Fokustema
Matchning
Läs senare

Väljer bort Klass I-finalen?

I lördags vände Devils Tongue ut och in på sina konkurrenter i Klass I-försöket på Umåker, men det är inte säkert att han kommer starta i finalen nästa lördag.
– Nej, det kan bli så att vi kommer välja ett annat lopp i första hand väl medvetna om att konkurrensen i det loppet kommer bli stentuff, säger Sandra Eriksson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Devils Tongue och Sandra Eriksson vann Klass I-försöket på Umåker, men kan nobba finalen nästa lördag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Devils Tongue och Sandra Eriksson vann Klass I-försöket på Umåker, men kan nobba finalen nästa lördag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var bra spring i benen på Devils Tongue (e. Zola Boko) vid lördagens Klass I-seger. Från tredje utvändigt trampade han med lätthet runt fältet de sista 600 meterna och kom hem på 1.11,7a/1.640 meter.
– Det var en seger som värmde otroligt mycket. Det är skönt när man tror på sin häst och han presterar på det vis som han gjorde, säger Eriksson.

De farhågor som målats upp på sina sidor att Devils Tongue skulle ha svårt att göra sig gällande från de bakre regionerna visade sig inte alls stämma.
– Det är klart att man vill ha framspår när det är sprinterdistans, men samtidigt har han gjort så bra lopp bakifrån tidigare att jag inte känt att det i sig skulle vara ett problem. De gånger jag suttit i rygg ledaren med honom och plockat ut för attack har han exploderat, han har aldrig känts oklar vid vad han ska göra när han anfaller bakifrån. Jag får dock erkänna att jag inte trodde att det skulle bli så enkelt som det nu blev; jag trodde det skulle krävas en låg 1.11-tid.

Möter eliten?

Segern innebär att Devils Tongue är startberättigad i Klass I-finalen nästa lördag, men nu berättar Eriksson för Sulkysport att det kan bli start i ett annat, mer penningstinnt lopp under Elitloppshelgen.
– Egentligen tror jag kanske att det smaraste är att gå ut i Klass I-finalen, men jag är sugen på att starta honom i Fyraåringseliten, väl medveten om att han kommer få möta just eliten bland fyraåringarna.Det blir stentufft, men jag tycker att utifrån hur han levererade i försöket ifjol till Kriteriet och hur han kändes i lördags att han hör hemma i Fyraåringseliten. Hästen är dessutom jäkligt snabb och älskar att springa fort så då är det en fördel att det är kort distans.

Kan krävas en 1.09-tid

När tar du beslut?
– Vi får se under veckan hur han känns och så, men det kittlar att testa och se. Hade han haft lite mer flyt i loppen så hade han haft mer pengar på sig än vad han har just nu och det kittlar att testa och se honom i det här loppet, väl medveten om att det kan krävas en 1.09-tid om banan blir bra.

Kan du redan nu säga att du har växlar kvar att plocka fram till ett sådant lopp?
– Jag har fast bomull på honom nu, han tävlar med öppet huvudlag, skor runt om och vanlig vagn. Jag harj jättemycket växlar kvar att göra, men vi får se vad vi får för läge och om vi kommer med i loppet. Utländska hästar brukar ju kunna få wild cards och till utlandet hör väl Norrland, skojar Eriksson.

Debuterar profilhäst

I lördags startade hon även Swagger (e. Zola Boko) i Silverdivisionen, men han fick inga prispengar med sig hem efter att gått i tredjespår utan rygg hela slutvarvet.
– Jag trodde att jag skulle få en rygg att gå i, men så gick den konkurrenten tillbaka. Det blev för tufft helt enkelt, men samtidigt missgynnades han av att det kom regn mitt under loppet. Han tävlar med bandage bak och när de blir blöta blir de mycket tyngre, det var en nackdel för honom. Jag är inte orolig för formen på något vis och han går framåt med loppet i kroppen. Hans tid brukar komma lite senare under året och nu väntar vi nog in Silverdivisionen i Östersund.

Vid dagens lunchtävlingar i Skellefteå har Eriksson en trio till start från det egna stallet bland vilka Magic Cash (e. Ready Cash) 1.12,5al/918.000 kr tveklöst tilldrar sig störst intresse. Hästen gör debut i Bodentränarens regi och har blott gjort en start under de senaste 29 månaderna.
– Jag tror på en bra prestation, men jag är väldigt mån om att han får en bra upplevelse. Att det funkar för honom och har en hel häst i morgon. Det är inte det viktigaste loppet idag, men det är en häst med otroligt hög kapacitet så han kan säkert vinna ett sådant här lopp ändå. Men som sagt; det viktigaste är att han får en bra upplevelse och att vi kan tävla vidare med honom resten av året, avslutar Sandra Eriksson.