Fokustema
Avelsboxen
Läs senare

Vamp Kronos till Italien

Årets segrarinna i Stosprintern - Vamp Kronos - lägger tävlingsskorna på hyllan och åker tillbaka till sitt hemland. Vem hennes första partner blir är redan bestämt.
Av
Cecilia Kristoffersson
Vamp Kronos efter segern i Europeiskt Treåringschampionat. Foto Mia Törnberg
Vamp Kronos efter segern i Europeiskt Treåringschampionat. Foto Mia Törnberg

Vamp Kronos (e. Ready Cash) gjorde i söndags sin sista start då hon var ute i Criterium Continental på Vincennes. Det blev galopp där då hon knäckte käkremmen kort efter start och blev för het. Jerry Riordan och hennes skötare Heli Tarrimaa lämnade henne i Paris och åkte hem till Halmstad med en tom transport.

I dagarna kommer hon att åka vidare till Italien och sin uppfödare Antonio Carraretto för att börja sin nya karriär. Hennes första partner i aveln blir Muscle Hill.

Vamp Kronos har bland annat vunnit Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston, Prix Emile Wendling, Europeiskt Treåringschampionat, Stosprintern, var tvåa i Stochampionatet och trea i Breeders Crown för treåriga ston.

Hon tjänade 4.576.377 kronor och travade rekordet 1.11,2ak vid segern i sitt uttagningslopp till Stosprintern.

 

Fokustema
Avel kallblod
Läs senare

Fritt fram i aveln för tio hingstar

Tio nya kallblod godkända för avel. Det blev resultatet av förra helgens avelsvärdering på norska Biri. Bland de som synades fanns årets dubble Derbyvinnare Nordsjö Odin.
Av
Mathias Hedlund

Sverige och Norge har sedan länge gemensam avelsvärdering, där hingstarna bara behöver visas i ett land för att få verka i aveln i båda. Avelsvärderingsnämnden är den samma med tre svenskar (Håkan Kemi, Lars Johansson och Lena Westman) och tre norrmän (Ola Martin Foss, Carl Fredrik Ihler och Torstein Gudmestad).

Årets svenska avelsvärdering med tio anmälda hingstar hålls i samband med kallblodshelgen på Wången 24–26 oktober.

Tio av elva hingstar godkända

Den norska kåringen tog plats på Biri förra veckan med elva kallblodshingstar som visades. Gensvaret blev stort, samtliga utom treårige Brid Arne (e. Briskeby Rauen) fick tummen upp.

Två fyraåringar stack ut bland kallbloden, båda framgångsrika hästar i träning hos Öystein Tjomsland. Det handlar om årets dubble Derbyvinnare Nordsjö Odin (e. Tekno Odin) och fjolårets vinnare av Biris Uppfödningslopp Rappstjernen (e. Bork Odin).

Järvsöfaks kan lägga ytterligare två avelsgodkända söner till meritlistan i Valle Mattis och Emil Mollyn.

Två av hingstarna kan sägas ha för svaga meriter för att avelsgodkännas, men fick ändå klartecken. ”Hingstens otraditionella härstamning och låga inavelsgrad har haft avgörandet”, lyder beslutet för Aasvind (e. Saras Tofte e. Braute) och Björn Bork (e. Slogum Björn e. Atom Vinter). Dessa har hittills tjänat 266.000 respektive 150.000 norska kronor på tävlingsbanan.

Godkända hingstar på norska avelsvärderingen:

  • Valle Mattis nio år e. Järvsöfaks
  • Vetle Petter sju år e. H.G.Balder
  • Bokli Teddy sex år e. Dotterud Teddy
  • Emil Mollyn sex år e. Järvsöfaks
  • Moe Tjalve sx år e. Voje Faks
  • Möller Tor fyra år e. Bork Odin
  • Rappstjernen fyra år e. Bork Odin
  • Aasvind fyra år e. Saras Tofte
  • Nordsjö Odin fyra år e. Tekno Odin
  • Björn Bork tre år e. Slogum Björn

Tio vill bli avelshingstar

Fokustema
Budgetlösning
Läs senare

Ratad hingst och stoet som smet…

Bernt-Ove Johanssons Beware tog hem Diamantstoförsöket i Gävle igår.
Segerreceptet? En ratad hingst, ett sto som smet och en lärling från byn.
Av
Olof Persson
Tillsammans med lärlingen Elias Strandberg vann Beware Diamantstoförsöket i Gävle igår, men det har varit en krokig väg till vinnarcirkeln för Bernt-Ove Johanssons travare. Foto Christer Norin/ALN
Tillsammans med lärlingen Elias Strandberg vann Beware Diamantstoförsöket i Gävle igår, men det har varit en krokig väg till vinnarcirkeln för Bernt-Ove Johanssons travare. Foto Christer Norin/ALN

Auktionspriser drar iväg till fantasibelopp. Stortränare och catchdrivers dominerar. Går det fortfarande att få framgång med hemvävda budgetlösningar? Ja, tydligen. Det visade Rommetränaren Bernt-Ove Johansson och fyraåriga Beware igår.

