Fokustema
Margareta tidiga Unghästserie
Läs senare

”Vad lätt det gick”

I Filippa B.J. har Sybille Tinter ett fyraårigt sto med helt rätt utvecklingskurva.
Under tisdagskvällen bärgade stoet karriärens största seger då hon vann en etapp av Margaretas tidiga Unghästserie.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jorma Kontio blev kuskchampion på Fornaboda i Lindesberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jorma Kontio blev kuskchampion på Fornaboda i Lindesberg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Filippa B.J. var med redan i årets första omgång av Margaretas tidiga Unghästserie i februari, men då fick hon nöja sig med en fjärdeplats.
Under det knappa halvår som gått sedan dess har stoet tagit stora steg i sin utveckling och vid andraplatsen i Breeders Crown två veckor tidigare hade hon presterat på en så pass hög nivå att hon gjordes till favorit i tisdagskvällens lopp.
Det visade sig vara rätt och riktigt. När Jorma Kontio lossade på bössan från tredje utvändigt 700 meter före mål svepte stoet i ett nafs fram utvändigt om den nya ledarinnan Affinty Face (e. Bold Eagle) som hade plockat ner Ivory Am (e. Django Riff).

Filippa B.J. vinner för Jorma Kontio. Foto: Adam Ström/stalltz.se

När 150 meter återstod hade Filippa B.J. kopplat ett klart grepp om loppet och gick ifrån till vinst med fyra längder på 1.12,5a/2.140 meter.
– Jag skakar, jag är så glad. Vad lätt det gick idag. Jag försökte i lite större lopp under fjolåret, men det fungerade inte fullt ut då, men nu kom utdelningen. Det här är den bästa hästen jag har i stallet just nu. Hon är inkvalad till semifinalerna av Breeders Crown och anmäld till Derbystoet; jag tror inte hon gör bort sig där, sade Sybille Tinter till ATG Live efter segern.

Filippa B.J. är en dotter till Gloire d’Inverne (e. Sugar Trader) 1.15,1ak/401.814 kr som likt Missing Link (e. Raja Mirchi) – mor till Hello Stone som vann kvällens Margareta-lopp för treåriga ston –  vann Silverstoet som tvååring och Breeders Crown senare samma höst.
Utöver Filippa B.J. har även Garmin B.J. (e. Infinitif) 1.12,4ak/621.900 kr passerat halvmiljonen intjänat bland sex avkommor som är i startbar ålder.

”Effektiv i ledningen”

Mattias Djuses Parveny (e. Quite Easy U.S.)  var svaret i klassen för fyraåriga hingstar och valacker. Från spår sju bakom bilen fullkomligen exploderade hästen till tät, fick styra och ställa efter behag under inledningsvarvet och gick ifrån till enkel vinst på 1.12,8a/2.140 meter utan att behöva spela ut spela ut hela registret.

Parveny och Magnus A Djuse. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Han vann på ett bra sätt. Det gynnsamt att vi kom till ledningen, men han vann på lätta ben och lämnade bra hästar. Den där startsnabbheten kommer han ha bra nytta av; det känns det ju som, sade Magnus A Djuse i Solvallas vinnarcirkel.

Även Mattias Djuse gav hästen mycket beröm.
– Han verkar vara väldigt effektiv i ledningen för det har sett ut som hästen vunnit okörd två starter i följd, sade Solvallatränaren.
Parveny började karriären med fem raka segrar innan han hade en period med sex lopp i följd utan att vinna lopp, men hästen var på intet vis dålig.
Bland ”ickesegrarna” fanns en andraplats i ett Klass II-försök på Bergsåker i början av april och under midsommarhelgen vann hästen ett Klass I-försök i Rättvik på 1.12,2a/2.140 meter.

Parveny har ett starkt möderne med Gulietta Broline (e. Pine Chip) 1.13,5ak/578.250 kr som mormor. Hon slutade tvåa i finalen av Breeders Crown för fyraåriga ston och är i sin tur en dotter till Female Victory (e. Giant Chill) 1.14,8am/444.000 kr som var finalist i Stochampionatet.