Fokustema
V75
Läs senare

Vamps speed bet bäst

Via ett mäktigt speedryck förvandlade Vamp Kronos sina manliga motståndare till småpojkar i European Championship for 3 year olds. Jerry Riordans sto sköljde över fältet tillsammans med Björn Goop och vann i överlägsen stil på 1.12,2a/2.140 meter.
Av
Ola Lernå
Vamp Kronos rundade fältet med en väldig fart och vann i överlägsen stil. Foto Mia Törnberg
Vamp Kronos rundade fältet med en väldig fart och vann i överlägsen stil. Foto Mia Törnberg

Vamp Kronos rakade hem en halv miljon kronor och Ready Cash-dottern imponerade på nytt.
– Jag har haft många ston som har varit riktigt elaka, men Vamp Kronos är som en gammal valack. Det är konstigt, med tanke på att hon har Ready Cash som pappa, hon borde ju inte vara så. Men jag är tacksam, hon är en fröjd att träna, sade Jerry Riordan.
Lucifer Lane övertog ledningen in i första sväng efter tuff körning, medan Vamp Kronos satt i tredje utvändigt. På sista bortre långsidan petade Björn Goop i överväxeln och via 1.07-tempo mellan 800 och 400 kvar hade han förbättrat sin position till spets!
Väl där var Vamp Kronos ohotad. Hazard Boko tog andraplatsen och ordnade dubbelt svenskt i topp.

Generaal Bianco infriade spelarnas förtroende – men Peter Untersteiner hann bli rejält orolig. Efter att ha blivit avlöst i dödens kunde Untersteiner vänta med attacken till 600 kvar. Generaal Bianco såg oslagbar ut runt slutsvängen, men stannade till helt i sin ensamhet. Untersteiner drog både urryckare och norsk, men fick inget svar och det blev småhårt i mål mot Linus Boy. Dessutom satt jätteskrällen Super Zantos i rygg på vinnaren, blev frånåkt, men när Generaalen stoppade blev Super Zantos och Ante Lisell fast med gott om krafter i mål.

Fakta

Rätt V75-rad

Rätt rad: 3–1–2–2–4–6–10
Sju rätt: 2.243 kronor
Sex rätt: 29 kronor
Fem rätt: Jackpot
Omsättning: 84.086.345 kronor

Expandera

Zenit Brick (e. Make It Happen) imponerade på nytt. Björn Goop försökte ”kuppa” till spets efter ett varv, men ledande Officer C.D. och Robert Bergh var med på noterna, vilket gjorde att Zenit fick avverka slutvarvet utvändigt ledaren. Ändå såg Björn Goop synnerligen trygg ut med sin häst och avgjorde loppet utan prut 150 meter före mål. Queer Fish fick göra jobbet i tredjespår utan rygg från femte ytter på slutrundan och höll strålande som tvåa. Plusbetyg även till Springover som fick tung inledning fram utvändigt ledaren, blev avlöst varvet kvar, men höll farten starkt som trea.

M.T.Joinville (e. Meaulnes du Corta) gjorde livets bästa insats när den storvuxne sexåringen tvingades gå i tredjespår utan rygg sista 700 meterna, men bara tuggade ned sina konkurrenter utan prut.
Jorma Kontio satt bakom hästen som tränas av Susanne Richter i klass I-finalen.

Rigel Face och Tellmeastory bjöd på ett härligt upplopp i klassiska Walter Lundbergs Memorial. Rigel Face hade problem med aktionen och när Björn Goop satt tumskruvarna i honom runt slutsvängen såg det ”klart” ut. Ulf Ohlsson bjöd på en kuskprestation i den högre skolan då han både ”bar och körde”, vilket gav spänning in till mållinjen. Rigel Face kom tillbaka och målkameran fick avgöra – till Tellmeastorys fördel.
– Ambitionen är att starta i Frankrike framöver. Vi mötte en bra motståndare, och då gäller det både Ulf och häst, jag kände inte att jag var först, sade Björn Goop.

 

Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.