Fyra segrar till stallet på de åtta senaste starterna. Det är Bernt-Ove Johanssons lysande facit den senaste månaden. Foto Micke Gustafsson/ALN

– Jag hade fyra-fem märrar som jag tävlat med. De hade blivit gamla och jag ville behålla dem. Stuterihingstarna var alldeles för dyra så jag köpte Dumle Loss och använde mig av fri betäckning, berättar Bernt-Ove.

Mamman till Beware, Landers Dam (e. Adams Hall), var dock bara fem år gammal när hon blev betäckt.

– Hon tävlade fortfarande, men smet in till Dumle två gånger och andra gången fick hon vara kvar.

Segerkusk igår, och den som oftast kör Bernt-Oves hästar, var lärlingen Elias Strandberg.

– Han är uppväxt här i Sätra Brunn. Elias kom hit och körde första gången när han var tio-elva år. Detta var hans största seger hittills och han var väldigt glad efteråt, säger Bernt-Ove.

Men någon final på Solvalla den 2 november är det inte säkert att det blir.

– Där får hon möta hästar som tjänat över miljonen och 20 meter är som gratis för dem.

Från Dumle Loss till Victory Abroad

Segern igår var ingen tillfällighet för Bernt-Ove. I tisdags vann Beyonce Halo på Solvalla och i förra veckan var Feel Speed tvåa på Bergsåker. Gemensamt för de tre stona? Pappa Dumle Loss.

SM-vinnaren från 2005 bröt ett bakben och dog 2015. Som ersättare köpte Bernt-Ove nu 21-årige Victory Abroad, en hingst som bland annat lämnat Victoria Sisu och Chimall T.T.

– Jag har tre kullar efter honom nu och de äldsta är två år.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Kriterievinnare till avel i Sverige

En flerfaldig svensk rekordhållare och en norskfödd Kriterievinnare. Fredrik Fransson har gjort klart med två nya avelshingstar för nästa års betäckningssäsong.
Av
Mathias Hedlund
2015 vann norske kallblodet Galileo Kriteriet på Dannero tillsammans med Geir Flåten. Nu är det klart att hästen blir ”svensk”. Foto Hanold/ALN
2015 vann norske kallblodet Galileo Kriteriet på Dannero tillsammans med Geir Flåten. Nu är det klart att hästen blir ”svensk”. Foto Hanold/ALN

Fredrik Fransson i Järvsö har satsar hårt på stuteriverksamhet de senaste åren och nu har han hyrt ytterligare en gård inför nästa års verksamhet.

– Ungefår 170 ston inseminerades med våra hingstar, varav över 100 av stona var på plats för betäckning, säger Fredrik Fransson.

Det stora dragplåstret 2019 var snabblopparen Ingbest, som hade sällskap av ytterligare fem tillgängliga hingstar på gården.

– Det är så roligt att jobba med avel och ska man satsa måste man göra det rejält, säger han.

”Fantastisk moderstam”

Nästa år ska Fransson ha tre avelshingstar uppstallade – och två av dem är redan klara. Det handlar om svenskfödde fyraåringen Ängsborken (e. Bork Odin-Puma Jerva e. Åsajerven),  1.25,2m*/723.000 kr, och norske sjuåringen Galileo (e. Järvsöfaks-Tangen Pia e. Lome Elden), 1.20,5ak/2.640.143 norska kronor.

Efter en finfin treåringssäsong med dubbla svenska rekord har Ängsborken varit borta på grund av skada hela 2019, då han instället anlitats flitigt i aveln på Valnevikens Stuteri. Nu flyttar han norrut.

– Ängsborken ska i träning till Alf Jonsson i vinter och sedan kommer han till oss till våren, säger Fransson.

Fredrik Fransson.

Galileo har hela karriärens tränats och körts av Geir Flåten och förutom segern i svenska Kriteriet märks tredjeplatsen i det norska. Nyligen visade sjuåringen finfin form genom att sluta trea i Nordiskt Mästerskap i Åbo bakom finske Tähen Toiviomus och norske Odd Herakles.

– Jag är ruggigt nöjd med att knyta till mig Galileo. Med den fantastiska moderstam hingsten har så kan det vara den bäste Järvsöfaks-sonen i aveln, säger Fransson.

Modern Tangen Pia har även lämnat fjolårets svenske Derbyvinnare Philip Ess (e. Briskeby Philip) och miljonären Philip Lyn (e. Briskeby Philip). Själv är hon syster med trippelmiljonären och norske Derbyvinnaren Tangen Scott och mödernet går raka vägen ned till Schuvarda och hennes dotter Stöva.

Galileo kommer till Sverige lagom till nästa betäckningssäsong och planen är att han även ska tävla en del i Franssons regi.

– Hans äldsta avkommor är två år och det skryts mycket från tränarhåll om dem, säger Fredrik.

Och på tal om kallblodssportens kung den här säsongen, Odd Herakles (e. Moe Odin). 2021 ska hingsten stallas upp för avel hos Fredrik Fransson!

Sport