Fokustema
Utblick Nordamerika
Läs senare

Vackert, Ava!

Första segern i andra starten tog Jenny Melanders Bella Ava igår i Chester när det treåriga stoet vann från spets för Marcus Miller. Mer svenskt blev det i Kanada och så avstår Åke Svanstedts Plunge Blue Chip finalen i Armbro Flight.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jenny Melander-tränade Meadowbranch Ricky tog årets första seger igår på Pocono Downs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jenny Melander-tränade Meadowbranch Ricky tog årets första seger igår på Pocono Downs. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Från spets gick Bella Ava (e. Cantab Hall-Hotentrot Hanover) ifrån med en dryg längd och landade på 1.13,7/1.609 meter. Segerpremien uppgick till 6.000 dollar.

Som ettåring kostade Bella Ava 17.000 dollar i Harrisburg. Hennes ostartade mor Hotentrot Hanover (e. Donato Hanover) som är ett resultat av embryotransfer såldes för 55.000 dollar vid ett års ålder. Av hennes tidigare avkommor sticker Hockey Hanover (e. Explosive Matter) ut. Han har sprungit in drygt 210.000 dollar och travat 1.10,1 som snabbast.

Takter deläger

Christina Takter deläger Esa (e. E L Titan-Christiana Hanover) och i natt tog treåringen en seger på Mohawk Raceway i ett lopp för Ontario-uppfödda travare. Med en längd avgjorde Esa i spurten på 1.12,5 för Mario Baillargeon. För den insatsen belönades Esa med 8.000 dollar.

Esa bokförde sig för sin andra raka seger. I loppet innan vann han ett försök i Ontario Sire Stakes Grassroots Series ($22.800) på 1.13,9. Totalt har han tre segrar på elva starter.

Hela 145.000 dollar var prislappen för Esa som ettåring i Lexington. Han är undan Christiana Hanover (e. Andover Hall), 1.10,6/$326.511.

Världsrekordhållare struken

Åke Svanstedt har valt att stryka världsrekordhållaren Plunge Blue Chip från finalen i Armbro Flight (C$256.000) på lördag på Mohawk Raceway. På hennes spår (nio) går istället Propulsions helsyster Dream Together in som reserv.

Fokustema
Auktion
Läs senare

Högklassigt på ny auktion

Travera är en ny spelare på den svenska auktionsmarknaden. På lördag bjuds elva hästar ut till försäljning på travera.nu.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Jag är väldigt tacksam för att Panamera Racing och Stall Courant ställer upp med kort varsel. Intresset för travera.nu har varit extremt stort och jag hoppas att vi kan få till en bra premiär på lördag kväll, säger Traveras Ola Lernå.

På nätauktionen travera.nu bjuds det ut elva hästar; fem fölston, två föl, en 1,5-åring och tre starthästar.

– Det är högklassiga djur som säljs redan på lördag. Bland annat två toppstammade fölston dräktiga med Face Time Bourbon där fölavgiften är betald! Lägg till starthästen Ale’ Pride Gar som vann på Solvalla förra veckan, dubbelmiljonären Clemenza Am som var tvåa på franska Enghien i onsdags, ett föl efter Face Time Bourbon och lite annat smått och gott gör absolut auktionen värd ett besök, säger Ola Lernå.

Fakta

Hästarna som säljs på travera.nu

Ale’ Pride Gar (sto 4 år e. Varenne-Galaxy Brown),
1.13,5am*/179.943 kr.
– starthäst som vann på Solvalla den 6 augusti på 1.13,5a/2.140 meter.

