Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Väntar på avelsvärdering”

Propulsions fyraåriga helbror Damien är alltjämt obesegrad efter tisdagskvällens årsdebut i Bollnäs.
– Han är grymt stark. Nu väntar jag på avelsvärderingen så han kan börja betäcka, sade Daniel Redén till ATG Live.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsions helbror Damien debuterar i aveln nästa år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Propulsions helbror Damien debuterar i aveln nästa år. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Som dock var lite självkritisk trots att Damien vann sin årsdebut. I de två starter Muscle Hill-sonen hade gjort som treåring på svensk mark hade det handlat om voltstart, men nu var det autostart i tisdagens lopp i Bollnäs och Redén testade inte hästen bakom bilen före tävlingarna med tro att hästen hade vana sedan tiden hos Marcus Melander i USA.

Fakta

Damien

Fyraårig mörkbrun hingst e. Muscle Hill–Danae e. Andover Hall

St: 3: 3–0–0, 1.14,9am*, 95.000 kr

Ägare: Stall Zet (Redén Daniel).
Uppfödare: Caldwell F V & Bluestone Farms LLC,USA.

Tränare: Daniel Redén, Solvalla.

Damien tappade flera längder direkt trots spår fem bakom vingen, men åt upp förlorad mark under vägen. Dryga varvet före mål lät Örjan Kilström Damien sällskapa på ledaren Invader Ams (e. Muscle Hill) utsida och besegrade densamme med en längd efter att sprungit 1.13 den avslutande kilometern.
Segertiden skrevs till 1.14,9a/2.140 meter och efter triumfen värd 30.000 kronor har nu Damien samlat ihop 95.000 dito på sina tre första starter.
– Jag kände i värmningen att hästen saknade tryck i kroppen. Han är stor, gänglig och jag trodde det skulle bli problem, men han har mycket kapacitet. Med det här loppet går han nog framåt en hel del, sade Daniel Redén till ATG Live.

Näst dyrast i världen

Örjan Kihlström har rattat Damien vid samtliga segrar och strödde även han vackra ord över fyraåringen efter loppet.
– Han är stark, rejäl och springer på bra. Han var rädd för bilen och tappade lite, men sedan gjorde han ett bra lopp. Han lägger otroligt mycket mark under sig, har hjärta, lungor och inställning. Han har haft lite trassel med tekniken, men det blir bättre på det området också, sade Örjan Kihlström till ATG Live.
För drygt två år sedan ropades Damien in för en miljon dollar på Lexington Selected Yearling Sale och är den näst dyraste travare i världen som sålts på en ettåringsauktion.
Damien är en son till Muscle Hill och Hambletonian Oaks-vinnaren Danae (e. Andover Hall), 1.11,1*/$531.001, och förutom den i USA verksamme avelshingsten Propulsion ingår också Dream Together (e. Muscle Hill), 1.09,3*/$893.046, D’Orsay (e. Yankee Glide), 1.09,2/$450.683, Deschanel (e. Yankee Glide), 1.09,8/$91.080, och Deja Vu Too (e. Deweycheatumnhowe), 1.10,1/$73.868, i samma syskonskara.

Damiens stamtavla på BreedersBible.com