Fokustema
Solvalla
Läs senare

”Vann utan att vara bottnad”

Nugget Zon och Örjan Kihlström saknade motstånd i försöket i Europaderbyt.
Från ledningen behövde Marcus Lindgrens fyraåring inte plocka fram hela sitt register för att vinna.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Nugget Zon och tränaren Marcus Lindgren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Nugget Zon och tränaren Marcus Lindgren. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Nugget Zon har visat kanonform och hade otur i Derbyt. Idag vann utan att vara helt bottnad, sade Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Loppet blev en rumphuggen historia med flera galopper och däribland för Lara Boko innan bilen släppte iväg fältet. Sedan satt ett koppel av hästar – Kentucky River, Imhatra Am, Ikaros Sisu och Doldis – fastlåsta med krafter sparade till slut.

Nugget Zon och Örjan Kihlström leker hem sitt försök i Europaderbyt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På några steg flög Nugget Zon (e. Maharajah-Diaz Boko) till spets och efter 1.09,6 första 500 meterna passerades varvet på 1.13,2. På upploppet såg Örjan Kihlström ut att ha massor kvar i linorna, medan utvändige Aquarius Face (trea) aldrig kunde utmana och måltvåan Imhatra Am klättrade i ledarryggen med sparade krafter.

”Bästa hästen jag haft i tränat”

– Redan förra hösten stack jag ut hakan och sade att Nugget Zon är den bästa häst jag haft i träning. Sedan har han varit sjuk större delen av året och blev inte frisk förrän någon vecka innan Sprintermästaren, men det loppet valde vi att stå över, sade Marcus Lindgren, som istället tog sikte på Svenskt Travderby:

– Jag var lite rädd för 2.640 meter och att han gjort ett så litet antal starter och därför släppte jag i försöket. Det har jag grämt mig länge för och jag kände i sista sväng att det varit mycket bättre att sitta i ledningen och kört ifrån dem istället.

Klara besked

Innan loppet idag fick Örjan Kihström ”klara besked” av hästens tränare:

– Jag sade till Örjan om hästen inte är sjuk eller att övernattningen inte gått bra så går han 1.11 blankt i ledningen och då vet du vad du ska köra någonstans.

Nu räckte det med 1.12,1a/2.140 meter, men å andra sidan fanns det nog säkert en sekund sparad. Nu väntar finalen i Europaderbyt på Vincennes efter dagens triumf som var värd 200.000 kronor.

– Efter idag hoppas jag att Örjan är sugen på att köra finalen också, sade Lindgren.

Sister Sledge tog revansch

Revansch mot Marion Fouty Bon för Sister Sledge (e. Father Patrick-Behindclosedoors) i Giant Diablos lopp, men det var Digital Class som bjöd på tuffaste motståndet till slut.

Sister Sledge håller knappt utan för utvändiga Digital Class. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det var små marginaler, men jag hade lite feeling för att vi var först i mål, sade Örjan Kihlström efter segern.

Med viss möda försvarade Sister Sledge och Örjan Kihlström innerspåret mot Dear Friend. När Erik Adielsson gav upp spetsstriden efter 250 meter kunde Örjan Kihlström slå av på takten med Sister Sledge och fick istället Digital Class på utsidan sedan Adielsson valt att backa ner i tredje inner.

1.08,7 sista halvvarvet

Första kilometern behövde barfotatravande Sister Sledge bara öppna efter 1.14,3 och då var förstås mycket vunnet. Jorma Kontio lämnade andra utvändigt med Marion Fouty Bon 800 kvar och duon tog sig snabbt fram i dödens 650 meter före mål, men var slagen in på upploppet.

Istället avslutade Digital Class (e. Super Photo Kosmos) snabbast och var nära att hinna dit, men Sister Sledge försvarade sig knappt (nos) till seger på 1.12,2a/2.140 meter efter 1.08,7 sista halvvarvet. Vinsten var värd 220.000 kronor.