 • This Is It (fölsto 9 år e. Revenue-Glad Goal T.),
  1.11,6am*/2.040.486 kr.
  – dräktig med Father Patrick
 • Sngularity Hanover (fölsto 14 år e. Andover Hall-Speed Unlimited),
  1.13,0ak*/249.639 kr.
  – dräktig med Face Time Bourbon, fölavgift betald
 • Define’Em (fölsto 11 år e. Love You-Tuula Boko),
  1.12,9ak/416.200 kr.
  – ej dräktig
 • Valentina Wind (fölsto 6 år e. Muscle Hill-Norah Wind), 1.10,7ak/664.394 kr.
  – dräktig med Googoo Gaagaa
 • Bring Me Luck U.S. (fölsto 15 år e. Kadabra-Polyester Hanover), 1.11,2ak/2.453.405 kr.
  – dräktig med Face Time Bourbon, fölavgift betald
 • Holly Go Lightly (sto 1 år e. Västerbo Prestige-Udessa Degli Dei).
  – sista avkomman till Västerbo Prestige
 • Kong Venience (årsföl e. Face Time Bourbon-Valentina Wind)
  – hingst svenskfödd efter Face Time Bourbon
 • Hickory Hill (valack 3 år e. Andover Hall-Miss Volo),
  1.17,7m/15.000 kr
  – en start, trea på Mantorp 1 juni.
 • Clemenza Am (valack 8 år e. Muscle Hill-No Better Kronos),
  1.10,8ak/2.154.041 kr
  – tvåå på Enghien 12 augusti på 1.12,6a/2.150 meter.

Travera är en partner med Sweden International Yearling Sake och det finns möjlighet att bjuda på hästarna som säljs på Sweden International Yearling Sale (18 augusti) på travera.nu.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

De gör upp i Jubileumspokalen

Anmälningstiden har gått ut och nu står det klart vilka tio hästar som gör upp i Jubileumspokalen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini ska starta i Jubileumspokalen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tae Kwon Deo och Adrian Kolgjini ska starta i Jubileumspokalen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

En miljon kronor räknar vinnaren hem i loppet som enbart är öppet för femåriga hästar.

Startfältet:

 • Alone – Ulf Eriksson (Pasi Aikio)
 • Ferrari Sisu – Marc Elias (Conrad Lugauer)
 • Forfantone Am – Torbjörn Jansson (Roger Walmann)
 • M.S.Triple J. – Erik Adielsson (Frode Hamre)
 • Missle Hill – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 • Seismic Wave – Björn Goop (Timo Nurmos)
 • Stoletheshow – Rikard N Skoglund (Marcus Lindgren)
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Zarenne Fas – Magnus A Djuse (Jerry Riordan)
 • Zio Tom Jet – Johan Untersteiner (Jerry Riordan)

Anmälda hästar som inte kom med: Noble Superb, Inti Boko, Classichap, Evaluate, Smokin Joe, Mellby Glader.

Klicka här för att ta del av tävlingsdagens anmälningslistor i sin helhet.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Världsrekord eller inte?

Ryker världsrekordet? Första starten sedan Derbyt. ATG:s smygreklam i TV4 slutade i Förvaltningsrätten. Glöm inte söka Stig H:s stipendium. ST:s svek mot amatörerna E3-vinnare radar segrar i Italien. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ikväll gäller det...ska Odd Herakles och Jorma Kontio slå Järvsöfaks världsrekord? Foto Stalltz.se
Ikväll gäller det...ska Odd Herakles och Jorma Kontio slå Järvsöfaks världsrekord? Foto Stalltz.se

1 Blir det en jakt på Järvsöfaks världsrekord 1.17,9 på Bollnästravet ikväll? Det är den stora frågan inför kvällens tävlingar på hälsingebanan, där världens bästa kallblod just nu, norske Odd Herakles (e. Moe Odin), startar från innerspår i Bollnästravets Elitsprint med Jorma Kontio i vagnen. 125.000 kronor väntar vinnaren med en bonus på ytterligare 50.000 kronor om världsrekordet slås.

