. Vi stod och stampade sista tiden som proffstränare och bestämde oss för att satsa på ett vanligt jobb. Idag arbetar jag med andra saker 75 procent av tiden, sedan skor jag och håller på med våra fyra hästar som vi har här i stallet sedan i höstas, säger Richard L Jansson.

Bland dem finns Tullibardine Boe (e. Andover Andover) som varit en riktig snackhäst under många år, men som haft svårt att få till det i loppen när det handlat om sexsiffriga förstapris.
– Hon kom hit i vintras och jag kände att hon hade mycket kvar att ge på banan när vi fick henne. Hela förra året strulade det med sjukdomar och virus som de inte fick bukt med.

När stoet anslöt till Janssons stall hade hon två månaders vila bakom sig.
– Hon hade faktiskt inte haft en sele på sig på två månader. Vi behandlade henne och gav henne ordentligt med tid. Hon började kännas fin i mitten av mars och hade kunnat starta tidigare än i mitten av maj som nu blev datumet för comebacken. Jag var dock mån om att bygga upp henne ordentligt så vi inte fick något bakslag utan skulle kunna starta på under sommaren så som nu också blivit fallet.

Överväger ändring

Kurvan har tveklöst pekat åt rätt håll. Efter två segrar i vardagslopp har Tullibardine Boe slutat trea i ett Diamantstoförsök på Bjerke och tvåa i en final av samma löpningsserie hemma på Sundbyholm för tio dagar sedan.
– Hon gjorde en jättebra insats. Kim Eriksson körde ett perfekt lopp i ledningen med vinnaren och höll ett sådant tempo att vi aldrig fick en paus utan ständigt fick jaga. Vi fick aldrig någon chans att avancera och få slag på hans häst. Jag tycker att hon gjorde ett jättebra lopp utifrån det.

I onsdagens lopp inleder Tullibardine Boe från spår tio på tilläggsvolten.
– Hon får alltid sådana här lägen så jag utgick nästan från att det skulle bli ett sådant spår igen. Senast slet det på bakhovarna så nu kör jag troligtvis henne barfota fram, men det kan även bli en annan ändring. Tidigare har hon varit rätt så framåt och hetsig så vi har inte vågat testa henne utan fast huva, men det kan bli så att vi tar bort den den här gången och bara kör med tussar i öronen. Uppgiften är svår härifrån, men hästen är verkligen värd få vinna sådana här lopp, avslutar Richard L Jansson.

  • Sulkysports V86-tips publiceras onsdag kl 12.00.