Med utgångspunkt i akademikern, författaren och kallblodsentusiasten Hans-Erik Uhlins statistik över alla kallblod som travat under 1.20 har Sulkysport gjort en djupdykning i kallblodens stora tidsexplosion. Allt från hästen som spängde 1.20-vallen, norske Spikeld, till Järvsöfaks världsrekord från Gävletravet 2005.

Läs hela artikelserien här!

***

2 Tidigare i år kunde Sulkysport berätta att Granskningsnämnden för radio och tv har fällt ett inslag i Nyhetsmorgon i TV4 för att otillbörligt gynnat kommersiella intressen. Under programpunkten ”dagens trav” berättade programledaren att det var dags för ”vårt VM”, tävlingen VM i V75.


Anmälaren ansåg att inslaget – utan att vara markerat som reklam – var reklam för ett spelbolag (ATG) dolt i ett redaktionellt upplägg.

Nu har domen i Förvaltningsrätten kommit och TV4 ska betala en avgift om 50.000 kronor. Skälen för avgörandet är att Förvaltningsrätten anser, att program som inte är reklam får enligt radio- och tv-lagen inte otillbörligt gynna kommersiella syften.

I domen skriver Förvaltningsrätten: ”…inslaget om ett spel på trav (V75) i programmet Nyhetsmorgon gått utöver vad som varit motiverat av ett informations- och underhållningsintresse och att inslaget därmed strider mot bestämmelsen i 5 kap. 5 § radio- och tv-lagen.”

***

3 Tre svenska banor tävlar under torsdagen, där alltså huvudanrättningen serveras i Bollnäs (första start 18.20). Vid sidan om snabbloppet för kallblod dyker flera intressanta travare upp. Som Daniel Redéns segervana amerikanska duo Coogan (e. Donato Hanover) och Vivacious Allie (e. Muscle Hill) som möts i ett gott lopp av silverdivisionsklass.

Järvsöamatören Lars-Erik Karlsson var bäste svensk i storloppen på Derbydagen för kallblod när han tog bronspengen med Mustang (e. Horgen Tore) i Derbyt. Nu gör han första starten sedan Derbyt och möter äldre kallblod i ett försök i dubbelcupen.

Övriga banor som tävlar är Örebro (12.20) och Åby (17.45). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4

Vilka får ta emot Stig H:s stipendium? . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nu är det hög tid att söka Stig H:s stipendium för 2020. Ansökningstiden utgår den 24 augusti. För att kunna söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och högst 30 år gammal. Här hittar du blanketten för att söka stipendiet.

Årets stipendiater kommer att presenteras av Stig H Johansson på Solvalla den 27 september. Läs mer om Stig H:s stipendium här!

***

5 Svensk Travsports svek mot landets amatörer tydliggörs för varje dag som går. Bergsåkers Stora Amatörpris den 28 augusti har bytt namn till STaR Bergsåkers Stora Pris i år, men är inte mycket till amatörlopp längre.

”Amatören” Emilia Leo. Foto Mia Törnberg

Förra året var det ett rent – som det självklart bör vara! – amatörlopp.

I år kan vi få se kuskar som Emilia Leo, Anders Eriksson och Niclas Hammaström. Inte mycket till amatörer över den trion…

***

6 Charlottenlunds travbana framtid är fortsatt oviss. Det stod klart efter måndagens generalförsamling på den danska huvudstadsbanan. Ingenting blev bestämt om Nordens äldsta travbana blir kvar i Charlottenlund eller om den ska säljas. Fortsättning följer…

***

7 Donatello Sisu (e. Conway Hall-Dear Abs) tycks trivas som fisken i vattnet sedan han såldes till Italien. Sedan Donatello Sisu anlände till pastalandet har han startat fem gånger – alla i år! – och vunnit fyra lopp.

Senaste triumfen kom i Treviso i tisdags i Premio Orsago (€6.600) och sjuåringen vann för sin tränare Maurizio Cheli på 1.13,6a/1.609 meter. Årsinkomsten så här långt är 9.367 euro.